Ladislav Ilčić: Cilj birača bio je smjena HDZ-a

Na ovim je izborima poražena HDZ-ova politika u kojoj se ta stranka deklarativno kitila pričom o domoljublju i kršćanskim vrijednostima a radila protiv njih. Jednostavno su i domoljublje i kršćanske vrijednosti na taj Kosornačin "zapakirani" u paket za koji su birači smatrali da treba smijeniti. Pomogla je tu nešto i gospodarska kriza, no ključ pobjede Kukuriku koalicije je upravo u neautentičnoj politici HDZ-a. Očito je da je cilj ovih izbora za većinu birača bio smijeniti HDZ. Svi su drugi kriteriji pali u drugi plan.

Svakako bih se osvrnuo i na predizborne ankete koje su se, uz mainstream medije, još jednom pokazale kao jedno od najjačih alata u kreiranju javnog mnijenja. Primjerice, u 3. izbornoj jedinici ankete su uz HDZ i Kukuriku poimence isticale HSLS, HSS, Laburiste, Ljubu Jurčića i HSP. Sve su ostale opcije bile zapakirane u rubrici "ostali", a ti ostali su prema anketama ukupno dobivali 1,2%. Na izborima je Hrast dobio 2,25%, dakle dvostruko više nego su ankete davale svim "ostalima" zajedno.

Dakle, ankete su se pokazale vrlo netočnima. Moram spomenuti i medije u kojima su primjerice HSLS i Ljubo Jurčić imali nekoliko stotina puta veću zastupljenost od Hrasta. Unatoč tome, za Hrast je u 3. izbornoj jedinici glasalo preko 5.000 ljudi, dakle ljudi koji se nisu dali obeshrabriti ili izmanipulirati kalkulacijama. To je ogroman kapital za jednu novu političku opciju. Vjerujem da se veliki mediji neće moći beskonačno oglušivati na razultate Hrasta, a jednako tako niti anketari.

Ladislav Ilčić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.