Sestrinske crkvice

Prema predaji u armenskom gradu Aštaraku živjele su tri sestre koje su bile zaljubljene u jednoga mladića imenom Sarkis. Nisu mogle dakako sve tri biti zajedno s njim i dvije su starije odlučile oduzeti si život i prepustiti momka mlađoj sestri. Najstarija je sestra odjenula haljinu crvene boje, a srednja haljinu naračaste boje i obje su se s hridi bacile u rijeku. Doznavši za tu strašnu vijest i osjećajući se zbog toga čina krivom, mlađa sestra je odjenula haljinu bijele boje i također kao i njezine sestre skočila je u rijeku.

Ganut njihovim postupkom Sarkis je odlučio postati pustinjak. Na mjestima s kojih su se tri sestre bacile u rijeku sazidane su tri crkvice koje su dobile ime po boji njihovih haljina: Karmravor ("crvenakasta"), Ciranavor ("narančasta") i Spitakavor ("bjeličasta").

Crkva Karmravor (crkva sv. Bogorodice) sagrađena je u 7. st. Ovo je u Armeniji jedinstvena crkva u kojoj je i do danas sačuvan crveni crjepasti krov. U dalekoj prošlosti tu je bio ženski samostan. U crkvi su bile pohranjene dvije starinske relikvije: slikoviti indijski zastor iz 1798./99. god. iz Kolkate i rukopisno evanđelje "Šuhonc" iz 1669. god. koje se čuva u muzeju "Matenadaran" u Jerevanu.

Ses1

Crkva Ciranavor sagrađena je u 5. st. od bigra po nalogu katolikosa Nersesa II. Dugo je imala ulogu i vojne tvrđave. Crkva Spitakavor sazidana je u 5. - 6. st. i ima četvrtasti oblik sa svodovitom konstrukcijom.

Artur Bagdasarov

Fotogalerija

Ses2

Crkva Karmravor, 7. st.

Ses3

Ruševine crkve Ciranavor, 5. st.

Ses4

Ruševine crkve Spitakavor, 5. - 6. st.

Ses5

Most iz 1664. god. na rijeci Kasah


Video: Grad AštarakNaš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.