Only zunzarije & vuvuzele

Sunce, na sreću, nikada nije, u leru...

Pišem kao jedan od osjetljivih na „mlaćenje“ satnom polugom koja, za sada, još dvaput Satgodišnje mlati moj biološki sat i habitus. Sat je opet jednom pomaknut jedan sat unatrag, na normalu. Ali normalu na koju se već relativno dugo i normalni moraju privikavati, jer su se prije šest mjeseci opet jednom morali privikavati na nenormalu. Na proljeće će normalu opet jednom, po ustaljenom ritmu zamijeniti nenormala. Dok ovo pišem, u subotu 27. listopada u 10,00 sati, sutra, u nedjelju, bit će u ovo, isto doba 9,00 sati. Oni koji nemaju s tim „naprijed/natrag satom“ problema, ili misle da nemaju jer te promjene ne osjećaju, ponašaju se kao jedna moja poznata dama jučer, prilagođavaju se... Jer to ne mogu promijeniti...

Zašto stavljam naglasak na normalu, normalitet? Zato jer je po dosadašnjem zimskom vremenu, u kojem čitate ovaj članak, Sunce, približno, u najvišem dijelu svoje putanje. U podne. Jedan od mojih FB prijatelja kaže da sjena svake okomite stvari – stupa, drveta, brida kuće i sl. – u tom času pokazuje sjever. Time se opravdava i dobiva svoje EUKada se EU jedna tako velika i složena zajednica, jer članice moraju iskoordinirati svoje djelovanje i poslovanje što se tiče tehnike samog življenja, poslovanja i preživljavanja, odluči, nakon prikupljanja oko 4 milijuna odgovora, na moguću promjenu i ustaljenje vremena, onda to treba poštovati i kao doseg EU demokratičnosti u pristupu zajedničkom pitanju.utemeljenje revolveraški obračun u filmu „Točno u podne“, na engleskom – „High noon“... Po ljetnom vremenu, da je onda bilo prakticirano na Divljem zapadu, obračun bi bio oko 13 sati. Ne u podne!

Zagrebačka zvjezdarnica kaže

Obratili smo se zagrebačkoj Zvjezdarnici i zamolili objašnjenje. Dobili smo odgovor koji je potpisao gospodin Damir Zvjezdarnica ZGHržina: „Pravo Sunčevo podne (kada je Sunce u meridijanu - odnosno na najvišoj točki tijekom dana) razlikuje se od podneva na našim satovima. Razlog tomu je nejednolika brzina kruženja Zemlje oko Sunca. Tijekom godine ova razlika iznosi između -14,25 minuta i + 16,5 minuta, a četiri puta godišnje jednaka je 0. Dodatna razlika nastaje zbog toga što se ne nalazimo na središnjem meridijanu našeg vremenskog pojasa (zone). Zbog toga se Sunce neće naći u meridijanu u Osijeku i Zagrebu u isto vrijeme (u Osijeku je oko 6 minuta ranije). Ljetnim računanjem vremena dodan je 1 sat, te stoga na području Hrvatske (kada je u uporabi ljetno računanje vremena) Sunčevo podne nikada nije u 12 h, nego je oko 13h, dok je za zimskog računanja vremena Sunce u meridijanu oko 12 h".
U subotu je sunce u podne bilo u 13 sati, a u nedjelju će biti oko 12 sati

Slobodni smo se zahvaliti g. Hržini i još jednom dodati – normala!

Sadašnja, noćašnja, sutrašnja promjena ipak bi mogla biti moguća i omogućena, jer su Europljani iz EU ocijenili da EUargumentacija koja se ranije koristila i zaglušavala normalu – ušteda na dnevnom svjetlu, ušteda goriva i sl., za taj vremenski, ali i biološki dualitet, nije više onoliko „in“, kao što je bila argumentirana ranije. Tako da bi današnja promjena i vraćanje na normalu u kojoj su živjele stotine generacija moglo biti i trajno? Uzimajući naravno u obzir Murphyjev zakon,koji su slobodnoj interpretaciji glasi - ako ima izgleda da nešto krene naopako, krenut će. Ako nema izgleda da nešto krene naopako – krenut će...

Kada se EU jedna tako velika i složena zajednica, jer članice moraju iskoordinirati svoje djelovanje i poslovanje što se tiče tehnike samog življenja, poslovanja i preživljavanja, odluči, nakon prikupljanja oko 4 milijuna odgovora, na moguću promjenu i ustaljenje vremena, onda to treba poštovati i kao doseg EU demokratičnosti u pristupu zajedničkom pitanju. Tako je vjerojatno da će biti prihvaćena odluka o zajedničkom satu u određenom trenutku, premda je moguće da svaka EU „zlatna i žuta zvjezdica“ bude mogla odlučiti o sebi i svojem vremenu. S time da je naglasak na tehnici.

U EU jedinstvo ili individualizacija

Ali ne može se reći da se ipak ne raspravlja i uzima u obzir i biološki stres mijenjanja tog naprijed/natrag sata. Za Upitnkkrave se spominje da je to i za njih stres jer mužnja mora biti uvijek u isto vrijeme. Za ljude je, a to neka svatko od nas samom sebi prizna ili ne, da mu je ta odluka i njena primjena stresovita. Ali ju osim promjene u spavanju i pospanosti, ali i promjene ritma prehrane i ostalih i ritmova i bioritmova prate i u hodu i u trku i druge pojave pogotovo ako radi o ljudima u radnom odnosu, djeci koja kreću u školu ili u vrtiće i jaslice..

Naš organizam koji radi po svojem unutrašnjem satu i vremenu, ustaljenom tisućama godina, ravna se po Suncu, buni se i opire pod nasiljem promjene tog ritma MurphyČekati, vidjeti i doživjet, a što drugo nego ustaljeno ljetno vrijeme da će, „točno“ u podne na satovima, biti nenormalno, jer će Sunce „zakasniti“ po ljudskoj odluci u svoju najvišu točku jedan sat. Bit će tamo jedan sat kasnije. Ali na sreću, ne i stati jer Sunce nikada nije u leru...„vremenskom toljagom sat naprijed/natrag“. Interesi kapitala su uvijek bili jači od interesa normale. Stručnjaci, prema VL, spominju društveni utjecaj na pojedinke i pojedince jer postaju depresivniji. Jedan od njih kronobiolog Till Roenneberg kaže, pazi sad, da je kao čovjek za ljetno računanje vremena, a kao kronobiolog za zimsko (normalno, op. a )..
.

Kronobiolog za ljetno vrijeme, ali, kao čovjek, za zimsko vrijeme, (ha - ha) !?

Budući da želimo naglasiti da je zimsko vrijeme normala, naravno da „navijamo“ za drugi dio izjave kronobiologa. Odluka EU se očekuje negdje u travnju, dakle poslije još jedne „toljage“ i prijelaza na ljetno radno vrijeme. Pred EU je Hamletovska dvojba, uz našu nadu da ne će biti riješena šekspirski... Ako će prevladati normala u korist normalnog ljudskog življenja i metabolizma bez te vrste stresa, onda će biti prihvaćeno zimsko vrijeme, a ako ne, onda ožujska promjena na ljetno vrijeme, ali ustaljeno, bez promjena u buduće... Bit će to trajna promjena i konačno odstupanje od normale. Ni prvo ni zadnje... Zasad još nema najava ljudske i društvene I političarske intervencije u ženskih 28 dana...

Što kaže Murphy?

Dotad uključujemo opet jednom prijatelja Murphyja i njegov - Murphyjev zakon. Čekati, vidjeti i doživjet, a što drugo nego ustaljeno ljetno vrijeme da će, „točno“ u podne na satovima, biti nenormalno, jer će Sunce „zakasniti“ po ljudskoj odluci u svoju najvišu točku jedan sat. Bit će tamo jedan sat kasnije. Ali na sreću, ne i stati jer Sunce nikada nije u leru...

DRAN

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.