In memoriam: Branko Pilaš (1930.-2019.)

Dne 19. studenoga u 89. godini života preminuo je hrvatski književnik, kritičar, esejist, pripovjedač i antologičar Branko Pilaš, član Društva hrvatskih književnika.

Rođen je 1930. godine u Crikvenici. U turbulentnim vremenima pred Drugi svjetski rat, proveo je u Banja Luci, gdje je Branko Pilas2upisao gimnaziju, a maturirao u Varaždinu. U poraću je živio u Podsusedu. Tražeći nestaloga oca Ivana, prošao je diljem poratne Hrvatske.

Studirao je i diplomirao hrvatski jezik i književnost. Cijeli svoj radni vijek predavao je na školi matični predmet. Skrasio se u Prigorju Brdovečkom sa suprugom Melitom, gdje je umirovljen kao ravnatelj OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“.

Autor je brojnih priloga u časopisima za djecu i i drugim medijima. Za svoj predani rad odlikovan je Spomenicom Domovinskoga rata, nosilac je državnih nagrada i priznanja kao istaknuti prosvjetni djelatnik, Nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za stvaralački rad s učenicima i za životno djelo ( 1997.), i dobitnik književne nagrade „Dubravko Horvatić“ (2010.)

Kritički, esejistički i pripovjedački radovi objelodanjeni su u knjigama: Domovina u srcu (2000.), ŠK, Zagreb; Raspršena vrela književnih djela (2004.), Ljepota maštanja i stvaranja (2009.). Izvore i poticaje objavio je 2013., godine u vlastitoj nakladi. Približiti djeci književnost bio je poziv od kojega nije odustao.

Branko Pilaš ostavio je dubok trag u kulturnome krugu brdovečko-zaprešićkoga kraja, gdje je surađivao s kolegama Josipom Paladom, Markom Samardžijom, Josipom Brkićem, Mirkom Ivanjekom, Dragom Jančićem , Nenadom Piskačem, Seadom Begovićem i drugima.

Sprovod preminuloga književnika Branka Pilaša bit će 21. studenoga 2019. na novom groblju u Brdovcu u 14:00 sati.

Počivao u miru Božjem.

JoB
Fotografija: N. Piskač

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.