Izišla knjiga "Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti (I. dio)"

 

U izdanju Hrvatske udruge Muži zagorskoga srca u Zaboku je izišla knjiga Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti (I. dio). Autor Ivan Zvonar u njoj je obradio područje „od prvih tragova do dvadesetih godina 20. stoljeća". Riječ je prvom naslovu biblioteke Povijest hrvatske kajkavske književnosti. Biblioteka je plod promišljanja skupine entuzijasta i znanstvenika na tragu spoznaje da povijest kajkavske Ivan Zvonarknjiževnosti treba iznova napisati. Nakladnik se nada da će biblioteka svake godine dobiti po jedan novi naslov. Glavni urednik biblioteke, prof. dr. Alojz Jembrih, smatra kako prvi dio Zvonarova pregleda „upotpunjuje prazninu u hrvatskoj književnoj historiografiji s jedne strane, a obogaćuje kroatističku i slavističku znanost s druge strane".

Jembrih naglašava činjenicu da je tekst na pojedinim mjestima pisan „polemičkim diskursom, koji je opravdan činjenicom što je autor na mnogim mjestima otklonio preko osamdeset različitih neodrživih napisa o kajkavskoj književnosti u sekundarnoj literaturi, bilo da je riječ o enciklopedijama, leksikonima, zbornicima ili povijestima hrvatske književnosti".

Dva dijela

Strukturu Zvonarova knjige čine dva dijela. U prvome je obuhvaćeno razdoblje od najstarijih poznatih zapisa kajkavskoga usmenog književnog stvaralaštva do dvadesetih godina dvadesetoga stoljeća. Drugi dio obrađuje etnografski i melografski rad Vinka Žganca i njegovih sljedbenika te najnovije spoznaje u proučavanju usmene književnosti.

Iznesen je i sumaran prikaz dosadašnjih proučavanja kajkavskoga narječja s naglaskom na starija razdoblja. „U knjizi se nastoje pokazati i Gajobjasniti vrlo čvrste, dosad gotovo ignorirane, veze između hrvatskoga književnog juga i sjevera kao i odjeci svih stilskih formacija, od srednjega vijeka do romantizma, i u starijoj kajkavskoj poeziji" – ističe Zvonar.

Iz sadržaja izdvajamo poglavlja: O kajkavskom dijalektu, Teorijske odrednice usmene književnosti, Kronologija nastanka od prvih tragova do hrvatskoga narodnog preporoda, Usmena kajkavska književnost od Gaja do Kuhača, Od Franje Šavera Kuhača do dvadesetih godina 20. stoljeća. Knjiga je otisnuta na 717 stranica. Tvrdi uvez. Opremljena je opširnom lepezom Izvora i literature te Kazalom imena. Predstavljena je javnosti 8. rujna u Krapini na 13. znanstvenom skupu Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Uz glavnoga urednika knjigu potpisuju dr. Rajko Fureš u ime nakladnika, Nenad Piskač izvršni urednik, Stjepan Hranjec, lektor i korektor, te Josip Brkić grafički urednik.

Ivan Zvonar (r. 1938.) autor je niza studija, rasprava, eseja, prikaza i književnih kritika vezanih za prostor sjeverozapadne Hrvatske i kajkavskoga narječja.

Nenad Piskač

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.