Dana 27. lipnja 2011. u Zagrebu, a 4. srpnja u Splitu predstavljena je knjiga novinara Josipa Jovića "Hrvatsku mi moju...». Knjigu su uz autora predstavili: prof. Toni Abramović, Tihomir Dujmović, Josip Botteri, Joško Čelan i Ivan Ugrin. U nastavku donosimo izlaganje autora Josipa Jovića.

Riječ na predstavljanju knjige «Hrvatsku mi moju...»

Na pisanje ove knjige inspiriralo me ponovno čitanje političkih tekstova, članaka i polemika Antuna Gustava Matoša. josip jovićFrapirala me naprosto aktualnost i poučnost njegovih zapažanja i analiza od prije više od sto godina. Razmišljajući o Europi, Srbiji, ropskim i štreberskim mentalitetima, pojedinim ljudima i krajevima, lažnom naprednjaštvu i tradiciji, o vječnim sukobima, razmiricama i podjelama unutar pravaškog pokreta i drugim temama, ovaj nacionalist i kozmopolit, Hrvat i Europejac kao da slika današnje prilike u nas. I naslov je uzet iz njegove čuvene «1909».

Uništena HrvatskaRasprodali su ju, objesili, prokockali, iskoristili njezini vladari za najsebičnije intereseHrvatsku naših dana nisu «objesili», ali su je rasprodali, prokockali, prokrčmili i iskoristili njezini vladari za najprozaičnije i najsebičnije interese. Suverenitet jednog naroda, neotuđivi i nedjeljivi, nakon dvadeset godina samostalnosti predaju u ruke tuđinske vlasti. Prihvatili su jednostranu sliku Drugoga svjetskog rata, otvorili put neojugoslavenstvu, afirmirali ideološke kriterije iz ranih sedamdesetih, zaboravili Hrvate u BiH, ponizili i osudili najzaslužnije za ostvarenje slobode i nezavisnosti. I još puno toga o čemu pišem.

U Hrvatsku je uložena velika ljubav, samoprijegor, žrtvovanje i nesebičnost. No, ona je cijelo vrijeme praćena silnom hrvatskamržnjom i osporavanjima pojedinaca koji u njoj žive i djeluju, pojedinih susjeda i pojedinih predstavnika stranih sila. Tako se naslov «Hrvatsku mi moju», može čitati i kao odgovor na nenapisanu knjigu, ali koja ima već solidne i brojne priloge i koja bi se mogla zvati «Hrvatsku ti tvoju».

Zahvaljujući jednom bivšem premijeru i jednom bivšem glavnom uredniku novine u kojoj sam desetljećima radio, čija konspirativna suradnja datira još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, četiri pune godine nisam mogao ni slova objaviti. Rekoše mi da se moj svjetonazor ne uklapa u njihov!? Ali nisam prestao pisati. Pisao sam za sebe i tako je nastala građa za ovu knjigu.

Odlučio sam se u suradnji s Detectom knjigu objaviti u jednom iznova prijelomnom vremenu kad se ispisuje nova neizvjesna budućnost naroda i države, želeći ponuditi drugačiju argumentaciju i drugačije poglede od onih koji se nude kao jedino mogući, kao put bez alternative i bez povratka.

Josip Jović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.