O Agrokoru

Zbog vrlo ozbiljnih mogućih posljedica, kriza oko Agrokora obilježila je posljednjih Agrokor3nekoliko tjedana hrvatsku javnu scenu. U ovom trenutku, čini se, vlada Andreja Plenkovića uspjela je naći rješenje iz vrlo teške situacije i stabilizirati cjelokupni sustav. Time je izbjegnut najcrnji scenarij lančane reakcije i pada Agrokora i svih drugih tvrtki vezanih uz tu najveću hrvatsku tvrtku, što bi imalo katastrofalnih UspjehKako danas stvari stoje, pravodobnom reakcijom hrvatska vlada je ostvarila bitan uspjeh, oko čijeg ostvarenja svakako nije pomogla plitka, demagoška, ponekad i infantilna, neozbiljna kakofonija oporbe, ali i elemenata vladajuće koalicije.posljedica za hrvatsko gospodarstvo, ali i nesumnjivo i vrlo ozbiljnih političkih konzekvenci na unutarnjem i međunarodnom planu.

Kako danas stvari stoje, pravodobnom reakcijom hrvatska vlada je ostvarila bitan uspjeh, oko čijeg ostvarenja svakako nije pomogla plitka, demagoška, ponekad i infantilna, neozbiljna kakofonija oporbe, ali i elemenata vladajuće koalicije. Vlada je tako ostvarila tri bitna cilja:

1. Kroz tzv. Lex Agrokor imenovala povjerenika preko kojeg od sada može izravno kontrolirati situaciju u tom Agrokorkoncernu. Dakako, ostaje vidjeti koje će poteze on vući u nastavku.

2. Osigurala je potporu financijskih institucija tekućem poslovanju koncerna, odnosno njegovu likvidnost kroz sljedeće kritično razdoblje. Pri tome, odredba po kojoj oni koji sada u poslovanje Agrokora ulažu nova financijska sredstva će ta sredstva prvi moći i naplatiti je sasvim razumljiva.

3. Danas je postignut i dogovor s hrvatskim dobavljačima koji su jasno izrazili svoje zadovoljstvo s današnjim pregovorima u vladi RH i obećali napuniti police Agrokorovog prodajnog lanca Konzum za predstojeće uskršnje blagdane.

Čitava problematika Agrokora ima, dakako, svoju prošlost, uzroke i posljedice, političke i ekonomske vrlo različite aspekte. Razmišljanja o nekima od tih aspekata donosimo u nastavku kroz dva priloga koje su nam na našu molbu uputili sugovornici unutar naše redovite rubrike „Pitali smo – jedna tema, više sugovornika“.(mm)

Mr. sc. Zdravko Mršić: Republika Hrvatska u državi Agrokor

Da je ovaj sastavak pisan prije dva tjedna postavljeni naslov bio bi primjeren. U vrijeme sastavljanja i objave Mršićovog priloga vjerojatno je primjereniji izraz „Banovina Hrvatska“ umjesto naziva „Republika Hrvatska“. O tomu poslije.

Vrsta Homo sapiens već je nekoliko stoljeća podložena kapitalističkoj civilizaciji. U civilizaciji je već pet-šest tisućljeća vlast izdvojena iz životnih zajednica i nadmetnuta nad njih. Ljudi su u civilizaciji pretvoreni u podanike. Spočetka su u jedinačnim civilizacija vladali bogovi, pa kraljevi, skupštine branitelja i robovlasnika kao u drevnoj Grčkoj, skupštine veleposjednika kao u feudalnoj Europi pa na koncu kapitalisti ili sam novac. Suvremena tehnologija omogućila je da se novca nagomila toliko, da on ima apsolutnu vlast u državama i nad državama.

Kapitalisti su sustavno unižavali ulogu država, za koje je i Karl Marx govorio da će usahnuti ili „odumrijeti“. U prijelomu stoljeća države su „dragovoljno“ odustale od nadzora granica putem liberalizacije, povukle se iz svih gospodarskih djelatnosti putem privatizacije i prepustile tržištu mnoge svoje zakonodavne ovlasti putem deregulacije. Države su izgubile prostornu, zakonodavnu, Ekonomijagospodarsku i monetarnu suverenost. Države su jadne, slabe i u dugovima. Stoga nije nikakvo čudo što se kapital odvažio ne samo sebi podložiti hrvatsku državu, koja je obnovljena u Domovinskom ratu, nego i raspršiti povijesni hrvatski narod s njegova povijesnog prostora.

Hrvatska politička pljeva – neki pisci rabe izraz „politička elita“ – navela je Republiku Hrvatsku da pristupi Europskoj uniji. Unija je preuzela suverenost svojih članica – ona sama nema suverenost – i tu suverenost de facto prenijela na SAD odnosno na američke korporacije i druge nositelje kapitala.

Slabe države sad diljem svijeta postaju plijenom posebnih društvenih skupina i interesa – političkih, Geopolitkkagospodarskih, vojnih i ideoloških ili vjerskih. Ranije su – od Kube na zapadu preko Hrvatske i istočne Europe do Kine i Vijetnama na istoku – komunističke partije kao „udruge civilnog društva“ preuzimale države, koje su poslije tim partijama pružale samo administrativne i poslovne usluge. U naše dane u brojnim skrhanim islamskim zemljama Islamska država (ISIL, Daeš) preuzimala je političku vlast zastrašivanjem ili terorom i golom silom. Prije tri godine jedna zatvorena skupina nasilno je preuzela vlast u Ukrajini, koja se sad teško može zvati državom ukrajinskog naroda.

Posebnost kapitalističke civilizacije je prepuštanje vođenja političkih ili javnih poslova političkim strankama, koje su nedvojbeno izvršiteljice stvarnih političkih sila. Da je tako pokazuje to, što se u svakoj zemlji vodi ista politika bez obzira koja je stranka ili koja koalicija na vlasti. Ni u Hrvatskoj nije moglo biti drukčije.

U Hrvatskoj je stvaranje prave, suverene, ali privatne države – zašto bi držala morala biti javna? – vođeno AgrokorNovi hrvatski zakon o spašavanju velikih posrnulih korporacija ne bi bio potreban, da hrvatska javna vlast nije dopustila i pomogla stvaranje goleme korporacije, koja je zasjenila i samu nemoćnu hrvatsku padržavu. Agrokor je za neke sad prevelik da bi se dopustila njegova propast, ali njega je hrvatska skrivena ili privatna politika namjerno učinila prevelikim. (Too big to fail! Odnedavno se u SAD za pojedince govori „Too big to jail!“) Određene političke snage – stvaranje Korporacije nije učinak mudrosti i marljivosti jednog čovjeka – stvorile su u Hrvatskoj pravog političkog i poslovnog Frankensteina, koji je zaprijetio i tima, koji su „potpomogli“ njegovo začeće, rađanje i odrastanje.gospodarskim sredstvima: privatizacijom, kreditima, agrarnim poticajima i opraštanjem dugova državi. Međutim, stvaranje korporacije Agrokor bio je otprve politički projekt, koji su domislili i provodili politički ljudi. Po svojem utjecaju na politiku, gospodarstvo, medije i sustav uvjerenja Korporacija je bila prava suverena država. Političke stranke, vladina tijela, uredi, agencije, mediji i mnoge akademske ustanove bile su daleko više poslušne Korporaciji, nego javnoj hrvatskoj vlasti. To je bilo očekivano, jer je državna uprava zadržala samo prikupljanje poreza za svoje održanje.

Hrvatska država, republika ili banovina nije u suverenoj državi Agrokor potpuno zadržala ni svoj zemljopisni Agrokorprostor, koji je dobrim dijelom prenesen u vlasništvo nove privatne države kapitala. Republika Hrvatska djelovala je u relativnom ili odnošajnom, prividnom, društvenom prostoru- Ona je služila kao dvorkinja državi Agrokor, što se najbolje vidi po tomu što je službena državna agencija za nadzor tržišta, znala odbaciti prigovore da se preuzimanjem dodatnih agrokombinata (obično za po jednu kunu) Korporacija pretvara u monopolistkinju.

Novi hrvatski zakon o spašavanju velikih posrnulih korporacija ne bi bio potreban, da hrvatska javna vlast nije dopustila i pomogla stvaranje goleme korporacije, koja je zasjenila i samu nemoćnu hrvatsku padržavu. Agrokor je za neke sad prevelik da bi se dopustila njegova propast, ali njega je hrvatska skrivena ili privatna politika namjerno učinila prevelikim. (Too big to fail! Odnedavno se u SAD za pojedince govori „Too big to jail!“) Određene političke snage – stvaranje Korporacije nije učinak mudrosti i marljivosti jednog čovjeka – stvorile su u Hrvatskoj pravog političkog i poslovnog Frankensteina, koji je zaprijetio i tima, koji su „potpomogli“ njegovo začeće, rađanje i odrastanje.

Poznato je da je Korporacija proizvoljno određivala rokove dospijeća svojih dugovanja za isporuke robe u njezinu prodajnu mrežu. Tako je postupala i prema proizvodnim trgovačkim društvima, koja su pripadala Korporaciji, koja su joj ionako bila dobrim dijelom darovana za iskorištavanje. Trgovačka mreža Korporacije služila je za iscrpljivanje svih proizvodnih poduzeća unutar ili izvan sustava, koja sad imaju golema slabo naplatljiva ili u dogledno vrijeme nenaplatljiva potraživanja od trgovačke mreže Korporacije. Ta je mreža, treba biti iskren, iscrpljivala cijelu zemlju.

Valja imati veliko razumijevanje za utemeljitelja Korporacije. On nije bio jedini hrvatski poduzetnik, koji je u „tranziciji“ nastojao postići poslovni uspjeh i steći imetak. Ostali zdušni poduzetnici obnovljene hrvatske države ostali su na marginama hrvatskog gospodarstva. Utemeljitelju Korporacije bila je dodijeljena previše zahtjevna uloga i to napraviti ne veliku korporaciju, nego pravu pravcatu državu na oslobođenoj hrvatskoj zemlji. Smisao gomilanja kapitala nije potrošnja, nego zauzimanje političke vlasti.

Korporacija je bila državom, koja je bila utemeljena i koja je trebala biti održavana i jačana na kreditima. Kreditna nedisciplina nije bila značajka samo hrvatskih poduzetnika, nego i poduzetnika ostalih „tranzicijskih“ zemalja. Za sve njih kapitalizam je bio novost i oni o kapitalizmu nisu mogli mnogo naučiti u svojim obiteljima. (Upoznavanje kapitalizma iz knjiga i na američkim studijima poslovne administracije od male je koristi.)

Veliki američki poduzetnik i veliki čovjek John Pierpont („J. P“) Morgan rekao je kad je Amerika bila u Kune„tranziciji“ u prvu svjetsku industrijsku i gospodarsku silu, da „nezarađen novac u gospodarstvo unosi zlo i grijeh“. (Morgan je bio čovjek vjere i Crkve pa je sam za službe Božje u svojoj crkvi skupljao milodare za župu.) Franjo Tuđman je sa svojim suradnicima obnovio javnu i pravu hrvatsku državu, ali ne na kredit, nego za gotovinu. (Hrvatsko novčano prekoračenje u jednoj švicarskoj banci iznosilo je samo 4 milijarde kuna i to za potrebe operacije „Oluja“ 1995. godine. Dug je vraćen u slijedećih 12 mjeseci.) Lakomisle-nost i umišljenost znaju biti kobne.

Po golemom protoku novca kroz trgovinsku mrežu Korporacije moglo bi se reći, da je bez obzira na promet robe ta mreža bila više agencijom za platni promet ili za izravnanje vrijednosnih papira, nego trgovina. Kako je dobar i mudar gospodar unutar jadnog hrvatskog gospodarstva mogao napraviti dug od ne zna se koliko milijarda eura? To se događa samo instrumentaliziranim ili neprisebnim poduzetnicima. Države ne stvaraju poduzetnici, nego političari, vojnici i ideolozi. Državotvorni projekt Agrokor bio je od začeća osuđen na propast. Bilo je samo pitanje, koliko će on štete napraviti Hrvatskoj. Čista politička opsjena bila je dva desetljeća hrvatska stvarnost.

Još se ne zna koliko je duboka poslovna jama zvana Agrokor. Ne zna se ni kako će proći zaposlenici i pravne osobe uključujući našu javnu državu, koji su se našle u toj jami. Za Hrvatsku i hrvatski narod najvažnije je to, da se dozna prava istina. Obavljanje ukupnog javnog posla u Hrvatskoj sad počiva na laži. Kad se dozna živa istina o projektu Agrokor i puna istina o hrvatskom gospodarstvu općenito, prava hrvatska politika moći će planirati i upriličiti oporavak zemlje i naroda.

Dosad je hrvatska država imala u državi Agrokor položaj, kakav je Banovina Hrvatska imala u prvoj Jugoslaviji prije rasapa te umjetne države. U rasulu 1941. godine Banovina Hrvatska postala je slobodnom i pretvorila se u hrvatsku nezavisnu državu – malo „h“, malo „n“ i malo „d“. Sadašnje posrnuće države Agrokor daje priliku slobodnoj hrvatskoj državi da ponovo postane uistinu nezavisnom državom. Ostaje joj jedino problem članstva u Europskoj uniji.

Damir Gašparović: Preuzimanjem Agrokora stranci bi poslali vlasnici 32 tisuće hektara najboljeg hrvatskog poljoprivrednog zemljišta

Kao što sam na početku krize napomenuo, kriza Agrokora i njegov kraj nije za ljude koji trezveno razmišljaju RiziciKamate na kredite koje ja Agrokor dobivao i koje su redovito bile dvoznamenkaste jasno su upućivale da rizično posluje. Sam Lex Agrokor i dalje predstavlja rizik za Republiku Hrvatsku jer ostaje nejasno da li je država s njim preuzela sve obveze koje je koncern stvorio i jedino pravilno rješenje bi bilo da je Ivica Todorić predao tvrtku Republici Hrvatskoj za jednu kunu.ništa neočekivano. Na osnovu iznimno loše i neuspješno ispregovaranih pred pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju bilo je vidljivo da stranci mogu postati vlasnici hrvatskog poljoprivrednog zemljišta 1. srpnja 2020. godine. Na osnovu toga je bilo jasno da je to „zadnji dan“ kada bi Agrokor mogao pasti.

Preuzimanjem Agrokora stranci postaju vlasnici 32 tisuće hektara najboljeg hrvatskog poljoprivrednog zemljišta oslonjenog uz Dunav, što u nekom trenutku može Upitnikpostati i strateško- sigurnosno-politički problem.

Kako Agrokor nije više u stanju odraditi neke akvizicije koje su zapadne banke za njega planirale, počelo je ubrzano upumpavanje kapitala iz Sberbanke kako bi ona postala većinskih vjerovnik Agrokora i preuzela upravljanje koncernom, što će se na kraju i dogoditi. Najtragičnija je možda od svega količina nesposobnosti i neznanja koju su hrvatski političari (opet) pokazali!

Od Lex Agrokor predstave u Hrvatskom Saboru, jeftinog prepucavanja saborskih zastupnika svih provenijencija do slikanja s čokoladicom u autu i prozivanja ministra financija Marića kao gotovo jedino odgovornog za nastalo stanje. Jer Agrokor nije nastao preko noći, niti su problemi Agrokora nastali preko noći. Kamate na kredite koje ja Agrokor dobivao i koje su redovito bile dvoznamenkaste jasno su upućivale da rizično posluje. Sam Lex Agrokor i dalje predstavlja rizik za Republiku Hrvatsku jer ostaje nejasno da li je država s njim preuzela sve obveze koje je koncern stvorio i jedino pravilno rješenje bi bilo da je Ivica Todorić predao tvrtku Republici Hrvatskoj za jednu kunu.

Na kraju, nije jedna Hrvatska Vlada, niti samo jedan hrvatski Premijer, niti samo jedan ministar financija, niti samo jedan guverner HNB-a svojim potezima išao na ruku koncernu Agrokor, činili su to svi! I stoga bi jedina pravilna reakcija pravne države (kada bi ona uopće u Hrvatskoj postojala), privođenje i saslušavanje svih hrvatskih premijera, ministara financija i guvernera Hrvatske narodne banke kako bi se razotkrilo sve pogodovanje tvrtci Agrokor i pozadina prodaja tvrtki Ivici Todoriću „za jednu kunu“!

(hkv)

Sub, 18-05-2024, 13:02:43

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.