Armenski povijesni muzej

Armenski povijesni muzej je glavni nacionalni povijesni muzej Armenije koji se nalazi na trgu Republike u Jerevanu. Muzej je utemeljen 1919. god. prema nalogu sabora prve Republike Armenije. Otvoren je za posjet od 20. kolovoza 1921. godine.

Muzej Armenija 1 1

Muzej ima oko 400.000 tisuća predmeta nacionalne baštine koji su raspoređeni u nekoliko muzejskih odjela: arheologija, etnografija, numizmatika, dokumenti.

Muzej Armenija 1 2

U muzeju su izloženi predmeti materijalne kulture koji su pronađeni na području suvremene i povijesne Armenije, počevši od kamenoga doba do kraja 19. stoljeća. To su oruđa pračovjeka i predmeti koji se odnose na zemljodjelske kulture brončanoga doba: obredna ognjišta, zoomorfno i antropomorfno glineno kiparstvo, male kipove i astralne simbole, šareno ukrašeno posuđe i dr.


Muzej Armenija 1 3

Zlatna čaša s prikazom lavova, 17. - 16. st. pr. Kr., Vanadzor (Kirovakan)

Muzej Armenija 1 4

Srebrni pehar, 22. - 21. st. pr. Kr., Karašamb

Armenski povijesni muzej svjedoči o kulturnim vezama Armenske visoravni i zemalja Staroga istoka (Asirije, Hetitskoga carstva, Egipta, Mitanije, Irana, Seleukidske države, Rima, Bizanta). Muzej ima bogatu i unikatnu zbirku brončanih izložaka iz 3. - 2. tisućljeća pr. Kr. Među muzejskim izlošcima su i spomenici moćne države Urartu iz željeznoga doba koja se je nalazila blizu jezera Van na Armenskoj visoravni. Muzej ima bogatu kolekciju starih armenskih moneta iz različitih povijesnih razdoblja. Muzej također predstavlja armensku kršćansku kulturu od 4. do 15. st., arhitektonske, kiparske, lončarske rijetke nalaze iz gradova Ani, Dvin, tvrđave Amberd.

Muzej Armenija 1 5

Muzej Armenija 1 6

Muzej u potpunosti financira država koja je vlasnik muzejskih izložaka i zgrade. Kolekcija se popunjava većinom putem nabave, darivanja, pronalaska starih naselja na području sadanje Armenije. Armenski povijesni spomenici svjedoče o visokoj razini razvoja obrtā, kulture i vjerskih predodžaba. (Izvor)

Pripremio: Artur Bagdasarov

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.