Damir Pešorda - Truju nas medijske i političke laži

 

 

Tvornica laži

Lijeva misao je nekada imala nekakve, doduše diskutabilne, ideale, a zemlje tzv. realnog Titosocijalizma nekakve, doduše katastrofalne, projekte. Elektrifikacija, industrijalizacija i te stvari. Devastiran pejzaž nad kojim dominira tvornički dimnjak postao je zaštitni znak realnog socijalizma. Taj socijalistički cliché poletno su ironizirali potkraj ''samoupravno-socijalističkog'' eksperimenta pripadnici beogradske novovalne glazbene skupine ''Idoli'' u zaraznom songu ''Maljčiki''. Ironija je uskoro ustuknula pred nekim drugim pjesmama poput one o Slobi, salati i kanibalskim jestvinama.

"Hude jame"

Druže Tito, što je ostalo? Ništa osim ''hudih jama'' i trga kojemu bi čak i Čičak mijenjao ime. Ipak, titoistički klišeji nisu nestali, trži ih šačica splitskih kolumnista u svojoj ubogoj klišeteriji. Ali pravo je poduzetništvo, kako i priliči, u metropoli, u Zagrebu. "Titov" trgDruže Tito, što je ostalo? Ništa osim ''hudih jama'' i trga kojemu bi čak i Čičak mijenjao ime. Ipak, titoistički klišeji nisu nestali, trži ih šačica splitskih kolumnista u svojoj ubogoj klišeteriji. Ali pravo je poduzetništvo, kako i priliči, u metropoli, u ZagrebuTu je izrasla velebna tvornica iz čijih dimnjaka suklja dim nad devastiranom državom. Iako je tvornica izgrađena u komplotu s ''trulim zapadom'', ona na svoj specifično dijalektički način veliča one iste ideale za koje su pali ''hrabri sinovi naroda i narodnosti''.

Da, u Hrvatskoj je jedina preostala industrija industrija laži. Medijske i političke, u biti nerazdjeljive. EPH je najuspješnija tvornica te vrste, ali ni ostale medijske kuće puno ne zaostaju, naročito HTV i Večernji list. Radnici u tim tvornicama međutim nisu ni nalik bodrim ''maljčikima'' iz spomenute pjesme beogradskih ''Idola''. Onako, više se furaju na Danteove likove. Doduše, ekskulpira ih to što Dantea uglavnom nisu čitali. Osim Beškera, on je načitan i čist fin gospon. Zato mu valjda i jest kodno ime Oliver, bit će po liku iz Alana Forda. A evo i kako se proizvodi laž. Preneseš iz ''istinoljubivih'' sarajevskih medija vijest kako su umiljate i nadasve razumne ''Manijake'', navijače FK Željezničara, iz čista mira napale ''ustaše'' iz Kiseljaka, Tomislavgrada i Širokog prerušene u ''torcidaše''. Braneći nadaleko čuvenu gostoljubivost svoga Sarajeva, Manijaci potisnu ustaše u Miljacku. Zamisao je to bila vrlo mudra i čovjekoljubiva, htjelo se odijeliti žito od kukolja. Tko je pravi torcidaš, s mora je, prema tome zna plivati i ispliva; tko nije pravi torcidaš nego prerušeni hercegovački ustaša, ne zna plivati te neće ni isplivati. A to nije nikakva šteta, štoviše riječ je o boguugodnu djelu budući da hercegovačke ustaše ne zaslužuju ni živjeti u multietničkom raju zvanom Bosna.

Antihercegovačka histerija

Ipak, nešto je u cijeloj toj genijalnoj zamisli pošlo po krivom. Nijedan se Hercegovac nije utopio u gostoljubivim vodama hrtMiljacke, a čak osam pripadnika ''prave Torcide'' završilo je u bolnici s lakšim i težim ozljedama. Osim iz Splita, pravi torcidaši su iz nekih drugih mjesta u Hrvatskoj, nijedan iz Hercegovine! Dva dana su Jutarnji, Večernji i ovdašnje televizije pumpali antihercegovačku histeriju pod dirigentskom palicom iz Sarajeva, da bi zatim o svemu zašutjeli ne osjećajući uopće potrebu ispričati se ili barem revidirati prvotne lažne vijesti o tome kako su za nerede krivi isključivo navijači iz Hercegovine i kako navijači iz Splita uopće nisu ušli u Sarajevo jer ih je policija zaustavila na prilazima gradu. Premda, u zemlji najstarijih piramida, doduše nevidljivih za one koji nemaju produhovljene bošnjačke oči – sve je moguće. Pa i to da nesretni Splićanin M. B. (28) bude opičen kamenom u glavu na mjestu kilometrima udaljenom od onoga na kojem se, po Morgenblattu i Abendblattu, uistinu nalazio. Znakovita šutnjaLagati se može i znakovitom šutnjom. O tome je pisao ovih dana Nino Raspudić u članku ''Kad drekavci utihnu II''. kada su radnice ''Kamenskog'' štrajkale, Jutarnji i drugi mediji donosili su srceparajuće priče o bešćutnom kapitalizmu i hrabrim radnicama, kada počelo otkrivati da su za propast ''Kamenskog'' možda najodgovorniji Miroslav Kutle i njegov bivši (a možda i današnji? ) ortak Ninoslav Pavić, ''moralne vertikale'' EPH-a začkomileTko mu je kriv ako vjeruje više vlastitim očima i razbijenoj lubanji nego tim uglednim dnevnicima!?

Lagati se može i znakovitom šutnjom. O tome je pisao ovih dana Nino Raspudić u članku ''Kad drekavci utihnu II''. kada su radnice ''Kamenskog'' štrajkale, Jutarnji i drugi mediji donosili su srceparajuće priče o bešćutnom kapitalizmu i hrabrim radnicama, kada počelo otkrivati da su za propast ''Kamenskog'' možda najodgovorniji Miroslav Kutle i njegov bivši (a možda i današnji?) ortak Ninoslav Pavić, ''moralne vertikale'' EPH-a začkomile. Šuti Jerga, šuti Jupa, a, bogme, ni Muškarac Bez Brkova po nepravdi ne lupa! Oh, kako je tužno sve to skupa! I nemoralno.

Sklisko područje morala

A to sklisko područje morala također je pogodno za suptilno laganje. Morgenblatt je tako neki dan objavio pod naslovom tv''Procurile fotografije razuzdane Gadafijeve snahe'' desetak prilično čednih, tek s ponešto decentne erotike fotografija iz obiteljskog albuma Gadafijeva sina Hanibala. I to albuma do kojeg se došlo razaranjem uz nimalo nevino sudjelovanje najmoćnijeg vojnog saveza od postanka svijeta. Upravo je degutantno moralno zgražanje i glumljeno čistunstvo Jutarnjeg kada se zna da nema dana a da ne donesu neku golišavu fotkicu uz neukusno popratno ''zviždukanje'' i ''masne dosjetke''. Evo samo nekih naslova te vrste: Seks bomba Gaelle Diaz pokazala svoje zanosne obline, Bujna Christina Hendricks skinula se pred kamerama, Larissa Riquelme toples plesom oko štange raspametila publiku, Argentinskoj voditeljici Noeliai Marzol ukrali mobitel i objavili golišave fotografije.

A koliko nam tek lažu o ključnim pitanjima hrvatskog opstanka, to jest EU, Haagu, domaćim sudskim procesima, kristalno jasno će biti uskoro. Kada bude već kasno. Ne progledamo li prije toga, neće nam preostati ništa drugo do da se složimo s onim ljigavim sloganom kojim nas svakodnevno gnjave s TV-ekrana: ''Tu pripadamo''. U kaljužu laži i korupcije.

Damir Pešorda
Hrvatski list

 

 

Komentari  

# "ANTIFAŠISTI" - bacite u smeće Titovo ime sa zgrada Kazališnog trga!Paganini 2011-10-16 23:06
Što se dogosilo s javnim, predizbornim učinkom HRASTA? Nemamo li mi djelotvornih, oštroumnih i domoljubih suradnika? Imamo ih, imamo, ali nema poleta. Kako se veli: Nema "vatre u trbuhu". Čini nam se da je dostatno što imamo pravo. Oprostili smo si sve grijehe i sad čekamo da nas hrvatski narod "izabere".
Već zrelim zaključkom našega Ante Starčevića, koncem 19. stoljeća, kad je u rodoljubnom očajanju jeknuo da za ovakav hrvatski narod on ne bi više ni čašu vode popio, već onda je hrv.narod bio klinički slučaj o čemu sam prije uzalud drugdje pisao. (No, mi ne učimo jedan od drugoga, mi se samo svadjamo - kao pravi gubitnici.)
Najbolji primjer za tu našu bijedu i sramotu jest "TRG". Zagreb, milijunski grad Hrvata, nije u stanju prisiliti izdajničku Gradsku upravu pod vodstvom iznova pokatoličenog, bivšeg hrv.boljševika (Hercegovca!) da se zbriše razbojničko ime kranjsko-zagors kog Josipa Broza s krasnih zgrada što okružuju naš najljepši trg, KAZALIŠNI TRG. A što mi "fini" Hrvati činimo? Mi ističemo naše hrvatske "intelektualce" kao uzorne čvrste, domoljubne Hrvate i skupljamo njihove potpise kao koplja , a ni tihi flatus ne usudimo se pustiti da imporesioniramo naše izdajnike "antifašiste", da se "prepadnu" pa da izbrišu to odvratno ime s lica Zaqgreba. UMJESTO DA UČINIMO OVO:

U Zagrebu ima milijun žitelja. Pozovimo ili prihvatimo samo svakog stotog Zagrepčanina ili Zagrepčanku da imamo najmanje 10 tisuća aktivnih gradjana s"vatrom u trbuhu". Nabavimo tisuću drvenih letava i na njih pribijmo ime "KAZALIŠNI TRG", podjimo, s pjesmom !!!, na Trg i pobodimo ih svuda po travi oko kazališne palače i na Zdenac života, a sa najvećom tablom i natpisom 'HOĆEMO "KAZALIŠNI TRG" hodimo, s pjesmom!!!, pred Upravu Grada Zagreba i vičimo iz svog grla izdajnicima u Upravi:
"STOKO BEZ REPA! ODMAH SKIDAJTE I BACITE U SMEĆE SRAMOTNO IME HRVATSKOG UBOJICE JOSIPA BROZA S NAŠEGA KAZALIŠNOG TRGA I - KAJITE SE!!! Sjetite se onog Mažuranićeva Smailage Čengića! Nije prijetnja, nego obećanje:
"Kajite se, dok imade dana
Dok je doba,djeco,kaji te se;
Kajite se, dok nije pozvana
Duša k onom koji nebom trese;
Kajite se, jer zemaljskog stana
Tijek izmiče bjeguć,kajite se;
Kajite se, jerbo zora rana
Nać će mnogog kud zavazda gre se,
Kajite se..."

Izložite javno popis onih članova uprave koji glasuju protiv da im se nadje kad budu išli u "Njemačku" - trbuhom za kruhom!

Upute za komentiranje

Za komentiranje članaka na Portalu potrebno je prijaviti se na naš sustav komentiranja Disqus. Upute se mogu naći ovdje, a upite u slučaju problema molimo poslati na admin@hkv.hr.

Pravila komentiranja

1) Sadržaji koji nisu u skladu s običajima javnog komuniciranja bit će izbrisani.
2) Anonimno iznošenje optužaba na račun osoba iz javnog života, čime se odgovornost prebacuje na Portal, nije dopušteno.
3) Trolovi u rubrici komentara će biti brisani.

Svi komentari djelo su i mišljenje njihovih autora, a ne Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Pet, 31-10-2014, 23:43:46

Komentirajte

Zadnji komentari

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 214 gostiju i jedan član online

Administriranje

Preporučite članke

Podržite članke jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

hkvhr logo afterburner2

Preporučite portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Kolumne

Hrvoje Hitrec Nenad PiskačDavor DijanovićLjubomir Škrinjar

Lijepa Naša

0074_Marusevec_0358.jpg
Copyright © 2014 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).