Prof. dr. sc. Zdravko Tomac: Kraj i slom MOST-a točno sam opisao prije šest mjeseci

Ustupci i pogrješke HDZ-a u stvaranju većine sa MOST-om morali su prije ili kasnije doći na HDZ MOSTnaplatu. Nakon rušenja Tomislava Karamarka i HDZ-a u suradnji s Kukuriku koalicijom i tadašnjim predsjednikom hrvatske Vlade Tihomirom Oreškovićem, koji se odmetnuo od HDZ-a koji ga je imenovao na tu dužnost, nakon ponovljenih izbora Hrvatska se ponovno našla u situaciji da HDZ bez suradnje s MOST-om teško može uspostaviti većinu u Hrvatskom saboru. Iako je HDZ uvjerljivo pobijedio s 61 zastupnikom, bez MOST-ovih 15 nije mogao uspostaviti većinu. I tada je MOST nastavio sa svojom ucjenjivačkom politikom tražeći nemoguće, izbjegavajući napraviti normalan koalicijski sporazum po isprobanim demokratskim pravilima koalicija u parlamentarnim sustavima. MOST je najprije tražio da HDZ dokazuje da je nova demokratska stranka te je prije konstituiranja većine u Saboru tražio provođenje određenih mjera ustvari tražio je od HDZ-a da dokaže da je demokratska stranka. SaborTo je bilo ponižavajuće ali HDZ je i na to pristao. MOST je tražio još neke stvari na koje je također HDZ pristao a, po mom mišljenju, nije smio pristati. I upravo zato što je pristao na ultimatume MOST-a došlo je do krize i današnjeg sloma većine u Hrvatskom saboru. Da se ne bih pravio pametan poslije bitke citirat ću dio svoga teksta objavljenog 04. listopada 2016. godine prije konstituiranja većine u Saboru. Između ostalog sam napisao:

U Hrvatskoj je parlamentarna demokracija relativno mlada, tek je u trećem desetljeću. Zato postoje veće opasnosti za nju nego u starim demokratskim parlamentarnim državama s višestoljetnom tradicijom. Zato je u Hrvatskoj izuzetno važno utvrditi čvrsta pravila igre i držati se utvrđenih pravila igre. Nije moguće da se mirno završi ni nogometna utakmica ako se svi akteri ne pridržavaju temeljnih pravila igre, čak i dječja igra se raspadne ako se djeca ne drže temeljnih pravila igre.

Nažalost, u Hrvatskoj postoje političke snage koje su si umislile da moraju uspostaviti nova pravila igre koja ne Politikapostoje ni u jednim parlamentarnim demokracijama. Nositelj te ideje je Most kao neovisna lista različitih subjekata, prije svega lokalnih čelnika, koji ultimatumima, jer bez njih je teško sastaviti većinu, nameću nova pravila parlamentarne demokracije koja nigdje ne postoje i koja moraju dovesti do neuspjeha i kaosa. Evo jedan najnoviji primjer. U svim demokratskim višestranačkim parlamentima u svijetu provodi se pravilo da predsjednika parlamenta daje stranka koja ima najviše zastupnika. Čak i u slučaju da ta stranka ne formira vladu sama ili u koaliciji s drugima, čak i u slučaju da je u opoziciji. U Hrvatskoj je ta situacija nakon izbora jasna. Daleko najjača stranka je HDZ s 61 zastupnikom, a iza je SDP s 38 zastupnika, a tek onda Most s 15 zastupnika.

Dakle, nema nikakve dvojbe da HDZ ima pravo na predsjednika Sabora. Međutim, to Most osporava i ultimativno traži da ako HDZ želi s Mostom sastaviti većinu u Vladi da mu mora prepustiti mjesto predsjednika Hrvatskog sabora.

Takav zahtjev je bezobrazan, nekulturan i pokazuje da Most želi preko Sabora kontrolirati svog eventualnog koalicijskog partnera kojem ništa ne vjeruje.

HDZ bi morao ne samo odbiti takav prijedlog nego i odbiti bilo kakav razgovor o tom zahtjevu Mosta i po cijenu da Most odustane od učestvovanja u Vladi, o čemu se pregovara već nekoliko tjedana. Kako je rekao lijepo kardinal Kuharić postoje neke granice s kojih se nikada ne smiješ povući. HDZ pokazuje toleranciju i široke je ruke prema zahtjevima Mosta ali ako bi ovdje popustio izgubio bi dostojanstvo, doveo u pitanje svoju izbornu pobjedu i otvorio mogućnosti stalnih sukoba i ucjenjivanja od strane Mosta, što bi na kraju dovelo do ponovnog raspada Vlade HDZ-a i Most-a."

Zato je potrebno odlučno reći Petrovu i njegovoj ekipi "nećemo ni razgovarati o tom zahtjevu jer je on suprotan svim demokratskim pravilima i iskustvima parlamentarnih sustava".

Dakle, ovo što se danas događa točno sam opisao prije šest mjeseci.

Most si je umislio da mu je najvažniji zadatak mijenjati HDZ

Nažalost, HDZ nije poslušao ove savjete nego je prihvatio ultimatum MOST-a i suprotno svim pravilima demokracije MOSTStrategijaPrihvatili su strategiju da uoči lokalnih izbora trebaju razbiti HDZ. Iskoristili su krizu Agrokora i pokušali su ne samo Zdravka Marića nego i Andreja Plenkovića i druge optužiti kao krivce za krizu Agrokora. A ustvari je Plenković sa svojom ekipom spasio Hrvatsku da se ta kriza ne prenese na cijelo hrvatsko gospodarstvo. I opet se MOST, kao i u prethodnom slučaju u Oreškovićevoj i Karamarkovoj Vladi, udružio se opozicijom.izabrao Božu Petrova za predsjednika Hrvatskog sabora. I problemi su počeli od početka jer je Božo Petrov koristio svoju visoku funkciju da provodi svoj posebni program "demokratiziranja" i mijenjanja HDZ-a. Dakle, MOST si je umislio da mu je zadatak da unutar Vlade i Sabora vodi svoju politiku a da mu je najvažniji zadatak mijenjati HDZ.

Dakle, nije djelovao kao koalicijski partner nego kao svojevrsni inspektor, nadglednik i ispravljač, odgojitelj i preodgojitelj HDZ-a.

HDZ je pristao i na drugi ultimatum MOST-a i prepustio državni aparat kontroli MOST-a. Ministar unutrašnjih poslova postao je Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar uprave Ivan Kovačić. Posebno je opasan bio ministar unutrašnjih poslova Orepić, koji je kao ministar policije javno prijetio i govorio koga treba uhititi i progoniti, koji je udarom na Ustavni sud ustvari ugrozio ustavni poredak. Tu je ponovno napravljena pogrješka što odmah nije smijenjen. Dolazimo do aktualne situacije uoči lokalnih izbora kada se MOST potpuno pretvorio u najžešću opoziciju koalicijskom partneru HDZ-u i koristio je i Sabor i ministarstva kako bi dobio što više na lokalnim izborima.

Prihvatili su strategiju da uoči lokalnih izbora trebaju razbiti HDZ. Iskoristili su krizu Agrokora i pokušali su ne samo Zdravka Marića nego i Andreja Plenkovića i druge optužiti kao krivce za krizu Agrokora. A ustvari je Plenković sa svojom ekipom spasio Hrvatsku da se ta kriza ne prenese na cijelo hrvatsko gospodarstvo. I opet se MOST, kao i u prethodnom slučaju u Oreškovićevoj i Karamarkovoj Vladi, udružio se opozicijom. Tada su tražeći smjenu Tomislava Karamarka, podržavajući zahtjeve opozicije, što je nezabilježen slučaj u parlamentarnim sustavima, i srušili Vladu. Sada su to pokušali izvesti na isti način te su kroz rušenje jednog od najboljih ministara u hrvatskoj Vladi Zdravka Marića pokušali srušiti Vladu Andreja Plenkovića i izazvati pravi kaos u Hrvatskoj.

Ispravna Plenkovićeva reakcija

Ovaj puta premijer Plenković je ispravno reagirao i smijenio je ministre MOST-a i sve državne tajnike i pokrenuo je Plenkovićsmjenu predsjednika Petrova. Međutim, tu se pokazalo pravo lice MOST-a. Pokazalo se da se radi o lažnim demokratima. Njihovi ministri bitno su ugrozili ustavni poredak jer su odbili provesti odluku predsjednika Vlade. Rekli su da i dalje dolaze na posao iako više nisu ministri. Ministar Orepiće je otišao i dalje. On je faktično pozvao narod na ulicu, na pobunu, lažno optužujući Plenkovića da je ugrozio ustavni poredak. Najbolji odgovor dao je predsjednik IDS-a Miletić, koji je rekao, parafraziram, ako su ministri smijenjeni ispravno po ustavu i zakonu, a jesu, ako su odbili prihvatiti tu smjenu, ako i dalje tvrde da su ministri, ako pozivaju narod na ulice onda se to zove puč. Zatim je dodao, s obzirom da bivši ministri MOST-a drže u svojim rukama represivni aparat, policiju, sudstvo, tužilaštvo i državnu upravu dobro je da ne drže i vojsku jer bi onda mogli provesti pravi državni udar.

U Makedoniji svjedočimo krvavim sukobima na ulici pa i u parlamentu jer se silom želi onemogućiti da demokratski izabrana tijela normalno funkcioniraju. Slično se događa i u Crnoj Gori gdje se pripremaju demonstracije kako bi se spriječio ulazak Crne Gore u NATO. Ništa bolja situacija nije ni i Bosni i Hercegovini, gdje također ne funkcioniraju institucije države.

U Hrvatskoj je do jučer bila izvrsna situacija. Svi pokazatelji su govorili da je Hrvatska izašla iz krize, da ima Agrokornajmanji deficit proračuna (drugi najbolji u Europi), da se smanjuje državni dug, da se smanjuje nezaposlenost, da raste proizvodnja i potrošnja, da ni kriza u Agrokoru nije zaustavila pozitivne procese. I u takvoj povoljnoj situaciji nastupila je faktično antidemokratska zavjerenička ekipa iz MOST-a, koja je spremna uz pomoć dijela neozbiljne oporbe destabilizirati Hrvatsku. Javio se i "mudrac" Beljak, koji sada nudi da on i društvo uspostave novu većinu i vladaju Hrvatskom.

Sličnu ambiciju pokazuje i SDP, pogotovo njegovo ekstremno MOSTBez obzira kako će se rasplesti ova kriza siguran sam da se neće više u hrvatskoj politici nitko naći toliko naivan koji bi ponovno kuću gradio na MOST-u. Također, sam siguran da je ovo politički kraj MOST-a, da se most urušio i da će doživjeti katastrofu na lokalnim izborima, a to će biti kraj njihovih ambicija. Dakle, u svakom zlu ima nešto dobro. Tako i u ovoj destabilizaciji Hrvatske dobro je što je vidljivo iz aviona da je MOST bio velika prevara.krilo, koje sada želi potpuno destabilizirati Hrvatsku kako bi oni kao stranka i osobno profitirali. Ohrabruju mudre riječi i postupak predsjednika IDS-a, ali i Ivana Vrdoljaka iz HNS-a, koji poziva na smirivanje situacije, koji se ne priključuje radikalima koji žele politiku što gore to bolje, koji čak spominje i Vladu demokratskog jedinstva kao izlaz ako nema drugog. Slažem se kao nekadašnji potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva da postoje trenuci u povijesti svakog naroda kada je najvažnija stabilnost. Danas je za Hrvatsku najvažnije da se uspostaviti većinu u Saboru, da se izbjegnu izbori jer novi izbori znače da će Hrvatska ponovno gubiti godinu dana da bi nastavila s reformama koje su tek počele. Novi izbori, gdje bi vjerojatno dobio HDZ, štetni su za sve građane Hrvatske jer ponovno bi došlo do nestabilnosti, do kolebanja u ulaganju stranog kapitala, do pada kreditnog rejtinga Hrvatske, do gubljenja povjerenja stranih investitora, itd.

„Proroci“ i „spasitelji“

Sve ovo što se danas događa nažalost moralo se dogoditi jer "mudraci" iz MOST-a, koji su si umislili da su proroci i spasitelji morali su dovesti Hrvatsku do nove krize. Andrej Plenković nije imao drugog izbora nego da kaže dosta. Čini mi se da je dobio opću podršku naroda, da je dokazao i na primjeru Agrokora i ove krize da je sposoban državnik. Bez obzira hoće li dobiti novu većinu ili neće on je pobjednik, a Petrov i MOST su gubitnici. U ranijim svojim tekstovima više puta sam pisao i upozoravao da nije dobro kuću graditi na mostu odnosno da je koalicija s MOST-om ugovor s đavlom.

Bez obzira kako će se rasplesti ova kriza siguran sam da se neće više u hrvatskoj politici nitko naći toliko naivan koji bi ponovno kuću gradio na MOST-u. Također, sam siguran da je ovo politički kraj MOST-a, da se most urušio i da će doživjeti katastrofu na lokalnim izborima, a to će biti kraj njihovih ambicija. Dakle, u svakom zlu ima nešto dobro. Tako i u ovoj destabilizaciji Hrvatske dobro je što je vidljivo iz aviona da je MOST bio velika prevara.

prof. dr. sc. Zdravko Tomac

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 27-05-2018, 13:49:19

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
12
13
15
19
20
21
22
23
24
25
26
27
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Copyright © 2018 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).