Tuđmanov ili suprotni smjer?

 

Kad gazda mijenja slugu – uvijek nađe boljeg slugu

Bespuća hrvatske politikePred nama je knjiga poznatog hrvatskog kolumniste i publiciste Mate Kovačevića Bespuća hrvatske politike. Knjiga je i sastavljena od njegovih kolumni – njih preko 100 - tiskanih u «Fokusu» u razdoblju od rujna 2004. do prosinca 2006. Što mislim o samoj knjizi i autoru možete vidjeti u predgovoru Pozadina obmane hrvatskih političara. Sam predgovor sam proširio i pod naslovom Kako Srbima po treći put predati Hrvatsku? objavio u „Hrvatskom slovu“ od 10. srpnja 2009, a zapravo to je tekst s prve promocije ove knjige. U predgovoru sam napisao ono što je – čini mi se – osnovna karakteristika Kovačevićevih tekstova: Oni objašnjavaju suvremena događanja kroz usporedbe s povijesnim događajima i na taj način čitateljima objašnjavali što je stvarna pozadina tih događanja. U predgovoru sam također spomenuo i tvrdnju za koju držim da je osnovno pravilo po kome je prepoznatljiva hrvatska politika poslije Oca hrvatske države akademika Franje Tuđmana:

„Kad gazda mijenja slugu – uvijek nađe boljeg slugu.“

Kako je prva promocija održana jedan dan poslije Sanaderove ostavke komentirao sam je u sklopu ove tvrdnje:

„Nema dvojbe da je Sanader želio ući u predsjedničku utrku. A za izbore je uvijek morao nastupati državotvorno. Sukob sa Slovencima ili nova politika približavanja Hrvatima BiH su izgleda zasmetale gazdama. Kada jednom prihvatiš biti sluga, od tebe se ne očekuje da možeš bilo što raditi bez njihova odobrenja, zar ne?“

„Rješenje“ spora sa Slovenijom pokazalo se da je spomenuto pravilo i dalje na snazi, kao što je u punom svom naletu ono što je Kovačević još 1. 10. 2004. nazvao „slovenska pilot agresija“, a tekst s tim naslovom možete pročitati na početku ove knjige. Dakle, u momentu kada Sanader više nije bio najbolji mogući sluga zamjenjen je boljim slugom Kosoricom, i gazde su zadovoljne. Naravno, danas u Hrvatskoj možeš biti u Sabori i u medijima samo ako se povinuješ tom pravilu, pa ne čudi što je jedino Stožer predsjedničkog kandidata prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana svojim priopćenjem od 14. 10. 2009. reagirao protiveći se tom „rješenju“. Evo kako počinje to priopćenje:

„Predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman smatra da hrvatska vlast lakoumno i olako odustaje od jamstava buduće primjene međunarodnog prava glede neutemeljenih slovenskih zahtjeva za hrvatskim teritorijem. Kako bi se stvorio privid brzog zaključenja pristupnih pregovora s EU, Hrvatska je prihvatila napuštanje već postignutog dogovora sa Slovenijom, iz kolovoza 2007., da se rješavanje graničnog spora povjeri Međunarodnom sudu pravde. Time je Slovenija postigla ključni strateški cilj svoje blokade, a Hrvatska bitno unazadila svoju poziciju u graničnom sporu. Slovenskom zahtjevu za spoj svoga teritorijalnog mora s otvorenim morem moguće je udovoljiti jedino tako da Hrvatska odstupi od preko 230 četvornih kilometara, koji su po međunarodnom pravu neprijeporno dio hrvatskog teritorijalnog mora. Sudeći po izjavama slovenskih čelnika, hrvatska je predsjednica Vlade sada prihvatila da se odluka o slovenskim zahtjevima donese u arbitražnoj komisiji čijih bi četvero od pet članova imenovala Europska unija, odnosno Slovenija. To je potpuno suprotno odluci Hrvatskog sabora, koji je odobrio prijedlog povjerenika Rehna od 22. travnja ove godine – tada predstavljen kao konačan i nepromjenljiv. Po njemu, arbitraža se trebala povjeriti arbitražnom vijeću, u kojem bi, uz dva člana imenovana od država u sporu, u konačnici predsjednik Međunarodnog suda pravde imenovao predsjednika arbitražnog vijeća te preostalu dvojicu članova…

Dan nakon tog priopćenja Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izdalo priopćenje po kojem je sada napokon jasno kako je Vlada Jadranke Kosor pristala pregovarati sa Slovenijom na osnovu prijedloga Olija Rehna od 15. lipnja 2009., dakle prijedloga koji Hrvatska tada nije prihvatila i koji nije u skladu s onim što je prihvatio Hrvatski sabor. To je izravno u suprotnosti s onim što je još jučer izjavila premijerka Jadranka Kosor, odnosno kako sve što je dogovoreno piše u njezinom pismu Predsjedništvu Europske unije. Dakle Hrvatska, kako je i komentirao Tuđman, teritorijalnim ustupcima, ili kako mediji kažu garantiranjem Sloveniji pristupa otvorenom moru, kupuje članstvo u EU. Doista kad gazda mijenja slugu – uvijek nađe boljeg slugu, zar ne?

Slijede očekivane reakcije prije svih dugogodišnjeg predsjednika hrvatskog dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim sudom, akademika i profesora međunarodnog prava Davorina Rudolfa. On je dao ostavku premijerki Jadranki Kosor. Navedimo i njegove riječi („Večernji list“, 17. 09. 2009.):

„Ponavlja se slučaj Račan i njegov sporazum s Drnovšekom.“

Objašnjava kako je hrvatske eksperte (Rudolf, Ibler, Vukas) premijerka prije nekoliko dana uvjeravala kako je sve transparentno, da sporazum sa Slovencima nema dodatnih i tajnih dijelova.

Potom se javlja oporba – kao da nemaju ništa s dogovorom Račana i Drnovšeka - sa sličnim zamjerkama.

Zapravo ni Matu Kovačevića ni mene ne čudi što je ovakva reakcija došla prvo od profesora Tuđmana. Prije godinu dana, točnije 23. rujna 2008., u ovoj dvorani sam govorio o poruci:

„da se svi trebamo okupiti oko zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima. Nije tajna da ja podržavam kandidaturu prof. dr. Miroslava Tuđmana, tj. da pripadam grupi oko akademika Ivana Aralice koji je to najavio u svom intervjuu «Hrvatskom listu». U «Večernjem listu» sam već spomenuo kako sam još 2000. na Amac mreži pisao (tada sam bio u Australiji) kako je HDZ odmah trebao odgovoriti na pokrenutu detuđmanizaciju (tj. rashrvaćivanje Hrvatske) i na napade na obitelj Tuđman najavom da će njihov kandidat na slijedećim predsjedničkim izborima biti upravo Miroslav Tuđman. Tako bi poručili da im nije samo važna vlast – jer će ići s kandidatom koji nije član HDZ-a. A takva poruka bi itekako trebala zabrinuti detuđmanizatore jer bi morali računati i na vrijeme kada će im opet jedan Tuđman biti predsjednik države.

(…)

A danas mi trebamo predsjednika koji je suprotnost sadašnjem. Dakle, čak i ono što bi se prof. Tuđmanu uzelo kao mana, npr. nije populist već vrhunski intelektualac, može se pokazati kao prednost. A da ne govorimo o tome da nam mediji neće biti dostupni. Ali, trebaju li prezimenu Tuđman i mediji?

Zato sam i rekao «Večernjaku“ da je Miroslav Tuđman naš najbolji mogući izbor. Uostalom to su već mediji i potvrdili. Spomenuto je niz imena. Uzbudilo ih je samo ime - dr. Miroslav Tuđman! Oni su svjesni koga se moraju bojati. Njihove reakcije pokazuju da nemaju namjere mijenjati svoju podaničku politiku prema Bruxellesu. Da su prihvatili Tuđmanovu kandidaturu, bili bi napokon i pobjednici na predsjedničkim izborima. Očito, kao i na prethodnim, draže im je izgubiti nego mijenjati taj podanički mentalitet.

A moraju se bojati i zbog činjenice da se ne može trpati u isti koš vodstvo i članstvo HDZ-a. Mnogi članovi HDZ-a misle isto što i mi. Mnogi od njih će glasovati za našeg kandidata.

Hoćemo li mi biti na visini zadatka? Hoćemo li se, kao na ovom predstavljanju, okupiti svi oko zajedničkog kandidata – onog kojega se oni jedino i boje?

Nedavno je u „Hrvatskom slovu“ (4. rujna 2009.) prenesen tekst Frana Budimlića „Tuđman II.“ iz „Hrvatske Kronike“, New York. Iz teksta je razvidno kako naš Hrvat iz SAD-a zapravo piše isto što sam ja govorio ovdje prije godinu dana. Međutim, mnogi tzv. državotvorni Hrvati to nisu prepoznali do dana današnjega ili nisu smjeli prepoznati pa imamo sve više i više kandidata koji trebaju oduzeti glasove onome koga se vlast jedino boji. Nije slučajno što smo Mate Kovačević i ja taj moj govor tiskali u knjizi Thompson u očima hrvatskih intelektualaca. Prije svega Tuđman je jedini od današnjih kandidata potpisao naše otvoreno pismo. S druge strane mislimo da smo pogriješili što mu nismo ponudili da napiše svoj prilog za knjigu. Jednom drugom današnjem predsjedničkom kandidatu jesmo, ali je on to odbio napraviti.

Nedavno sam i obilježio takvo ponašanje napisavši tekst Zašto Tuđman? Nešto takvo danas nije lako objaviti pa to možete naći samo na portalu HKV-a, a tekst je prenio i Portal predsjedničkog kandidata Miroslava Tuđmana. Na takvim portalima uvijek imate dežurne komentatore vladajućih. Oni su po pravilu kao zagovornici nekog drugog kandidata s desnice. Zato je bilo zabavno kako se odmah otkriju kada im spomenete pojam „tuđmanizam“. Odmah je to njima ono što je zastupala „trećejanuarska vlast“ otvoreno, a Sanaderov HDZ prikriveno. Ili ne znaju što zapravo Tuđman zastupa, čime pokazuju da ni ne znaju za knjige koje je napisao ili izdao. Nevjerojatno je da angažiraju ljude koji ne znaju barem za Tuđmanovu knjigu „Vrijeme krivokletnika“ o kojoj govori i Mate Kovačević u ovoj knjizi.

Međutim, iz tih komentara možete zaključiti mnogo toga korisnoga. Meni je posebno palo u oči na Portalu HKV-a:

Upravo iz toga zamjeram Dr. Miroslavu Tuđmanu što nije uspostavio civilne i vojne tajne službe na način da dugoročno osiguravaju kontinuitet politike hrvatskih državnih interesa.

Zapravo to nas iznova podsjeća na činjenicu da je dr. Tuđman ustrojio tajne službe i da mi nismo dovoljno varolizirali tu činjenicu u stvaranju hrvatske države. „Trećejanuarska vlast“ jest i zato se tako surovo obračunala s hrvatskim tajnim službama. Danas u našoj domovini imamo njihove omiljene britanske tajne službe umjesto hrvatskih! Da je netko drugi stvorio tako uspješne tajne službe sigurno bi ga se spominjalo uz Predsjednika i Ministra obrane Gojka Šuška. Autor gornje tvrdnje nije svjestan da nitko nije napisao nešto ljepše o prof. Tuđmanu od njega. Svojevremeno je Carl Gustav Stroem napisao da je Hrvatska malobrojna država i da tek za stotinjak godina može imati takvog čovjeka kao što je bio hrvatski Predsjednik. Međutim, iz gornje tvrdnje je očito da autor vjeruje da je i Miroslav Tuđman takav čovjek pa je uz zajedničku borbu za stvaranje države trebao osigurati da njegove tek stvorene službe same osiguravaju kontinuitet državotvorne politike. Doista bi bilo lijepo ako nam dr. Tuđman kao predsjednik dokaže kako je to doista točno.

I Mati Kovačeviću i meni bit će zaista draga spoznaja da nismo pogriješili vjerujući da se doista radi o jedinom mogućem kandidatu koji može zaustaviti osnovno pravilo hrvatske politike: „Kad gazda mijenja slugu – uvijek nađe boljeg slugu.“ Ili kako to kaže Predsjednik HKV-a naš poznati književnik Hrvoje Hitrec na Portalu HKV-a 15. rujna 2009.:

Jedini kandidat koji se osam godina uporno bori protiv mesićevštine, koji zna što je demokracija u svojoj biti i koji zna što je hrvatski nacionalni osjećaj jest dr. Miroslav Tuđman.

Hoće li činjenica da je upravo Tuđman svojim priopćenjem učinio da hrvatska javnost dozna što se krije iza dogovora sa Slovencima otvoriti oči onima koji još uvijek ne vide da smo izgubili godinu dana zato što nismo odmah dali punu potporu profesoru Tuđmanu? Vidjet ćemo.

A ovi izbori dat će odgovor na pitanje koje Mate Kovačević postavlja i u ovoj knjizi kroz naslov jednog teksta:

Tuđmanov ili suprotni smjer?

Akademik Josip Pečarić

{mxc}

 

 

Sub, 31-10-2020, 17:07:45

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.