Raspodjela sredstava za sport i kulturu prvi put ravnopravna - hajka bošnjačkih predstavnika

Proteklih dana svjedoci smo prave hajke koje se vodi protiv ministrice kulture i sporta u Federaciji BiH gospođe Zore Dujmović (HDZ BiH) zbog njene odluke o raspodjeli tekućih sredstava za sport i kulturu za 2015. godinu. Cijela hajka krenula je s izjavom poznatog glumca Emira Hadžihafizbegovića nekadašnjeg Zora Dujmovic1ministra kulture i športa Sarajevske županije, a danas direktora Kamernog kazališta koji je rekao da je ministrica napravila lakrdiju, prekršila zakon. Ne radi se samo o nelogičnoj podjeli novca, već o podjeli na etno-principima! A kad je već tako odlučila, onda je trebala dati pare i Romima, Slovencima, Mađarima, Jevrejima i svim nacionalnim manjinama. Hajka se nastavila žalbom preko 20 različitih kulturnih institucija i udruženja na odluku o raspodjeli sredstva, a isticalo je se da se novci dijele na beznačajne događaje poput Dana kosidbe na Kupresu, aludirajući da u Federaciji BiH kulture i kulturnog uzdizanja ima jedino u Sarajevu i njegovoj okolici, a ostatak kulturnih događaja uopće nije vrijedan financiranja, a kamoli spomena.

U političkom smislu gledajući potez ministrice Dujmović zahtijevao je i određenu dozu hrabrosti jer se u svojoj KModluci vodila principom da Federaciju prvenstveno čine pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, a držanje ovakvog stava značilo je i automatski napad proračunskih uhljeba koji se kriju iza različitih tobožnjih internacionalnih događaja u Sarajevu koji se godinama živjeli na teret federalnog proračuna. Prijedlog raspodjele proračunskih sredstava za sport i kulturu prvi put je podijeljen na ravnopravnoj osnovi, za razliku od odluke platformaške vlade iz 2013. godine kada je većinski bošnjačkim kulturnim institucijama otišlo 90,58 % sredstava, a vrhunac kulturne diskriminacije hrvatskih kulturnih projekata i institucija dogodio se 2014. godine kada je 92 % sredstava za kulturu i sport otišlo većinski bošnjačkim kulturnim institucijama.

„Kulturni presedan“

Ministrica Dujmović je svojim potezom učinila svojevrsni kulturni presedan ironično govoreći i odlučila podjeli HrabrostU političkom smislu gledajući potez ministrice Dujmović zahtijevao je i određenu dozu hrabrosti jer se u svojoj KModluci vodila principom da Federaciju prvenstveno čine pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, a držanje ovakvog stava značilo je i automatski napad proračunskih uhljeba koji se kriju iza različitih tobožnjih internacionalnih događaja u Sarajevu koji se godinama živjeli na teret federalnog proračuna.novac za kulturu i sport ravnomjerno na područje cijele Federacije. Ovo je dobra prilika podsjetiti se kako političko Sarajevo, bez obzira na stranačke boje, uvijek ističe da Hrvati uživaju i previše prava s obzirom koliko ih živi u Bosni i Hercegovini, međutim mudro prešućuju koliko koje područje pridonosi punjenju federalnog proračuna, a ovdje ne mislim da Hrvati pune većinu proračuna, ali su tvrtke i gospodarske društva puna zdravija i uplaćuju ogromnu količinu novca za poreze i parafiskalne namete koje onda političko Sarajevo preusmjerava u saniranje propalih rudnika i propalih poduzeća po većinski bošnjačkim područjima. Isti princip godinama je i korišten za financiranje kulture za odabrane kulturne događaje i manifestacije.

Kako bih povukao paralelu s drugima federalnim proračunskim stavkama i institucijama navest ću za primjer ovogodišnju raspodjelu sredstava Fond za zaštitu okoliša FBH kada je preko 90 % posto sredstava predviđenih za jedinice lokalne samouprave otišlo na većinski bošnjačka područja, dok je iznos predviđen za potpore gospodarskim društvima podijeljen u omjeru 93 % sredstava bošnjačkim gospodarskim društvima i 7 % hrvatskim gospodarskim društvima. Put kojim je krenula ministrica Dujmović je put koji bi trebali slijediti svi hrvatski ministri u Vladi Federacije jer ne smiju zaboraviti da su Hrvati u Federaciju unijeli preko 40 % teritorija današnje Federacije,da je Herceg- Bosna unesena u Washingtonski i Daytonski sporazum i da imaju obavezu prema vlastitom narodu brinuti se za njegove potrebe i za njega skrbiti jer im je upravo taj narod dao političku legitimaciju na prošlim izborima.

Mate Kovač

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.