Europska godina kulturne baštine u RH

Europska godina kulturne baštine u Republici Hrvatskoj svoj početak svečano će obilježiti izložbom „Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.“ u četvrtak, 18. siječnja 2018. godine, u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, a izložbu će otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković.

EYCH2018 Logos Yellow HR 300

Predstavljanjem osebujnog i plodonosnog rada Vlahe Bukovca, hrvatskog slikara koji je ušao u anale europske umjetnosti, a koji je ujedno aktivno sudjelovao u stvaranju temelja hrvatske moderne, prigodno će se obilježiti početak Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture kao koordinacijsko tijelo ovog događanja u Hrvatskoj organizirat će i podupirati mnogobrojne manifestacije kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine. Promidžbom njezinevrijednosti, zaštite i očuvanja naglasit će se važnost aktivnog uključivanja što većeg broja pojedinaca, udruženja građana i ustanova u sve procese vezane uz to područje.

Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku o Europskoj godini kulturne baštine 2018., sveobuhvatnoj europskoj proslavi koja u fokus stavlja važnost podizanja svijesti o vrijednosti i značenju kulturne baštine za društvo u cjelini.

Ovoj inicijativi pridružila se i Republika Hrvatska te su se tijekom 2017. godine provodile pripremne aktivnosti za događanja koja će se odvijati diljem Hrvatske tijekom 2018. godine, a kojima će se nastojati promicati interesšire javnosti za kulturnu baštinu i kulturu općenito. Među desetak važnijih događanja ističemo međunarodnu konferenciju Podvodna kulturna baština u Europi danas u Zadru, kojom se žele identificirati ključni izazovi i pitanja vezana uz zaštitu podvodne kulturne baštine, i međunarodnu konferenciju The Best inHeritageu Dubrovniku, kojom se predstavljaju najbolji muzejski projekti u protekloj godini.

Plakat 2018

Mrežna stranica posvećena promicanju Europske godine kulturne baštine 2018. predstavlja ovaj veliki međunarodni projekt stavljajući naglasak na inicijative usmjerene k uspostavljanju kvalitetnog i kreativnog dijaloga kulturnog naslijeđa s inovativnim pogledom u budućnost kulture, grupirane prema četirima glavnimciljevima: angažmanu, održivosti, zaštiti i inovacijama.

Osnovni su ciljevi Europske godine kulturne baštine otkrivanje vrijednosti kulturne baštine Europeod najranije dobi (Baština u školi), promicanje održivog kulturnog turizma (Turizam i baština) te korištenje istraživačkih, inovacijskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti za bolje očuvanje i prezentiranje baštine (Znanost za baštinu).

Pojedinosti o događanjima dostupne su na poveznici. (mk)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.