Što nam donose izbori za Grad Zagreb?

Krajem svibnja očekuju nas lokalni izbori, a svakako najzanimljiviji bit će izbori za Grad IzboriZagreb kojim već petnaestak godina suvereno upravlja Milan Bandić bez ikakve ozbiljnije konkurencije. Uz aktualnog gradonačelnika Milana Bandića za sada je poznato da će HDZ za gradonačelnika kandidirati Dragu Prgometa, HNS i SDP Anku Mrak Taritaš, a od istaknutijih kandidata tu je i Sandra Švaljek. Neki danas je objavljena vijest da će se kandidirati i neovisna saborska zastupnica Bruna Esih, za koju se špekulira da će ju poduprijeti nekoliko stranaka.

Političku ponudu za Grad Zagreb i izglede pojedinih kandidata za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Matko Marušić, Ivan Poljaković, Stipe Kutleša, Josip Jović i Marito Mihovil Letica.

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Pet minuta u srcu naroda

Zagrebačke izbore godine 2017. dobit će g. Milan Bandić, jer ima previše kandidata koji su svi dobri na svoj način i Matko MArušićoni će rasuti glasove u prvom krugu. U drugom on može izgubiti samo od gđe Brune Esih, jer bi za nju glasovali svi sretni i dobri ljudi, a njemu bi ostali samo oni koje je izravno zadužio. Njih ima mnogo, ali ne dovoljno. Komunisti će teško odlučiti mrze li više njega ili gđu Esih, pa će pretežno ostati doma. No, oni najžešći će ipak izaći na izbore i glasovati za Bandića, jer više mrze Hrvatsku negoli i one koji su ih ismijali i ponizili, i to lijevom rukom (Bandić). No i njih je premalo. Na žalost, gđa Esih ne će proći u drugi krug.

U drugom krugu gđa Mrak Taritaš nema šanse protiv g. Bandića, jer će za njega glasovati njegovi, Prgometovi i oni gđe Esih. Za drugi krug ona mora pobijediti Prgometa, a to može samo ako birači HDZ-a i ponovno iskažu svoj osjećaj za pravedno i dobro i u velikom broju glasuju za gđu Esih.

Možda je i pošteno da g. Bandić pobijedi, jer nitko se nikad toliko nije trudio oko te pobjede, a to ipak treba cijeniti. Kao kad Dinamo ponovno i ponovno osvoji prvenstvo.

Gđa Sandra Švaljek posebno mi se sviđa zbog nenametljive damske ljepote, ali bojim se da je to ujedno i simbol njezinih nastupa: ne da joj se „prljati ruke“ većim lažima, a manje su malo. Nema šanse.

Gđa Anka Mrak Taritaš pak ima manje šanse od gđe Švaljek, jer stvarno od nje nismo vidjeli ništa nego navodno Zagrebmarljiv činovnički rad – kako svjedoče glavni ljevičarski mediji. Od rezultata jasni su samo oni u poplavljenoj Posavini – ako je 1700 eura po kvadratu kuće cijena koja se može prihvatiti, a da nije za zatvor. O ostalim aspektima odnosa nje i zatvora ne mogu govoriti, jer su na nju druge sumnje bacili samo marginalni populistički portali. No, i bez toga ona nije favorit, jer njezina stranka dobiva jako malo glasova, pa nema razloga da ih dobije ni ona, iako je u toj stranci zacijelo najvrjednija i najpoštenija osoba. Favorit je na papiru ljevičarskih medija, koji za nju moraju navijati jer SDP nema kandidata. Jednostavno – nema. Ako je za razinu premijera imao Bernardića i u pričuvi Ostojića, onda je jasno da za Zagreb – razinu nižu od državne – ne može od stida predložiti nikoga. Uostalom, imaju li oni uopće koga od onih koje gledamo na televiziji a da je iz EsihGđa Bruna Esih ne će pobijediti, ali svima će donijeti puno radosti: onima koji će sretno za nju glasovati i onima koji sretno za nju ne će glasovati. No ona je već pobijedila, rekao bih da je čak i ušla u povijest. Jer samo je ona, kao prelijepa žena i vrhunska intelektualka, mogla svoju kandidaturu objasniti najljepšom političkom rečenicom koju sam ikad čuo: „Više vrijedi pet minuta biti u srcu naroda, vrijedi više nego sto godina uz postojeću političku elitu“.Zagreba i k tome pristojan i učen (domoljublje u njih ne stanuje)? To ne znači da su Zagrepčani nesposobni, dapače, niti da su ljevičari, dapače! Dosta žena jest, radi feminizma, no Zagrepčani, fini ljudi, smatraju da su oni iz HDZ-a ispod razine njihove uljudbe, a to zbog pristojnosti ne govore, nego glasuju za neke medijski kulturnije stranke. Manje tašti Zagrepčani listom su za HDZ.

HDZ je pametno za kandidata izabrao g. Dragu Prgometa. Čini mi se da je to fantastična intelektualna kombinacija. PrgometPrgomet je genijalno tri puta izdao HDZ i sva tri puta ga je smutio da mu se to oprosti, pače da ga i unaprijedi. No, sve se vraća, sve se plaća, i HDZ ga je gurnuo u izgubljenu bitku, jer se i od naroda sve vraća i sve plaća. Prgomet će se držati dobro, ali dugovi se moraju platiti, i ne samo na ovim izborima.

Ostali kandidati nisu ni ures ni strava, i na njih ne treba trošiti ni simbolično vrijeme.

Gđa Bruna Esih ne će pobijediti, ali svima će donijeti puno radosti: onima koji će sretno za nju glasovati i onima koji sretno za nju ne će glasovati. No ona je već pobijedila, rekao bih da je čak i ušla u povijest. Jer samo je ona, kao Bruna Esihprelijepa žena i vrhunska intelektualka, mogla svoju kandidaturu objasniti najljepšom političkom rečenicom koju sam ikad čuo: „Više vrijedi pet minuta biti u srcu naroda, nego sto godina uz postojeću političku elitu“.

Nemojte se na kraju pitati „što je ovaj zapravo rekao“. Prvo, ja slabo prognoziram, jer u tom postupku navijam za ono što želim. Drugo – rekao sam: pobijedit će g. Bandić, a veličanstvena bi stvar bila da pobijedi gđa Esih. A kad ona ne pobijedi, svejedno se moramo radovati, jer mi smo taj narod u čijem je srcu ona bila tih lijepih pet minuta. Moramo se radovati i to što ne će pomrijeti naša braća komunisti i svi drugi boležljivi oblici ljevičarstva, jer – stvarno – da hrvatski narod proizvede još jednu prekrasnu, pametnu, obrazovanu i mudru plavušu tako da jedna bude na vlasti u državi a druga u Metropoli svih Hrvata, a obje su iz HDZ-a, ta i takva naša braća bi što poumirala, a što sama sebe pobila. A to ipak ne bi bilo dobro, jer bi onda hrvatska politička scena ostala bez svoje glavne zabave, a u toj toliko dosadnoj aktivnosti nestanak zabave a ostanak dosade bio bi prevelik teret i za naša petominutna sretna srca.

Prof. dr. sc. Ivan Poljaković: U Zagreb se dofrljalo previše frljića i pupovaca koji iz dna duše mrze sve što je hrvatsko

Milanu Bandiću je ovoga puta došao kraj – uvjetno rečeno, vidi posljednju rečenicu. U posljednjem mandatu Bandić PoljakovićMrakUkoliko SDP ne iziđe sa svojim kandidatom u posljednji čas, već podrži HNS-ovog kandidata Anku Mrak Taritaš, moguće je da Mrak uđe u drugi krug, jer je Zagreb prepun jugonostalgičara, četnika, frljića, teršelička, pusićka i sarnavki, kojima bi bilo najdraže da Zagrebom zavlada mrak. Sandra Švaljek bi imala šanse da je ostao mali broj kandidata jer bi za nju glasovali oni koji su protiv Bandića, a ne mogu smisliti HDZ-SDP dvoglavu partiju.se previše iskompromitirao flertujući i s Titom i s Crkvom. Na dva stolca se ne može dugo sjediti. A za HDZ-ovog kandidata, Dragu Prgometa, će glasovati samo mazohisti, kojih doduše u HDZ-u ima podosta, ali to ipak neće biti dovoljno da uđe u drugi krug. Izgleda da Plenković nije mogao naći goreg kandidata. S obzirom da je to svima tako očito postavlja se pitanje zašto je to napravio. Moguće da je želio pogodovati Milanu Bandiću, ili što je vjerojatnije, da računa na glasače mazohiste i misli da ih ima dovoljno.

Ukoliko SDP ne iziđe sa svojim kandidatom u posljednji čas, već podrži HNS-ovog kandidata Anku Mrak Taritaš, Bandićmoguće je da Mrak uđe u drugi krug, jer je Zagreb prepun jugonostalgičara, četnika, frljića, teršelička, pusićka i sarnavki, kojima bi bilo najdraže da Zagrebom zavlada mrak. Sandra Švaljek bi imala šanse da je ostao mali broj kandidata jer bi za nju glasovali oni koji su protiv Bandića, a ne mogu smisliti HDZ-SDP dvoglavu partiju.

Međutim, ovog puta se u utrci za gradonačelnika Zagreba na veliku žalost svih do sada spomenutih pojavila osoba koja predstavlja onu tihu većinu, sklonu tradicionalnim vrijednostima. Dakle, Bruna Esih će dobiti glasove konzervativaca koji ni u snu ne bi glasovali za HDZ (još manje za SDP), ali i glasove onih HDZ-ovaca koji nisu skloni mazohizmu. Zato ima velike šanse ući u drugi krug. No, neće ni to ići glatko, jer je tiha većina gledano na razini Hrvatske nažalost u manjini kad je u pitanju Zagreb. U Zagreb se dofrljalo previše frljića i pupovaca koji iz dna duše mrze sve što je hrvatsko. Sve u svemu ''igre'' će biti vrlo zanimljive. Ukoliko HDZ-ovci budu glasovali za svog Trgometa, koji ionako nema nikakve šanse, ti glasovi će faliti Esih da uđe u drugi krug. Ukoliko većina tih glasova ipak ode Bruni Esih, ona ulazi u drugi krug, a onda ostaje samo da se vidi kojih ima više u Zagrebu, onih koji služe Bogu ili onih koji služe vragu.

Stipe Kutleša: Odsada neka Zagreb vodi nestranačka i moralna osoba

Najjače stranke su kandidirale svoje kandidate, a ima i nezavisnih i nestranačkih ljudi. To je dobro da birači ne Kutlešamogu reći kako nemaju dobru ponudu. Aktualni gradonačelnik je nezasitan vlasti. Što je napravio, a što sve propustio neka prosude građani Zagreba. Ako je suditi po dosadašnjih petnaestak godina onda im sposobnosti prosudbe nisu BandićVjerojatno će opet u uži krug ući aktualni gradonačelnik, ali ne zato što bi bio najbolji kandidat (sasvim suprotno on je najgori), nego zato što Zagrepčani vjerojatno misle drugačije (kao i dosad). Njihov izbor više će govoriti o njima samima nego o kandidatu. Većina ljudi ipak ne razumije ništa više od populizma aktualnog gradonačelnika. Najbitnije im je da su karte gradskog prijevoza pojeftinile.na nekoj visini. Bandić dobro „pliva“ i pored postojećih stranaka što pokazuje da ili stranke nemaju svoje jake kandidate ili da je Bandić nezamjenjiv.

Ono što izlazi na vidjelo jest da su SDP i HNS ipak jedinstveni i predlažu zajedničkog kandidata. HDZ je podijeljen. Jedva su našli svog kandidata, a dio članstva je za nestranačku Brunu Esih. Zar HDZ nije nju mogao istaknuti kao svog kandidata i tako u vlastitim redovima ne izazvati podjelu? Kako bi to HDZ mogao učiniti kad u njegovim redovima ima najveći broj bivših jugo-komunističkih (ali i udbaških) kadrova kojima ni danas nije stalo ni do Zagreba ni Hrvatske. Zato oni i ne mogu podržati čestitu Brunu Esih nego stavljaju svog kandidata. Tako se glasovi, po tko zna koji puta, raspršuju. Samo će naivci povjerovati da je to slučajno. Svi su izbori bili takvi i vjerojatno će takvi biti i sljedeći izbori.

Vjerojatno će opet u uži krug ući aktualni gradonačelnik, ali ne zato što bi bio najbolji kandidat (sasvim suprotno on je najgori), nego zato što Zagrepčani vjerojatno misle drugačije (kao i dosad). Njihov izbor više će govoriti o njima samima nego o kandidatu. Većina ljudi ipak ne razumije ništa više od populizma aktualnog gradonačelnika. Najbitnije im je da su karte gradskog prijevoza pojeftinile.

Ostali stranački kandidati za gradonačelnika su poslušnici stranaka i nisam siguran da mogu biti neovisni. Kako stranke upravljaju državom tako će i Zagrebom. Zato bi bilo najbolje da Zagreb konačno dobije nestranačkog gradonačelnika koji će bez partijskog pritiska moći raditi u korist građana Zagreba. Takav kandidat postoji. Hoće li građani Zagreba to prepoznati ostaje za vidjeti.

Gradonačelnik/gradonačelnica bi trebali biti ljudi koji se nisu ni u čemu kompromitirali, koji su čestiti i koji znaju izabrati suradnike kojima će biti stalo do boljega života i funkcioniranja Zagreba. Do sada je Zagreb bio dobra krava muzara. Odsada neka Zagreb vodi nestranačka i moralna osoba.

Josip Jović: Koliko ljudi toliko ćudi

Prognoze su nezahvalne, a i nikada nisu lišene priželjkivanja. Zato se ograničimo na činjenice o pojedinim Josip Jovićkandidatima. Milan Bandić je već šesnaest godina na čelu Zagreba, što ga nije zaštitilo ni od posjeta Remetincu. Nad njegovom glavom i nadalje visi nekoliko optužnica od kojih se neke zaista isforsirane, kao ona o ustupanja štanda na tržnici za prikupljanje potpisa građana. S jedne strane nastoji građane impresionirati blještavilom vodoskoka, a s druge podići „malim ljudima“, primjerice niskim cijenama tramvajskih karata. Zagreb kao europski i glavni grad Hrvatske nije još uvijek uspio riješiti elementarno pitanje zbrinjavanja otpada. Bandić nekako stalno pleše između Tita i Stepinca.

Anka Mrak Tarataš iskočila je kao kandidat ujedinjene ljevice, TrgTuđmanovskim, državotvornim itd. hadezeovcima daleko je bliža nezavisna, mlada Dalmatinka Bruna Esih, koja kad je riječ o gradskim, komunalnim problemima i nije sasvim doma, ali je zato njezin politički svjetonazor jasan. Jedina bi od svih kandidata uklonila maršala s kazališnog trga.preferirajući struku Poznaje grad i njegove probleme, ima iskustva ministrice graditeljstva, nije baš cura od estradnih nastupa, muž joj, veli, navija za Dinamo. Sandra Švaljek nema ni jednu političku stranku iza sebe, zapravo dolazi izvan sfere politike, ekonomski je stručnjak, ozbiljna, odmjerena i pristupačna žena koja je gradom rukovodila dok je gradonačelnik bio u pritvoru.

Plenkovićev konj za utrku Drago Prgomet nije dobro primljen niti u strukturama samog HDZ-a, što posredno priznaje i šef stranke pokazujući posljednjih dana znakove nervoze i čak prijeteći sankcijama za neposlušne. Prgomet je u samo dvije godine primijenio nekoliko stranaka, htio je nakon pretposljednjih izbora dovesti SDP na vlast, a stranci koju je bio netom napustio pripisivao je opasnu „konzervativnu revoluciju“. Tuđmanovskim, državotvornim itd. hadezeovcima daleko je bliža nezavisna, mlada Dalmatinka Bruna Esih, koja kad je riječ o gradskim, komunalnim problemima i nije sasvim doma, ali je zato njezin politički svjetonazor jasan. Jedina bi od svih kandidata uklonila maršala s kazališnog trga.

E sad, nekome će ova ili ona osobina biti odbojna, nekome privlačna. Nekome je Bandića već na vrh glave, nekome je on garancija kontinuiteta, nekome se njegovi potezi čine kao demagogija nekome kao stvarna briga za ljude, netko će preferirati nezavisnu poziciju kandidata, a netko će dati prednost kandidatu stranke spram koje je lojalan, nekome je ideološki stav važan i najvažniji, a nekome je zadnja rupa na diplama, nekome je sumnja u kriminal crta preko koje se ne može prijeći, a netko je opet sklon filozofiji „tko ne zna za sebe ne zna ni za druge“. Koliko ljudi toliko ćudi. I zato su prognoze nezahvalne. Ali da sam Zagrepčanin točno znam za koga bih glasovao.

Marito Mihovil Letica: Najbolje bi bilo da je HDZ istaknuo Brunu Esih

Kada je riječ o kandidatima za gradonačelnika Zagreba, valja primijetiti da dvije najjače stanke, HDZ i SDP, nemaju Marito LeticaEsihNajbolje bi bilo da je HDZ istaknuo Brunu Esih kao svoju kandidatkinju za zagrebačkoga gradonačelnika. To će potvrditi i rezultati izbora jer čini se izvjesnim da će Bruna Esih dobiti znatno više glasova nego Drago Prgomet. No posve je neizvjesno hoće li joj to biti dovoljno da postane gradonačelnicom Zagreba. Bilo kako bilo, gospođu Brunu Esih valja svesrdno podržati u njezinoj kandidaturi.osobu koja bi mogla ugroziti sadašnjega gradonačelnika Milana Bandića. Nikako ne smatram da je Bandić najbolji izbor, štoviše niti da je dobar izbor, ali mislim da unatoč tomu ima velike izglede da bude ponovno izabran na čelnu funkciju Grada Zagreba. Ne imajući svojega kandidata, SDP je podržao HNS-ovku Anku Mrak Taritaš; HDZ je odlučio istaknuti Dragu Prgometa, što je umnogome loš odabir.

Premijeru Andreju Plenkoviću treba odati priznanje, i to bez ikakve zadrške, što je nakon neuspjelog „preslagivanja“ i pada Vlade uspio u kratkome vremenu konsolidirati HDZ i odvesti ga u uvjerljivu pobjedu na rujanskim parlamentarnim izborima – ali mu ujedno treba prigovoriti na nekim, recimo to tako, „kadrovskim odabirima“. Jedan od tih neprikladnih i pogrešnih odabira je i Drago Prgomet budući da, najblaže rečeno, ne uživa osobit ugled među HDZ-ovim pristašama i biračima.

Najbolje bi bilo da je HDZ istaknuo Brunu Esih kao svoju kandidatkinju za zagrebačkoga gradonačelnika. To će potvrditi i rezultati izbora jer čini se izvjesnim da će Bruna Esih dobiti znatno više glasova nego Drago Prgomet. No posve je neizvjesno hoće li joj to biti dovoljno da postane gradonačelnicom Zagreba. Bilo kako bilo, gospođu Brunu Esih valja svesrdno podržati u njezinoj kandidaturi.

Davor Dijanović
foto (Švaljek): Boris Scitar/Vecernji list/PXL

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sub, 18-05-2024, 11:53:37

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.