O odnosima HDZ-a i Most-ovoj ulozi korektora HDZ-ovoj koaliciji

Posljednjih dana vode se pregovori o sastavljanju vlade između Domoljubne koalicije i MOST-a, a prema sadašnjim informacijama Tomislav Karamarko i Božo Petrov trebali bi biti potpresjednici vlade. Odnose između HDZ-a i MOST-a te potencijale da MOST bude konstruktivni korektor HDZ-ovoj koaliciji za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Joško Čelan, Ninoslav Mogorović, Pero Kovačević i Mate Knezović.

Joško Čelan: Most i HDZ položili su dosad najvažniji ispit – uklanjanje rušilačkog SDP-a – ali oboje zasad šute o tome kada i kako ublažiti gotovo potpunu i zloćudnu lijevo-liberalnu „kulturnu (medijsku i znanstvenu) hegemoniju“

Priča o odnosu HDZ-a i Mosta za sada je još puna nepoznanica, iako je, po svemu sudeći, poznato najvažnije: HegemonijaTreba, naime, koliko-toliko umanjiti zloćudnu lijevo-liberalnu „kulturnu (medijsku, znanstvenu) hegemoniju“, koja – vidljivo je od prvog trenutka stvaranja obrisa nove vlasti – može zatrovati i u konačnici i uništiti svako dobro ozračje bez kojeg nema napretka u društvu.Most se opredijelio za suradnju s koliko-toliko narodnjačkim HDZ-om, a ne za savez s potpuno rušilačkim SDP-om. Njihova većina je krhka, ali treba se nadati u razum i dobronamjernost svih čimbenika boljitka, među koje posebno ubrajam i Predsjednicu Republike. I odabir mandatara nove vlade Tihomira Oreškovića donekle je nepoznanica, ali u osnovi ipak izaziva povjerenje. Više o svemu moći će se znati nakon što se formira vlada i objave njeni prvi potezi.

Ovog trenutka najviše mi smeta i kod HDZ-a i kod Mosta što golemim hrvatskim problemima pristupaju unekoliko ekonomistički: unaprjeđivanje srozanog gospodarstva je, istina, najvažniji zadatak, ali nije jedini, kao što se sada, prema javnom govoru obiju strana, čini. Treba, naime, koliko-toliko umanjiti zloćudnu lijevo-liberalnu „kulturnu (medijsku, znanstvenu) hegemoniju“, koja – vidljivo je od prvog trenutka stvaranja obrisa nove vlasti – može zatrovati i u konačnici i uništiti svako dobro ozračje bez kojeg nema napretka u društvu.

Iskustva domoljubnih vlasti u nizu srednje- i istočno-europskih zemalja (Poljska, Mađarska i druge) svjedoči da će svaki pokušaj promjene odnosa snaga na tom ključnom području – još i prije nego što se bilo što bitno promijeni – naići na ogorčeni otpor lijevo-liberalnih snaga i u zemlji, i u Europi, i u svijetu.

Ninoslav Mogorović: Lustracija je temeljni preduvjet

Ovakav „očišćeni“ MOST koji s mukom drži 15 saborskih zastupnika na okupu može preživljavati i s HDZ-om LustracijaMOST bi mogao uspjeti zajedno s HDZ-om jedino ukoliko se u narednih pola godine, kad budu vidjeli da drugi put nije moguć, odluči na lustraciju te ju, vjerojatno nakon novih izbora, doista počne i provoditi. U tom smislu MOST bi mogao biti uspješan korektiv HDZ-u da se sam očisti balasta onih struktura koje su bile kičma bivšeg režima i sustava, a danas vode (iz sjene) logistiku stranke. Naravno, potpuno u krivom smjeru, smjeru koji ne odgovara svjetonazoru te stranke.vladati sve dok god, manje-više, uspješno uspijeva ostavljati dojam u javnosti da je potreban zbog svojih načelnih zahtjeva za nužnim reformama. a u što se inače ovakav HDZ bez njih ne bi uopće upuštao. To međutim, po mojem mišljenju, može trajati najdulje godinu dana iz prostog razloga što nikakve važne reforme u Hrvatskoj nisu provedive bez lustracije kao temeljnog preduvjeta. Kako možete ostvariti promjene bez htijenja, pa i znanja, onih koji bi ih trebali provoditi? U pravosuđu na primjer?

Hrvatska nije, na žalost, ni nakon 25 godina tranzicijskog puta postala pravna država, a to ju najviše prijeći, ne samo (ali najviše), u gospodarskom razvoju za koji ima izvanredne preduvjete da postane vrlo uspješna i razvijena država. Tko iole normalan želi svoj kapital investirati ako taj kapital nije zakonom zaštićen? Bez povjerenja u funkcioniranje pravne države nema zdravih i dugoročnih investicija, a time niti razvoja. Kod nas uspijevaju u „poslovanju“ jedino perači novca i kojekakvi drugi kriminalci. Dakle čitavo ozračje u Hrvatskoj ne valja i treba ga mijenjati, a promijeniti ga možemo jedino pokretanjem lustracije i sankcioniranjem pretvorbeno – privatizacijskog kriminala koji iza sebe ostavlja samo pustoš, sve veću bijedu i masovno iseljavanje mladih, školovanih, Hrvata.

Dakle MOST bi mogao uspjeti zajedno s HDZ-om jedino ukoliko se u narednih pola godine, kad budu vidjeli da drugi put nije moguć, odluči na lustraciju te ju, vjerojatno nakon novih izbora, doista počne i provoditi. U tom smislu MOST bi mogao biti uspješan korektiv HDZ-u da se sam očisti balasta onih struktura koje su bile kičma bivšeg režima i sustava, a danas vode (iz sjene) logistiku stranke. Naravno, potpuno u krivom smjeru, smjeru koji ne odgovara svjetonazoru te stranke.

Pero Kovačević: Pravi korektor bilo bi ponovno ustrojavanje Državnog inspektorata

Domoljubna koalicija i Most trebaju znati da su velika očekivanja hrvatskih građana od nove Vlade. Građane ne zanimaju najave reformi i kozmetičko-politički potezi već prije svega rezultati i posljedice koje će za njih provedba InspektoratPravi i stručnoprofesionalni korektor kako HDZ-u, a tako i Mostu odnosno novim ministrima bio bi ponovno ustrojavanje Državnog inspektorata u koji bi bile uključene sve inspekcije, vezane uz predsjednika Vlade. Takvim ustrojem predsjednik Vlade bi imao puni i sveobuhvatni stručno profesionalan nadzor u primjeni i provedbi reformi u svim segmentima i točne povratne informacije o radu ministara i svih resora.reformi donijeti. Vjerujem da su HDZ i Most svjesni ovih činjenica. Najave da će Tomislav Karamarko i Božo Petrov biti potpredsjednici Vlade znače davanje jake političke potpore budućem predsjedniku Vlade gospodinu Tihomiru Oreškoviću.

Unatoč činjenici da pojedini mediji nastoje stvoriti i raspiriti razdor između HDZ-a i Mosta međusobni odnosi su korektni i vjerujem da će takvi i ostati te iznjedriti sposobnu i stručnu Vladu. Pojedine izjave predstavnika Mosta i HDZ-a treba shvatiti kao dio" ping-pong" pregovaračke taktike obadviju strana u osnaživanju svojih stajališta dok se stvari ne poslože. Most si je sam dodijelio ulogu konstruktivnog korektora HDZ-u što je pozitivno. Riječ je prije svega o tome da će Most biti politički korektor u cilju onemogućavanja zakonodavnih rješenja koja će pogodovati raznoraznim lobijima, interesnim skupinama i pojedincima.

Pravi i stručnoprofesionalni korektor kako HDZ-u, a tako i Mostu odnosno novim ministrima bio bi ponovno ustrojavanje Državnog inspektorata u koji bi bile uključene sve inspekcije, vezane uz predsjednika Vlade. Takvim ustrojem predsjednik Vlade bi imao puni i sveobuhvatni stručno profesionalan nadzor u primjeni i provedbi reformi u svim segmentima i točne povratne informacije o radu ministara i svih resora.

Također nije bitan broj i naziv ministarstava već su bitne mjere i rješenja za konkretna područja koja će zatečeno stanje reformirati sa učinkovitim rezultatima. Naravno uz stručne i domoljubne osobe u tim resorima.

Mate Knezović: Most više ne može biti korektiv

Za Hrvatsku je dobro da konačno u povijest odlazi jedna Vlada "čudnih ljudi čudnih imena". Zapravo, i nije se radilo o Vladi, nego o sekti i sektaškim postupcima kroz protekle četiri teške godine izluđivanja hrvatskog naroda. No, hoće li doći do ozbiljnijih promjena ostaje da se vidi. Mene svakako vesele najave promjena vezanih za demografsko stanje, obitelj, iseljeništvo, Hrvate u BiH i BiH, branitelje, medije, udruge i dr. Milanovićeva Vlada ostavila je posve slomljene institucije. Ostavila je zakonodavstvo bez temelja, sudstvo bez pravednosti, upravu obezglavljenu. I za najsposobniju, najpošteniju i najpoduzetniju buduću Vladu posao će biti uistinu težak. Još kada se tome doda i tanka većina, te ideološka nejasnoća bit će uistinu ravno čudu ako Vlada bude funkcionirala na pravi način, s punom jasnoćom, jasnim smjerom i dobrim rezultatima.

Napeti odnosi između Mosta i HDZ-a mogu biti plodonosni, ako ta napetost proizlazi iz traženja najboljih rješenja. Međutim, i Most i HDZ imaju svoje unutarnje probleme. Domoljubna koalicija je također, što se tiče svjetonazora i ŽeljeŽelim da snažno preuzmu kormilo i pokrenu gospodarstvo, urede financije, prisile HNB da služi nacionalnim interesima, pokrene povratak iseljenika i naseljavanje opustjelih hrvatskih krajeva, uredi HTV kao slugu hrvatskog naroda, provede lustraciju, očisti zakonodavstvo, školstvo i javni prostor od rodne ideologije, osnaži nacionalnu svijest... Neka im Bog podari mudrost, znanje, jakost, vjeru i ustrajnost da bi barem jedan dio od navedenog i učinili. Moju podršku u onom što čine dobro jamčim, a kritiku za ono što budu činili loše ili što propuste, također jamčim.ideologije, pluralna, pa će biti interesantno koja će svjetonazorska strana kod njih nadjačati (tehnokrati, demokršćani, liberali, pravaši). I Most ima takve, a možda i još izraženije, svjetonazore unutar svojih redova. Oni su relativno uspješno potiskivali svjetonazorske (a time i političke) različitosti, no dolaskom na vlast to više neće biti moguće. Primjerice, dvojac Petrov-Grmoja su praktični vjernici. No, njihova praktična vjera bi se mogla istopiti kao led na suncu ako ne učine ništa protiv abortusa, dominirajuće rodne teorije, lustracije, demografske obnove, pravne sigurnosti i dr. pitanja.

Most više ne može biti korektiv. Most, ulaskom u Vladu, više neće moći biti i vlast i oporba. Otpast će moraliziranje, a opstati moral ili nemoral, mudrost ili ludost, sposobnost ili nesposobnost, dosljednost ili nedosljednost. Moraliziranje tipa kako će se štititi štićena osoba će otpasti ili će postati utopisti. Uglavnom, novoj koaliciji (mada Most izbjegava taj omraženi pojam) želim uspjeh. Želim da snažno preuzmu kormilo i pokrenu gospodarstvo, urede financije, prisile HNB da služi nacionalnim interesima, pokrene povratak iseljenika i naseljavanje opustjelih hrvatskih krajeva, uredi HTV kao slugu hrvatskog naroda, provede lustraciju, očisti zakonodavstvo, školstvo i javni prostor od rodne ideologije, osnaži nacionalnu svijest... Neka im Bog podari mudrost, znanje, jakost, vjeru i ustrajnost da bi barem jedan dio od navedenog i učinili. Moju podršku u onom što čine dobro jamčim, a kritiku za ono što budu činili loše ili što propuste, također jamčim.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pon, 28-09-2020, 17:01:13

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.