O dogovoru MOST-a i SDP-a

Nakon jučerašnjeg sastanka MOST-a spredstavnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska rastei HDZ-ova odbijanja formiranja tripartitne vlade pala je odluka da će novu vladu sastaviti MOST i predstavnici dosadašnje vlasti. Ovakav ishod pregovora za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju Davor Pavuna, Đuro Vidmarović, Hrvoje Hitrec, Nenad Piskač, Pero Kovačević i Mile Prpa.

Davor Pavuna: U manipulaciji iluzija sve sad moguće

Fizičar Davor Pavuna za Portal je rekao da je tzv. javna politika „demonkracije“ postala tehnologija manipulacije u kojoj su tradicionalni parametri kao istinska vizija, ideja, čast, svijest, savjest podređeni polutajnim tehnologijama koje vidimo na hrvatskoj sceni. Pavuna je dodao da u političkoj utakmici spin doktor Broun vodi 2:0 protiv Hrvatske, a 1:0 protiv Petrova. Pavuna je dodao da je u toj manipulaciji iluzija sve sad moguće, baš kao i u masonskom financijskom ‘inženjeringu’ bankaroida... Nadam se da ceć bar istinski domoljubi početi ozbiljno, redovno moliti krunicu! – zaključio je Pavuna.

Đuro Vidmarović: Svako drugo rješenje bilo bi za HDZ vrlo opasno

Odluka vodstva Domoljubne koalicije da predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, ne stavi svoj potpis na papir s listom ultimativnih zahtjeva „Mosta“ i na taj način na slijepo prihvati modalitete sudjelovanja u tzv. tripartitnoj koaliciji, jedino je ispravna. Svako drugo rješenje bilo bi za HDZ vrlo opasno, jer bi stranka koja je relativni pobjednik na ovim izborima dragovoljno prihvatila status gubitnika. Osim toga, ideja tzv. tripartitne koalicije je sama po sebi nenaravna, jer pretpostavlja obnavljanje jednopartijskog sistema u formi nekog novog Socijalističkog saveza, a mi RješenjeJedino rješenje u ovom trenutku su novi izbori. Sada je car gol. Birači su se uvjerili tko je tko na hrvatskoj političkoj sceni. Trebali bi konačno odlučiti na koju će stranu: na stranu regionaša, odnosno titoističkog protuhrvatskog jugofilstva, ili na stranu onih koji se bore za nacionalnu samobitnost i državni suverenitet. Za četiri godine, ako se ova agonija nastavi, svi mlađi obrazovani i državotvorni Hrvati iseliti će se iz Domovine, a mnogi od nas starijih progutati će vječnost. Tada će Hrvatska postati „Titelohne Mittel“.stariji dobro se sjećamo ove parapolitičke udruge, zapravo eksponenta Saveza komunista Jugoslavije.

Božo Petrov i njegovi kolege iznevjerili su očekivanja biračkog tijela. Umjesto promjena koje su obećavali, birače su prevarili jer su se pretvorili u skupinu boraca za fotelje i prodavača političke i ideološke magle. Umjesto političara na sceni su se pojavili novi politikanti. Nakon izbora u svojoj ocjeni upozorio sam na dvoličnost Bože Petrova, jer u prostoriji u kojoj su „Mostovci“ čekali rezultate i iz koje se obraćao naciji, nije bilo hrvatskih zastava. Pametnome dosta. Sada je vidljivo o čemu je riječ. „Most“ je još jedna stranka koja hrvatski narod vodi u nesreću. A u tome će im svesrdno pomagati izborni gubitnici: Zoran Milanović i njegovi sljedbenici. Oni su igrali na kartu podjele plijena, ali vodeći računa da sudjelovanjem u vlasti mogu zaštiti svoje ministre, niže činovnike i direktore od kaznenih progona zbog upropaštavanja nacionalnog gospodarstva, ruiniranja državnog suvereniteta i ponižavanja nacionalnog dostojanstva hrvatskog naroda. Uz to ide kontrola represivnog aparata, financija i javne TV. Zamislite novu koaliciju: MOST, SDP, HNS, IDS, Laburisti, SDSS, plus protuhrvatski raspoloženi zastupnici nacionalnih manjina i sve će vam biti jasno.

Jedino rješenje u ovom trenutku su novi izbori. Sada je car gol. Birači su se uvjerili tko je tko na hrvatskoj političkoj sceni. Trebali bi konačno odlučiti na koju će stranu: na stranu regionaša, odnosno titoističkog protuhrvatskog jugofilstva, ili na stranu onih koji se bore za nacionalnu samobitnost i državni suverenitet. Za četiri godine, ako se ova agonija nastavi, svi mlađi obrazovani i državotvorni Hrvati iseliti će se iz Domovine, a mnogi od nas starijih progutati će vječnost. Tada će Hrvatska postati „Titelohne Mittel“.

Hrvoje Hitrec: Blasfemični brak

Moj je savjet svima kojima se podigla kosa na glavi nakon što se Most odlučio hodati s nenarodnim kokošima: uzmite leksaurin ili normabel, popijte kavu i duboko dišite jer nije gotovo dok nije gotovo, a ako i bude gotovo, bit će vrlo brzo gotovo s tim blasfemičnim brakom. Komunisti, neokomunisti i svi isti ne mogu smisliti da dijele vlast ni s kim tko nije njihove fele.

Nenad Piskač: Odmak od zdrave pameti i nacionalnih interesa doveo nas je u slijepu ulicu

Izbori su se održali prema nereformiranom izbornom sustavu. Protiv reforme izbornoga sustava, koji je odozdo tijekom protekloga mandata pokrenut, zdušno su se zalagale obje vodeće stranke, time i koalicije koje su pod njihovim kišobranom izašle na izbore, što je ukupno 13-14 stranaka plus „manjinci“. U programima SDP-a i HDZ-a na visokom mjestu nalazio se otklon od reforme postojećega, nepravednoga izbornoga sustava. Da su prihvatile reformu izbornoga sustava, do ove ping-pong situacije ne bismo došli. Pouzdale su se u dosadašnju posttuđmanovsku praksu – svakome po pola mandata.

Kroz taj i takav nereformirani izborni sustav, međutim, na izborima se „prošvercao“, ili je pripušten Most načelno zastupajući reforme, o kojima ne znamo gotovo ništa. Na Mostove reforme postizborno pristale su, kako smo izvješteni, i oporbena HDZ-ova i tehnički vladajuća SDP-ova koalicija, ali jedna s drugom ne želi u istu vladu. U trenutku kad su pristale na reformski paket Mosta, Domoljubna koalicija i Hrvatska raste, međutim, došle su do stanovitoga, iskrenoga ili neiskrenoga, postizbornoga oblika konsenzusa. Zašto im i dalje treba Most, kad su preko mosta – katalizatora - dogovorili plan i program rada buduće, „reformske“, vlade?

Iako sam protiv velike koalicije dvije najveće koalicije – jer je nemoguća, ona je bolje rješenje od tzv. „tripartitne vlade“ i to zato jer bi „tripartitna vlada“ (više od petnaest stranaka) bila praktički bez oporbe, čime bi se suspendirao demokratski sustav. U slučaju pak velike koalicije, imali bismo oporbu na čelu s Mostom i ostalim malim strankama.

Više bi se o cijeloj situaciji moglo reći kad bismo znali sadržaj reformskog paketa i svake pojedine reforme na Ping pongSiguran sam da koalicija Hrvatska raste nema u sebi nikakav reformski kapacitet, dok Domoljubna koalicija možda ima. Most sam sigurno nema. Što se pak pregovora tiče, jučer je Karamarko učinio ono što je prije tjedan dana napravio Milanović. Prisustvujemo tripartitnom ping-pongu, pri kojemu Most malo podiže, pa malo spusti mrežicu (otvara i zatvara vrata), dok Karamarko i Milanović pokušavaju prebaciti lopticu i osvojiti kakav-takav poen. Tko je sudac? Oni su obično međunarodnoga kalibra. Ali, pitam se, gdje je u svemu tome hrvatska država, hrvatski narod i nacionalni interes?koje su pristale dvije velike koalicije, kad bismo znali za koje reforme treba normalna većina a za koje dvotrećinska. No, o tome nitko ne govori i o tome javnost nema pojma. Sumnjam da je to slučajno. Nemam dokaz, ali čitam Tuđmana, i bojim se kako u cjelokupnom procesu državnih izbora i postizbornih pregovora ima utjecaja i vanjskih čimbenika. Na njih je upozoravao i predsjednik Tuđman, ali nije bio shvaćen, niti u svojoj stranci, kamoli šire.

Mislim kako se i dalje u Hrvatskoj radi na tome da se politika, služenje općem dobru, zgadi što većem broju birača. Zdrava pamet nalaže da u novoj vladi ne može biti mjesta za predstavnike šeste najlošije vlade na svijetu prema kriterijima Svjetskoga gospodarskoga foruma. Zdrava pamet nalaže da je oporba morala postići veći broj mandata u odnosu na šestu najlošiju vladu na svijetu. Zdrava pamet nalaže i to da je Predsjednica Republike mogla dati mandat za sastavljanje vlade relativnom izbornom pobjedniku. Priča o 76 prethodnih potpisa je priča i ništa više.

Oprostite, ali zdrava pamet kaže da je u Hrvatskoj nestalo zdrave pameti i da kolo vodi nezdrava glupost, koja se s 3. siječnjem 2000. odmetnula od zdrave pameti i od nacionalnih interesa hrvatskoga naroda. Međutim, i dalje stoji kako je potrebno doći do višestranačkoga konsenzusa o tome što su glavni problemi države i nacije i kako ih riješiti. Je li pravi način na koji Most pokušava dosegnuti konsenzus? Ima li drugih načina u postojećim okolnostima?

Siguran sam da koalicija Hrvatska raste nema u sebi nikakav reformski kapacitet, dok Domoljubna koalicija možda ima. Most sam sigurno nema. Što se pak pregovora tiče, jučer je Karamarko učinio ono što je prije tjedan dana napravio Milanović. Prisustvujemo tripartitnom ping-pongu, pri kojemu Most malo podiže, pa malo spusti mrežicu (otvara i zatvara vrata), dok Karamarko i Milanović pokušavaju prebaciti lopticu i osvojiti kakav-takav poen. Tko je sudac? Oni su obično međunarodnoga kalibra. Ali, pitam se, gdje je u svemu tome hrvatska država, hrvatski narod i nacionalni interes?

Pero Kovačević: Čeka li Božu Petrova i MOST sudbina Dražena Budiše i HSLS-a?

Početkom tjedna imali smo naznaku završnog scenarija raspleta političko-parlamentarne trakavice i bile su izgledna dvije inačice tog scenarija:sastavljanje Vlade Domoljubne koalicije i Mosta uz nestranačkog premijera ili raspisivanje novih parlamentarnih izbora i imenovanja privremene nestranačke vlade. Podsjetimo se da je Glavni odbor SDP-a u prošlu subotu odbio prijedlog Mosta za sastavljanju tripartitne vlade inestranačkog premijera.

Nakon toga je u utorak Zoran Milanović u fazi „lava“ na tiskovnoj bukvalno izvrijeđao HDZ i MOST i neke zastupnike Mosta,netom nakon nekontroliranog i neotesanog ponašanja kod predsjednice Republike.

Onda se u igru vraća Alex Braun ,kao prinudni upravitelj nad Milanovićevim nepredvidljivim i najblaže rečeno i često destruktivnim karakterom i slijedi novi obrat od 360 stupnjeva. Karamarko ne prihvaća uvjete Mosta i dolazi do završnog prokreta koji govori o koaliciji Mosta i SDP-a u kojoj bi Petrov bio predsjednik Vlade,a Milanović predsjednik Sabora. Alex Braun je, kako stvari stoje, uspio spasiti SDP i održati ga na vlasti, a Božu Petrova i Most izgledno čeka sudbina Dražena Budiše i HSLS-a.

Božo Petrov,o čito nije svjestan činjenice da on ima dogovor sa Alexom Braunom,a ne sa "jednim" od Zorana PoukaZoran Milanović će izgleda zahvaljujući Alexu uspjeti sačuvati vlast, a Petrov se na kraju pokazao nedoraslim strategom. Kao psihijatar trebao je izvući pouku iz slučaja Dražena Budiše i HSLS-a. Most je na putu da ga Milanović raskoli na Ponton i Most.Milanovića. Ulaskom u ovakvu koaliciju Most će, rečeno Milanovićevski, biti gromobran kukurikavcima u sprečavanja procesuiranja znatnog broja kriminalnih afera kukurikavaca. Sastavljanjem ovakve koalicije Milanoviću se daje više nego realna mogućnost da totalno raskoli Most. Upravo je tako napravio Ivica Račan koji je uz pomoć Dražena Budiše i HSLS-a došao na vlast i nakon toga raskolio HSLS na Libru i HSLS, a Budišu poslao u prošlost.

Zoran Milanović će izgleda zahvaljujući Alexu uspjeti sačuvati vlast, a Petrov se na kraju pokazao nedoraslim strategom. Kao psihijatar trebao je izvući pouku iz slučaja Dražena Budiše i HSLS-a. Most je na putu da ga Milanović raskoli na Ponton i Most.

Mile Prpa: Bože Petrov – zabio autogol vlastitoj domovini

U ovoj sudbonosnoj igri vraćanja naše domovine i države s opasnog skretanja s krivog kolosijeka na kojeg su je doveli beskrupolozni neokomunisti Božo Petrov je svjesno ili nesvjesno zabio autogol vlastitoj domovini. Time preuzima, ako se iz toga ne izvuče, ulogu hrvatskog tragičara. Povijest će ga uvrstiti u kategoriju političkih tragičara poput Ante Trumbića, Frana Supila, Dražena Budiše (ovog posljednjeg zbog ponovnog dovođenja komunista na vlast) otkad je počela otvorena destrukcija hrvatske države.

Danas se Hrvatska nalazi u ozračju opasnog svjetskog okruženja, okruženja koje miriše na rat, na raspad Europske Unije, da Hrvatska u cijelosti izgubi svoj nacionalni identitet dovoljno da je prekrije samo jedan jači val azilanata od nekoliko stotina tisuća bliskoistočnih, afričkih i azijskih islamista. A naš Božo Petrov igra igrice bez granica, pri tome ne znajući da se u politici greške ne opraštaju.

Kako će pogledati u lice svojih dalmatinskih glasača – jer igranje uloge Trojanskog konja nije ono za što je dobio povjerenje od nekih tristotinjak tisuća birača, koji nažalost povjerovaše u njegovo dječje lice, koje na svakom koraku odaje političku nesigurnost, gotovo bih rekao strah od odgovornosti koju svaka politika sa sobom nosi.

Sve je više jasno da Božo tome nije dorastao. Politika je opasan zanat koji se ne uči na vjeronauku. Politički bezobzirni ljevičarski vukovi će ga progutati već na prvom zaokretu, pa i onom najmanjem.

Začudo, kod njega je došlo do nagle moralne mutacije, od deklariranih humanističkih i domoljubnih vrijednosti, SpašavanjeDragi gospodine Petrov, politika spašavanja nesposobne i gotovo antihrvatske vlade koja je u zadnje četiri godine tragično poharala i unakazila hrvatsku, a narod dovela u bijedu i masovno iseljenje, to nije politika političkog vizionara, pa čak ni politika političkog domoljubnog amatera. Takva se politika naziva Judinim škudama. Zar i ti sine Brute?!odjednom je postao najveći lovac političkog plijena, u prvoj etapi grabeža političkih fotelja i za one koji mu nikada ne bi pripadale ni po broju ni po važnosti obzirom na njegov tek nešto više od desetak postotni uspjeh na izborima. A u daljnjoj fazi ne usudim se ni prognozirati...!

I na osobnom planu, kao hrvatski tragičar, u jednom od težih hrvatskih političkih situacija koja se lako može pretvoriti i u sudbonosnu igru s nesagledivim političkim i nacionalnim posljedicama, ovo je njegov i osobni pad u kojem će u najbolju ruku ostati političkim mrtvacem, a ako sve to ne povuče i nešto mnogo neugodinije i na njegovom osobnom planu.

Politički potpuno netransparentan i pretvrd u svojim stavovima, a podosta i nerealan jer traži nemoguće – on u politici jednostavno ne može uspjeti. Kao što se ne može kroz savijenu metalnu cijev progurati tvrda ravna šipka, tako i njegovi stavovi jednostavno su neprovodivi.

Dragi gospodine Petrov, politika spašavanja nesposobne i gotovo antihrvatske vlade koja je u zadnje četiri godine tragično poharala i unakazila hrvatsku, a narod dovela u bijedu i masovno iseljenje, to nije politika političkog vizionara, pa čak ni politika političkog domoljubnog amatera. Takva se politika naziva Judinim škudama. Zar i ti sine Brute?!

hkv

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 7-06-2020, 02:40:31

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.