Izjava Hrvatskoga kulturnog vijeća u svezi s dovršenjem obnove rodne kuće Antuna Gustava Matoša i kulturnoga centra u Tovarniku

Hrvatsko kulturno vijeće daje punu potporu Društvu A.G. Matoša iz Tovarnika i Odboru za izgradnju Kuće A.G. Matoša u naporima da se nakon dvadeset godina napokon dovrši obnova rodne kuće velikoga hrvatskog književnika i kulturni centar u njezinu sklopu. U gradnju kompleksa utrošena su do sada znatna sredstva iz državnoga proračuna i proračuna Grada Zagreba, završeni su građevinski radovi, ali je za dovršetak projekta Matošpotrebna još nemala svota. Projekt je zastao poglavito zbog tužbe Matice hrvatske, koja je svojem ogranku u Tovarniku svojedobno posudila 200.000 kuna, a kako ta svota nije odmah vraćena, ustala je tužbom, a ove godine posegnula i za ovrhom nad Matoševom kućom. Ogranak MH u Tovarniku prestao je postojati, a pravni je sljednik Društvo A.G. Matoša. Napominjemo da je dug prema Matici hrvatskoj tek jedan posto vrijednosti projekta.

Godine 2016. rodna kuća A.G. Matoša upisana je u kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Usprkos tomu postoji realna opasnost da Matoševa kuća bude prodana na dražbi, što svim načinima treba zaustaviti. Pozivamo Hrvatski sabor, Vladu RH, Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemsku županiju i cijelu hrvatsku kulturnu javnost da spriječe čin koji bi predstavljao nacionalnu sramotu.

Napominjemo također da je u Odboru za izgradnju Kuće A. G. Matoša veći broj članova Hrvatskoga kulturnog vijeća, kao i predsjednik Odbora akademik Dubravko Jelčić koji je na toj dužnosti naslijedio akademika Dragutina Tadijanovića.

Hrvatsko kulturno vijeće

Ovu izjavu prihvatilo je nazočno članstvo Hrvatskoga kulturnog vijeća na Izbornoj skupštini 24. ožujka 2018. u Zagrebu.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.