Otvoreno pismo javnosti u svezi Varšavske ulice

 

Ponukan medijskim natpisima, lakiranim i friziranim izjavama sadašnjih i bivših zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba, pokušaja bježanja SDP-a i HDZ-a i predstavnika drugih političkih stranaka od svoje odgovornosti za događanja u vezi Cvjetnog trga i Varšavske, te 'naknadnoj pameti' predstavnika političkih stranaka i farbanja javnosti kako je donesen GUP 1. veljače 2008. na sjednici Gradske skupštine, držim da sam obvezan javnosti predočiti punu istinu i činjenice kako je donesen GUP Grad Zagreb na sjednici Gradske skupštine održanoj 1. veljače 2008. godine. Na sjednici Gradske skupštine 1. veljače 2008. godine bila je burna rasprava u vezi uređenja bloka na Cvjetnom trgu odnosno Varšavske ulice. Kao što to obično i biva obje suprotstavljene strane u vezi uređenja Cvjetnog trga imale su 'struku' na svojoj strani, koja nam je dostavile svoje argumente kako bi trebalo urediti ovo područje.

Zagrebačka Gradska skupštinaSukladno dijametralno suprotnim stajalištima struke s jedne strane i struke sa druge strane, htio sam spriječiti izglasavanje nakaradnih prijedloga kojim se pogodovalo privatnim interesima, te sam predložio da se pitanje uređenja bloka uz Cvjetni trg odnosno davanje suda prepusti neovisnom vanjskom povjerenstvu stručnjaka (urbanista, artitekata i drugih), a da se na samoj sjednici donesu samo one izmjene i dopune GUP-a koje nisu sporne i nužne, poput izgradnje Arene i slično.

Navedeni prijedlog vladajući i oporba nisu čak stavili na glasovanje, pa sam rekao da ćemo nas četiri zastupnika napustiti sjednicu i pozvao ostale zastupnike da nam se pridruže i srušimo kvorum. Moj prijedlog nije prihvaćen već se pristupilo glasovanju. Treba jasno i javno reći da su zastupnici SDP-a, (njih 7 koji su bili suzdržani u glasovanju predvođeni Ivom Josipovićem), zastupnici HDZ-a i HNS-a koji su ostali u dvorani omogućili donošenje GUP-a, a time i zahvate na Cvjetnom trgu i Varšavskoj. Naime, da su napustili dvoranu, srušili bismo kvorum i prisili gradonačelnika i Gradsko poglavarstvo da povuče prijedlog o uređenju Cvjetnog trga. Za donošenje GUP-a glasovalo je ukupno 23 zastupnika i to 10 zastupnika SDP-a, 9 zastupnika iz reda HSS-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac - koalicijski partneri SDP-a, 2 zastupnika HDZ-a (Davor Šuker i Ivica Perković) i 2 nezavisna zastupnika (Boris Mikšić i Pero Hrgović).

Protiv GUP-a je glasovalo 8 zastupnika i to 3 zastupnika HNS-a, 3 nezavisna zastupnika (Miroslav Rožić, Stipe Tojčić i Ivica Miočić Stošić), 1 zastupnik HSLS-a i 1 zastupnik HDZ-a. Suzdržano je bilo ukupno 8 zastupnika i to 7 zastupnika SDP-a i 1 zastupnik DC-a.

Prema tome, svi oni zastupnici koji su pristupili glasovanju, bez obzira što su bili suzdržani ili glasovali protiv GUP-a, znači njih 16 omogućilo je izglasavanje GUP-a, da su se pridružili nama četvorici (Ivan Friščić, Stipo Ćorić, Antun Mateš, Pero Kovačević), te napustili dvoranu, ne bi bilo kvoruma za donošenje GUP-a.

Zašto su ostali, neka sami iskreno kažu javnosti razloge - politička stega, trgovina amandmanima i slično - bez glume i naknadne pameti.

Zamjenik predsjednice HSP dr. Ante Starčević,  Pero Kovačević, mag. iur.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.