Uoči 28. tužne obljetnice stradanja nedužnih civila u Bruški

U organizaciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost i u suradnji s Udrugom FFVAL u GKZBiogradu na moru i Zadru, organizirano je prikazivanje dokumentarnog filma Bruški martirij. Navedena prikazivanja organizirana su povodom obilježavanja 28. obljetnice stradanja nedužnih civila u Bruški pa je povodom tog tužnog događaja u četvrtak 19. prosinca 2019. gledateljima u Biogradu na moru film prikazan u dvorani župe Sv. Ivana Krstitelja na Torovima, a 20. prosinca gledateljima u Zadru koji su po drugi put Bruški martirij u svom gradu mogli pogledati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice.

Podsjetimo kako dokumentarni film redatelja Luke Klapana Bruški martirij vjerno rekonstruira ratni zločin kojeg su za vrijeme Domovinskog rata u Bruški kod Benkovca počinili pobunjeni Srbi. Naime, u predvečerje 21. prosinca 1991. uoči katoličkog Božića u zaseok Gornji Marinovići nenadano su ušli pripadnici Martićeve milicije gdje su bez milosti pobili devetero Marinovića i Svetozara Draču. Film je u produkciji FFVAL-a snimljen 2018., svoju premijeru imao je u zadarskoj Kneževoj palači, a prikazivan je i gledateljima u Vodicama, Rijeci, Pagu, Bruški, Drnišu, Benkovcu, Senju, Splitu i Zagrebu gdje je film prikazan četiri puta. Film primarno za cilj ima pronositi istinu o Domovinskom ratu te da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini dogodili u oslobodilačkom Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili. Prikazivanje dokumentarca Bruški martirij Udruga Jedina solucija uskoro će organizirati u Vinkovcima i Gospiću.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.