Uništavanje hrvatskih otoka

Još uvijek se nadam da ću u svom životnom vijeku čuti makar jedan kratak govor od barem jednog dužnosnika, političarke ili političara iz Hrvatske koji će biti uživo prenošen na svim nacionalnim televizijama u kojoj će ta osoba pred cijelom javnošću izjaviti: „Gospođe i gospodo, ispričavam se svima jer nisam svoj posao radio kako sam trebao. Jednostavno, shvatio sam, nisam dorastao tom poslu i toj dužnosti koju sam obnašao. Kajem se zbog toga! Tražim oprost od svih Hrvatica i Hrvata. Sav novac koji sam zaradio u mandatu obnašajući svoju dužnost vratit ću u državni proračun."

Dakako, da sam glupan jer tako, pred san, razmišljam o Hrvatskoj sadašnjosti i budućnosti. Realnost je realnost; pa doista ne vjerujem da ću nešto slično čuti u Hrvatskoj za pedesetak godina. Uostalom, nije se ni dogodilo unazad stotinu godina.

Može li se, ipak, nešto „pomaknuti" u glavama hrvatskih dužnosnika ili političara pa da im u mozak dođe misao o tomu da svoj posao ne rade PolitičariMože li se, ipak, nešto „pomaknuti" u glavama hrvatskih dužnosnika ili političara pa da im u mozak dođe misao o tomu da svoj posao ne rade nimalo dobro? Mogu li sami sebi to priznati? Znam da to Milanović i njegovi ministri ni sebi, a pogotovo ne javnosti ne će priznati - jer im je potpuno svejedno. Od njega, bahatog Milanovića, i njegovih iskompleksiranih pionira (ministara) suludo je očekivati bilo kakvu ispriku za sve neučinjeno i krivo učinjeno u vrijeme mandata ove vlade. Može se, do konca mandata, samo očekivati još više nereda u društvu koji će doslovno baciti na koljena Hrvatsku. Ili u blato iznad glave, kako vam milije.nimalo dobro? Mogu li sami sebi to priznati? Znam da to Milanović i njegovi ministri ni sebi, a pogotovo ne javnosti ne će priznati - jer im je potpuno svejedno. Od njega, bahatog Milanovića, i njegovih iskompleksiranih pionira (ministara) suludo je očekivati bilo kakvu ispriku za sve neučinjeno i krivo učinjeno u vrijeme mandata ove vlade. Može se, do konca mandata, samo očekivati još više nereda u društvu koji će doslovno baciti na koljena Hrvatsku. Ili u blato iznad glave, kako vam milije.

Taj slučajni premijer jako dobro zna da ga već i djeca u svim vrtićima ismijavaju te od njega rade lakrdijaša i krnju, no to ga ne nimalo ne sputava da nastavi svoj neoboljševički desetogodišnji plan (on to samouvjereno studiozno planira!) koji se svodi na srozavanje ugleda Hrvatske u svemu. Njemu je jedinstvena čast što su ga po sat vremena, uz šalicu indijskog čaja ili kave iz Kolumbije, primili u svoje urede neki članovi upravnih odbora uglednih američkih IT kompanija. A, on je, znamo svi, premijer suverene države Hrvatske, nažalost članice EU.

Stoga, nema potrebe za posebnu ozbiljnu analizu Milanovićevog ugodnog (uz članove obitelji) jednotjednog jesenovanja u SAD-u. Svaka analiza bila bi neumjesna jer takav političar zaslužuje samo potpuno ignoriranje puka; jer gdje se god se pojavi sramoti sve što je hrvatski čovjek dosad u prošlosti radio i stvorio. Taj lakmus od čovjeka sastaje se i šepuri s američkim IT biznismenima u SAD-u pred televizijskim kamerama, a istovremeno ljudi u njegovoj zemlji bore se da mogu s otoka doći na kopno!? U zemlji u kojoj je on premijer!? Postoji li veći apsurd u novijoj povijesti Europe? (Možda ima takvih slučajeva u EU samo u Rumunjskoj ili Bugarskoj, no držim da je Hrvatska ipak previše posebnija i osebujnija u svemu od ovih spomenutih država.)

Antinarodna provokacija

Tog tipa Milanovića, niti njegovog predsjednika Josipovića, niti njegovu ministricu Zlatar – Violić ne zanima i baš ne smeta čak ni to da je umjesto hrvatske zastave na pročelju zgrade HNK u Rijeci na Dan neovisnosti bila istaknuta zastava duginih boja uz natpis „LGBT kazalište Ivana pl. Zajca". To je naredio nitko drugi nego nekakav tip, intendant HNK u Rijeci Oliver Frljić. To spadalo od redatelja kojeg je izabrala LGTB kazalisteVlada svjesno provocira sve Hrvate, ne samo u Rijeci već svakog domoljuba Hrvata.

Nema govora da će tu antinarodnu provokaciju hitro komentirati i osuditi na javnoj televiziji Milanović, Josipović ili ministrica Zlatar - Violić koja je tom bezveznjaku Frljiću dala mandat za intendanta. Dakako, šutjet će sve dok ih novinari ne „uzmu na zub" s tim pitanjem u nedostatku smislenijih pitanja. Ali, možda, za desetak dana. Čak i u tom slučaju, siguran sam stotinu posto, da će Milanović&co odgovarati kao po dogovoru da je to bilo performansa koja je htjela „kao nešto poručiti Riječanima i ostalim građanima u Hrvatskoj". Iznad te zastave taj famozni intendant F. je stavio i veliki natpis „Čestitamo Dan nezavisnosti". Ne, Dan neovisnosti.

Da budem jasan. Intendant F. i „oni" i oni koji slijede Milanovićevu doktrinu očito se ne snalaze u realnom životu Hrvata koji ih u velikom broju okružuju. FrljićTog tipa Milanovića, niti njegovog predsjednika Josipovića, niti njegovu ministricu Zlatar – Violić ne zanima i baš ne smeta čak ni to da je umjesto hrvatske zastave na pročelju zgrade HNK u Rijeci na Dan neovisnosti bila istaknuta zastava duginih boja uz natpis „LGBT kazalište Ivana pl. Zajca". To je naredio nitko drugi nego nekakav tip, intendant HNK u Rijeci Oliver Frljić. To spadalo od redatelja kojeg je izabrala LGTB kazalisteVlada svjesno provocira sve Hrvate, ne samo u Rijeci već svakog domoljuba Hrvata.Jer, za njih smo mi ostale osobe ili „Izmišljeni Ljudi"! Za njih mi Hrvati u neovisnoj Hrvatskoj nismo Hrvati, nismo većinom katolici, nismo u heteroseksualnom braku i nismo protiv marihuane - pa kao takvi doista baš ništa ne razumijemo o životu. Eto, zato Rijeka ima intendanta „umjetnika" Frljića koji provocira sve oko sebe. Ej, pameti i takvo kazalište - široko ti polje.

No, taj Milanović ustoličio je već odavno još jednog tipa, upravo klona Frljića, Josipovića i sebe (istina, kao slučajno, nakon „nagle bolesti" i ostavke sadašnjeg župana Primorsko – goranske županije Zlatka Komadine) za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture nekakvog dr. sc. Hajdaš Dončića (SDP) (e, sad, koje je njegovo prezime, a koje mu je ženino prezime – stvarno ne znam) čije je ministarstvo izradilo u ime Vlade RH Pravilnik o otočnim iskaznicama.

U tom Pravilniku stoji da se ljudima koji stalno žive na hrvatskim otocima po povlaštenim cijenama dozvoljava od 1. siječnja 2015. samo jednom dnevno odlazak na kopno. Uz to svi naši (od djece do stogodišnjaka) otočani morat će izraditi i nove iskaznice s novim fotografijama, što će ih po osobi stajati oko 200 kuna. Divota! Ima li što gore što je ova jarkocrvenoboljševiščka vlada izmislila protiv Hrvata koji žive na otocima?

Ogromna većina novinara - reportera bježi od ove teme, kao da ne znaju o čemu se radi iako jako dobro znaju što je srž problema. Dugo se u povijesti hrvatskoga novinarstva nije osjetio takav strah u glasu kod televizijskih novinara dok izvještavaju narod koji živi na otocima i u bliskom im priobalju ono što bi trebao čuti. Najprije činjenice. A, to narodu nedostaje. I za tim žudi - čuti riječ podrške, da se taj pravilnik nikad ne provodi!!!

Hajdaš Dončić

Naime, ne će gledatelji javne televizije (prigodom predstavljanja u najavi emisije; osim šturo) biti informirani tko je, u biti, ta osoba koja će javnosti prezentirati stav svoje vlade te istovremeno saznati da je upravo dr.sc. Hajdaš Dončić u mladosti bio član HDZ-a (i pušio marihuanu); ne će puk saznati zašto je tako vrli učenjak želio nasilno napustiti konferenciju za novinare na kojoj su mu postavljena pitanja koja se tiču njegovog resora (infrastrukture); ne će, čak i ne želi, odgovarati na pitanja novinara o obnavljanju Unske pruge (najkraći put između sjevera i juga Hrvatske koja bi Luku Ploče i cijelu Južnu Dalmaciju gospodarski mogla preporoditi) ali to je i čovjek koji se zalaže za iznajmljivanje hrvatskih autocesta. Uzima sebi taj komoditet da mrtav- hladan izjavljuje ako se autoceste ne daju u koncesiju da će odmah završiti svoj mandat.

Pa, ako ima imalo mudrosti, zašto to odmah ne napravi! Samo budala može pretpostaviti da će se Hrvati na referendumu odreći Dalmatine. Nadalje, taj isti čovjek, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture kazuje i sljedeće vezano uz željeznički promet u Hrvatskoj (citat):"Ne znam, niti me zanima koje se putničke linije ukidaju. To je pitanje za HŽ i njihovu Upravu."

Nema tu priprave na pitanje da li je predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović kompetentno, bez savjetnika, komentirao ovaj odgovor ministra u Vladi RH. Naravno da nije. Niti hoće dok je u kampanji za novi mandat! Doktor Josipović naprosto nema pojma što bi razumno odgovorio jer ne zna uopće i ne zanima ga što željeznica znači nekoj državi, bez savjeta savjetnika. Uglavnom je bez komentara, na sve važno što se tiče običnog Hrvata.

Ma, što je njih (Josipovića, Milanovića, Hajdaš-Dončića, Frljića...) uopće briga za HŽ ili, posebno, za hrvatske otoke. Niti se voze vlakovima tijekom noći niti trajektima putuju na otoke tijekom ljeta. Zašto Josipović, ako je već umišljeni predsjednik s Pantovčaka u metropoli, ne dođe tijekom jeseni ili zime trajektom (redovnom linijom) na neki naš otok kad puše bura ili jugo pa kao čovjek razgovara s običnim ljudima koji tamo žive. Licem u lice, dok vjetar puše. Imao bi što čuti, ako bi bio hrabar saslušati obične ljude i djecu! Ni glasa ne bi izustio. Pa svoj dojam iz razgovora s otočanima onda prezentirati na izvanrednoj sjednici Vlade koju bi on sazvao.

Otoci

Zar, zbilja, treba otočanima (kako sada stvari stoje) omogućiti samo jednom dnevno beneficiranu vožnju do kopna, kako je odredio „Hajdeš - Dončićev pravilnik"!? Svi otočani bit će doslovno – getoizirani! To znači samo jedno u konačnoj prikrivenoj strategiji ove vlade - nestanak svih Hrvata s hrvatskih otoka za trideset godina! I kao logičan slijed, prodaja otoka strancima za metar četvorni zemljišta po 1 kunu. Nije li to veća OtociOtociIma dosta intelektualaca, čak i akademika podrijetlom s otoka, ali ne primjećujem da su javno „digli glas" kontra Hajdaš-Dončićevog „plana" za postupno, ali definitivno jasno precizirano uništavanje otoka prvenstveno u demografskom smislu. Što je s tim ljudima? Pa nisu valjda svi cijepljeni od „doktora" Josipovića, Hajdaš – Dončića i istovremeno u krevetu prekriveni zastavom duginih boja poput Milanovića ili Frljića.izdaja od Pavelićevog prepuštanja hrvatskoga teritorija talijanskim fašistima!?

Građani na Pašmanu, Ugljanu, Šolti i na ostalim otocima digli su svoj glas protiv suludih odluka Milanovića i njegovog ministra, ali očito to nije dovoljan znak uzbune za sve domoljube. Čini mi se da neki naši ljudi koji žive na kopnu naše ljude koji žive na otocima doživljavaju kao da su neki drugi ljudi. Svima su otočani „dragi i mili susjedi" preko ljeta, no zašto sada svi građani na javnim prosvjedima u svim gradovima ne podrže ljude s Iža, Dugog Otoka, Paga, Suska i svih ostalih otoka pa da zajedno kažu Milanoviću, Josipoviću, Hajdaš – Dončiću & co.: „Dosta je vaše paranoje! Ovo je zemlja i s otocima koji su sastavni dio Hrvatske! Tu žive djeca koja trebaju prosperitet, a ne sankcije!"

U ovom slučaju ne bi se dogodila revolucija. Nipošto. Bilo bi to okupljanje ljudi koji žele biti ravnopravni kao i svi ostali građani Hrvatske. Takva okupljanja svih građana s otoka podržali bi, siguran sam, i svi ostali građani u Hrvatskoj koje, onda, ne bi mogla ignorirati javna televizija ne prikazujući priloge. Možda bi tek onda Hajdaš - Dončiću i njegovom premijeru došla spoznaja do malog mozga što je uradio u svom kratkotrajnom mandatu protiv Hrvata.

Zanimljivo je još nešto. Naime, ima dosta intelektualaca, čak i akademika podrijetlom s otoka, ali ne primjećujem da su javno „digli glas" kontra Hajdaš-Dončićevog „plana" za postupno, ali definitivno jasno precizirano uništavanje otoka prvenstveno u demografskom smislu. Što je s tim ljudima? Pa nisu valjda svi cijepljeni od „doktora" Josipovića, Hajdaš – Dončića i istovremeno u krevetu prekriveni zastavom duginih boja poput Milanovića ili Frljića.

Domagoj Zovko

Pet, 23-04-2021, 03:46:24

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.