Da, kupujmo hrvatsko

 

Krajem prošle godine Europska komisija ponovno  se oglasila u vezi akcije "Kupujmo hrvatsko" koju je 1997. g. pokrenula Hrvatska gospodarska komora. Glasnogovornica Krisztina Nagy tražila je da se kampanja obustavi, odnosno kako je to diplomatski izjavila: "Članice ne smiju organizirati, voditi ili podržavati kampanju koja bi promovirala domaće proizvode na temelju toga što su proizvedeni u njihovoj državi." Njemački tjednik "Der Spiegel" ovih je se dana, povodom diskusije o američkoj kampanji "Buy-American", pozabavio temom protekcionizma u svijetu. A on je prisutan ne samo u SAD-u nego i drugim industrijskim i zemljama u razvoju.

U slučaju Europske unije sve bi dobro bilo kad bi pravila koja ona određuje, vrijedila i za njene sadašnje članice. No, ono što nama propisivaju ni sami se ne pridržavaju, a to pokazuje slijedeće stanje u par izabranih zemalja: Najjača gospodarska zemlja u Europi - Njemačka, planira državnu subvenciju auto koncerna Opel, koji je u sastavu američkog General Motorsa. Prema pisanju tiska razmišlja se i o uspostavi "Gospodarskog fonda Njemačka" u kojem bi poduzeća dobijala kredite mimo bankarskog tržišta. U okviru konjukturalnog paketa od 50 milijarda eura, njemačka je vlada za vlastito graditeljstvo izdvojila do 17,3 milijarda eura.

Slično kao u Njemačkoj je situacija u Švedskoj, gdje je krajem 2008. godine već donešen program pomoći auto industriji u visini od 2,6 milijarda eura, a na jugu, u Grčkoj prioritet je poljoprivreda koju vlada zbog pada cijena subvencionira s 500 milijuna eura. U Velikoj Britaniji djelomično nacionalizirana Royal Bank of Scotland daje kredite za nekretnine prvenstveno domaćim građanima, dok je u Francuskoj uspostavljen fond u slučaju da stranci pokušaju preuzeti francuska poduzeća u krizi. Osim toga, ona poduzeća koja zatvaraju radna mjesta u zemlji ne mogu očekivati financijsku pomoć te države. Tako se to radi u zemljama koje rado pokazivaju prstom na druge, a sami se služe otvorenim pa i prikrivenim metodama da zaštite svoja gospodarstva, tržište i radna mjesta. Baš zato, podržimo i kupujmo hrvatsko!

www.pismaiznjemacke

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.