Nagrada „Vladimir Nazor“

Nagrada „Vladimir Nazor“, najviša državna nagrada na području kulture i umjetnosti koju Vladimir Nazor nagradaZaslugeZasluge Šerbedžije za hrvatsku kulturu vjerojatno su već svima u Hrvatskoj i „regionu“ poznate, a Krešimir Dolenčić prošle se godine proslavio režijom dočeka nogometaša sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, kada se okupljeno mnoštvo na Jelačićevu trgu u Zagrebu satima animiralo dvjema istim pjesmama samo da se ne bi kojim slučajem čula i neka Thompsonova.dodjeljuje RH, pod predsjedanjem Zvonka Kusića ove je godine dodijeljena, među ostalim, Radi Šerbedžiji i Krešimiru Dolenčiću.

Zasluge prvoga za hrvatsku kulturu vjerojatno su već svima u Hrvatskoj i „regionu“ poznate, a Krešimir Dolenčić prošle se godine proslavio režijom dočeka nogometaša sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, kada se okupljeno mnoštvo na Jelačićevu trgu u Zagrebu satima animiralo dvjema istim pjesmama samo da se ne bi kojim slučajem čula i neka Thompsonova. Nalogodavcima ovoga umjetničko-političkog djela u režiji Krešimira Dolenčića, međutim, nije smetalo Thompsona izvesti na svom predizbornom skupu nekoliko dana prije izbora za Europski parlament – bila je Šerpanika oko glasova, kao što vidimo iz izbornih rezultata.

Vrijedi izdvojiti i koju o Zvonku Kusiću, donedavnom predsjedniku HAZU-a. Njegovo djelovanje u HAZU-u može se usporediti s njegovim trenutačnim političkim djelovanjem u svojstvu posebnog savjetnika za društvena pitanja Andreja Plenkovića i nagradama koje dijeli. Upućeni kažu da nema nikakve razlike između njegova predsjedavanja HAZU-om i onoga što čini danas. Pa se onda čudimo što se povjerenje javnosti u hrvatske kulturne institucije srozalo na najniže razine.

U nastavku donosimo dobitnike Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu:

GLAZBA

Nagrada za životno djelo – DUNJA VEJZOVIĆ
Godišnja nagrada ‒ DALIBOR BUKVIĆ za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih ...aeterna... za vokalni ansambl

KAZALIŠNA UMJETNOST

Nagrada za životno djelo – MARIJA SEKELEZ
Godišnja nagrada – KREŠIMIR DOLENČIĆ za režiju opere Čarobna frula, W. A. Mozarta u HNK-u u Zagrebu

KNJIŽEVNOST

Nagrada za životno djelo – DANIJEL DRAGOJEVIĆ – nagrada neće biti uručena jer ju dobitnik nije prihvatio
Godišnja nagrada – LUDWIG BAUER za roman Muškarac u žutom kaputu

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Nagrada za životno djelo ‒ NEVENKA ARBANAS
Godišnja nagrada ‒ MATKO MIJIĆ za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji

FILMSKA UMJETNOST

Nagrada za životno djelo – RADE ŠERBEDŽIJA
Godišnja nagrada – NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ za dokumentarni film Srbenka

ARHITEKTURA I URBANIZAM

Nagrada za životno djelo – BRANKO SILAĐIN
Godišnja nagrada ‒ TOMISLAV ĆURKOVIĆ i ZORAN ZIDARIĆ, Dva arhitekta – arhitektonski studio, za zgradu Vinarije u Kutjevu

Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Hrvatskom državnom arhivu.

(mm)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.