Podsjetnik na listopadske dane A.D. 1991.

24. listopada

Počela selidba srbo-armije iz Lore. Agresija se nastavlja nesmanjenom žestinom. Kadijević proglasio opću mobilizaciju. Sutra, unatoč srpskoj zabrani, referendum muslimana u Sandžaku. Kostićeva frakcija Predsjedništva najavila da neće sudjelovati na konferenciji u Haagu. Hoće li Europa konačno poduzeti prave mjere? U Split stigla nova skupina promatrača (šefovi su Talijan i Francuz). Cijene rastu svakodnevno. Odnio u Slobodnu Dalmaciju skraćeni prijevod d'Ormessonova apela za Dubrovnik. Nanovo su adaptirali prvi kat. Sve obojeno, modernizirano. U uredničkoj sobi na prozorima postavljene tri debele čelične ploče! Rekoše mi da se žele zaštiti od mogućih snajperskih metaka!

26. listopada

U daljini pred lukom krstare srbo-komunistički brodovi. Dubrovniku opet prijete. Zahtijevaju da se civili evakuiraju do sutra u ponoć. Navodno će vojni atašei iz Beograda prijeći u Dubrovnik. Bojim se da je sve to od male koristi. Armija će tjerati svoju do kraja. Pilot s MIG-om prebjegao u Austriju. Žovijalni puk. Mladić uspio "dobiti natrag" poručnika koji je bio prešao na našu stranu. Na TV melodramatska scena s majkom i ocem koji su došli po njega. (Ne zna jadnik što ga čeka!)

konvoj Libertas


27. listopada

Pero S. (gradonačelnik) reče mi da su mu novopristigli promatrači "sladoredari" (njih 70) napomenuli da će troškove njihova boravka u hotelu "Split" snositi Republika Hrvatska! Dakle, tako nas pomaže EEZ! Listao "Dalmazia 1941 una cronica per la storia", ima poraznih stranica. Valjalo bi konačno sve to prevesti i objaviti u nas. Raskrinkati dokraja talijanske igre s četnicima. Sprema se "pohod-povratak" Dubrovčana i drugih u Grad. Najavljeno je više stotina brodica. Okupit će se u utorak u Splitu. N. Fabrio, presjednik DHK sinoć pozvao književnike i ostale da sudjeluju. Naime, generali ultimativno zahtijevaju da se Dubrovnik razoruža, spusti hrvatska zastava i "prime oslobodioci"!

28. listopada

Bila Đurđica I. po tekst za Večernjak. Reče mi da je novinar P. S. s obitelji preselio u Novi Sad. Jučer opet bombardiran Sinj: poginula jedna djevojka, pogođeno groblje. (Ni mome djedu ne daju mira!) U kabinetu zatekao kolegicu Darku B. kako plače zbog ponovnog gađanja rodnoga joj Sinja (ponovilo se i jutros). Kolega Siniša T. pričao kako s balkona dalekozorom promatra četnike u radarskoj postaji na vrhu Kozjaka: uočio bunker, cisternu, dva topa i sedam vojnika. Pretpostavlja da su ondje zbog korekcije vatre ako nas budu gađali s JRM brodova. Odvezao cipele i odjeću za Caritas u Dom brodogradilišta.

Današnji sastanak u Haagu navodno je zadnja opomena Srbiji (koliko ih je bilo dosad!). Do 2. studenog moraju odgovoriti prihvaćaju li uvjete EEZ-a. Ako ne, počet će se primjenjivati oštre ekonomske sankcije. U međuvremenu će nas srbo-armija još više uništiti. Već su stigli na kilometar od zidina grada sv. Vlaha. Najavljeni konvoj zaplovio je iz Rijeke. Sutra bi morali biti u Splitu. Oblačno. Kišica. Iz "Kronike dana u 22 sata saznajem:

Srboarmija bombardirala jučer u dva navrata mađarsko pogranično mjesto! Ratuje se na svim frontama, Srbija prisilno mobilizira čak i starija godišta. Nastoje pošto poto probiti obranu Vukovara. U Vinkovcima prividno zatišje. Prethodilo žestoko bombardiranje. Osijek proveo težak dan: napadan je iz zraka, topovima, pa i navođenim raketama. Na Pokuplju i Baniji od jutros žestoka vatra. Naši uzvraćaju. Najviše štete nanosi nam dalekometna artiljerija. Sisak posjetili „sladoledari“ Na području Petrinje artiljerijska vatra s prekidima tijekom dana. Sela u okolici Karlovca napadaju bacačima. U samom gradu napeta tišina i očekivanje. Posebna meta četnika: drevni Cetingrad. U Dubrovniku 28. dan blokade. Četnici na Žarkovici (iznad hotela "Belvedere") podigli jugo-zastavu. "Sladoledari" nemoćno promatrali. U Dubrovnik stigao novi šef promatračke misije Talijan Bondioli i četrdesetak novinara. Sutra stižu i strani diplomati. S trajekta "Slavija" koji plovi iz Rijeke (s književnicima, glumcima, redateljima, slikarima, zastupnicima...) poručili "Rašeti i drugovima" da očekuju slobodan ulazak u Dubrovnik i posjet cijelom okupiranom području. Brodovi koji se žele priključiti konvoju moraju se prijaviti Lučkoj kapetaniji u Splitu: ne smiju biti kraći od 7 metara, niti voziti sporije od 10 čvorova, moraju imati kabinu. U konvoju je zasad desetak brodova. Na valpovskom ratištu (tridesetak km) večeras mirno. Po Baranji se pregrupiraju snage. Na pakračko-bjelovarskom području nešto mirnije (minobacači i snajperi). Agresor pojačava napade na Novu Gradišku. Prividno zatišje oko Gospića prekinuto popodne (artiljerija, tenkovi). Pomoć im stiže sa svih strana. U Splitu mirno. U viškoj luci 18 brodova. Sinj pod paljbom tri i pol sata: Štete znatno veće nego što se mislilo. Sinjani su još u skloništima. Oko Skradina popodne paljba iz tenkova, večeras iz mitraljeza. Neprijatelj čak betonira položaje! Mladić opet prijeti: deblokada vojarni do sutra u podne ili nastavak bombardiranja. Na širem zadarskom području relativno miran dan. U zadnjih sedam dana redove agresora napustilo stotinjak vojnika... U hotelu "Inn" u Zagrebu pregovori po običaju: Rašeta odbacuje sve naše prijedloge, zapravo ne želi da se razdvoje snage.

29. listopada

Poslije ručka odšetao do Zente. Vido trabakule, koće i druge brodice kako pristižu iz pravca Omiša. Prevruće. U 17 sati otišao s Petrom M. ispratiti konvoj za Dubrovnik. Među nepreglednim mnoštvom (20.000 najmanje!) koje se okupilo u trajektnoj luci i duž lukobrana, vidio mnogo meni dobro poznatih, pravih Splićana, cijele obitelji. Palube "Slavije" dupkom pune. Po sizu stalno ulazili-silazili. Sa strane zapovjedničkog mosta postavljena velika zastava s natpisom MARE NOSTRUM CROATICUM. Prema krmi zastava sv. Vlaha, a na sredini nova bijela s natpisom LIBERTAS. Pjevala Tereza i još neki sastavi, nažalost ozvučenje bilo dosta loše! Nadahnuto zborili B. Boban, Durbešići, N. Fabrio, Mani Gotovac, F. Gregorić. M. Martinović, Mesić (predsjednik Predsjedništva bivše Jugoslavije!)... Mnoštvo odobravalo, klicalo, pljeskalo. Vladao je svekoliki, pravi revolucionarni zanos. Gorijeli crveni bengali, svirale glazbe. U međuvremenu podigla se jaka predvečernja bura. Nekoliko splitskih jedrilica i motornih čamaca kružilo naokolo. Četrdeset i dva broda (ona sporija) isplovila su ranije. Sve se to odvijalo na puškomet od dobro naoružanih "osmatrača" Komande JRM (u zgradi "Banovine") prekoputa na zapadnoj obali luke!

DOrmesson

Slični "kopneni konvoji" najavljuju se put Vukovara, Iloka, Sunje... Uopće nismo svjesni sudbonosnih trenutaka koje proživljavamo. Uvijek je tako u prijelomnim razdobljima. Ili sad ili nikad! Ipak, strahujem da će nas Europa ostaviti na cjedilu. Naročito Englezi, oni su toliko puta naškodili Hrvatima. Za prvog svjetskog rata (Londonski pakt, 1915.) naše su teritorije obećavali Talijanima. U drugom svjetskom ratu sadistički su bombardirali hrvatske, naročito dalmatinske (ali ne i srpske!) gradove. Onda nas je Churchill prepustio na milost i nemilost komunistima. A smrtonosni finale priredili su nam, opet oni, na Bleiburgu. Sada nam prijeti opasnost od lorda Carringtona, ali i nizozemskog meštra Van den Broeka.

Tko zna kakva sudbina čeka ove hrabre moreplovce?! Što im sprema srbo-komunistička mornarica? Uhvaćene radio-poruke govore da su svi ratni brodovi upozoreni na dolazak "izvesnog broda s lažnim Dubrovčanima punog oružja". Naređen je pretres. Danas su u Dubrovniku boravili neki od ambasadora i vojnih atašea akreditiranih u Beogradu. Da ne bi zamijetili zločinačka pustošenja, iz Boke su ih dovezli brodom, a ne automobilima preko Konavala.

"Slavija" je upravo (22 sata) prošla Hvar i nastavlja put Korčule. Plovi nešto sporije, jer joj se pridružilo još dvadesetak manjih brodica. Javio se Mesić. Ratni brodovi su navodno u Korčulanskom kanalu. Mjesto noćas u 00,01 proslijedit će za Dubrovnik tek sutra ujutro. Sve mi se čini da će se sutra Europa ponovno zacrvenjeti od srama. Po svoj prilici konvoj će, zbog raznoraznih presretanja i pretresa ploviti do Dubrovnika nekoliko dana (kao što je tjedan dana putovao onaj humanitarni za Vukovar). Još od srednjeg vijeka Hrvati nemaju sreće s tom civiliziranom Europom!

31. listopada

Jučer je konvoj bio zaustavljen u Mljetskom kanalu. Poslije uzastopnih razgovora s admiralom Brovetom, Mesić je postigao da ih ne odvedu u Zeleniku. "Slavija" je pregledana za dvadesetak minuta, ali pregledavanje manjih brodova oteglo se do noći. Morali su prenoćiti na rtu Mljeta. U Grušku luku uplovili su konačno jutros oko 6 sati. Usput su ih gađali snajperisti...

Sinj opet bombardiran, naročito groblje. Ovo im valja dobro zapamtiti. Ne daju ljudima da pohode svoje mrtve na Dušni dan. Radio preporučuje svima na ugroženim područjima neka izbjegavaju groblja, jer su se na njih srbo-komunisti naročito okomili. Danas dvadesetak mrtvih, pedesetak ranjenih, goleme štete, pljačke, palež - a kamoli Tatari i Turci! A Europa i Amerika izražavaju sućut. Dokle ćemo ovako? Očito je da prešutno dozvoljavaju neka nas agresor što više stuče, a bili bi najsretniji da nas sasvim dotuče i opet stvori nekakvu Jugu-tugu!

U Mostaru je stanje kritično, Srbo-komunisti se gomilaju oko grada. U Sandžaku bio referendum i oni traže samostalnost. Jutros opet blokirali splitsku luku. Zahtijevaju neka svi brodovi na krmi ponovno izvjese jugoslavensku zastavu, a hrvatsku na prednjem jarbolu! Samo jedan odbio, ostali pristali! Večeras u 18.30 sati Zadar ponovno napadnut topovima, tenkovima i minobacačima. Na šibenskom prostoru žestoka pucnjava, pokušali i pješački napad. Hoćemo li uspjeti preživjeti?

Frano Baras

 

Pon, 1-03-2021, 23:15:14

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.