Studija o desnom ekstremizmu u Njemačkoj

 

Nedavno objavljena studija Friedrich-Ebert Zaklade na 2 426 ispitanika, pokazala je u odnosu na prijašnje godine pozitivne pomake u društvu glede desno ekstremističkih tendencija. Mada je antisemitizam na konstantnom nivou, zabrinjavajuća je i dalje netrpeljivost prema strancima, i to prije svega na prostorima nekadašnje Istočne Njemačke, gdje izvanprosječno veliki broj građana ima negativno mišljenje prema strancima. Njemačka prošlost, moglo bi se reći, kod jednog broja stanovnika i dandanas ima utjecaj. Tako 6% anketiranih Nijemaca smatra diktaturu, ako je u nacionalnom interesu i pod određenim uvjetima, kao najbolju državnu formu, dok ih 13,2% želi “vođu” (Führera) koji bi nad njima vladao čvrstom rukom”, odnosno 22,2% si “želi jednu jedinu jaku stranku koja bi predstavljala jedinstvo naroda”.

Razvijeni nacionalni osjećaj Nijemaca zadnjih godina je u padu, mada je se više nego jedna trećina, tj. 35,2% u anketi zato izjasnila da “Nijemci trebaju da imaju više hrabrosti za nacionalni osjećaj”. 24,6% ispitanika su zato da “Njemačka treba jako i energično da zagovara svoje interese prema inozemstvu”, dok ih 21,9% naginje nacionalizmu i smatraju da “glavni cilj njemačke politike treba biti taj koji će pridonjeti zemlji moć i utjecaj koji joj pripada”. Mišljenje njemačkih građana glede stranaca nedaje velike pozitivne znakove, jer ih čak 31,3% misli da im “stranci dolaze samo da iskoriste socijalni sustav”. Sličan postotak (29,9%) smatra da “stranci trebaju napustiti zemlju ukoliko dođe do smanjenja broja radnih mjesta”. A da je “Njemačka prenapučena strancima u opasnoj mjeri” također smatra skoro jedna trećina (31,8%) anketiranih.

Antisemitizam donekle “bolje” prolazi u odnosu na strance, no 17,8% ispitanika misli da “je utjecaj Židova prevelik”, 14,9% da isti “više nego ostali rade s prefidnim trikovima da ostvare svoje ciljeve”, dok 14,5% tvrdi da “Židovi imaju neko posebno svojstvo koje ne odgovara Nijemcima”. Da nije bilo Holokausta 10% anketiranih misli da bi “Hitler danas bio veliki državnik”, 7,8% smatra da su “zločini nacionalsocijalizma u povijesnom kontekstu pretjerani”, a 9% vidi i “neke pozitivne strane” tog propalog sustava. Slično je i s odgovorima (12,6%) na to da su “Nijemci po prirodi nadmoćniji narod prema drugima” i da “u društvu treba da vrijedi prirodni zakon, tj. zakon jačega” misli 15,8% ispitanika. U Njemačkoj je 2007. zabilježeno ukupno 82,3 milijuna stanovnika, od kojih 15,4 milijuna imaju “useljeničku pozadinu”. Od tog broja 7,3 milijuna su građani bez njemačkog državljanstva. U Zapadnoj Njemačkoj broj Židova 1989. godine nije prelazio 30 000, dok je danas isti, nakon olakšanog useljenja iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza narastao na cca. 100 000.

http://www.pismaiznjemacke

 

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.