Pismo akademika Pečarića prof. dr. sc. Slobodanu Langu (2)

 

Dragi prijatelju,

Zahvaljujem Ti na poslanom novom tekstu «Karakter mog sukoba sa objavljenom knjigom Hrvatska 1918 – 2008.» koji je u međuvremenu objavljen u «Hrvatskom listu». Tako i ovdje mogu pročitati ponešto što se tiska u ovom sjajnom hrvatskom tjedniku. Tvoje zauzimanje za dobro je opće poznato i zato im Tvoji tekstovi toliko smetaju. Tvoje akcije su takove da čak i jedan g. Weiss kaže kako su tvoje «određene zasluge za Hrvatsku neosporne». Mora da mu je bilo jako teško to napisati, zar ne? U tekstu si doista sjajno opisao zašto te napadaju. Napadaju te jer:

1. Braniš akciju „Oluja“, sve optužene, žive i mrtve, i sudionike obrane i oslobađanja Hrvatske;

2. Braniš čovječnost, sve oblike suprotstavljanja nasilju, što manju upotrebu sile, razvoj i jačanje mirotvornog pristupa i nenasilnih metoda;

3. Braniš istinu o stvaranju i obrani Hrvatske;

4. Braniš hrvatsko samopouzdanje i poštovanje Hrvata u svijetu;

5. Zalažeš se protiv antisemitizma, mržnje i progona bilo kojeg naroda i vjere.

A zapravo si opisao svoje napadače. Ako u prve četiri točke umjesto «braniš» staviš «napadaju» opisao si njihovo djelovanje. Isto tako Ti se u petoj točki «zalažeš protiv», a oni su «za». Da, doista oni svojim djelovanjem pokušavaju izazvati antisemitizam u Hrvata i Ti to doista izvrsno primjećuješ i boriš se i protiv toga. Imam zgodan primjer za to u kome je opet glavna figura dr. Ivo Goldstein. U jednom svom intervjuu optuzio me za antisemitizam zato što napadam njega. Mozeš li zamisliti gluplju definiciju antisemitizma od – napadati Iva Goldsteina zbog njegovih tekstova ili izjava. Zato sam mu i odgovori tekstom «Je li Ivo Goldstein antisemita?», koji naravno nisu htjeli/smjeli objaviti u «Slobodnoj Dalmaciji». Svi mi trebamo – svaki na svoj način – pokušavati djelovati kako Ti to radiš. Čak i u svakodnevnom životu. Ja mislim da već činjenica što imam preko 150 koautora iz preko 30 zemalja diljem svijeta jeste na tom tragu. Dapače trudim se povezivati znanstvenike iz različitih zemalja. Na primjer, Pakistan i Izrael se međusobno ne priznaju, ali sam ovih dana dogovorio zajedničku suradnju s kolegicom iz Izraela i s jednim matematičarem odavde.

Uspio sam dobiti i tekst g. Weissa kojega je objavio «Hrvatski list». Doista mi je bilo zabavno čitati njegove argumente. I dalje mu je Slobo «dobar čovek» koji je zajedno s drugim (razoružanim) gospodarima rata vodio ratove i unesrećio lijepu im zemlju Srboslaviju (pardon – Jugoslaviju). Inače ima logike u njegovoj tvrdnji kako su svi gospodari rata – i dobro naoružani Sloba i razoružani Franjo. Doista, da se Hrvatska predala bez borbe, da nije izborila svoju slobodu – ne bi bilo rata. Slobo bi bio gospodar cijele države i gospoda Weiss, Goldsteini i mnogi drugi (na koje se zapravo i odnosi ono kada g. Weiss kaže: «Dobro je da nas je mnogo») bi bile sretni. Sačuvali bi se životi, ne bi bilo ranjenih, ne bi bilo toliko razaranja. I ono najvažnije - imali bi svoju dragu Srboslaviju. Da, moja domaćica Hrvatica je razumjela priču i doista je bila samo moja poruga reći da oni to ne razumiju. Itekako oni sve razumiju, kao što i mi razumijemo što oni žele, zar ne? Gospodin spominje Kučana, ali ne spominje riječi «dobrog čoveka Slobe» upućene Slovencima: «Idite bre, samo što pre». Mi smo glupi pa nismo našli svoga Kučana tako da nas dobri čovek Sloba pusti otići iz Srboslavije. Da umreš od smijeha, zar ne? Itd. Itd.

Ali Weissova obrana Goldsteina je takva da bi je se sigurno postidjela i moja Hrvatica - domaćica. Ona Goldsteinovu tvrdnju kako su se Srbi branili od genocida učinjena nad njima pa su 5 (PET) dana po uspostavi NDH počili zločine vjerojatno nebi ni komentirala. Ali g. Weiss će to «braniti» time da nije iz nove knjige nego iz neke druge, a i izvučeno je iz konteksta. Dakle priznaje neviđenu glupost g. Goldsteina, ali to nije iz te knjige – pa kao nije važno. Opet da umreš od smijeha, zar ne? Zapravo, u šali i kažem da smo mnogi od nas koji smo komentirali Goldsteinove uradke zapravo koautori u njegovim narednim knjigama. (Pogledajte samo koliko sam puta samo ja komentirao njegove gluposti – npr. cijela knjiga Brani li Goldstein NDH? Zagreb, 2002., a i dobar dio knjige Nepoćudne knjige, Zagreb, 2003.) Gluposti kojima smo se narugali Goldstein više ne daje, a onda g. Weiss zapravo hvali nas kada ističe – s ponosom – kako toga u najnovijoj Goldsteinovoj knjizi više nema. v Dragi prijatelju, Tebe nitko ne bi ni napao da si objavio tekst u kome bi se samo izrugao glupostima dr. Goldsteina. Samo bi bio jos jedan od «koautora» za njegove naredne uradke. A kontekst koji spominje g.Weiss je vjerojatno ono da su Hrvati najgenocidniji narod na svijetu pa su Srbi prirodno odmah počeli sa zvjerstvima braneći se od genocida. Ili g. Weiss samo priznaje da su sve druge Goldsteinove knjige najobičnije gluposti – ali ova knjiga je ona prava. Vjerojatno se i čudi kako je netko napada kada je već iz svojih razmatranja izbacio niz gluposti o kojima smo pisali, pa time napadamo i djelo u kome smo i sami «koautori». Ako je to tako, kako mu je onda on postao profesor povijesti na sveučilištu? Dakle, i Weiss tvrdi isto što i ja: Goldstein se dokazao kao idealna osoba za pisanje lažne povijesti. Ili kako reče Weiss – ima raznih istina. Naravno, kada se povijest piše za Hrvate, zar ne?

Nasmijala me je i njegova priča kako Hrvatsku nije napala JNA već se «(dobrovoljno) dala iskoristiti od Miloševića te je postala njegovo ubojito oružje». Naravno, Weiss će reći kako netko može napisati da je on ljubitelj «dobrog čoveka Slobe», kad on piše kako je on glavni krivac za rat. Pa i Srbima je on kriv jer nije uspio očuvati Srboslaviju. Zašto onda ne bi bio i weissima, goldsteinima...? Projekt «Milošević» je projekt srpskog vladanja Jugoslavijom. Živio sam u Srbiji u vrijeme kada je stvaran, i uspio pobjeći u Hrvatsku 1987. Milošević je tek tada stupio na čelo tog projekta. Ostalih Weissovih «razoružanih gospodara rata» nije bilo na vidiku, ali mi je bilo jasno da se rat sprema. Ili ono što su željeli weissovi, goldsteini... – još jaču Srboslaviju – bez rata. Dolaskom u Hrvatsku, shvatio sam da ljudi uopće ne znaju što se sprema. Zapravo – vjerojatno su znali samo weissovi, goldsteini, puhovski,... . Znali su samo oni koji su željeli takvu državu. Hrvati nisu! Na žalost istina je ono što zapravo kaže za takve g. Weiss: ««Dobro je da nas je mnogo». Njima dobro – Hrvatima loše! Dragi prijatelju, nadam se da me ne ćeš zaboraviti i da ćeš mi i dalje slati svoje tekstove.

Puno pozdrava iz Lahorea,

Akademik Josip Pečarić

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.