Slikar-marinist Vardan Mahohjan

Vardan Mahohjan se je rodio 31. svibnja 1869. god. u gradu Trabzonu (Turska). Godine 1875. Vardan se je upisao u lokalnu školu gdje je crtanje bilo jedan od predmeta u školskom programu. Već 1882. god., kada je imao trinaest godina, zajedno sa starijim bratom budući slikar odlazi u Karin (Erzurum) gdje nastavlja školovanje u lokalnoj gimnaziji Sanasarjana. Tijekom školovanja u gimnaziji konačno odlučio je postati slikar. Njegovi su slike, poglavito morske krajolike, izazvale ushićenje u nastavnika i učenika. U gimnaziji Mahohjan je stekao tijekom pet godina dobru glazbenu naobrazbu. Svirao je na violini. Mahohjan je odabrao slikarstvo, ali glazba mu je uvijek bila najmiliji hobi. Godine 1887. vraća se u Trabzon gdje je počeo pripremu za upisivanje na umjetničku akademiju. Svoje umjetničko stvaralaštvo razvija pod utjecajem poznatoga ruskoga marinista Ivana Ajvazovskoga (1817. - 1900.).

Varadar1

Godine 1891. upisuje se na Berlinsku umjetničku akademiju. Njegovi su profesori bili Eugenij Braht i poznati norveški marinist Hans Frederik Gade. Godine 1894. završava umjetničku akademiju u Berlinu. Prvi put sudjeluje 1895. god. na izložbi njemačkih slikara. Putuje u Rusiju i u rodni grad Trabzon. Godine 1918. Vardan Mahohjan se preseljava u Nicu. Tu nedaleko od grada kupuje zemljište, gradi obiteljsku kuću i naziva ju “Ani” (Ani – porušeni srednjovjekovni grad, v. Porušeni srednjovjekovni grad Ani).

Vardar2

Morski krajolik, 1905.

Godine 1918. u Nici se održava njegova prva osobna izložba, u istoj godini sudjeluje na međunarodnoj izložbi u Monaku. Godine 1921. i 1925. sudjeluje na izložbama u pariškim umjetničkim salonima. Zadnja je njegova izložba otvorena 1936. god. u Nici gdje je predstavljeno četrdeset i osam njegovih slika. Vardan Mahohjan je preminuo u Nici 11. veljače 1937. god. od bolesti pluća. Njegove se slike nalaze u Armeniji i privatnim kolekcijama diljem svijeta.
Upoznajmo hrvatske čitatelje s nekoliko radova marinista Vardana Mahohjana:

Vardar3

Obala otoka Capri

Vardar4

Vardar5

Vardar6

Vardar7

Plima, Norveška

Slike

Pripremio: Artur Bagdasarov

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.