O novoj Vladi i njenim prvim potezima

Prve poteze nove Vlade Andreja Plenkovića za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: mr. sc. Zdravko Mrsić, prof. dr. sc. Stipe Kutleša, Pero Kovačević, prof. dr. sc. Jure Zovko i Marija Slišković.

Mr. sc. Zdravko Mrsić: Sporopotezna Vlada

Kako bih objasnio smisao naslova osvrta spomenut ću se polaganja prisege novih ministara 30. svibnja 1990. godine. Na poslijepodnevnom dijelu utemeljiteljske sjednice Sabora dva određena ministra nisu položila prisegu. Po želji predsjednika Franje Tuđmana oni su vodili sastanak s hrvatskim iseljenicima za utemeljenje hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlines. Ministri su prisegu položili sljedećeg jutra, a prvi mlazni avion nove tvrtke ponio je već u rujnu iste godine prve putnike iz Zagreba u Split. Franjo Tuđman igrao je brzopotezni šah.

Uz predmet ovog osvrta kako ga je postavilo Uredništvo niče toliko pitanja, da je na njih gotovo neprimjereno i nemoguće odgovoriti. To kaže da je predmet dobro postavljen. Prvo pitanje je, od koga je sadašnji premijer. Od početka civilizacije se govorilo, da je „svaka vlast od Boga“, a sad se pitamo, „od koga je sadašnji premijer“, kao što smo cijele minule godine isto pitanje bez odgovora postavljati za prijašnjeg premijera. Zna se da sadašnji premijer kod reizbora doskorašnjeg predsjednika HDZ-a nećkao da se kandidira, ali se zna i to da se kasnije kandidirao kad se znalo da neće imati protukandidate.

Drugo, vlada je krcata ljudima bez vlastitog političkog uporišta i bez ministarskog iskustva, ako se u ministarski staž ne računa služenje u „slučajnoj“ vladi donedavnog premijera. U sastavu vlade veliku prevagu nose nekadašnji državni činovnici, posebice činovnici iz MVEP-a. Mnogi ljudi pri vrhu HDZ-a koji su bili ministri u ranijim vladama „zatjerani“ su u Sabor ili su se našli u paravladinim ili parastranačkim tijelima. U hrvatskoj publicistici ustalio se izraz „tehnička vlada“. Sadašnja vlada se čini činovničkom, a ne političkom.

Treće, ako se vlada ne uzme kao skup ministara, nego kao vrhovno političko tijelo Hrvatske, teško je govoriti o ikakvim, a kamoli o prvim potezima mlade vlade. Vlada još nije došla na potez, rekli bi šahisti. Vlada je ipak sretno riješila zagonetku koju je sama postavila: pitanje položaja jedinog prvotno zamišljenog ministra bez lisnice.

Međutim, Vlada je imala priliku da se iskaže. Nedavno je u Bruxellesu održan prevažan skup posvećen ozbiljnim pitanjima EU. Premijer je poslije tog skupa u zjapećoj sabornici obavijestio medije o čemu se razgovaralo u Europskom vijeću, ali nije rekao kakav je stav hrvatska vlada zauzela u pitanjima, o kojima se raspravljalo. Koncem tekućeg tjedna (5. i 6. studenoga) održat će se veliki „svekineski“ investicijski sastanak u Rigi, na koji su pozvane sve nove (bivše socijalističke) članice EU i pripravnice za stupanje u Uniju. Je li Vlada odredila „platformu“ ili postavila „ravnu podlogu“ za pridobivanje mogućih kineskih ulaganja u RH. Koje projekte je nova vlada pripravila za kineske ulagatelje?

Sastanak u Rigi smišljen je za političko okupljanje i gospodarsko pridobivanje europskih zemalja, koje čine štit Europe za obranu od izmišljene ruske agresije na EU i na Zapad. Sad među zaštitarke Europe zalazi kineski kapital, koji bi trebao i za Rusiju i za Kinu obaviti politički posao. Sastanak u Rigi je važan i zbog toga, što će ove godine izvoz kineskog kapitala po vrijednosti premašiti izvoz američkog kapitala u svijet. Je li Vlada pripravljena i sposobna da ispravi pogrješku iz 2009. godine, kad bila prisiljena odustati od ozbiljnog dogovora o kineskim ulaganjima u hrvatsku prometnu i industrijsku infrastrukturu? (Predsjednik Kine Hu Đintao posjetio je Zagreb 20. lipnja, a tadašnji hrvatski premijer podnio je ostavku 1. srpnja. U međuvremenu je otkazan posjet Kini podpredsjednika hrvatske vlade za gospodarstvo, koji je trebao ugovoriti pojedinosti s kineskim premijerom Ven Điabaoom.) Je li Vlada kao vlada vijećala o nastupu hrvatskog poslanstva u Rigi?

Prvi „potez“ ili prva zadaća Vlade kao najvišeg i jedinog političkog tijela Hrvatske – nastranu Sabor i Ured PretresPrvi i neodgodiv potez Vlade treba biti otvaranje postupka temeljitog pretresa stanja države i naroda, koji će uključiti ustanovljivanje uzroka stanja te na osnovi domišljene široke javne stručne i političke rasprave odrediti novu geopolitičku orijentaciju Hrvatske. Taj posao ne mogu obaviti bivši činovnici MVEP-a, koji su na vrhu vlasti zamijenili pripadnike obavještajne zajednice. Hrvatska treba novu politiku, koja će zamijeniti naputke činovnika EU pod ostarjelim i onemoćalim vodstvom Unije. Neka Vlada konačno počne vladati za narod i ljude.predsjednice – po mojemu je odrediti novu geopolitičku orijentaciju ili usmjerenje naše zemlje. Hrvatska politika drijemala je punih trinaest mjeseci, tijekom kojih se u svjetskoj politici, gospodarstvu, zaštiti i raspoloženju naroda dogodio silan preokret. Vidi se da je članstvo u Uniji Hrvatskoj donijelo političku, gospodarsku, sigurnosnu i demografsku štetu. Samoj Uniji predstoji odluka hoće li se smišljeno razgraditi u suverene članice zajedničkog tržišta; preustrojiti u savez federacija suverenih država; ili će se raspršiti pod geoekonomskim i geopolitičkim pritiskom izvana te pod pritiskom naroda iznutra. Takozvane euroatlantske integracije zamijenjene su atlantskom dezintegracijom.

Diljem svijeta narodi se dižu protiv svjetskog tržišta i traže povratak zakonodavne, zemljopisne, gospodarske i monetarne suverenosti. Međunarodna trgovina nakon četvrt stoljeća rasta znatno većeg od rasta svjetskog gospodarstva sad ima godišnji stupanj rasta 1.6% dok će ove godine gospodarstvo narasti 3%: međunarodna trgovina nije više prvi faktor rasta gospodarstva. Važnije su tehnološke inovacije i izumiteljstvo u smišljanju proizvoda.

Kopno postaje važnijim od oceana. Kina i Rusija pristupaju velebnom projektu proizvodnje hrane na čistom ruskom zemljištu za kinesko tržište: Kina će ulagati novac i proglasiti rusku hranu zaštićenim proizvodom. Put svile postaje stvarnost. Polažu se plinovodi i naftovodi na sve strane i u svakom smjeru. Japan agresivno ulaže u obližnje ruske otoke te u Afriku. Japan je shvatio da im je prisilni Dogovor u Plazi 1985. godine donio dugotrajnu stagnaciju te se gospodarski i politički udaljava od SAD. Europa ostaje u zaleđu Eurazije.

Udio Zapada u svjetskom gospodarstvu u tri je desetljeća pao sa 70% na 46% te i dalje pada. Počela je repatrijacija zapadnog kapitala u matične zemlje: proizvodnja ne treba ni skup ni jeftin rad, nego besplatne robote i trodimenzionalne printere. Države prave gospodarske dogovore mimo kapitala, tržišta i korporacija. Na koncu, bez obzira kako će proći američki izbori, SAD su počele ozbiljno preispitivati i unutarnji politički sustav i svoje geopolitičko usmjerenje. SAD očekuje politički prevrat.

Po mojemu, prvi i neodgodiv potez Vlade treba biti otvaranje postupka temeljitog pretresa stanja države i naroda, koji će uključiti ustanovljivanje uzroka stanja te na osnovi domišljene široke javne stručne i političke rasprave odrediti novu geopolitičku orijentaciju Hrvatske. Taj posao ne mogu obaviti bivši činovnici MVEP-a, koji su na vrhu vlasti zamijenili pripadnike obavještajne zajednice. Hrvatska treba novu politiku, koja će zamijeniti naputke činovnika EU pod ostarjelim i onemoćalim vodstvom Unije. Neka Vlada konačno počne vladati za narod i ljude.

Prof. dr. sc. Stipe Kutleša: Prvi potezi Vlade pokazuju da ona ne kontrolira situaciju

Prvi potezi Plenkovićeve vlade, čini se, potvrđuju višedesetljetni partijski kontinuitet. Utoliko su razočaranje najvećem broju birača. Stvari se mogu gledati i na drugačiji način: za neke su prvi potezi nove vlade sasvim očekivani pa nema nikakvog PrijevaraVećina onih koji su dali glas sadašnjoj vladi smatraju se prevarenima. Prevara birača je najkonstantnije obilježje gotovo svih hrvatskih vlada. Iz toga bi se moglo zaključiti da ništa nije slučajno nego da se radi o programu i kontinuitetu od nekoliko desetljeća.razočaranja. Jedino postoji žal za još jednom propuštenom prilikom da Hrvatska konačno dobije vlast po mjeri očekivanja većine. Većina onih koji su dali glas sadašnjoj vladi smatraju se prevarenima. Prevara birača je najkonstantnije obilježje gotovo svih hrvatskih vlada. Iz toga bi se moglo zaključiti da ništa nije slučajno nego da se radi o programu i kontinuitetu od nekoliko desetljeća.

Ovih smo dana bili svjedoci promocije filma Romana Leljaka o Hudoj jami. Tzv. hrvatski državni mediji su se oglušili kao da se ništa nije dogodilo. Slično i na ispraćaju i pokopu posmrtnih ostataka oko 800 žrtava od kojih većina, gledano statistički, moraju biti Hrvati. Sramota je za jednu državu i Vladu da nije u stanju ni pokopati kosti svojih sunarodnjaka. Istina je da su predstavnici nove vlasti bili prisutni. Možda oni nisu mogli u ovom slučaju ništa učiniti jer su to propustile učiniti bivše vlade (veća je vjerojatnost da su to posve svjesno i namjerno učinile). Ali što će na tom planu učiniti nova Vlada vidjet ćemo.

Sudeći po izboru ministara i njihovih pomoćnika učinit će vjerojatno mnogo svojim nečinjenjem ili sprečavanjem da se, kao i do sada, učini bilo što što svaka normalna država mora činiti. Možda novi ministri i njihovi pomoćnici, očito s velikim iskustvom toga tipa, zabrane izdavanje poneke knjige zbog šunda ili prikazivanje Leljakova filma. Umjesto da se „narodna vlast“ pobrinula da se osigura npr. zagrebačka „Arena“ ili barem neka velika kino dvorana i da se medijski dolično poprati taj događaj, njezini mediji su pozornost pod hitno prebacili na bezznačajnu prometnu nezgodu u Srbiji (možda i insceniranu, što bi sasvim bilo u duhu proizvođača kaosa) kao da je ona važnija, za saborske huškače i tzv. hrvatske medije, nego desetci ili stotine sličnih prometnih nezgoda u Hrvatskoj?. Jadna je država s takvim saborskim zastupnicima i medijima! Interese koje države i kojih struktura oni zastupaju i brane?

Prvi potezi Vlade pokazuju da ona ne kontrolira situaciju. Nakon „prijateljskog“ posjeta susjednoj državi koja je i država Hrvata, uslijedila su uhićenja pripadnika hrvatskoga naroda koji su, uostalom, branili tu istu državu. Vidjet ćemo kako će se Vlada snaći nakon te pljuščetine! Ali bitno je poslušati što o tome misli etnobiznismen. Kada već ima toliku moć u izboru ministara, njihovih pomoćnika i kadroviranju možda će dati neki „savjet“. Uz to Vlada nije riješila afere s ministri(ca)ma. Može li ona funkcionirati s takvim utezima? O tome se mora malo posavjetovati i s Bruxellesom, a i s “regionom“. Uvijek je važnije što o svemu misle drugi. Hrvatski birači i tako nisu nizašto drugo nego za varanje. Sve to ukazuje da Hrvati, nažalost, premda nominalno imaju nekakvu državu, ne upravljaju tom državom.

Pero Kovačević: Vrijeme će sve pokazati

Vlada Andreja Plenkovića je tek započela sa radom. Održane su tek dvije sjednice nove Vlade. Hvale je vrijedna SmjerniceAndrej Plenković je posjetom Bruxelessu i Sarajevu želio jasno pokazati glavne smjernice svoje vanjske politike. Želio je pokazati potporu BiH na euroatlanskom putu. Potpora euro-putu i europskoj politici prema BiH znači i potporu politici EU koja će inzistirati na provedbi reformi, primjerice, izbornog zakona, da se poštuje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Odmah je doživio brutalnu diplomatsku pljusku uhićenjem desetorice bivših pripadnika HVO-a.činjenica da smo možda po prvi put dobili Vladu koja ima pripremljen bar jedan reformski paket. Plenkovićeva Vlada je već na prvoj sjednici izložila cjelovit reformski porezni paket. Sve dosadašnje Vlade, u pravilu, nisu imale ništa pripremljeno i bavile su se sobom.

Što možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade pokazat će vrijeme te dužina i tijek ekipiranja Vlade. Naime, imamo novu Vladu, ali i dalje većinu mjesta u državnoj administraciji i javnim poduzećima i ustanovama drže “kadrovi” Zorana Milanovića.

Osim najavljenog reformskog poreznog paketa i izrade i donošenja Državnog proračuna za 2017. godine, Vlada i ministarstva će do konca godine uglavnom baviti sami sobom. Partnerstvo Mosta i HDZ-a manje više u odnosu na partnerstvo u bivšoj Vlade djeluje skladnije, ali su vidljiva i neka blaga nesuglasja.

Već nakon imenovanja Vlade došlo je do prvog problema vezano za ministra bez lisnice Gorana Marića koji je čak prijetio i ostavkom ukoliko ne dobije “svoje “ ministarstvo”. Taj problem je riješen i bit će ustrojeno novo Ministarstvo za državnu imovinu.

Andrej Plenković je posjetom Bruxelessu i Sarajevu želio jasno pokazati glavne smjernice svoje vanjske politike. Želio je pokazati potporu BiH na euroatlanskom putu. Potpora euro-putu i europskoj politici prema BiH znači i potporu politici EU koja će inzistirati na provedbi reformi, primjerice, izbornog zakona, da se poštuje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Odmah je doživio brutalnu diplomatsku pljusku uhićenjem desetorice bivših pripadnika HVO-a.

Prof. dr. dc. Jure Zovko: Dojam je da je riječ o o odabiru ministara koji će biti u službi bruxelleske birokracije

Prekratko je razdoblje da bi se mogla dati ocjena rada nove Vlade. Primjerenija bi bila odmjerena prosudba imenovanih ministara jesu li sposobni i spremni provesti reforme kako bismo se izišli iz recesije Drugim riječime rečeno, ključno je pitanje je li Vlada poduzela gospodarske mjere koje bi pridonijele otvaranju radnih mjesta. Za sada se nazire samo novi harač na imovinu i reforma poreza koja bi mogla urušiti turizam kao jedinu granu koja je do sada funkcionirala. Nažalost, dojam je da je riječ o o odabiru ministara koji će biti u službi bruxelleske birokracije pa se pribojavam da bi po neučinkovitosti ova Vlada mogla nastaviti s politikom poltronstva i dodvoravanja.

Nadalje, previše je osoba involviranih u korupciju, skandale, plagijate da bi se mogao očekivati jedan zaokret u odnosu na dosadašnju političku praksu koja je rezultirala eksodusom mladih, a onima koji su odlučili ostati podarila život u bijedi i siromaštvu. Sumnjam da će nova Vlada biti u stanju uhvatiti se u koštac s problemima koji bi se mogli pojaviti od prodora izbjeglica do slučajeva hapšenja Hvata u BiH. Sramotno je da hrvatska Vlada nije ništa konkretnoga poduzela nakon uhitbe ljudi koji su provodili strategiju obrambenoga rata. Mislim da bi se Milanović kao premijer već drugi dan pojavio u Orašju..

Marija Slišković: U ovom kratkom vremenu nije moguće donijeti objektivan stav o radu i rezultatima nove Vlade

Prvi potez u odnosu na našu Vladu je hapđenje pripadnika HVO-a. Kako će odgovoriti bit će njihov uspjeh ili neuspjeh.

Svakako bih jako željela da smo nakon toliko godina samostalnosti učvrstili odluke o sudjelovanju u političkom životu, biranju, djelovanju. Još uvijek smo na glasovanju za naše, protiv njihovih. Ma što to značilo jer mi u svim dosadašnjim Vladama nismo doživjeli izrazito za, za zaštitu nacionalnih interesa, posšivanje temelja obrane i stvaranja samostalne države, istinski razvoj gospodarstva, poštivanje rada, značaj obrazovanja. Mi smo još uvijek paralelan svijet. Narod koji želi i vapi za uspješnijom zemljom ima političko vodstvo i upravljanje bez rezultata.

Po godinama pripadam onom dijelu naroda koji je živeći u Jugoslavio imao bar utjehu da je Hrvatska razvijenija u odnosu na neke republike, da se razlikujemo po kulturi rada, općoj kulturi. Tv Zagreb je bio medijski prostor u okviru komunističkog djelovanja, ali kvalitetom napredniji od drugih.

Od izborene samostalnosti i oslobođenja zemlje prošla su dva desetljeća, a mi smo standardom osiromašeni, kulturom devastirani, obrazovanjem potonuli, socijalno neosjetljivi, nacionalno površni, bez poštivanja institucija, bez kulture javnog obraćanja („Kolinda je rekla“, „onaj Orešković“, „ministar Tomo“, „ti branitelji“, „svi kradu“). Mentalno gubitnički i kritizerski ustrojeni i što je najvažnije u raljama starih obavještajnih struktura spriječeni smo u svakom kvalitetnijem sudjelovanju i radu. Nema više Golog otoka ni Lepoglave, ali ima eliminacija drugim metodama.

Vladu Andreja Plenkovića nije moguće promatrati bez uvida u hitro skidanje Karamarka (nemam ocjenu jer nemam ni prave informacije o razlozima skidanja, osim medijskog servisa) i kandidiranje Plenkovića kao jedinog kandidata (što nije znak demokracije, posebno ne u jednoj tako velikoj stranci u kojoj postoji veliki broj ljudi koji su sigurno zainteresirani). Ostaje pitanje je li Plenković izabran ili postavljen.

Moje razmisljanje je od koga i koji su interesi. Zamjetno više nismo regija, region, bar ne u mjeri kako se naglašavalo. Ali što moramo u pravcu regije odraditi nije nam poznato. Svakako naslućujem prijem Srbije i BiH u EU.

Za taj dio posla očito da je pravo ime Plenkovicć, kadar koji je profilom oblikovan u europskog diplomata i političara, su agledavanja problema, interesa i rjepenja koja su pitanje EU, a ne jedne članice. Ako tako mora biti postavlja se pitanje sto će oni učiniti i hoće li nešto dati Hrvatskoj za uzvrat. Hoće li nam pomoći skinuti još uvijek prisutnu komunističku čizmu (ne umišljam, svaka institucija koja bi trebala biti na usluzi građanima, mentalno je i dalje u komunizmu; vjeronauk i Crkva se ne uklapaju u upravljanje narodom - treba ih ukloniti, pristuna je politika „iseljavajte se, ovdje nema života, ne volite i ne gradite svoju zemlju).

Plenkovićeva Vlada treba prihvatiti tu činjenicu, treba udaljiti sve aktivnosti koje se provode u pravcu destrukcije zemlje i naroda, zaštititi zemlju od svih kojima nije interes uspjeh i razvoj. Potrebno je pokrenuti i promijeniti svijest o uspjesima. Primjer je Vukovar. Zašto se uvijek o ovom gradu hrvatske boli govori kao o gradu hrvatske izdaje, zaborava, neučinkovitosti. U Vukovar dolazim od početka mirne reintegracije. Grad koji je građen stotinama godina, velikim dijelom je razoren u tri mjeseca. Hrvatska je uspjela velikim dijelom vratiti stari izgled grada. Danas tamo ljudi žive u lijepim obnovljenim kućama. Mnogi su pokrenuli poslove o kojima se rijetko govori. Je li Hrvatska mogla više? Uvažavajući činjenicu da se nešto što se gradilo stoljećima nije moglo obnoviti u jednom desetljeću valja reći da se puno napravilo, a ne Vukovar je zaboravljen. To će poticati, a ne deprimirati.

Loša privreda je nešto od čega boluje cijela Hrvatska jer u modernom gospodarstvu ne postoji ono što je Jugoslavija isticala kao veliko dostignuće. Borovo proizvodi s manjim kapacitetima cipele koje konkuriraju na tržistu, time je omogućena budućnost jer je važan stalni razvoj kreativnosti.

Treba iznaći nova konkurentna djelovanja za otvoren svijet.

Plenkovićeva Vlada, koja nema vremena i prostora za neuspjeh, da bi išta pokrenula treba uvesti novu ObuljenPlenković je najvise žara izazvao odlukom o imenovanju ministrice kulture. Nekima se ne će dopasti, ali moj stav je da Hasanbegović planski odstrijeljen s pokrenutom kampanjom podrške. Kada su mene napali, bivša saborska zastupnica Petričević me zaustavila i rekla "sada znam da radiš dobro za Hrvastku". U našim okolnostima upravljanja javnim isntitucijama snage su na njihovoj strani.komunikaciju s narodom. Cijeniti što je svaki pojedinac pokrenuo, što je svaka obitelj uz velike napore započela, pomoći svima koji žele dati doprinos razvoju zemlje.

U narodu je iz ljubavi prema zemlji uvijek prisutna nada i očekivanje. Na žalost i razočaranje.

Odabir ministara išao je vidno i po ključu političke diobe. Opet je problem jesu li i najstručniji. Koliko je netko u mogućnosti iz svojih radnih uspjeha uprave u malim segmentima prijeći uu zahtjevne resore ministarstava koji su značajno u financijskim problemima.

U ovom kratkom vremenu nije moguće donijeti objektivan stav o radu i rezultatima. Plenković je unio smirenu komunikaciju za razliku od "frajerskog" stila prethodnika. Ono što je važno - ukoliko se počnu događati gospodarski rezultati taj stil će pridonijeti smirivanju podjela i negativnog paketa koji nosi HDZ. To je važno i za narod i zemlju.

Plenković je najvise žara izazvao odlukom o imenovanju ministrice kulture. Nekima se ne će dopasti, ali moj stav je da Hasanbegović planski odstrijeljen s pokrenutom kampanjom podrške. Kada su mene napali, bivša saborska zastupnica Petričević me zaustavila i rekla "sada znam da radiš dobro za Hrvastku". U našim okolnostima upravljanja javnim isntitucijama snage su na njihovoj strani.

Zato bih s velikom vjerom i nadom očekivala od Plenkovićeve Vlade da u interesu EU učine sve da ojačaju Hrvatsku, da je oslobode starog sistema, da je pokrenu k modernom razvoju i uspjehu koji će osigurati život mladim obiteljima i jednoj sigurnoj budućnosti.

Hoće li uspjeti? Ovisi i o nama. Sudjelovanje i podrška daju rezultate, frustrirane kritike i destrukcija pokazali su se pogubnima za sve nas. Nametnuli su nam poraz i gubitništvo umjesto pobjedničkog optimizma.

I na kraju za jasno postavljanje što je dostojanstvo svih hitno je izmiještanje Ministarstva branitelja od Ministarstva socijale. Kako to da su se baš ta dva Ministarstva spojila u istoj zgradi. Da ne prepoznaješ tko dolazi po socijalnu pomoć, a tko dolazi kao pobjednički vojnik u svoje Ministarstvo. To nema nigdje u svijetu.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Čet, 1-10-2020, 03:27:22

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.