Što je potrebno HDZ-u kako bi se kvalitativno razvio

Nakon neopozive ostavke Tomislava Karamarka na mjesto presjednika HDZ-a 24. srpnja očekuje nas izbor novoga predsjednika stranke po načelu jedan čovjek jedan glas. Stvara se dojam da HDZ niti u proteklih 4-5 godina nije proširio svoju intelektualnu bazu i ojačao kontakte s civilnim sektorom konzervativnog predznaka. S obzirom na to da još uvijek nisu poznata imena kandidata za predsjednika stranke naše sugovornike pitali smo što bi HDZ kao stranka trebao učiniti u narednom razdoblju kako bi se kvalitativno razvio, posebno s obzirom na gore navednu problematiku.

Za Portal komentiraju: Damir Pešorda, Mile Prpa, Matko Marušić, Stipe Kutleša, Pero Kovačević i Joško Čelan.

Dr. sc. Damir Pešorda: Plan „Sanader II“

Cijela ta operacija detroniziranja Tomislava Karamarka ostavlja pomalo mučan dojam. HDZ-ovci su sada prisiljeni da u vremenskom rasponu od samo dva-tri mjeseca glasaju dijametralno suprotno. To ne djeluje baš najbolje na entuzijazam. No, to je problem jedne političke stranke, nacionalni pak je problem što je ta stranka često izjednačavana s državom. Na žalost, ne vidi se neka druga politička snaga koja bi bila dovoljno Sanader IIIzgleda da se procesi u Hrvatskoj ne mogu kontrolirati bez da se kontrolira HDZ. Gledajući kako se razvija ta igra oko izbora novog čelnika HDZ-a, čini mi se da će novi Sanader biti Andrej Plenković. Oko toga se, čini se, slažu i Šeks i Milanović, i ''osnivači HDZ-a'' i detuđmanizatori, i Jutarnji i Večernji.snažna i dovoljno odana državotvornoj ideji koja bi mogla zamijeniti HDZ. I ovakav podosta detuđmaniziran HDZ biračima se još uvijek čini kao jedini jamac hrvatske državnosti i obrane nacionalnih interesa.

Upravo ta činjenica navela je vanjske i unutrašnje zakulisne upravljače političkim procesima u Hrvatskoj da stave u pogon plan ''Sanader II''. Izgleda da se procesi u Hrvatskoj ne mogu kontrolirati bez da se kontrolira HDZ. Gledajući kako se razvija ta igra oko izbora novog čelnika HDZ-a, čini mi se da će novi Sanader biti Andrej Plenković. Oko toga se, čini se, slažu i Šeks i Milanović, i ''osnivači HDZ-a'' i detuđmanizatori, i Jutarnji i Večernji.

Što bi HDZ kao stranka trebao učiniti u narednom razdoblju? Ne znam, ali nekako predosjećam da je negdje već odlučeno što će se i kako činiti. Na žalost! Inače, trebao bi se konačno vratiti suverenističkoj politici i kaniti se eurodemagogije. Međutim, nisam siguran da u sadašnjem HDZ-u ima potencijala za takvo što. Što se tiče civilnog sektora konzervativnog predznaka, moram priznati da naglašeno katoličanstvo u politici ne konvenira nužno s hrvatskim nacionalnim interesima. Uostalom, nacionalizam je čedo modernizma. Karamarkov HDZ je pokazao možda i previše sklonosti da surađuje s konzervativnim strankama i udrugama. Konačno, jedna takva suradnja koštala je Karamarka političke karijere. Mislim, naravno, na Most.

Međutim, ako u HDZ-u na izborni dan ''ponesu svoju glavu'' i izaberu nekoga poput Hasanbegovića ili Brkića, mogao bi to biti početak pozitivnih promjena u stranci, ali i u državi.

Mile Prpa: Ovi izbori u HDZ-u mogli bi biti veliko iznenađenje

Zacijelo će biti mnogo kandidata, što nikako nije dobro! Vjerojatno će se taj broj kretati između šest i deset kandidata.Upravo to znači da će teško pobijediti kvaliteta. Nitko se posebno ne ističe, neki govore o gospodinu Plenkoviću, ali nisam uvjeren da će proći, on kao da se udaljio od stranačke glasačke baze. Premda ima dosta veliku širinu i dijapazon, pa i onaj politički i diplomatski na međunarodnom planu, doživljava se kao salonski političar kakvima se obično ne vjeruje. Mislim da će teško proći.

Očito, stranka nema svoga vođu i teško će ga naći u svojoj strukturi. HDZ je, kao gotovo i sve stranke i strančice u Hrvatskoj, u krizi političkih autoriteta, koji nisu mogli ni nastati jer za njihovo nastajanje trebali su se ostvariti brojni preduvjeti. Niti jedan političar u ni jednoj stranci u RH, počevši od samog prvog predsjednika dr. Tuđmna, nije odgojio ili uzrastao svog nasljednika, pače na tu temu se nije nikada ni razgovaralo, a trebalo je.

Mislim da će pobijediti onaj kandidat za kojeg većina stranačkog članstva misli da je najborbeniji. Ovi izbori u HDZ-u mogli bi biti veliko iznenađenje. I tko god bude izabran, čeka ga društvena i politička refleksija, koja ga ne mora prihvatiti. Za pojedine kandidate je gotovo sigurno da će refleksija biti negativna i da će se javnost (ona lijeva) suprostaviti za njegovo dolazak na funkciju Premijera u slučaju izborne parlamentarne pobjede.

Kao prvo treba pronaći čovjeka koji će mudro odgovarati na gluposti Zorana Milanovića, kojih gluposti će zacijelo ProgramHDZ, ako želi pobijediti na izvanrednim parlamentarnim izborima mora se svom mogućom širinom otvoriti prema narodu i dijaspori. Njoj treba novi izborni program, ne samo gospodarski već i svjetonazorski, kulturološki, domoljubni, vizionarski i što veće skretanje prema toleranciji i desnom političkom centru. Na Milanovićeve gluposti treba odgovarati kulturom govora, plasmanom činjenica, razotkrivanjem svih njegovih slabosti.biti vrlo mnogo. Izbor predsjednika HDZ-a u ovom društvenom i političkom ozračju Hrvatske može biti sudbonosno za narod i državu, obzirom na zadani politički cilj – ni pod kojim uvjetima ne dopustiti Ali Babi Milanoviću i njegovim hajducima da se vrate u Banske dvore.

Njegov povratak u Banske dvore imao bi katastrofalne posljedice, koje bi Hrvatska vrlo teško preživjela.

HDZ, ako želi pobijediti na izvanrednim parlamentarnim izborima mora se svom mogućom širinom otvoriti prema narodu i dijaspori. Njoj treba novi izborni program, ne samo gospodarski već i svjetonazorski, kulturološki, domoljubni, vizionarski i što veće skretanje prema toleranciji i desnom političkom centru. Na Milanovićeve gluposti treba odgovarati kulturom govora, plasmanom činjenica, razotkrivanjem svih njegovih slabosti.

Preporučam im da ovaj put na izbornoj raspravi na parlamentarnim izborima, izostave povijest i političke raskole, trebaju se pozivati na jedinstvo nacionalnog korpusa, na njegovu budućnost, na oslanjanje na struku u svim područjima. Političke ciljeve treba podići vrlo visoko, jednako tako i politički moral, a posebno dati najavu za radikalnu izmjenu Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku radi ubrzanja kaznene odgovornosti i drastičnog kažnjavanja korupcije i gospodarskog kriminala. Takav HDZ mogao bi biti pobjednički i trijumfirati na narednim parlamentarnim izborima.

Bude li išao u političku trgovinun s malim strankama u predizbornu koaliciju, mislim da mu to neće dati dobre rezultate. Postizborne koalicije da! Ne bi im bilo na odmet i pogledati malo u CODEX MORALIS CROATICUM.

Prof. dr. sc. Matko Marušić: HDZ će za predsjednika izabrati Andreja Plenkovića

Što bi HDZ kao stranka trebao učiniti u vremenu koje dolazi?

Kratko i jasno:

1. HDZ će učiniti ono što treba učiniti. Pod protuhrvatskom propagandom dio hrvatske javnosti iskreno misli da je HDZ ognjištarska stranka primitivaca, neintelektualaca i nacionalista. To nije točno, nego je upravo suprotno: HDZ ima mnogo više intelektualaca nego SDP, a njegovi su intelektualci jači po intelektu i rezultatima (možemo poimence, ako treba) mnogo jači; članstvo je odano, ali fleksibilno i pošteno: kaznili su na izborima pogrješke stranačkih prvaka, a ostali su vjerni domoljublju i demokraciji. Stranka je u više navrata pokazala da je demokratska i da može promijeniti vodstvo koje nije dobro. To, na primjer, SDP nije pokazao ni u jednoj prilici i vjerujem da to nikad ne će ni moći pokazati: sjetite se njihovih korijena i primijetite da i danas imaju isti centralnokomitetski mentalitet!

2. HDZ treba učenije, više diplomatsko i marljivije rukovodstvo i to je pokazao izborom članova Predsjedništva i časnom smjenom Predsjednika g. Tomislava Karamarka. Smjena Predsjednika bila je (molim uočite!) iznimno ispravna, korektna i demokratska: čovjek je napravio krupnu pogrješku i povukao se sam, a članstvo je to normalno prihvatilo, bez pljuvanja po njemu, ali i bez štićenja „vođe“. SDP to nije napravio s Milanovićem i nikad ne će moći napraviti ni sa kim.

3. HDZ će za predsjednika izabrati Andreja Plenkovića, koji je čovjek europskoga formata, dostojan figure Franje PlenkovićBez obzira na to što njihove novine govore, komunisti se ježe od mogućnosti da Plenković dođe na čelo HDZ-a! Ne će ga nikako moći napadati da je ustaša – a to je jedino što znaju. Da, otac mu je bio komunist – pa što onda – to ne znači da je loš čovjek ili loš domoljub. Plenković ima fantastično političko iskustvo (ne zaboravite da je, između ostaloga, radio kao vrhunski pravnik u Velikoj Britaniji), pojavu, izražavanje, znanje i blagost, ali to mu nije oduzelo čvrstinu odanoga Hrvata i domoljuba.Tuđmana. Nadam se da će Plenković imati i protukandidata, ponajprije krasnu gospođu Maletić, ali da će on pobijediti, jer gđa Maletić, procjenjujem, još nema potrebno političko iskustvo, u onoj najbanalnijoj politici – prema susjedima, prema oporbi, i prema „represivnom aparatu“. No, njezina bi kandidatura bila kompliment i njoj i HDZ-u.

4. Bez obzira na to što njihove novine govore, komunisti se ježe od mogućnosti da Plenković dođe na čelo HDZ-a! Ne će ga nikako moći napadati da je ustaša – a to je jedino što znaju. Da, otac mu je bio komunist – pa što onda – to ne znači da je loš čovjek ili loš domoljub. Plenković ima fantastično političko iskustvo (ne zaboravite da je, između ostaloga, radio kao vrhunski pravnik u Velikoj Britaniji), pojavu, izražavanje, znanje i blagost, ali to mu nije oduzelo čvrstinu odanoga Hrvata i domoljuba. (Upravo takvi odani Hrvati i domoljubi trebaju biti).

Ako tko sumnja u Plenkovića, neka sluša njegove govore i gleda djela u dvije kampanje koje ga čekaju –u izborima za predsjednika HDZ-a i u izborima za Sabor (i vladu) koji onda slijede.

Uostalom, tko pored nas odanih Hrvata i domoljuba može iznevjeriti i jedan interes naše Domovine a da mi to ne vidimo i ne reagiramo?

5. Predviđam da će potom HDZ doći u poziciju da sastavi hrvatsku vladu i onda od mandatara (Plenkovića) očekujem da gospodski, s poštovanjem i ljubavlju, ponudi mjesto potpredsjednika Vlade g. Tihomiru Oreškoviću, i da g. Orešković isto tako gospodski, s poštovanjem i ljubavi i prihvati. Ta je pozicija za njega bolja nego premijerska, jer ne bi morao držati govore i ne bi se morao baviti banalnostima poput orjunaških podvala lažnih navijača, protuhrvatskih rovarenja udruga civilnoga društva i nemogućih zahtjeva sindikalnih vođa; posvetio bi se onome što je već fantastično radio, a što Hrvatskoj treba više od svega – privlačenju stranih investicija i vrhunski stručnom i domovinski odano pomnom zaokruživanju najvećih hrvatskih gospodarskih poslova.

6. U vrijeme vrhunca slave hrvatske nogometne vrste, dopustite mi privlačnu a ilustrativnu prispodobu: u Plenkoviću bismo dobili Modrića, u Oreškoviću Perišića, a velemajstore Tolušića, Marića, Butkovića... i druge – rasporedite sami, lako je i ugodno.

Bog i Hrvati. Nema straha dok mi živimo.

Prof. dr. sc. Stipe Kutleša: HDZ se mora osloboditi ljudi iz bivšeg komunističkog sustava i ljudi s takvim mentalitetom

HDZ je stranka za vrijeme čije je vladavine stvorena hrvatska država i izvojevana pobjeda u Domovinskom ratu. No ne pripadaju sve zasluge samo i isključivo HDZ-u. Nakon toga je HDZ uspio uništiti mnogo toga što je bilo postignuto. Najveće zasluge za povratak protuhrvatske ljevice na vlast treba zahvaliti grijesima propusta HDZ-a.

Skori parlamentarni izbori kao i izbori za predsjednika HDZ-a mogu biti šansa za tu stranku, ali mogu biti i ono sasvim suprotno. Najviše ovisi o samom HDZ-u. Ljudi u HDZ-u uglavnom nisu znali i/ili nisu ni htjeli uspostaviti iskrenu suradnju sa stručnim i moralnim ljudima u stranci, a još više s ljudima iz drugih stranaka, udruga, s nestranačkim pojedincima i s izvandomovinstvom. Umjesto da šire intelektualnu bazu oni su je smanjivali. Više im je bilo stalo do „partijske“ poslušnosti i „partijskih“ i osobnih interesa. Nastojali su metnuti dojam kao da je Hrvatska isto što i HDZ i obrnuto. Bili su nejasni i neodlučni prema onima koji su nedvojbeno rušili sve što je hrvatsko, tj. prema orjunaško-komunističkim elementima, nisu bili spremni provesti lustraciju, nisu imale jasne programe i viziju što žele, a još manje kako to ostvariti i sl. I tu smo gdje jesmo.

Stvari su sada opet na početku. Ili izabrati hrvatsku ili protuhrvatsku vlast? Ne bude li HDZ znao i htio pročistiti svoje vlastite redove te konstruktivno surađivati sa svim domoljubnim strankama i nestranačkim pojedincima, izvandomovinstvom nema se čemu nadati. Stoga bi vodstvo stranke moralo biti izabrano po načelu transparentnosti, sposobnosti, čestitosti. Ne može čelnik stranke biti netko bez stručnih i moralnih referenci i čiste prošlosti. Moralo bi se osigurati da kandidati za predsjednika stranke iznesu svoje opsežne životopise i da pod moralnom i političkom odgovornošću odgovaraju za istinitost iznesenih podataka. Takva transparentnost smanjuje mogućnost MentalitetHDZ se mora osloboditi ljudi iz bivšeg komunističkog sustava i ljudi s takvim mentalitetom. Sve dok to ne učini neće imati potporu većine hrvatskog biračkog tijela.da se u hrvatskom političkom životu ponovo pojave razni nepoželjni tipovi kakve smo imali kao predsjednike i premijere za koje se ne zna pouzdano za koga rade ali se zna protiv koga rade.

Zato bi HDZ, za svoju vlastitu korist, a i za opće dobro države i hrvatskog naroda (što je još neizmjerno puta važnije nego stranačka korist) morao istaknute one kandidate za koje se zna da će voditi stranku u skladu s očekivanjima većine birača kojima je prije svega stalo do Hrvatske (a ne prvenstveno do HDZ-a ili bilo koje stranke; stranke bi trebale biti samo instrumenti za postizanje općenarodnih i državnih ciljeva, a ne za ostvarivanje sebičnih pojedinačnih ili stranačkih interesa). HDZ se mora osloboditi ljudi iz bivšeg komunističkog sustava i ljudi s takvim mentalitetom. Sve dok to ne učini neće imati potporu većine hrvatskog biračkog tijela.

Može li se dogoditi da na najodgovornije funkcije u društvenom i političkom životu Hrvatske dođu ljudi bez komunističkog, orjunaškog, antihrvatskog, totalitarnog pedigrea koji nisu kontaminirani komunističkom ideologijom, UDB-om, KOS-om, gospodarskim kriminalom, progonima „neprijatelja“ (mi ili oni), izdajništvom, sabotažama i terorizmom prema državi (splitska svastika, europsko nogometno prvenstvo) i sl.? Hoće li i kada u Hrvatskoj konačno zavladati prohrvatski Hrvati i oni koji vole Hrvatsku i sve njezine građane, a ne oni koji rade za svoje interese i interese stranih moćnika?

Pero Kovačević: Potrebne su korjenite promjene

HDZ-a se nalazi na presudnoj prekretnici. Nerazumnom i nelogičnom politikom rušenja vlastite Vlade u cilju spašavanja „vojnika Karamarka“ doveli su se u situaciju izvjesnog izbornog pora predstojećim rujanskim prijevremenim parlamentarnim izborima. Tomislav Karmarko je dao ostavku uz obrazloženje da nije uspio u pokušaju „preslagivanja“ Vlade, ostali iz užeg vodstva stranke to nisu učinili, a jednoglasno su podržavali Karmarka u nerazumnom pothvatu rušenje vlastite Vlade i namjere „preslagivanja“ Vlade.

Budući novi predsjednik HDZ-a, ma tko to bio, treba shvatiti da je HDZ-a na presudnoj prekretnici, te mora provesti učinkoviti radikalne rezove i zahvaliti se većini Sanaderovih, Kosoričinih i Karamarkovih „akvizicija odnosno kadrova ulizica“.

Novi predsjednik treba, žurno, uvjeriti potencijelne birače, ProblemTemeljni problem HDZ-a i velikih političkih stranaka, kako u Zagrebu tako i u Hrvatskoj je taj što stranke žive u raskoraku između vlastitog oligarhijskog (nedemokratskog) ustroja i potrebe organizacije demokracije, pa je očito da se iz oligarhijski uređenih stranaka teško može izvesti doista demokratska država i vlast. Etička razina uzroka krize proistječe iz posljedica korupcionaških afera, skandala, klijentelizma i nepotizma koji su neizostavni u djelovanju političkih stranaka. Političke stranke učestalo koriste laž kao tehniku političkog komuniciranja, te ona postaje bit političkog jezika kojim stranke kreiraju lažnu političku stvarnost.birače koje su nekad glasovali za HDZ-u, da stranka radi odnosno provodi korjenite i bitne promjene nabolje.Treba proširiti intelektualnu bazu stranke, sposobnim, stručnim i domoljubnim osobama koje će učinkovito zamijeniti Sanaderove, Kosoričine i Karmarkove kadrove koje su dovele HDZ-u u sadašnje stanje i situaciju i koji će svoje domoljublje pokazivati djelima. Tko su ti novi ljudi? Jednostavno osobe koje misle svojom glavom, koje su ostarile karijeru izvan politike, kvalitetne, nepotrošene i u očima javnosti nekorumpirane.

Također je nužno žurno rješavati sljedeće probleme u djelovanju i funkcioniranju stranke.

Temeljni problem HDZ-a i velikih političkih stranaka, kako u Zagrebu tako i u Hrvatskoj je taj što stranke žive u raskoraku između vlastitog oligarhijskog (nedemokratskog) ustroja i potrebe organizacije demokracije, pa je očito da se iz oligarhijski uređenih stranaka teško može izvesti doista demokratska država i vlast. Etička razina uzroka krize proistječe iz posljedica korupcionaških afera, skandala, klijentelizma i nepotizma koji su neizostavni u djelovanju političkih stranaka. Političke stranke učestalo koriste laž kao tehniku političkog komuniciranja, te ona postaje bit političkog jezika kojim stranke kreiraju lažnu političku stvarnost.

Političke stranke imaju nizak ugled u javnosti i zbog činjenice da nisu iskazale dovoljno odlučnosti i političke volje da razriješe navažnije temeljne probleme hrvatskog društva zbog kojih se ono razvija daleko sporije nego bi trebalo i moglo. Jedan od razloga za takvo stanje je i unutarnja oligarhijski postavljena struktura političkih stranaka koja uporno održava političku elitu upitnih moralnih i stručnih kvaliteta što za posljedicu ima slabljenje identifikacije birača i njihovo nepovjerenje u političke stranke, te tzv. volatilnost, tj. promjenjivost glasačkog opredjeljenja birača.

Bez ovih korijenitih promjena HDZ-u slijedi izgledan rujanski izborni poraz, uz njih poraz će biti bitno ublažen, a s novim ljudima na listama sve je moguće.

Joško Čelan: Izaziva sumnju što za Plenkovića otvoreno navijaju svi vladajući udbo-masonski mediji – trenutno mi najbolje izgleda ministar vanjskih poslova Kovač

Tomislav Karamarko je došao na vlast u HDZ-u, potom pobijedio na pet izbora za redom, a konačno neslavno otišao, na način upadljivo sličan Sanaderovu. To, dakako, ne znači da ne bi vrijedilo potanko opisati i raščlaniti – naravno, vrlo različito od načina na koji to rade vladajući oligarhijski mediji – tko ga je, kako i zašto srušio. Mislim da je počelo najkasnije pojavom onog znamenitog „američkog“ pi-arovca Brauna u Milanovićevu izbornom stožeru te da je odgovor na tragu dijagnoze Ivice Marijačića: srušio ga je „Veliki brat“.

Kad se radilo o Sanaderu s njim sam – ako mogu biti tako preuzetan – „raskinuo“ dobrano prije nego što je došao na vlast, tj. onoga trenutka kad je iz stranke maknuo pokojnog splitsko-dalmatinskog župana dr Branimira Lukšića. Nažalost, sa Sanaderom nije teško bilo „biti u pravu“, odnosno predvidjeti što će se dogoditi.

Kad je Karamarko došao na vlast svi istinski narodnjaci bili su s razlogom sumnjičavi, jer teško je bilo zaboraviti njegovu „Mesićevu dionicu“ – koja osobito strašno izgleda ovih dana u nizu napisa Joška Buljana u „Hrvatskom tjedniku“ na temelju niza krajnje ozbiljnih Wikileaksova – ali oni, hrvatski domoljubi, ionako najčešće moraju birati „manje zlo“, a i od ljudi bliskih vrhu HDZ-a čuli smo da se on iskreno vratio „Tuđmanovu putu“.

Ja sam pak sebi – a i javnosti koju bi to moglo zanimati – rekao da ću njegov učinak ocjenjivati po dvama mjerilima: prvom, hoće li bilo što učiniti na ukidanju lijevo-liberalne (udbo-masonske) „kulturne hegemonije“ i, drugom, hoće li bitno promijeniti istovrsnu okupaciju svih ostalih institucija sustava. Prvi od ovih dvaju zahtjeva MedijiPlenković bi, recimo, bio dobar kandidat, ali sumnju izaziva to što svi udbo-masonski mediji tako napadno i napasno navijaju za nj pa postoji prijetnja ponavljanja „Sanaderove priče“. Ovog trenutka najbolje mi izgleda ministar vanjskih poslova Kovač.najizravnije podrazumijeva tvrdnju iz HKV-ove uredničke propozicije kako HDZ mora „proširiti svoju intelektualnu bazu i ojačati kontakte s civilnim sektorom konzervativnog predznaka“.

Naravno, nije napravio (gotovo) ništa ili je barem uradio nedovoljno, iako je – posebno imenovanjem ministra Hasanbegovića i još nekih – pokazao da je možda i mislio ozbiljno. Vjerojatno je (i) zbog toga, djelovanjem hrvatskih i stranih braunovski „vještaka“, srušen.

Sada, nakon ova dva HDZ-ova „pobjednička“ iskustva, Sanaderova i ovog Karamarkova, teško je stožernoj hrvatskoj stranci savjetovati bilo što. U vrhu stranke ima ljudi, koji svojim znanjem, domoljubljem i, nadajmo se, neucjenjivošću ulijevaju koliko-toliko povjerenja hrvatskih narodnjaka. Plenković bi, recimo, bio dobar kandidat, ali sumnju izaziva to što svi udbo-masonski mediji tako napadno i napasno navijaju za nj pa postoji prijetnja ponavljanja „Sanaderove priče“. Ovog trenutka najbolje mi izgleda ministar vanjskih poslova Kovač. Posebno ga pamtim kad ga je nedavno u Jeruzalemu onako lagodno i „gazdinski“ provocirao notorni Efraim Zuroff – on se stisnuo, „ušao u se“, ali je ipak javno rekao „nema u Hrvatskoj fašizma“ (tako različito od veleizdajnika Josipovića i njegove „ustaške guje“).

Znači, mora se izabrati pouzdanog (i, ponavljam, neucjenjivog) vođu, a onda treba pokrenuti sve snage spremne na borbu („mi ili oni“) protiv Milanovićeva prijetećeg jugošovinizma, s ponekim jasnim pučističkim naznakama, a nerijetko i „globalističkog sotonizma“. Još jedan njegov mandat Hrvati i Hrvatska jedva bi (a možda uopće i ne bi) preživjeli.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sub, 4-07-2020, 19:27:01

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.