Franjo Tuđman i BiH

Kad je cijeli svijet na malim ekranima iz ugodnih naslonjača u toplim sobama pratio što se događa u Bosni i Hercegovini nakon osamostaljenja 1992. jedino je Franjo Tuđman spremno pomogao Bošnjacima da ne dožive istrebljenje koje im se spremalo. Ta spremnost Hrvata na čelu s Franjom Tuđmanom u spašavanju Bosne i Hercegovine nije odgovarala u to vrijeme utjecajnim međunarodnim čimbenicima koji su poduzeli sve da KažnjavanjePremda je svima jasno da su Srbi okupirali pola Bosne i Hercegovine, međunarodna zajednica ih je ipak nagradila i to prvenstveno zbog gubitka Kosova. Hrvati su kažnjeni jer su branili Bosnu i Hercegovinu i na taj način ugrozili dogovore velikih sila. Prema tome, prvostupanjske presude krajem svibnja ove godine su posljedica političkih dogovora između velikih sila iz devedesetih. Velike sile između sebe poštuju dogovore.Bošnjaci i Hrvati između sebe zarate. Kad im je to uspjelo dozvolili su Srbima zadržati osvojene teritorije, a Hrvate i Bošnjake prisilile na prihvaćanje činjeničnog stanja o podjeli Bosne i Hercegovine.

Hrvatsku se napadalo i s teritorija BiH-a koji je bio pod kontrolom Srba, pa predsjednik Republike Hrvatske nije imao izbora, jer se Hrvatska nije mogla obraniti bez vojne intervencije u BiH-u. Znajući koliko je međunarodna politika 60809955-haag-odvjetnicipočetkom devedesetih bila nesklona Hrvatskoj, predsjednik Republike Hrvatske je inzistirao na vojnom sporazumu s Bošnjacima u obrani cjelovite Bosne i Hercegovine. Temeljni ciljevi Franje Tuđmana u BiH-u su bili nedvosmisleno jasni:

1. Pomoći Hrvatima u zaštiti njihovih interesa gdje god je to bilo moguće
2. Pomoći Bošnjacima da se vojno osposobe kako bi zajedno s Hrvatima oslobodili BiH
3. Očuvati cjelovitu Bosnu i Hercegovinu gdje bi tri naroda za političkim stolom odlučivala o svojoj sudbini

Zbog specifičnosti terena BiH-a hrvatske interese nije bilo moguće obraniti svugdje. Posavina se nije mogla očuvati jer je kroz nju prolazio glavni vojni i logistički koridor koji je povezivao Srbiju s pobunjenim Srbima u Hrvatskoj. Isto tako neka mjesta u središnjoj Bosni nisu mogla opstati u neprijateljskom okruženju. Jedino je u zapadnoj Hercegovini bilo moguće obraniti hrvatske interese zbog sigurne logističke veze.

Milijun izbjeglica iz Bosne i Hercegovine Hrvatska je prihvatila, a mnogi su Bošnjaci do kraja rata ostali u Hrvatskoj na naš trošak, pa je za očekivati da će nam barem zbog toga Bošnjaci biti zahvalni. O kratkom ali krvavom bošnjačko-hrvatskom ratu najviše mogu svjedočiti oni međunarodni krugovi koji znaju točno kako je do tog rata došlo. Rat bez zločina ne postoji, pa ako se već sudi za zločine onda treba suditi onome tko je taj rat režirao. Suditi samo Hrvatima, a amnestirati Bošnjake, politički je vrlo štetno. U tom slučaju bošnjački političari moraju biti politički zreli i suzdržati se od komentiranja nepravomoćnih presuda.

Kažnjavanje Hrvata

Bosna i Hercegovina nema budućnost bez Hrvata. Ni međunarodna zajednica ma koliko god se trudila ignorirati civilizirane i pravedne težnje jednog naroda neće uspjeti kreirati državu koja će na dugi rok egzistirati. Bošnjaci bez Hrvata su osuđeni na getoizaciju i propast, pa bi stoga Bošnjacima najvažniji interes bio pridobiti na stranu hrvatski narod. Spomenik predsjedniku Tuđmanu u Sarajevu bio bi jasna poruka da Bošnjaci znaju cijeniti ono što su za Bosna-i-Hercegovinanjih Hrvati učinili.

Premda je svima jasno da su Srbi okupirali pola Bosne i Hercegovine, međunarodna zajednica ih je ipak nagradila i to prvenstveno zbog gubitka Kosova. Hrvati su kažnjeni jer su branili Bosnu i Hercegovinu i na taj način ugrozili dogovore velikih sila. Prema tome, prvostupanjske presude krajem svibnja ove godine su posljedica političkih dogovora između velikih sila iz devedesetih. Velike sile između sebe poštuju dogovore.

Presude nisu mogle biti drugačije, Srbe osloboditi, Hrvate kazniti. Za ovu prvostupanjsku presudu među Hrvatima su najodgovorniji oni koji su godinama lažno svjedočili o nepostojećoj agresiji Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i na taj način nanijeli Hrvatskoj neprocjenjivu političku štetu. To su određeni međunarodni krugovi iskoristili, oprali ruke i krivicu za podjelu BiH-a prebacili na Franju Tuđmana i Hrvatsku. Pravomoćna presuda Srbima ovisit će o tome hoće li se Srbi definitivno opredijeliti za EU ili za Rusiju. Pravomoćna presuda Hrvatima ovisit će pak o spremnosti Republike Hrvatske prihvatiti Srbiju u EU.

Dr.sc. Ivica Tijardović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.