E-čestitka

Digitalizacija je ušla u dijelove naših života. Ne samo da je ušla već još uvijek traje proces digitalizacije u raznim sustavima. Pismo? Znaju li današnja djeca čemu je služilo pismo i kako pismo može izgledati – ono može biti i kreativno. Nisu djeca kriva što im je danas sve to pomalo apstraktno, krivi smo mi koji se udaljujemo od temeljnih vrijednosti. No u mnogo čemu je digitalizacija donijela i dobra, primjerice u administraciji.

Ono što pak nismo trebali prihvatiti su tzv. e-čestitke. Postavlja se pitanje koja je njihova vrijednost, ima li je uopće. Prosinac je mjesec čestitanja božićnih i novogodišnjih blagdana. Znamo li kome čestitamo, što čestitamo, a najviše što želimo tom čestitkom? Prepiska e-poštom veliko je olakšanje u komunikaciji, no je li ona prvobitno namijenjena čestitanju ili poslovnoj i neoaveznoj prepisci?!

Sigurno ste barem jednom dobili božićnu čestitku koja je nekako isprazna, ali i onu koja vas se dojmila. Kada pogledamo primatelje e-poruke nailazimo na niz imena, ne samo na svoje. Jednim klikom čestitka je poslana svim suradnicima, poznanicima i prijateljima. Lijepo je što nas se je netko sjetio. Tragičnija situacija je kad spoznate da tu istu poruku nije niti poslala osoba od koje ste je primili već neki drugi suradnik. Tu dobivamo odgovor na pitanje znamo li tko kome čestita i zašto. Ako na e-čestitku zahvalite i zaželite isto, hoće li to stići do ušiju osobe kojoj je namijenjena?

Isto je i sa sms porukama – jednim klikom označe se sve osobe u telefonskom imeniku i čestitka se šalje. Naravno, prednost e-čestitki je brzina i cijena, s obzirom na to da se Internet ionako plaća.

Vrijednost tradicionalne, klasične čestitke

Ono zbog čega je upitna vrijednost takvih čestitki i zbog čega je stavljamo nasuprot klasičnim je upravo Bozicne cestitkeprisjećanje svih osoba kojima bismo doista htjeli sretne i ČestitkeUvijek ono što nam se poručuje, želi, što nam je kao pojedincu izraženo, više cijenimo, nego kada se sve zajedno stapa u masu ne znajući tko je čini. Iz količine poslanih čestitki putem sms poruka ili e-poruka ispada da prijatelja ima puno, a za mnoge ne znamo tko su.blagoslovljene blagdane, kao i to da dožive osjećaj sreće prilikom dobivanja čestitke od onih koji su nam daleko. Klasičnu čestitku vrjednijom čini izbor iste, tekst koji će biti namijenjen određenoj osobi ili obitelji, a koja je svaka po nečemu posebna te iziskuje sadržaj prilagođen baš njoj, zatim vrijeme koje posvećujemo pisanju, bilo želja, bilo zahvaljivanju i odgovaranju. Vrjednijom je čini i možebitna slika rođaka u dalekom svijetu koja nam doista pruža radost i daruje osmijeh.

Pa onda kada propitkujemo vrijednost tradicionalne, klasične čestitke i e-čestitke uzimamo u obzir važnost sadržaja i količine. Što je bitnije, ono što čestitka sadrži ili u koliko je primjeraka poslana? Uvijek ono što Snijegnam se poručuje, želi, što nam je kao pojedincu izraženo, više cijenimo, nego kada se sve zajedno stapa u masu ne znajući tko je čini. Iz količine poslanih čestitki putem sms poruka ili e-poruka ispada da prijatelja ima puno, a za mnoge ne znamo tko su.

Mir, kao temeljna ljudska vrijednost i koji vjerujem, istinski želimo jedni drugima, kao da ne progovara iz neprestanih zvukova mobitela na sam blagdan Božića ili Nove godine – baš kada bi u miru trebali biti radosni sa svojim obiteljima. Zvuk mobitela usred ručka,nažalost, stvara svojevrsni nemir. Pa onda, zaključimo sami vrijednost koje čestitke je veća, a pri tom ne zaboravimo na onu radost iščekivanja, kada nam je poštar tijekom prosinačkih jutra donosio šarene čestitke čijim otvaranjem smo zalazi u pomalo drugačiji svijet – svijet bajke; jer čestitka je oduvijek bila baš kao bajka, s prigodnom slikom i sadržajem.

Lucija Fosić

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.