HSP dr. Ante Starčević o objavi Registra branitelja

 

Peroi KovačevićStranka HSP dr. Ante Stračević najoštrije osuđuje nezakonitu objavu tzv Registra hrvatskih branitelja na Internetu i traži provođenje žurne i učinkovite istrage i otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenog djela i njihovih pomagača zbog počinjenog kaznenog djela odavanja službene tajne.

Kako je istaknuto u priopćenju, kojeg potpisuje zamjenik predsjednice Pero Kovačević, HSP dr. Ante Starčević drži da se ovaj nezakoniti čin objavljivanja podataka iz Registra hrvatskih branitelja ne može braniti tzv. javnim interesom, jer je naprosto riječ o nezakonitom postupanju i daljnjem politiziranju branitelja i članova njihovih obitelji.

Pitamo sve koji se zalažu za javno objavljivanje Registra branitelja  - stoji u priopćenju - zašto se ne zalažu za objavljivanje:

- popisa ratnih dezertera;
- popisa pripadnika, pomagača i doušnika agresorskih paravojnih postrojbi,
- popisa korisnika menadžerskih kredita iz razdoblja 1991-1995;
- popisa aboliranih pripadnika paravojnih postrojba,
- podataka o pretvorbi i privatizaciji banaka i slično.

HSP dr Ante Stračević smatra da se pitanje objavljivanja podataka iz Registra branitelja treba zakonski regulirati i odrediti svrhu i ciljeve objave tih podataka, poput provedbe revizije prema onima koji nezakonito ostvaruju pojedina prava. Podaci sadržani u Registru branitelja se ne bi mogli javno objavljivati bez suglasnosti svakog branitelja čiji se podatci objavljuju.

Također naglašavaju iz te stranke, a što je posebno važno za hrvatsku javnost, kako većina branitelja ne ostvaruje nikakva posebna novčana i druga prava, već su dapače predmet svakodnevnog kriminaliziranja i politiziranja.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.