Lukšić, Jonjić, Marušić, Richter i Buretić o Tuđmanovoj potpori HDZ-u

VMirsoslav Tuđmanijest da će se prof. dr. Miroslav Tuđman kao nestranačka osoba na predstojećim parlamentarnim izborima kandidirati na listi HDZ-a, i to na visokomu drugom mjestu, izazvala je veliko zanimanje javnosti.

Prof. je Tuđman taj potez objasnio određenim postupcima predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor koji bi se mogli shvatiti kao povratak politici dr. Franje Tuđmana, ali i optužnicom koju je DORH protiv HDZ-a tempirao tik pred izbore, čime je u Hrvatskoj stvorena klima po kojoj bi opozicija mogla lako dobiti i 2/3 većinu.

U nastavku možete pročitati što o izbornome angažmanu prof. Tuđmana, te o mogućnosti reformiranja HDZ-a, tj. njegova povratka politici očuvanja nacionalnih interesa i moderniziranja Hrvatske misle ugledne osobe iz hrvatskoga javnog života.

Korak prema državotvornom jedinstvu

Branimir Lukšić„U predizbornom ozračju u kojem se 'ljevica' nije ograničila samo na kukurikanje, nego u kojem neki njezini pripiti mlađarci pjevaju pjesme Jugoslaviji i Titu, u predizbornom ozračju u kojem su se i neke nevladine organizacije uplele u kampanju protiv HDZ-a i pronalaze lopove samo na jednoj strani političkog spektra, u ozračju u kojem se neposredno prije izbora diže optužnica protiv jedne cijele stranke koja sudjeluje u izborima, u vremenu kada su se neka sredstva javnog priopćavanja neprikriveno stavila protiv HDZ-a, mislim da je odluka dra Miroslava Tuđmana da pristupi HDZ-u kao njegov izborni kandidat u najmanju ruku znak hrabrosti" – kazao je u razgovoru za portal prof. dr. Branimir Lukšić.

„No uvjeren sam, da je ovaj njegov korak motiviran i drugim nakanama: povratku nacionalnim suverenističkim i demokratskim vrijednostima stranke, za čije je osnivanje najviše zaslužan njegov otac. Dr. Franjo Tuđman, tvorac samostalne i demokratske države hrvatskoga naroda. Nakon pustošenja stranke, pokušaja njezina pretvaranja u klijentelistički osobni leno njezina samovoljnog poglavara koji je imao zadatak 'detuđmanizirati' (rashrvatiti) HDZ, stranci je potreban iskorak prema unutarnjoj demokratizaciji. Uvjeren sam, da je ovo bio glavni motiv koraka koji je poduzeo dr. Miroslav Tuđman. Jesu li ove mjere stranačke sanacije poduzete na vrijeme, pokazati će rezultati neposrednih izbora"- dodao je još Lukšić.

HDZ ne može biti drugačiji nego što jest

„Sve dosad sam držao da je dr. Miroslav Tuđman pristojan i uglađen intelektualac kojemu nedostaje minimum strasti i elementarnog dara za politiku, Jonjićšto je, samo s drugim pobudama i drugačijom argumentacijom, nekoliko godina pred smrt shvatio i njegov otac, a potvrdio sav kasniji politički razvitak u Hrvatskoj.

Ništa se ne mijenja ni nakon što se M. Tuđman skrasio visoko na izbornoj listi HDZ-a. On u hrvatskoj politici znači malo ili nimalo, pa HDZ-u njegova kandidatura ne će osobito pomoći, iako se, vjerojatno, Jadranka Kosor nada da će na nju prijeći dio sjaja što ga prezime Tuđman još ima. Međutim, ako M. Tuđman doista misli da će on 'retuđmanizirati' HDZ (ma što to značilo), onda znači da sam do dramatičnih razmjera precijenio njegovu inteligenciju. Ako je pak svjesno pristao da se HDZ njime posluži, a hrvatskoj javnosti ipak servira drugačiju pripovijest, onda sam se prenaglio i kad sam ga smatrao pristojnim" – komentirao je potez prof. Tuđmana Tomislav Jonjić.

„No, bilo kako bilo, sve je to potpuno nebitno. Ono što je bitno, po mome sudu, jest sljedeće: primjer M. Tuđmana pokazuje kako je krajnje vrijeme da zagovornici tzv. trećeg puta shvate da oni pojedinci koji su nogirani iz HDZ-a, nikad ne će moći biti ni ideolozi niti nositelji toga trećeg puta, nego će uvijek biti svojevrsni trojanski konji, čekajući da ih pozovu i da se njima kao starom krpom posluže oni koji su ih jučer ponizili. Drugim riječima, zapravo je korisno da se to dogodilo, ako nam to pomogne shvatiti da se u novu trku ne ide sa starim konjima"- dodao je Jonjić.

„A što se samoga HDZ-a tiče, mislim da on ne može biti drugačiji od onoga što jest, što znači da je odavno trebalo tražiti druga rješenja. Ipak, za razliku od npr. M. Tuđmana, smatram da će optužnica protiv te stranke njoj pomoći na izborima. Upravo zbog prkosa će za HDZ glasovati i oni koji su napokon shvatili da priličan broj godina daju svoj glas onomu tko ga nije ni zaslužio niti opravdao" – zaključio je Jonjić.

Nova klima u stranci

„Vijest o političkom angažmanu prof.dr. Miroslava Tuđmana i to na listi HDZ-a, sigurno je bila vijest koja je odjeknula u hrvatskom političkom prostoru. I to ne bez razloga. Široka hrvatska javnost zna da je prof. Tuđman još 90.-ih godina bio jedanMarušićod branitelja hrvatskog suvereniteta u Domovinskom ratu, te da je sudjelovao u formiranju obavještajne zajednice. Kao takav uvijek je podržavao i provodio politiku vladajućeg HDZ-a, ali nikada u politici aktivno nije sudjelovao do 2000. godine kada osniva udrugu HIP (Hrvatski istinski preporod), nezadovoljan politikom koja se tada u Hrvatskoj provodila i na prvim izborima za grad Zagreb osvaja 10% mandata" – istaknula je dr. Koraljka Marušić.

„Nije mali broj onih koji su začuđeni angažmanom prof. Tuđmana u HDZ-u, razmišljajući na način: kako sad s onima protiv kojih je bio deset godina? Prof. Tuđman nije nikada bio protiv HDZ-a, ali je bio protiv politike koju je HDZ provodio na čelu sa Ivom Sanaderom. Sada su se okolnosti promijenile. Gđa Kosor je promijenila klimu u HDZ-u na bolje, stranka se počela vraćati izvornoj politici, osim toga premijerka je jedina svom silom krenula u borbu protiv korupcije u vlastitoj stranci. Također je na Saboru stranke najavila promjenu Statuta stranke, što je za unutarstranačke okolnosti od vrlo velike važnosti. Time će se doprinijeti razvoju demokracije u stranci, što će omogućiti odabir najboljih od dobrih koje će predlagati široka stranačka baza , a ne pojedinci" – dodala je dr. Marušić.

„Krećući se po terenu ovih dana i komunicirajući sa ljudima uviđa se da je ipak većina onih koji su presretni profesorovim angažmanom. Svugdje gdje se pojavi srdačno je primljen, ljudi' mu prilaze i izražavaju zadovoljstvo 'povratkom među svoje'".

„Realno gledajući, to je i bio najprirodniji tijek događanja, jer otvorenost gđe. Kosor i spremnost prema promjenama otvorili su mogućnosti, koje se u vrijeme Ive Sanadera nisu mogle ni zamisliti. Za očekivati je da će se nakon izbora nastaviti politika koju zagovara Jadranka Kosor, te da će se time demantirati sve one koji joj sada pripisuju samo prijeizborne interese" – zaključila je Marušić.

Nema ozbiljnijih pomaka

„Sve od vremena dekapitacije Zrinskih i Frankopana, u Hrvatskoj je na djelu politika drugoredaša, koji su došli na njihovo mjesto. Čim neki od tih drugoredaša, konačno stasaju u nositelje hrvatske samobitnosti, zainteresirane sile izvana, ili žrvanj povijesti, donosi nove valove dekapitacije, političke ili nasilne, pojedinačne ili masovne, već prema običaju povijesnog trenutka. Franjo Tuđman Richterpokušao je, i 10 godina vodio politiku hrvatske državne samobitnosti. Ali to je prevršilo mjeru drugoredašima koje je zaštitio, jer, jednostavno, oni nemaju niti vjere, niti ponosa, niti znanja da nastave takvom politikom, a žuri im se napuniti džepove dok su na vlasti, i oni, uz pomoć vanjskih interesa, rastaču HDZ iznutra, pobjeđuju na izborima u vidu drugih stranaka, i zamjenjuju se detuđmaniziranim HDZ-om 2003. g. I, unatoč jasnoj detuđmanizaciji, sada slijedi još jedna promjena mehanizmom medijski i pravosudno orkestriranih izbora izvana" – rekao je o potezu Miroslava Tuđmana dr. Darko Richter.

"Logično je da HDZ priziva Tuđmana" - nastavlja Richter - "i da će će time dobiti izvjestan broj odlutalih glasova. To, međutim, neće bitno promijeniti politički sadržaj HDZ-a, samo će ga malo nagnuti na suverenističku stranu. Ostali, neskloni tome, primirit će se, zbog zajedničkog interesa" - objasnio je naš sugovornik.

"Očito je da HDZ proteklih 20 godina nije imao želje niti volje da barem pokuša riješiti rak ranu hrvatskog društva, a to je, da se krađa ili pljačka uporno pokušava prikazati gorim zločinom od masovnog ubojstva. Jer, ako je moguće bez riječi, nakon što je izvojevana sloboda riječi, prijeći preko 300.000 demografskog minusa evidentiranog na prvom popisu nakon 2. svjetskog rata, kakve veze ima bilo što dalje?" - pita Richter i zaključuje: "Tuđman je taj problem pokušao zaobići pomirbenim amalgamiranjem svih zločinaca u jednom „hrvatskom" loncu. Hrvatska se treba okrenuti budućnost rješivši jednom zauvijek svoje traume iz prošlosti. Ulazak na izborne liste Miroslava Tuđmana objektivno je pomoć HDZ-u u sadašnjoj situaciji, ali se u biti ništa ozbiljnije neće pomaknuti."

O odnosnoj temi Vinko je Buretić napisao malo opširniji osvrt kojeg donosimo u prilogu.

 

Vinko Buretić o angažmanu prof. Tuđmana

Angažman prof. Miroslava Tuđmana na strani HDZ-a, te niza javnosti poznatih osoba kao što su Ivan Aralica, Josip Pečarić, Dubravko Jelčić, Zdravko Tomac, Damir Krstičević i mnoštvo drugih nije nikakvo iznenađenje. Nakon što je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor podržala zahtjev 220 hrvatskih intelektualaca Ban Ki-Moonu i Vijeću sigurnosti da puste na slobodu Gotovinu i Markača, i nakon što je Kukuriku koalicija najavila kako će dvotrećinskom većinom "zacrvenjeti " Hrvatsku, bilo je razumno očekivati okupljanje oko HDZ-a svih onih kojima je na srcu normalna, višebojna Hrvatska.

Sve što bih više od toga rekao bilo bi ponavljanje onoga što su drugi već rekli o tomu.

Preustrojiti političku scenu

BuretićVjerujem da je moguće reformiranje HDZ-a, ali takav zahtjev mora biti postavljen ne samo prema HDZ-u nego i prema SDP-u te svim političkim strankama u Hrvatskoj. Drugim riječima iz temelja treba preustrojiti političku scenu u Hrvatskoj i sve političke stranke i političke procese. Naime, zakonodavni okvir koji regulira ustroj, djelovanje i financiranje stranaka trebalo bi promijeniti, a posebno izborni sustav. Naš politički i posebno izborni sustav zakonito generira odvojenost stranačkih struktura od biračkog tijela i stvaranje kastinskog sustava.

Dana 25. studenoga o.g. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, održan je skup pod naslovom 'Stranke, demokracija i parlament u Hrvatskoj' kojim je Hrvatsko politološko društvo proslavilo 45. obljetnicu osnutka. Zaro se s pravom u nadnaslovu izvješća koči "DEMOKRACIJA, PARTITOKRACIJA, FRAGMENTACIJA".

Zanimljivo, tu su se nanizali svojim promišljanjima Branko Caratan, Nenad Zakošek, Antun Vujić, Ivan Šiber, Josip Kregar, Žarko Puhovski, Davor Stier, Dragan Zelić, Agan Begić, Jozo Radoš, Damir Grubiša, Zdravko Petak i Jasmina Popović, a tom skupu nije bio nazočan nitko od intelektualaca desnije orijentacije. Zato je i bilo moguće da, barem po izvješću s toga skupa od strane Andreje Žapčić, nitko nije niti spomenuo utjecaj postojećeg izbornog sustava na okoštavanje demokracije u Hrvatskoj i na zakonito rađanje partitokracije i fragmentacije političkog života u Hrvatskoj.

Činjenica je da je hrvatsko biračko tijelo razbijeno na deset nakaradno skrojenih izbornih jedinica na kojima imaju pristupa isključivo političke stranke. Hrvatska je razbijena na nekonzistentne dijelove i tako razbijene prepuštena na milost i nemilost vlastima od naroda otuđenim političkim strankama i lokalnim moćnicima.

Izabrati politički i izborni sustav

Građanin pojedinac je ništa, a stranke su sve. Građani ne biraju svoje zastupnike u Hrvatskom saboru, nego biraju stranke. Tu apsurdnu situaciju naša politička kasta ne želi vidjeti, a kamo li je ukinuti.

Zato bi temeljno političko pitanje u Hrvatskoj trebalo biti kakav nam politički sustav treba i posebno kakav nam izborni sustav treba da bi Hrvatska u dogledno vrijeme postala istinski demokratska zemlja.

Spomenuti skup na FPZ-u po svom zanačaju se je iskazao kao tipično kastinski skup na kojemu se slavilo 45. obljetnicu osnutka Hrvatskog politološkog društva. Eto, potječu iz onih vremena i zadržali su 45 godina u kontinuitetu svoj kastinski karakter. Sve to bez obzira na promjenu državno-pravnog i političkog okvira u kojemu je to društvo djelovalo.

Davor Dijanović

Čet, 22-10-2020, 03:20:55

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.