Uloga i značaj HRT-a

Posljednjih godina mnogi novinari i politički analitičari vrlo su kritički pisali o radu i funkcioniranju Hrvatske radiotelevizije (HRT), a posebno o njegovu glavnom ravnatelju Goranu Radmanu, koji je bio na čelu Zagrebačke televizije u vrijeme jugoslavensko-komunističkog totalitarnog sustava. Iz oporbenih redova isticalo se je kako se je HRT pretvorio glasnogovornika isljučivo jedne politike i ideologije, koju bi se moglo povezati s vrijednosnim sustavom iz bivše Jugoslavije.

Koja je važnost i uloga HRt-a? Treba li HRT biti javna ili državna televizija? Može li bez smjene sadašnjeg ravnatelja Gorana Radmana doći do ponovnog vraćanja stručnih i profesionalnih kriterija u rad HRT-a umjesto sada naglašenih ideoloških kriterija?

Ova pitanja za Portal HKV-a komentiraju: I. Poljaković, P. Kovačević, J. Jović. i D. Borovčak.

Doc dr. sc. Ivan Poljaković: HRT treba biti moderna, profesionalna državna televizijska kuća

Nažalost većina Hrvata nije ni svjesna apsurda koji je samo u Hrvatskoj moguć. Zamislite da je nakon Drugoga svjetskog rata njemački političar, Hitlerov obožavatelj i ministar narodnog prosvjećenja i propagande, Paul Joseph Goebbels postao ravnateljem Njemačke televizije. Naravno, to bi bilo moguće samo u grotesknoj komediji, LustracijaNaravno da bez smjene Radmana ne može doći do profesionalizacije HRT-a, te njegovu smjenu očekujem vrlo brzo. HRT ne treba biti ni SDP-ova ni HDZ-ova televizija, već jedna moderna, profesionalna državna televizijska kuća. Koliko je to moguće ostaje da se vidi. No, u jedno sam siguran, bez lustracije još dugo će nam se vući repovi komunističke pošasti, i to ne samo po televizijama, već i po svakojakim uredima državne i lokalne uprave.međutim, u Hrvatskoj je to moguće i u zbilji. To je moguće zato što Hrvatska još uvijek nije proživjela svoju katarzu, zato što u Hrvatskoj komunizam još uvijek nije osuđen, zato što u Hrvatskoj još uvijek, iako trenutno ne i formalno, vladaju bivše strukture, ustvari, do smjene nikad nije ni došlo.

Naročito se to odnosi na medije koji su preplavljeni starim kadrovima, koji nemaju pojma što znači profesionalno novinarstvo. Koliko smo često bili svjedoci kako novinar(čići) HTV-a, umjesto da profesionalno moderiraju diskusije i vode informativne emisije, grlato i neprimjereno zauzimaju političke stavove pokušavajući diskreditirati političke oponente. Veliki dio tih novinara, miljenika hrvatskog Goebbelsa, u normalnim uvjetima ne bi dobili posao ni na lokalnoj televiziji. Da stvar bude još gora, svi mi još plaćamo svakog mjeseca za tu Goebbelsovu, pardon, Radmanovu propagandu.

Naravno da bez smjene Radmana ne može doći do profesionalizacije HRT-a, te njegovu smjenu očekujem vrlo brzo. HRT ne treba biti ni SDP-ova ni HDZ-ova televizija, već jedna moderna, profesionalna državna televizijska kuća. Koliko je to moguće ostaje da se vidi. No, u jedno sam siguran, bez lustracije još dugo će nam se vući repovi komunističke pošasti, i to ne samo po televizijama, već i po svakojakim uredima državne i lokalne uprave.

Pero Kovačević: Potrebne mlade novinarske snage

Državna televizija prestala je postojati prihvaćanjem demokracije – barem u teoriji – a time je HRT trebao prestati MladiPotrebna je osvježena svjesnost o zadaći modernog javnog servisa kod samih novinara, kao i dodatna znanja i otvorenost iskustvima kojima će znati odgovoriti na sve izazove profesije u ovom vremenu, kao i na konkurenciju. Za to je potreban ne samo ravnatelj koji će u potpunosti odolijevati političkim pritiscima, već mlade novinarske snage koje će udahnuti život HRT-u koji relativno bezuspješno pokušava uhvatiti posljednji vlak.biti glasilom vlasti i početi raditi ono što je zadaća svakog javnog servisa: informirati i obrazovati hrvatske građane, kritički propitivati vlast i ne padati u ideološke zamke.

Smjena ravnatelja neće preko noći zaliječiti odavno narušene kriterije novinarske profesije na HRT-u koji, ustvari, nikada nisu niti udahnuli zraka.

Potrebna je osvježena svjesnost o zadaći modernog javnog servisa kod samih novinara, kao i dodatna znanja i otvorenost iskustvima kojima će znati odgovoriti na sve izazove profesije u ovom vremenu, kao i na konkurenciju. Za to je potreban ne samo ravnatelj koji će u potpunosti odolijevati političkim pritiscima, već mlade novinarske snage koje će udahnuti život HRT-u koji relativno bezuspješno pokušava uhvatiti posljednji vlak.

Josip Jović: Na politici uzjahao, na politici mora i izjahati

Prije četiri godine HRT je bio na putu postati javnim servisom, upravu i urednike nije birala vlast, već Programsko vijeće sastavljeno od predstavnika društvenih organizacija ( u kojemu je bila i moja malenkost), a onda je Milanovićeva vlada donijela zakon po kojemu je HRT stavljen izravno pod kapu Sabora, odnosno Vlade, odnosno vladajuće partije. Sada je druga konstelacija i po istom zakonu nova će vlast, vjerojatno, postaviti svoje ljude.

U prošlom Vladinu mandatu imali smo nekoliko zakona napravljenih za jednog čovjeka. Jedan od tih, uz „lex Komadina“, „lex Perković“ ili „lex Lederer, bijaše i „lex Radman“. Proveden je, doduše, natječaj, ali je i prije njegova raspisivanja bilo očito tko će izići pobjednikom. Goran Radman dobio je široke ovlasti vladati HRT-om, čiji proračun iznosi 1,3 milijarde kuna, naravno u ime vladajuće partije. Njemu i njegovoj ekipi trebalo je odavno biti jasno kako će, dođe i do promjene vlasti, morati drugima prepustiti mjesto vođenje nacionalne radio-televizijske kuće.

Vlast se promijenila i istog časa mogao je ravnatelj podnijeti ostavku poput nekih drugih upravljača javnim tvrtkama. Ali ne, on se izgleda odlučio do kraja grčevito boriti za svoju poziciju na koju su ga postavili sada bivši Zoran Milanović i Ivo Josipović. Most i Domoljubna koalicija su, PoteziNova vlast mora odmah povući nekoliko simboličnih poteza. Pored jasnog odmaka od „regiona“ na vanjskopolitičkom planu, pored neutralizacije lijevog terora na planu kulture, desno biračko tijelo, čijom je voljom formirana ta vlast, očekuje promjene na javno-državnoj televiziji, kao i ukidanje ureda bivšega predsjednika te proglašenje gospodarskog pojasa. Bez svega toga, a nešto je već učinjeno, neće se ni osjetiti da se nešto zaista promijenilo.barem kad je u pitanju vodstvo HRT-a, suglasni. Radman je s politikom uzjahao došao i s politikom mora otići.

Sada već s raznih strana, iz novinarskog društva, od oporbenih političara, nevladinih udruga, a evo i iz Europske radio-difuzne unije, sa zakašnjenjem od četiri godine slušamo apele za slobodu i neovisnost medija, demokraciju i interes građana. Kad je ona bivša vlast preuzimala kontrolu ni glasa čuti nije. Toliko o principijelnosti i brizi za medijske slobode. Sve je na žalost samo ideologija.

Osim što svaka vlast želi kontrolirati najvažniji medij i najmoćnije promidžbeno sredstvo, politici HRT-a može se staviti niz objektivnih prigovora, ili barem prigovora s pozicije političkih vrijednosti nove vlasti. U radmanovskoj televiziji provedena je nezabilježena smjena urednika i novinara, uključujući i brojne otkaze. Naglašena je bila programska orijentacija prema jugoslavenskom kulturno-zabavno-informativnom prostoru, te vulgarizacija i banalizacija sadržaja. Sam je Nadzorni odbor upozoravao na nezakonite ugovore sa ZAMP-om i na netransparentnost poslovanje, itd.

Nova vlast mora odmah povući nekoliko simboličnih poteza. Pored jasnog odmaka od „regiona“ na vanjskopolitičkom planu, pored neutralizacije lijevog terora na planu kulture, desno biračko tijelo, čijom je voljom formirana ta vlast, očekuje promjene na javno-državnoj televiziji, kao i ukidanje ureda bivšega predsjednika te proglašenje gospodarskog pojasa. Bez svega toga, a nešto je već učinjeno, neće se ni osjetiti da se nešto zaista promijenilo.

Damir Borovčak: Deradmanizacija po žurnom postupku

Osnivač HRT-a je Republika Hrvatska, a osnivačka prava ostvaruje Vlada Republike Hrvatske. U obavljanju svoje djelatnosti, Hrvatska radiotelevizija bi trebala biti neovisna o bilo kakvom stranačkom utjecaju i ostacima onih iz Damir Borovcak 03prošlog SKJ sustava. Glavnog ravnatelja HRT-a, na temelju Zakona o HRT-u, imenuje Hrvatski sabor na mandat od pet godina. Nema sumnje, HRT je najvažniji informativni, kulturni i politički medij u Republici Hrvatskoj.

Dakle potrebno je da ravnatelj podliježe pažljivom odabiru kako bi se založio za kvalitetnu programsku politiku u interesu prosperiteta nacionalnih interesa. Objektivnost, domoljubnost, nestranačka obojenost i posebice edukativni utjecaj vrlo su bitni. To je potrebno postići kroz sve programe, danju i noću, u informativnim i zabavnim emisijama. Nimalo lak i vrlo složen zahtjev, s obzirom na inficiranu strukturu sadašnjeg kadra medijskih djelatnika na HRT-u.

Od 2000. godine HRT je u obrušavanju kvalitete opisanih zahtjeva i u neprekidnom padu. Nažalost, posljednja radmanovska etapa ujedno je i najlošiji dio, posve zatupljujući i frustrirajući za hrvatskog prosječnog gledatelja. Sadašnji glavni ravnatelj HRT-a imao je 'impresivnu' političku karijeru u bivšem sustavu i jugodržavi. Nije za zanemariti da je uz ostalo, od 1984. - 1987. bio savjetnik u Predsjedništvu SR Hrvatske, ali i izvršni sekretar CK SKH. Godine 1987. sa samo trideset godina, postao je generalni direktor Radio-televizije Zagreb. Dakle skojevac od glave do pete i bez premca!

Njegov izbor 2012. godine bio je prikaz kako se instalira provjereni komunistički kadar uz isto takvu pomoć RadmanNjegov izbor 2012. godine bio je prikaz kako se instalira provjereni komunistički kadar uz isto takvu pomoć političke većine u Saboru. U cilju kreiranje i usmjeravanje tv-programa, tako kako je to odgovaralo njegovim partijskim drugovima koji su ga i izabrali. Nema šanse da bez smjene sadašnjeg ravnatelja Gorana Radmana može doći do ponovnog vraćanja profesionalnih kriterija u radu HRT-a, umjesto sada naglašenih ideoloških zagađivanja javnosti. HRT je ogledni primjer hrvatske institucije u kojoj bi trebalo započeti ideološku i moralnu lustraciju. Tim više što je upravo Radman svojim dolaskom na mjesto ravnatelja HRT-a 2012. godine gotovo odmah smijenio 40-tak tadašnjih urednika.političke većine u Saboru. U cilju kreiranje i usmjeravanje tv-programa, tako kako je to odgovaralo njegovim partijskim drugovima koji su ga i izabrali. Nema šanse da bez smjene sadašnjeg ravnatelja Gorana Radmana može doći do ponovnog vraćanja profesionalnih kriterija u radu HRT-a, umjesto sada naglašenih ideoloških zagađivanja javnosti. HRT je ogledni primjer hrvatske institucije u kojoj bi trebalo započeti ideološku i moralnu lustraciju. Tim više što je upravo Radman svojim dolaskom na mjesto ravnatelja HRT-a 2012. godine gotovo odmah smijenio 40-tak tadašnjih urednika.

HRT bi trebao biti objektivna državna televizija. Međutim HRT je bio i ostao u posljednje četiri godine najvažnija poluga protuhrvatske politike. Posve ideološki obojena medijska kuća, otvorena za promicanje neurotičnih političkih stanja, jalovih rasprava, javnih blaćenja, skandaloznih prijenosa javnih događaja, HRT iz dana u dan postajao je frustrirajući i neobjektivan medij, poguban za zdrav razum, duh, vjeru, nadu i moral cijeloga društva, posebice mladih hrvatskih naraštaja. Daleko od onoga što bi trebala biti državna televizija. To je vidljivo po cijelom nizu programskih primjera, ali ipak možda najbolje u uređivačkoj politici dnevnih vijesti. To su uvijek nova i nova nastojanja, kako očistiti dnevna događanja od svega što je domoljubno, nacionalno korisno, poticajuće i zdravo, u zamjenu za otegotno, društveno rastakajuće, marginalno i politički štetno, odnosno vrlo učinkovito samo za nasljednu KPJ opciju ili liberalnu doktrinu.

Vijesti se idealno manipuliraju za ubijanje nacije u pojam, taktikom objave jednog, a prešućivanja drugog događaja. Izbor je ideološki i bez nacionalnog osjećaja. Tome služe i pojedine društveno-političke rasprave u koje pojedini intelektualci nepoželjne konzervativne političke opcije nikad nisu ni imali pravu i jednakovrijednu mogućnost pristupa. Ako se nešto suprotno i rijetko dogodilo, bilo je to u negledanim terminima. I nije da to traje samo posljednjih četiri-pet godina. To ima svoju pozadinu sve od 2000. godine.

Konačno, bez zdrave nacionalne HRT nema mogućnosti zdravog razvoja hrvatskog društva i nacionalne politike. Rad HRT-a kao nacionalne televizije treba iz temelja promijeniti, posebice uređivačku politiku vijesti i društveno-političkih događaja i tema, počevši od objektivnog izbora onih događaja koji su do sada redovito prešućivani. Najbolji primjer je nedavno prepuna Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski sa zasjedanjem HNES-a (Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta) i etičkim osudama komunizma, JB Tita i današnjih još vrlo utjecajnih poticatelja i slijednika njegove ideologije. Tu pojavnost HNES-a i moralnih presuda svih protudomoljubnih osoba i čina, grubo su prešutjeli svi javni mediji.

No objektivna nacionalna državna televizija kao što bi HRT trebala biti, takvu pojavnost sigurno nije smjela zatajiti, ako ništa drugo već kao objektivnu vijest o okupljanju velikog broja intelektualaca u dvorani s dvije tisuće ljudi koji drugačije razmišljaju stanje i potrebe u Hrvatskoj. Dapače, to je sada snažno optužujuća osuda i za samu HRT i za njezinog ravnatelja koji bezuvjetno treba otići, zajedno s kadrom i uređivačkom politikom koju je u četiri godine zastupao i štetno instalirao. Kratko rečeno, HRT zaslužuje deradmanizaciju po žurnom postupku – za dobrobit Hrvatske.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 7-03-2021, 21:49:04

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.