O rezultatima lokalnih izbora

Rezultate lokalnih izbora za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentirali su prof. dr. sc. Matko Marušić, Ninoslav Mogorović i Kazimir Mikašek.

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Sve je prirodno, logično i dobro - poslije lokalnih izbora u svibnju 2017.

Imam tri optimistične izjave, sve tri „nategnute“, ali ne treba miješati želje i stvarnost i zato mislim da ću reći nešto točno i dobronamjerno, dakle – istinu.

Ovih sam dana vidio jedan vrlo važan video-uradak o komunističkoj proslavi (koncertu) u Sloveniji. Molim sve Marušićčitatelje da ga dobro pogledaju! Vide se totalne, otvorene i jasne „orgije“ komunističke ideologije u Sloveniji, u kojima sudjeluju brojni članovi vlade, od predsjednika Pahora nadolje. Ja to nisam znao, a znati se mora, jer time mnoge stvari koje doživljavamo od sjevernih susjeda, odnosno od njihove političke elite, postaju jasnije i izazivaju zaprepaštenje i zabrinutost.

No, ne ću pisati o „putovima naše zabrinutosti stanjem u Sloveniji“, nego ću reći da smo mi u Hrvatskoj još i dobro prošli u odnosu na to kako je prošao slovenski narod. Pa moramo biti zadovoljni, dakle i u odnosu na to kako su ČinitiKad nije dovoljno, to znači da nije dovoljno učinjeno. Da mi nismo dovoljno učinili! Dovoljno mudro, pošteno, profesionalno, radno. Ne očekujemo, valjda da neprijatelj za nas učini nešto dobro? Kad gubite – ne ljutite se na protivnika, nego na sebe. Protivniku je logična, prirodna funkcija da vas pobijedi, svim svojim silama i do kraja, i samo o vama ovisi hoćete li s oprijeti, pa i pobijediti.prošli ovi naši lokalni pa i skoro svi drugi izbori. Briga jest velika i stanje jest teško, ali to samo upozorava da treba još mnogo truda, vjere i zajedništva do prave slobode i stvarne demokracije.

Tko je nezasluženo izgubio a tko dobio?

Volio bih da netko navede tko je u ovim lokalnim izborima nezasluženo izgubio, a tko je nezasluženo dobio? Pritom se ne smije miješati želje i stvarnost! Na primjer – zašto je Krstulović Opara u Splitu prošao slabije od Keruma? Što je čudno u tome da u Metkoviću Most stoji razmjerno dobro? Čehok nije pao s neba, Mrak Taritaš je prošla slabo u odnosu na to da je za nju glasovala kompletna zagrebačka ljevica, zar ne? Što je Plenković htio s Prgometom? Tu je izvjesnost teškoga poraza bila toliko očita da se još uvijek nisam riješio sumnje da je Plenković imao neki poseban, posebno inteligentan plan – koji će se uskoro i ostvariti te tako i otkriti.

A ne znam hoće li uspjeh (je li to uspjeh??) Brune Esih ojačati ili oslabiti hrvatski politički otpor komunizmu? Ne Upitnikznam, jer iza krinke uljuđenosti i političke korektnosti cijela Europa naginje komunizmu kao što se, eto, otkrilo za Sloveniju. Hoće li nas Bruna sačuvati? Ne će i ne može, to možemo samo mi, svi zajedno, kroz krv, znoj i suze u svim aspektima naših života, djela, vjere i sposobnosti.

Sve stvari su najbolje u najbolje uređenom svijetu.

To je rekao Leibnitz i uvijek kad se sjetim te rečenice čudim se njezinoj težini, mudrosti i istinitosti. Ona proistječe iz prirodne znanosti, gdje se u vrlo ranoj fazi učenja kaže da ne ni u jednom procesu ne može dobiti više nego što se u njemu uloži! Nego manje (entropija)! I – što onda hoćemo, zašto se ljutimo, zašto se ljutimo na druge, a ne sami na sebe: kad nije dovoljno, to znači da nije dovoljno učinjeno. Da mi nismo dovoljno učinili! Dovoljno mudro, pošteno, profesionalno, radno. Ne očekujemo, valjda da neprijatelj za nas učini nešto dobro? Kad gubite – ne ljutite se na protivnika, nego na sebe. Protivniku je logična, prirodna funkcija da vas pobijedi, svim svojim silama i do kraja, i samo o vama ovisi hoćete li s oprijeti, pa i pobijediti.

Da, da, sve stvari su najbolje u najbolje uređenom svijetu i ja sam zadovoljan čak i lokalnim hrvatskim izborima godine Gospodnje 2017.

Ninoslav Mogorović: HDZ nije i ne smije biti samo nekakav uski „desni centar“

Andrej Plenković je na jučerašnjim lokalnim izborima dobio u Zagrebu prvi „žuti karton“ jer je postalo bjelodano da MogorovićHDZ nije i ne smije biti samo nekakav uski „desni centar“ pošto će, HDZAko je željela postati velika stranka, koja pokriva široko biračko tijelo, ona je već trebala legalizirati frakcije unutar svojih redova – desnu i lijevu. Pošto to nije učinila, a teško se može pretpostaviti da ima dovoljno snage za takav zaokret, prema svemu sudeći, nakon Plenković – Prgometovog neuspješnog eksperimenta, desno krilo HDZ-a bit će temelj za pokretanje jedne moderne desne opcije, po prvi puta bez odlučnog utjecaja Udbe.tako pozicioniran, na nacionalnim izborima izgubiti relativnu većinu, a to je ionako, trenutačno, njezin maksimalni domet. Eliminiravši ponajprije Most, kao jedinog mogućeg svjetonazorski, za birače HDZ-a, prihvatljivog strateškog koalicijskog partnera Plenković je preko Prgometa pokušao pobijediti i ono iskreno, suverenističko i pošteno - desno krilo unutar HDZ – a. Taj njegov pokušaj završio je pravim debaklom.

Pokazalo se u Zagrebu da su Esih, Hasanbegović i Glasnović, kao predstavnici te desne struje unutar stranke, dovoljno jaki da mogu povući velik dio HDZ-ovih birača za sobom i stvoriti parlamentarnu opciju desno od HDZ-a. Njihov trijumf u Zagrebu morat će ozbiljno zabrinuti Šeksa i Božinovića, stratege Plenkovićevog prepozicioniranja HDZ-a na „desni centar“, baš kao i njihove mentore iz tehno menadžerske ekipe na čelu s Franjom Gregurićem. Naime, cilj takvog „centraškog“ Plenkovićevog HDZ-a je da, nakon eliminacije Mosta, ne može nikako zaobići formiranje koalicije sa strankama lijevo od centra, bilo s onim manjim, HNS-om, IDS-om, HSS-om, nacionalnim manjinama ili pak velike koalicije, s Bernardićevim SDP-om. A to je zapravo glavni HDZcilj Gregurićevih moćnika, koji kontroliraju vrhove svih starijih parlamentarnih stranaka, jer samo tako oni mogu zadržati kontrolu nad društvenim odnosima i političkim procesima u Hrvatskoj. Baš kao i onim pravosudnim istragama i procesima glede krupnog kriminala koji neminovno dolaze na dnevni red. Most, desno krilo HDZ-a koje pokriva i velik dio razjedinjenog pravaškog biračkog tijela, će u tom slučaju postati respektabilna parlamentarna snaga koja bi im sasvim izvjesno mogla pomrsiti račune.

HDZ je još uvijek više pokret nego stranka. Ona se kao stranka još uvijek nije do kraja definirala i pozicionirala. Ako je željela postati velika stranka, koja pokriva široko biračko tijelo, ona je već trebala legalizirati frakcije unutar svojih redova – desnu i lijevu. Pošto to nije učinila, a teško se može pretpostaviti da ima dovoljno snage za takav zaokret, prema svemu sudeći, nakon Plenković – Prgometovog neuspješnog eksperimenta, desno krilo HDZ-a bit će temelj za pokretanje jedne moderne desne opcije, po prvi puta bez odlučnog utjecaja Udbe.

Kazimir Mikašek: Poraz Plenkovićeva centrizma u Zagrebu

Referentna točka svih lokalnih izbora u Hrvatskoj na kojoj se zrcali pobjeda ili poraz političkih takmaca u pravilu je Drago Prgometuvijek grad Zagreb i još tri najveća grada, koji po zajedničkom zbroju čine gotovo polovicu ukupnog stanovništva u Republici Hrvatskoj. Percepcija je neumoljiva, jer tko osvoji vlast u najvećim gradovima uvijek se u pravilu mogao proglasiti pobjednikom lokalnih izbora.

Zagreb, hrvatska metropola, centar svih gospodarskih, društveno političkih i kulturnih zbivanja primarno je svakoj političkoj opciji priotitet svih prioriteta. Premijer Andrej Plenković s puno optimizma, po svom vlastitom izboru u utrku za grad Zagreb poslaoje Dragu Prgometa kao paradigmu svoje nove centrističke politike, atakirajući na onaj dio biračkog tijela građanske opcije, na one birače koji su u principu neodlučni i na one birače kojima svjetonazorska pitanja nisu bitna ili su potpuno u drugom planu.

Mogući vrlo dobar rezultat Drage Prgometa na ovim važnim izborima koji je Plenković najavljivao i priželjkivao zapravo bi bila potvrda ispravnosti njegovog loma HDZ-ovih politika nakon dekapitacije Tomislava Karamarka čije politike je Plenković proglasio štetnima za Hrvatsku. Mogući dobar rezultat Drage Prgometa, priželjkivani ulazak u drugi krug zagrebačkih izbora, Plenkoviću bi bio dokaz za ispravnost poteza kojima je u stranci potpuno marginalizirao konzervativnu desnicu.

Plenković i njegov kandidat Prgomet doživjeli su pravi brodolom, osobni i politički poraz, a još više od toga doživjeli Plenkovićsu poraz svojih bezličnih centrističkih politika koje su rezultirale povijesno, gotovo najnižimpostotkom osvojenih glasova u utrci za Zagreb. Ovaj poraz dokaz je da se u politici koja se uvijek identitetski temelji na svjetonazoru i ideologiji kao skupu vrijednosnih ideja ne može sjediti istovremeno na i ljevoj i desnoj stolici.

Desnu stolicu, ovaj puta Plenkoviću su izmaknuli Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Sjajnim rezultatom od gotovo 11% (10,98%) potvrdili su ispravnost svojih kristalno jasno artikuliranih političkih polazišta, temeljenih na suverenizmu i domoljublju, a te politike su zapravo bile samo nastavak politika Tomislava Karamarka kojima je ostvario sjajan niz pobjeda bacivši na koljena SDP kao sljednike SKH. I doista taj SDP danas izgleda kao prava šaka bijede, a Plenković to nije znao kapitalizirati. Ne samo u Zagrebu!?

HDZ-ov kandidat u Splitu Andro Krstulović Opara po mom mišljenju nema nikakve šanse u drugom krugu protiv GubitniciGubitnici ovih izbora za gradove su Andrej Plenković i Drago Prgomet, a nasuprot njima veliki pobjednici su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović koji je najavio novu platformu za parlamentarne izbor ma kada oni bili. Jedna uljuđena konzervativna stranka koju su mnogi već sada zlurado nazvali radikalnom desnicom, potrebna je Hrvatskoj na onom istom valu i po uzoru na gotovo sve europske države koje drže do sebe, do svog suverenizma i nacionalnog identiteta.probuđenog splitskog dišpeta i Željka Keruma. U drugom krugu do izražaja će doći i tradicionalni animozitet sjevera i juga, a Opara sa svojim životnim stilom bliskim Šimi Lučinu u Splitu nema izgleda. Čini se loš Plenkovićev izbor ponovo je na tragu „uljuđene“ građanštine i centrizma, ma šta to god značilo. U trenutku kada SDP u Splitu postoji samo u tragovima tragova, Plenković, vrsni diplomat, to nije znao kapitalizirati.

Književnica gospođa Šojat u Osijeku nije uspjela na koljena baciti umirovljenika Ivicu Vrkića, a to joj ne će uspjeti ni u drugom krugu s obzirom na njene potkapacitirane političke kompetencije. U stvari, Ivica Vrkić je pravi kandidat Andreja Plenkovića, jer se u pogledu centrističkih politika i mogućih budućih koalicija njih dvojica potpuno slažu.

Gubitnici ovih izbora za gradove su Andrej Plenković i Drago Prgomet, a nasuprot njima veliki pobjednici su Bruna #sihEsih i Zlatko Hasanbegović koji je najavio novu platformu za parlamentarne izbor ma kada oni bili. Jedna uljuđena konzervativna stranka koju su mnogi već sada zlurado nazvali radikalnom desnicom, potrebna je Hrvatskoj na onom istom valu i po uzoru na gotovo sve europske države koje drže do sebe, do svog suverenizma i nacionalnog identiteta. Najbolji komentar na upit o toj novoj političkoj snazi dao je Milijan Brkić koji će doživotno nositi stigmu rušitelja Tomislava Karamarka. Na pitanje HRT-a, hoće li nova stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića smetati HDZ-u u budućnosti odgovorio je sljedeće. Parafrazirat ću ga: „Ta opcija ne može smetati HDZ-u, jer njihovi birači nisu birači HDZ-a“!?

Dakle, kao što se Milijan Brkić odrekao Karamarka kada je pijetao treći put zakukurikao, tako se ovaj puta na prvo kukurikanje odrekao i domoljubnih glasaća Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Znači Brkić priznaje da u Zagrebu, hrvatskoj metropoli, ovakav Plenkovićev HDZ ima samo mizernih 5% glasača!? On zapravo priznaje da Bruna i Zlatko nisu zabili nož u leđa HDZ-u, nisu naštetili Prgometu, jer njihovi glasači nisu glasači HDZ-a, pa analogno tome na te glasače ne treba računati!? I uvjeren sam da je Brkić u pravu, jer ni jedan glas više ne bi dobio Prgomet da se Bruna nije kandidirala. Nema tog iskrenog domoljuba u Zagrebu koji bi uglednom kirurgu, ali neprincipijelnom političaru dao svoj glas i to je zapravo Prgometu, ali i Plenkoviću znakovita poruka, ako je budu htjeli razumjeti.

I dok su na županijskim i lokalnim razinama HDZ-ove utvrde tradicionalno ostale plave, čini mi se, to ne će biti dovoljno amortizirajuće za evidentne poraze Plenkovićevih centrističkih politika u najvećim hrvatskim gradovima. Potrebno je ili mijenjati politike ili mijenjati ideologa!?

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 21-05-2024, 00:10:20

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.