Bogorodična slika, grad Kamenec-Podoljski (Ukrajina)

Bogorodičnu sliku su poštivali vjernici triju kršćanskih obreda - Armenci, Poljaci i Rusini. Povjesničar J.A.Rolle je pisao da je svetačka slika došla u Kamenec iz Hersona Tavričeskoga (Sevastopl'). Prema legendi sliku su donjeli u Krim u 10 st. iz grada Ani, prijestolnice Armenskoga kraljevstva Bagratida.

Armenija bogorodica

Slika se je čuvala do 1672.god. u armenskoj crkvi sv. Nikole u Kamenec-Podoljskom. Osmanlije (Turci) su ju u vrijeme najezda prevezli u Makedoniju. Armenski su trgovoci u Makedoniji otkupili sliku i vratili je u rodnu crkvu ( http://analitika.at.ua). Slika se je nalazila u crkvi sv. Nikole do 1920. god., a zatim su je odvezli u nepoznatom smjeru. Ponovno je pronađena 2001. god. u kijevskom muzeju Bogdan i Barbara Hanenko. Na cinkografiji je na latinskom jeziku početak molitve Bogorodici (sliči Ave Maria, Zdravo Marijo), a pri dnu opet latinicom - "O, Marijo, Majko Kristova, Djevice".

Bogorodičine armenske slike u Ukrajini

Armenija bogorodica

Armenija bogorodica

 Armenija bogorodica

 

 Artur Bagdasarov

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.