11. Opera selecta

Ovogodišnje izdanje središnje smotre trogirskog Kulturnog ljeta međunarodno jedanaesto izdanje festivala klasične glazbe Opera Selecta završilo je u ponedjeljak, 22. srpnja, kada je kao vrhunac ove prestižne glazbene smotre održan gala koncert u 21 sati u trogirskoj Kuli Kamerlengo, koji je kao i dosadašnje Opere Selecte tradicionalno ugostio sjajne glazbenike, u prvom redu operne prvake i prave glazbene dive. Na ovom trećem, završnom dijelu Opera Selecta nastupio je sam vrh svjetske i hrvatske operne pozornice: hrvatska sopranistica Evelin Novak i njezin suprug bariton Bernhard Hansky, prvak Dresdenske operne scene i, premijerno u Hrvatskoj, američki tenor Joseph Dennis, uz glasovirsku pratnju već stalnog gosta Opere Selecte Matthiasa Samuila.

Selecat1

Iznimni operni autoriteti koji dolaze s najpoznatijih opernih pozornica svijeta poput Berlinske opere, milanske La Scale, Metropolitan opere u New Yorku, Boljšoj teatra, londonskog Royal Opera Housea i niza drugih kulturnih opernih pozornica i za trogirsku publiku izveli su najpoznatije operne arije G. Pucinija (Tosca, La bohème, Gianni Schicchi)), G. Verdija (La Traviata), C. Gounoda (Faust,Roméo i Juliette), W. A. Mozarta (Don Giovani Die Zauberflőte, Le nozze di Figaro), G. Bizeta (Carmen, Les Pêcheurs de perles), F. Lehar (Giuditta, Die lustige Witwe), A. Dvořák (Rusalka) I. Tijardovića (Mala Floramye) i drugih skladatelja, a kako bi opernu čarolija bila potpuna pobrinuo se dramski umjetnik Joško Ševo, redovni profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, s posebnim poetskim i dramskim recitalom (Gremo mi puntari, Gospa Marija…). Ovi probrani izvođači oduševili su i najzahtjevniju opernu publiku nastupom u otvorenom ozračju vrhunske akustike trogirske Kule Kamerlengo, i kao svaki put, bili su neponovljiv doživljaj za svakog posjetitelja i ljubitelja opere. Među publikom su bili i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, dožupan Luka Bačić, gradonačelnik Trogira Ante Bilić i brojni strani gosti i uzvanici.

Sopranistica Evelin Novak iskazala je oduševljenje što je imala prigodu nastupiti u Trogiru. „Za Operu Selecta čula sam u Njemačkoj, od svojih poznatih kolega, ljudi u koje se ja ugledam u profesionalnom smislu i stoga mi je bila čast što sam ovdje pjevala. Do sada ste stvarno imali veliku izvođačku kvalitetu u Operi Selecti. Što se tiče programa mogu reći kako smo pripremili najveće bisere klasične glazbe i opere, primjerice arije iz opere Carmen, Traviata…“ Evelin Novak, rodom iz Gornjeg Mihaljevca, stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu, nastupala je diljem svijeta uz bok nekima od najpoznatijih glazbenih imena današnjice, a njezin nastup u milanskoj Scali vjerojatno je najpoznatiji trenutak njezine karijere.

selecta 2

Ovo je bilo prvi put da je Opera Selecta bila priređena kao višednevni festival koji se sastoji od tri cjelovečernja koncerta i veliki korak naprijed u organizacijskom smislu. Ovaj događaj u posljednjih deset godina prometnuo se u jedan od najprestižnijih ljetnih glazbenih događanja na Jadranu, a Kula Kamerlengo ugostila je desetke vrhunskih izvođača koji nastupaju na najznačajnijim svjetskim pozornicama.

Prvi koncert komorne glazbe je započeo 5. srpnja, kad su nastupile violinistice Evgenia Epshtein, violinist Panta Veličković, poznat širom Europe kao vrsni violinist, ali i kao, graditelj viola i violončelistica Vida Vujić s Bečke glazbene akademije i jedna od najcjenjenijih profesorica Moskovskog konzervatorija, pijanistica Mira Marchenko. Na programu su se mogla čuti djela Handela, Mendelssohna i Bridgea… Drugi koncert održan je 10. srpnja na nastupile su ponovno violinistica Evgenia Epshtein, profesorica violine na splitskoj Umjetničkoj akademiji, radila je ili radi i na Rotterdamskoj kraljevskoj akademiji, držala je masterclass na Sveučilištu u Los Angelesu, u Školi za glazbeno nadarene u Salt Lake Cityju, na Glavnom meksičkom sveučilištu za umjetnost, u Guadalajari, i na Muzičkoj akademiji u Lagosu i u Portugalu, te na glazbenoj akademiji Hayden u Beču i pijansitica Mira Marchenko.

Opera Selecta plod je prvenstveno zalaganjem i trudom pojedinaca, zaljubljenika u glazbu iz trogirske udruge „Sveti Jakov“ čiji članovi volonterski cijelo desetljeće rade na projektu, u međuvremenu ga učinivši jednim od najvećih brendova Trogira, uz svesrdnu pomoć Grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije, još jednom se potvrdio kao prepoznatljivost, otvorena pozornica Kule Kamerlengo, na svjetskoj karti vrhunske komorne glazbe i opere.

Dragica Zeljko Selak

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.