Što znači biti kršćanin danas?

Što znači biti kršćanin u današnje vrijeme? Znači li to biti siromašan, ponizan poput ovčice i ustrašen u iznošenju vlastitih stajališta? Znači li to biti potpuno anacionalan i apolitičan (jer Crkva je duhovna stvarnost, a ujedno i nadnacionalna institucija)? Treba li kršćanin neprestano primati udarce i mirno promatrati kako ga se gazi? To je najčešće mišljenje „sekularne" javnosti i njihovih „liberalnih" medija, koji najčešće nemaju puno veze s Crkvom, niti ju razumiju.

Ako Crkva već mora postojati onda bi morala biti siromašna (a ne financirati se iz proračuna države), isključena iz javnog života i bez prava glasa, a posebno ne bi smjela biti narodna, odnosno „ograničena". Žalosno je da i sami vjernici često preuzimaju takva stajališta i ne prepoznaju stvarno poslanje koje im je namijenjeno – životom hrabro propovjedati Isusa Krista. Takve najbolje upozorava sv. Pavao ovim riječima: „Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na »počela svijeta«, a ne na Krista." (Kol 2, 8)

IsusIako u jednom trenutku Isus govori da se na dobiveni udarac treba okrenuti drugi obraz (Mt 5, 39), u sličnoj situaciji reagira sasvim suprotno. Kada ga sluga pljusne pred velikim svećenikom Isus mu govori: „Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?" (Iv 18, 23)Sam Isus nam pokazuje svojim primjerom kako bismo trebali djelovati. Navodim samo nekoliko primjera iz Biblije:

Krist tjera trgovce iz hrama1. Učenici se bune što se ne proda skupocjena pomast kojom je žena htjela politi Isusa i novac da siromasima, a Isus im odgovora da će siromaha uvijek imati, a njega neće još dugo. I dopušta ženi da ga polije pomašću. (Mt 26, 6-13)

2. Isus ukazuje na licemjernost svojih suvremenika koji mu prigovaraju što je izjelica, vinopija, te što se druži s grješnicima, iako su prije toga Ivanu Krstitelju također jednako prigovarali na sasvim suprotnom ponašanju. (Mt 11, 18-19)

3. Iako u jednom trenutku Isus govori da se na dobiveni udarac treba okrenuti drugi obraz (Mt 5, 39), u sličnoj situaciji reagira sasvim suprotno. Kada ga sluga pljusne pred velikim svećenikom Isus mu govori: „Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?" (Iv 18, 23)

4. Isus predviđa razaranje Jeruzalema i tada se rasplače nad sudbinom grada i svog naroda u njemu, što nije prepoznao trenutak LjubavKršćanin bi trebao neprestano težiti što više ljubiti Boga i to je njegova prvotna zadaća. To onda može očitovati na razne načine: kroz odnos prema svome bližnjemu, kroz prihvaćanje odgovornosti za društvo u kojem živi, prepoznavanje zajednice/naroda iz kojega je potekao i kojem je poslan služiti, proročko nastupanje i razotkrivanje modernih obijeljenih grobova, korištenje svih ispravnih sredstava kako bi se proširila Radosna vijest – bilo to zgodno ili nezgodno, ne uzmicanje pred zadatkom osvjetljavanja i proširivanja istine i dr.svoga pohođenja. (Lk 19, 41-44)

Ljubiti Boga

Iz gore navedenih primjera vidi se kako Isusov prvotni zadatak nije bio kloniti se bogatstva, kloniti se sukoba, biti uplašen, anacionalan, pacifist ili slično. Ovi primjeri, ali i mnogi drugi, u kojima se Isus otvoreno suprostavlja pismoznancima i farizejima, najbolje govore o tome koje je poslanje svakog kršćanina. Kršćanin ne smije nasjedati na tumačenja suvremenih stavotvoritelja koji ne znaju o čemu govore, ali itekako znaju zašto to govore.

Crkva im smeta kao takva, jer je ipak njoj povjereno čuvanje i prenošenje Istine. Budući da njih ne zanima ni Istina ni dobro čovjeka - nužno ju je ocrniti, no to ipak više govori o njima nego o Crkvi. Tu ne mislim kako neki od ovih zadataka nisu ispravni, ali smatram kako oni nisu prvotni cilj kršćana.

Kršćanin bi trebao neprestano težiti što više ljubiti Boga i to je njegova prvotna zadaća. To onda može očitovati na razne načine: kroz odnos prema svome bližnjemu, kroz prihvaćanje odgovornosti za društvo u kojem živi, prepoznavanje zajednice/naroda iz kojega je potekao i kojem je poslan služiti, proročko nastupanje i razotkrivanje modernih obijeljenih grobova, korištenje svih ispravnih sredstava kako bi se proširila Radosna vijest – bilo to zgodno ili nezgodno, ne uzmicanje pred zadatkom osvjetljavanja i proširivanja istine i dr.

Naravno, kao što kaže sv. Pavao u 1 Kor 13, - ni sve to ne bi koristilo ispunjenju zadatka ako nema „glavnog sastojka" - ljubavi, zato ljubimo pa će nam djela biti na Kristovom tragu, ma što svijet mislio...

Jakov Mamić

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.