Božićna propovijed kardinala Bozanića

Božićna poslanica ili poruka kardinala Josipa Bozanića, objavljena 20 prosinca, njezin dramatični sadržaj i signifikacija, iznenadila je mnoge svojom eksplicitnošću. Dopustio bih si slobodu kvalifikacije i dodao kako je ona iznenadila samo neupućene!

'Bog nam je dao milost da u kratkome vremenu proživimo iskustva koja jasno svjedoče o tome koliko je vrijedna i plodonosna istina, pouzdanje u Boga, oslonjenost na vjeru, a koliko je strašan utjecaj laži, prijetvornosti, gramzivosti, nezasitne sebičnosti i gaženja časti.'
Ova poruka ne nosi u sebi ni neumjesnost, a još manje neodmjerenost, kao što su na nju reagirali virulentno neki od prorežimskih komentatora i političara ili, pak, resorni ministar obrazovanja Željko Jovanović, koji se našao u fokusu kardinalove poruke. I cijela Vlada, označena poradi svoje nesposobnosti, odčitala se, naravno, u kardinalovoj poruci.

Ovo je poruka univerzalnog karaktera jer kardinal nije šef jedne političke stranke, već predstavlja univerzalnu i svetu Crkvu, dakle i Crkvu u Hrvata, i to po ugledu na svoje prethodnike, što znači da nastupa u velikoj tradiciji Stepinčeva, Šeperova i Kuharićeva primjera i djelovanja, što Crkvu u Hrvata čini onom koja je uvijek i bez izuzetaka branila temeljne religiozne slobode, branila temeljno pravo hrvatskog naroda na dostojanstvo ili pak obranu, pravo na samopostojanje, kada su ta temeljna prava Hrvatske i njezinih građana stavljena u kušnju.

Sveza Crkve i hrvatskog naroda ogledava se, osim višestoljetne neraskidivosti, koja zapravo svjedoči kao esencijalni biljeg hrvatske državnosti, i u značenju koji su joj pridavali i brojni pohodi Svetog Oca, pa bi svaka razumna vlast pa i ona komunističke provenijencije trebala znati odčitavati, voditi o tome računa, o tom činu specijalne brige koja Crkva pridaje Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Površni slogani – jeka praznine

ŠuvarNeodoljivo nas ova Jovanovićeva reforma podsjeća na onu, koju je vodio svojedobno Stipe Šuvar, koja je učinila zlo i katastrofu od koje se hrvatski prosvjetni sustav nije i ne će oporaviti još čitav niz godina.Božićna poruka ima još jednu važnost jer se pojavljuje u vremenu i spletu događanja kada se tradicionalno naš narod raduje, sprema na radost, obiteljska okupljanja i slavu Kristova porođenja, na okupljanja nade. No kako slaviti s tugom na licima, tjeskobom u srcima, neimaštini, depresiji koje su vidljive na svakom koraku, u svakom kutu Domovine, koju možemo predmnijevati u onom što proživljavaju hrvatski narod i građani Hrvatske ovih dana.

Kako i gdje može biti zadovoljstva suprotstavljenog masovnoj nezaposlenosti, beznađu oko budućnosti mladih generacija, kad javna vlast, kada čini te javne vlasti ne daju ni jedan tračak nade na vidiku, tračak koje bi narod vodio prema izlazu iz ovog 'tunela'? Istodobno, ta ista vlast prijeti građanima pomutnjom u njihovoj fundamentalnoj religioznoj slobodi, prijeti nesuvislim opredjeljenjima, stavljajući u pitanje temeljni obiteljski i osobni integritet.

Svoje propuste, neznanja i neuspjehe na gospodarskim pitanjima, pitanjima skladnog društvenog razvoja, vlastiti nedostatak vizije aktualna vlast pokušava, po uvriježenom komunističkom propagandnom receptu, potisnuti i usmjeriti pozornost na pitanja koja, dakako, ne mogu nego izazvati daljnju konsternaciju svih slojeva društva i, naravno, u prvom redu konsternaciju Crkve u Hrvata.

Njih ne brinu ni stanje duha, ni briga roditelja te djece kojima se pokušavaju nametnuti nastrane eksperimentalne forme edukacije, koje prijete unošenjem potpune pomutnje u skladan razvoj njihovih progenitura. Njih ne brine ni otklon od uvriježenih katoličkih vrijednosti te nude modele koje nastoje naturiti još jednim jednoumljem. Jednosmjerno, bez koordinacije, bez prethodnih javnih razgovora, stručnih konzultacija, bez javnog dijaloga najširih razmjera sa svim slojevima društva, a u prvom redu s roditeljima koji po slovu zakona imaju i civilnu odgovornost, brigu za stabilan i uravnotežen razvoj svoje djece, kako na materijalnom, a isto tako i na duhovnom planu.

Jer izvršna je politička vlast zaboravila da su pitanja edukacije zapravo temeljna pitanja i demokracije i demokratskih sloboda, kao i najvažnija pitanja skladnog budućeg razvitka i ogleda harmonične ukupnosti društva.

Vlada ispraznih nada

Poruka i glas koji kardinal Bozanić upućuje poprimaju dramatični ton kad on suptilno, ali nedvojbeno kvalificira, ne spominjući ih, Josipovićevu i Milanovićevu vlast i Vladu kao vladu ispraznih nada te kaže: 'Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površnih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine. I politička vlast koja, zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.'

Bez nakane da budemo arheolozi koji otkrivaju povijesnu ulogu koju je Crkva u Hrvata odigrala tijekom njezine starije, a i recentne povijesne transformacije, potrebno je istaknuti kako je svakom dobronamjernom promatraču prilika u današnjoj situaciji hrvatske države jasno kako je riječ poglavara Crkve kod Hrvata odraz i znak permanentne brige za zbilju i kontinuitet skladnih odnosa u društvu, znak želje kako dobrom voljom prevladati podjele i sukobe koji su vidljivi, ili koji se vidno ocrtavaju na horizontu.

Ova poruka implicira u sebi rudimentarnu prezervaciju moralnih zakona i humanosti. Ona istodobno najavljuje neminovnost ponora i sva zla kojima bi hrvatski narod mogao ponovno biti izložen nastavkom ovakvog bezumlja civilne vlasti koja zaboravlja tradiciju i uvriježenost duhovnih i vjerskih vrijednosti našeg naroda od njegovih začetaka do danas u fundamentima njihova vjeronauka i edukacije.
Vlasti koja zaboravlja, također, i pouku recentne povijesne zbilje od 1945. do danas, zaboravlja da je vitalnost i snažna vjera hrvatskoga naroda pobijedila in fine samovolju

jednosmjerja represivnog režima, odnarođene ideje, zahvaljujući upravo svojoj vjeri, svojoj neupitnoj snazi volje da se odupre i snazi volje da preživi jer je u fundamentima imao vjeru u postojanost stabilnih duhovnih vrijednosti kojima je nadvladao svoje protivnike.

Bozanić na tragu Stepinca

PromjeneUnatoč vremenu i povijesnim mutacijama, ova hrvatska vlast oglušuje se o tijek mutacija koje je europski kontinent doživio, posebice Istočna Europa nakon 1990. godine. Oglušuje se čak i o preporuke Europske Unije o lustracijskim neophodnostima i potrebama bivših komunističkih zemalja.Tendencija ove vlasti upravo je na tragu onoga terora koji se okomio poslije 1945. godine na Crkvu kod Hrvata jer aktualna vlast uzima Crkvu još uvijek kao ideološkog protivnika. Zar upravo kardinal Alojzije Stepinac ne počinje svoj križni put traženjem od komunističkih vlasti da prekinu progone i osvete nad ideološkim protivnicima. Ili, pak, Pastirsko pismo hrvatskih biskupa o nasiljima komunističkih vlasti, od 22. rujna 1945., koje će brojne svećenike izložiti i smrtnim opasnostima i progonima, unijeti komunističku strahovladu nad vjerskim slobodama.

Unatoč vremenu i povijesnim mutacijama, ova hrvatska vlast oglušuje se o tijek mutacija koje je europski kontinent doživio, posebice Istočna Europa, nakon 1990. godine. Oglušuje se čak i o preporuke Europske Unije o lustracijskim neophodnostima i potrebama bivših komunističkih zemalja. Ako se već nije išlo na egzemplarnu lustracijsku reformu, koju je bilo potrebno provesti, o čemu sam među prvima pisao 1990. godini, što nas je moglo poštedjeti mnogih žučnih polemika i dvojba, skladnijem razvoju hrvatskog društva bio je nužan bar jedan minimum lustracije koji je trebalo primijeniti.

Kako u tom tijeku i duhu protumačiti činjenicu povratka na čelo Hrvatske televizije ljudi koji su upravo otišli s tih funkcija uslijed demokratskih promjena? Kakve poruke šaljemo svijetu i Europskoj Uniji? Vraćanjem na pozicije takvih medijskih čelnika, izvršna vlast očito stavlja u pitanje vjerodostojnost i vlastitu europsku orijentaciju. Nije, dakako, u europskom duhu da se takva osoba isključi ili prokaže kao nedostojna javnog djelovanja, ali u najmanju ruku neukusno i je neshvatljivo da takve osobe mogu obnašati najvažnije i najutjecajnije pozicije u najvažnijem medijskom prostoru koji uvelike oblikuje javno mnijenje hrvatskog naroda i hrvatskih građana.

Kao da teror komunizma, čiji su oni bili najistaknutiji predstavnici i eksponenti, u najrazličitijim formama u Hrvatskoj nije nikada postojao. Hoću reći da su upravo oni kao najrevnosniji i najvjerniji kao takvi i odabrani da prednjače u tako ideologiziranim institucijama. Tim više što su iste funkcije obnašale upravo u vremenu prije demokratskih promjena i, dakako, obučeni prije toga u elitnim KOS-ovskim školama s kojima su se vezali vječnom pupčanom svezom, što ostavlja mjesto strahu u očima onih koji bdiju nad hrvatskim temeljnim demokratskim i vjerskim slobodama i interesima.

Umjesto da se udalje i medija, antistepinčevi autori i dalje divljaju

Ova činjenica nije bezazlena kad se zna da mnoga novinska i televizijska pera još uvijek vuku konce na televiziji i medijima koji su se proslavili u antistepinčevim uratcima, militantnim antiklerikalnim pozicijama, na crti diskriminacije i sprječavanja vjerskih sloboda u bivšem sustavu, što bi ih po svim profesionalnim standardima trebalo udaljiti iz medijske profesije koju treba uskladiti sa Stepinčevim geslom da moramo učiniti da u javnom životu vrijede načela vječnoga Božjeg zakona, bez razlikovanja Hrvata ili Srbina, Židova ili Cigana; katolika, muslimana, pravoslavnih i drugih.

Neodoljivo nas ova Jovanovićeva reforma podsjeća na onu, koju je vodio svojedobno Stipe Šuvar, koja je učinila zlo i katastrofu od koje se hrvatski prosvjetni sustav nije i ne će oporavit još čitav niz godina. Njegov svojedobni vrli pomagač i eksponent bio je i Nino Pavić. Taj isti čovjek i dandanas kontrolira i truje najvećim dijelom medijsku sliku Hrvatske, njegova glasila dakako šalju medijske otrovne strjelice protiv poruka kardinala Bozanića. Te strjelice i strjelice vladinih dužnosnika nisu ništa drugo do ideološke kakve edukacijski sustav ne može i ne smije trpjeti, pa čak ni pod cijenu javne desobijencije.

Poruka kardinala Bozanića nosi glas univerzalne Crkve protkane i artikulirane jasnom filozofskom dimenzijom koja poseže i počiva na temeljnim aktima fundatora kršćanstva. Preciznim citatima iz tog nepresušnog rezervoara, koji sadrži mnogo više no što je doseglo do naših vidnih i naših slušnih osjetila, a čija je uloga r e m e m o r i r a n je o tomu kamo vode svi putovi koje smo slijedili, koje hrvatski narod slijedi s pouzdanjem u Boga u Božju providnost, kardinal Bozanić, časni sluga Evanđelja, podsjeća nas i u ovoj zgodi i u ovom važnom dokumentu.

Ante Glibota
Hrvatski list

Pon, 24-06-2024, 20:55:33

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.