Kršćanska sadašnjost poziva na okupljanje za “stolom riječi”

U ovoj prolaznoj kušnji, koja se u našoj domovini pojavila u kršćanskome korizmenom hodu prema Uskrsu, ne smijemo klonuti duhom. Iskustvo kršćanske vjere nada je za sve nas i sve ljude dobre volje koji se na ovome zajedničkom putu prepoznaju kao jednaki u kušnjama i solidarni u ljubavi. U jeku navale koronavirusa, poduzete su i mjere koje su se odrazile na vjerska okupljanja te su javna slavljenja svetih misa ukinuta. Možemo ih pratiti u televizijskim prijenosima, ali i osnažiti svoje iskustvo vjere dobrom kršćanskom literaturom.

sl1

Naći put do knjige

Mnoga izdanja osmišljena i razvijana kroz više od pola stoljeća upravo za teološku i duhovnu kulturu razvrstana su u biblioteci Kršćanske sadašnjosti. Iako su svim knjižarama vrata trenutno zatvorena, do knjiga ipak možemo lako doći putem web knjižare, te pritom iskoristiti akcije i pogodnosti dostave. Čitajući, razmišljajmo zajedno o naravi, snazi i dubini naše vjere, ali i o kulturi naše vjere kojoj upravo na izvanredan način doprinosi kršćanska literatura. Uljudbena i humana solidarnost, koju su kršćani pozvani očitovati upravo u situacijama poput ove s kojom smo sada suočeni, prilika je za izgradnju vlastite kulture vjere kojom možemo oplemeniti sva ljudska nastojanja na putu božanske preobrazbe ljudske povijesti i svega što je od Boga stvoreno.

Teške situacije poput novonastale evociraju nam dublja pitanja od onih kojima smo inače preokupirani u nesmiljenom ritmu zapadnjačkoga načina života, gdje nam određeni socio-kulturalni automatizmi nameću potrebe i ponašanja kakva zapravo ne stoje u izravnoj vezi s onime što na dnu vlastitoga srca i u sučeljenju s vlastitom savjesti prepoznajemo kao temeljnu i istinsku stvarnost našega bogosinovstva, bratstva i sestrinstva svih ljudi. Kršćani su pozvani produbljivati svijest o takvoj stvarnosti koja se nalazi u povijesti, ali je snagom uskrsloga Krista već sada u vječnosti novoga Božjega stvaranja po preobrazbenoj snazi Duha Svetoga. O toj stvarnosti na razini spoznaje najpouzdanija informacija je ona teološka. Teologija nije privilegij samo za neke. Svaki kršćanin je teolog.

sl2

Što čitati?

Ohrabrite se za čitanje teoloških knjiga, kojih među izdanjima Kršćanske sadašnjosti ima u izobilju. Nećete pogriješiti ni s odabirom izdanja iz područja duhovnosti, u kojima možete otkrivati poticaje toliko potrebne za nadu i optimizam koji bi u vremenima poput ovih mogli biti u ozbiljnoj kušnji. No ne zaboravite najvažnije, a to je riječ Božja! Zbog novonastale situacije, čitanje riječi Božje po preporuci naših hrvatskih biskupa ujedno je način prevladavanja poteškoća povezanih s nemogućnošću sudjelovanja vjernika u liturgijskim slavljima.

books 1841116 1920

Okupimo se za stolom riječi

Nedostajat će nam okupljanje oko euharistijskoga stola. No, kršćanska tradicija na istu ravan stavlja „stol riječi“ za kojim smo zajedno svaki put kad se hranimo riječi Božjom, ne tek kao čitatelji te riječi, nego kao dionici vazmenoga otajstva Isusa Krista. Svetopisamska izdanja, komentari, biblijski rječnici, tumačenja i meditacije biblijskih tekstova – sve to dostupno vam je među izdanjima Kršćanske sadašnjosti.

Biblije KS

Ako ste redoviti čitatelji takvih izdanja, poznato Vam je o čemu je riječ. Ako se tek želite okušati, krenite s povjerenjem. Trebate li neki savjet pri odabiru tekstova, javite se ovdje. Ojačani Božjom riječi zasigurno ćete lakše odgovoriti svim izazovima koji se sada postavljaju pred vas i sve kojima ste pozvani pružiti utjehu i rasplamsati tako potrebnu nadu.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.