Hrvatska u EU

Hrvatska je u Europsku uniju trebala ući zajedno s ostalim postkomunističkim državama već 2004. ili najkasnije 2007. sa zadnjim proširenjem EU-a. Mi svakako snosimo dio krivice za ulazak Hrvatske u EU tek 2013., no zahvaljujući članicama Europske unije ulazak Hrvatske u EU se znatno produžio. Stanje u sudstvu je svakako naša krivica, tj. odgovorna za takvo stanje je naša komunistička mafija, a umjesto da nam EU pomogne u borbi protiv nje, EU je sve učinila da Hrvatska s komunističkim nasljeđem ponižena uđe.

Već nakon osamostaljenja Hrvatska je imala dva vanjsko-politička strateška cilja: NATO i EU. Time smo pokazali kome želimo pripadati i gdje nam je mjesto. Zbog agresije na Hrvatsku i embarga na oružje na Hrvatsku bez saveznika se kontinuirano vršio pritisak kako bi se zadržalo postojeće stanje na terenu, gdje je trećina Hrvatske bila okupirana, te je to glavni razlog zašto je Domovinski rat potrajao duže no što je itko mogao predvidjeti. Zbog angažiranja SAD-a u Perzijskom zaljevu naša sudbina je prepuštena članicama EU-a i Rusiji.

Da se pitalo Europsku uniju kako riješiti probleme u Hrvatskoj, mi bi još uvijek bili okupirani. Srećom, SAD su 1995. preuzele kontrolu u regiji i Hrvatska je dobila priliku vratiti okupirana područja. No politika članica EU-ja je toliko štete nanijela hrvatskim interesima da posljedice njihove politike i dan danas osjećamo. Njihova nas je politika višekratno ponizila. Prema tome, partnera u EU Hrvatska nema.

U ovom trenutku jedini pravi saveznik Hrvatske među utjecajnim dijelovima međunarodne zajednice su Sjedinjene Američke Države i svaku buduću političku međunarodnu akciju od strane Hrvatske treba koordinirati s Amerikancima. Amerikanci su nam dokazali da su naši prijatelji i stoga im moramo pružati uzajamnu bezrezervnu potporu. Ne govorim o američkoj bezgrješnosti već gledajući s perspektive male države na kojoj se veliki pokušavaju iživljavati kad god im se prohtije, moćnog saveznika morate izabrati, inače preživjeti nećete.

Planovi protiv Hrvatske

Kad je Hrvatska bila na vrhuncu ponosa i oslobođena, u međunarodnoj zajednici kovali su se novi planovi protiv Hrvatske, jer samostalna i snažna Hrvatska nije bila dio međunarodnog plana. Pokojnog VlastEuropskoj uniji nije bitno tko je na vlasti u Hrvatskoj, već joj je bitno da vlada omogući privatizaciju svega što ima smisla privatizirati. Da Hrvatska nije razorena ratom privatizacija bila bi logičan slijed događaja. No kako to nije slučaj, sve što prodajemo, prodajemo za sitniš, a često i za jednu kunu na način da na kraju poniženi porezni obveznici podmiruju besmislice i kriminal vladajućih koje podupire Europska unija.predsjednika Tuđmana nastojalo se ocrniti na sve moguće načine i tražila se osoba koja će biti sve ono što doktor Franjo Tuđman nije bio. Kad imate EU potporu onda ste više od polovice posla obavili. Time su se stvorili uvjeti da se dijelovi gospodarstva na kojima se temelji svaka država nakon 2000. privatiziraju kako bi 'uspješno' ušli u EU. Pored ostalog i zbog toga smo danas poniženi.

Međunarodni eksperiment Haaškog suda nam je nepotrebno produžio datum ulaska u EU. Koliko licemjera šeće svijetom a pripadaju svjetskim 'elitama' sami smo se u to uvjerili. O poniženjima koje smo doživjeli i koje još uvijek doživljavamo ovdje ne bih govorio.

Europskoj uniji nije bitno tko je na vlasti u Hrvatskoj, već joj je bitno da vlada omogući privatizaciju svega što ima smisla privatizirati. Da Hrvatska nije razorena ratom privatizacija bila bi logičan slijed događaja. No kako to nije slučaj, sve što prodajemo, prodajemo za sitniš, a često i za jednu kunu na način da na kraju poniženi porezni obveznici podmiruju besmislice i kriminal vladajućih koje podupire Europska unija.

Da smo ušli u EU prije šest godina, radovao bih se, a prije devet godina bio bih presretan. Danas mi u emotivnom pogledu ulazak Hrvatske u EU ne predstavlja ništa. Gospodarski nismo snažni i imamo korumpiranu političku 'elitu', pa radosti nema mjesta. U gospodarskom pogledu još dugo nećemo profitirati, u političkom hoćemo, a kako će nam zaista biti, to nitko ne zna. Jedino u što sam siguran jeste to da će nas poglavlja o kojima smo pregovarali glede ulaska u EU skupo koštati.

Unutar EU-a možemo tražiti saveznike, no prirodni gospodarski saveznici Hrvatske su sve zemlje od Baltika do Jadrana (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska i Slovenija). Uz Hrvatsku to je snažna osovina oko koje se može vrtjeti Europska unija i na koju SAD može bezrezervno računati.

Usprkos svemu, sretno nam bilo u Europskoj uniji!

Dr.sc. Ivica Tijardović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.