Nalazimo li se pred novim izborima?

Kao što je poznato, pokušaj konstituiranja Hrvatskog sabora jučer je završio neuspjehom, a MOST i dalje inzistira na zajedničkoj vladi što odbijaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija. U vezi s time nameće se pitanje nalazi li se Hrvatska pred novim parlamentarim izborima i mogu li oni uopće promijeniti odnos snaga s obzirom na činjenicu da MOST ni nakon tih izbora teško može dobiti broj mandata potreban da sam formira vladu, a postoji i mogućnost da dobiju manji broj mandata. Nalazimo li se u pat poziciji? Ova pitanja za Portal HKV-a komentiraju Stipe Kutleša, Mile Prpa, Pero Kovačević i Ivan Jaklin.

Stipe Kutleša: Zasjedanje Sabora sličilo je na cirkusku predstavu

Neuspjeh izbora predsjednika Sabora je nešto što se očekivalo, a gotovo sigurno i željelo. Dokaz za to su nevjerojatna amaterska nepripremljenost za sjednicu od strane svih. A kako bi i moglo biti bolje kada se i ne zna kakva je procedura. Pravilnik je nedostatan što se vidjelo u ovako osjetljivim trenucima. Voluntaristička tumačenja predsjednika Sabora neuvjerljiva, miris sabotaže vidljiv na svakom koraku. Vrhunac sve destrukcije je likovanje premijera i njegova ministra što ipak stvar nije uspjela. Pa čak i za ono što oni predlažu. Nemoguće je ne vidjeti da se radi o kuhinji. Ajme majko tko nas to vodi?

Zasjedanje Sabora sličilo je na cirkusku predstavu. I kod drugih se naroda i država ponekad dogode slične stvari pa to bi ne trebalo smatrati tragedijom. Tragedija je u nečemu drugome. U tome što ipak najvećem broju i onih koji su sjedili u sabornici, čini se, ipak nije previše stalo ni do čega osim vlastitih položaja. Da je to tako pokazalo se u pokušaju, i djelomičnom uspjehu, destabiliziranja MOSTA, nemoralnim ponudama, pokvarenom trgovinom mandatima, dezerterstvom iz vlastitih tabora i osnivanjem novih stranaka u trenutku kada se već ima saborski mandat i sl. Ništa to nije strano hrvatskim političarima većine kojih bi se i njihovi vlastiti birači morali sramiti. Umjesto toga oni ih opet nagrađuju.

Pokazuje se da ipak nije baš sve posve mračno. Gospodin Podolnjak se pokazao drugačijim od velike većine svima poznatih političara i uspio je odbiti ono što bi se rijetkima dogodilo: zgrabiti fotelju. Možemo li zamisliti da se premijer, u ime naroda i države, odrekne položaja na koji pretendira? Vlastita funkcija je za njega ipak važnija i od naroda i države. Ako to nije tako još uvijek može dokazati. A stvar nije puno drugačija ni u drugom taboru.

Na svjetlo dana je izašlo da gotovo svi, unatoč svim deklarativnim izjavama o spremnosti na reforme, nedvojbeno ipak drže figu u džepu. Tužno je bilo gledati nesnalaženje u sabornici. Sve to upućuje na nečasne MOSTAko ništa drugo MOST je pokazao da mali dio hrvatskih birača želi kakve-takve promjene. A sada su se svi digli na ]zadnje noge da i oni žele promjene. Što su SDP-ovci radili četiri godine?. Dakle, posve je nerazumno vjerovati im. Oni nisu za Hrvatskoj nužne i korisne promjene. MOST je htio, najvjerojatnije u dobroj namjeri, da svi zajednički preuzmu odgovornost za budućnost zemlje. Ideja nije loša kada bi sve političke stranke, bez obzira na svjetonazore, željele dobro vlastitoj državi. Kod nas to nije slučaj. Zato je jedino što MOSTU ostaje opredijeli se za one koji su spremniji krenuti putem reformi. U ovom trenutku to je svakako Domoljubna koalicija koja bi svakako morala biti politički malo mudrija.radnje koje su omogućili nedostatni i nenačelni Ustav, izborni i drugi zakoni i voluntaristička politička praksa. U ovakvim se situacijama bjelodano pokazuje što je sve dvojbeno i nejasno. Ništa se u ovoj državi ne zna sigurno. Postoji još mnoštvo pitanja koje bi trebalo pod hitno riješiti da Hrvatska barem malo sliči na pristojnu državu.

Ako ništa drugo MOST je pokazao da mali dio hrvatskih birača želi kakve-takve promjene. A sada su se svi digli na zadnje noge da i oni žele promjene. Što su SDP-ovci radili četiri godine?. Dakle, posve je nerazumno vjerovati im. Oni nisu za Hrvatskoj nužne i korisne promjene. MOST je htio, najvjerojatnije u dobroj namjeri, da svi zajednički preuzmu odgovornost za budućnost zemlje. Ideja nije loša kada bi sve političke stranke, bez obzira na svjetonazore, željele dobro vlastitoj državi. Kod nas to nije slučaj. Zato je jedino što MOSTU ostaje opredijeli se za one koji su spremniji krenuti putem reformi. U ovom trenutku to je svakako Domoljubna koalicija koja bi svakako morala biti politički malo mudrija.

Trenutačna politička pat pozicija u Hrvatskoj mogla bi se riješiti uz samo malo dobre volje (pa čak i bez prevelike pameti). U protivnom su novi izbori vrlo izvjesni. Što će se na njima dogoditi? Vjerojatno ništa spektakularno što već nije viđeno. MOST može postati veliki gubitnik, ali bi mogao osvojiti još i više mandata. Ali što mu vrijedi ako osvoji i dvaput više mandata nego ih trenutno ima? Ni tada ne može sam formirati vladu. Iluzija je očekivati da bi na novim izborima MOST dobio priliku da sam formira novu vladu. Možda u ovakvoj Hrvatskoj ni to nije nemoguće?

Zato bi možda bilo mudro od strane MOSTA opredijeliti se i okončati ovu tragikomediju. U protivnom ona će se ponoviti s gotovo istim scenarijem nakon novih izbora. Zamislimo kako bi sljedeće četiri godine funkcionirala država s čovjekom na čelu koji omalovažava funkciju predsjednika države (a svakako i osobu predsjednice)? Stoga ne bi trebalo dopustiti ministarske funkcije onima koji su napravili više štete nego koristi. Ako se to ipak dogodi MOST snosi veliki dio odgovornosti za to.

Po svemu sudeći, očito nas čekaju novi cirkusi koje ćemo platiti svi mi, a ne oni koji u cirkusu aktivno sudjeluju.

Mile Prpa: Ponovljeni izbori kao ikonu imat će neuspjeh MOSTA

Ovo što se dogodilo u Saboru RH je politička – pat pozicija. Svaki potez jedne od tri političke strane mogao bi KoalicijaU ovom plitičkom vrtlogu MOST, što god da učini, on ne može biti pobjednik. Prečvrsto su postavili i na njemu tvrdogalavo inzistiraju nerealan cilj – uspostava Velike trilateralne koalicije. Most će uništiti njihovi neelastični politički stavovi. Ta kolicija nije moguća – u istom kotlu ne može biti istovremeno i vatra i voda. One se međusobno isključuju. Kad bi takva koalicija i bila moguća, tada joj ne treba vezivno tkivo koje se zove MOST da ih čvršće veže.dovesti do mata za preostale dvije. Zato su sve tri strane oprezne. U ovome političkom rašomonu, gdje su se svi Mile prpa33zapleli kao pile u kučine, pobjednik može biti samo jedna politička strana Domoljubna koalicija ili koalicija Hrvatska raste. Ona koja uspije k sebi privući Most i njegovih najmanje petnaest mandata.

U ovom plitičkom vrtlogu MOST, što god da učini, on ne može biti pobjednik. Prečvrsto su postavili i na njemu tvrdogalavo inzistiraju nerealan cilj – uspostava Velike trilateralne koalicije. Most će uništiti njihovi neelastični politički stavovi. Ta kolicija nije moguća – u istom kotlu ne može biti istovremeno i vatra i voda. One se međusobno isključuju. Kad bi takva koalicija i bila moguća, tada joj ne treba vezivno tkivo koje se zove MOST da ih čvršće veže. Takvoj koaliciji, kad bi ona bila moguća ne treba nikakav most jer bi imala i previše mandata.

Ako se MOST priključi bilo desnoj ili lijevoj koaliciji, on gubi svoj smisao jer je to suprotno principima na kojima je izgrađen. Postavili su nerealan cilj i to im se mora obiti o glavu. Zanimljiivo je i onih oko pet stotina tisuća glasova koji su ih podržali, da nisu primjetili da MOST postavlja nerealan ciilj, cilj kojeg jednostavno u ovim političkiim okolnostima, a poglavito s fiksnom točkom na čelu jedne koalicije gospodinom Zoranom Milanovićem, koji možda i pod cijenu vlastitog života ne bi pristao da on ne bude Premijer, dakle cilj koji se ne može realizirati.

Politika je umijeće mogućeg. A politika kao košarica želja uvijek je nerealna i razbija se o glavu onom tko takvu politiku vodi.

Ponovljeni izbori kao ikonu imat će neuspjeh MOSTA. U politici se greške ne opraštaju. Druga šansa u istoj stvari nikada ne nastupa. Mislim da bi najveći pobjednik ponovljenih izbora mogla biti Domoljubna koalicija.

Pero Kovačević: Hrvatskoj prijeti ozbiljna ustavna kriza

Hrvatskoj prijeti ozbiljna ustavna kriza. Ne znam jesu li Petrov, Milanović, Karamarko i građani svjesni te činjenice. Zašto to kažem:
-aktualnom 7. sazivu Hrvatskog sabora mandat po sili Ustava istječe 22. prosinca ove godine;
-ako se najkasnije do 22. prosinca ove godine ne uspije konstituirati 8. saziv Hrvatskog sabora ostajemo bez zakonodavne vlasti;
- ako se najkasnije u ožujku 2016. ne donese državni proračun za 2016.godine (sadašnji saziv sabora je donio odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2016.) država će biti u kolapsu-neće se moći isplaćivati mirovine,plaće ili bilo što što se financira iz državnog IzboriDvojim da bi privremeni izbori uopće mogli bitno promjeniti sadašnji odnos snaga odnosno da će HDZ-ova ili SDP-ova koalicija (pogotovo Mostova) na prijevremenim izborima dobiti dovoljan broj mandata za samostalno formiranje Vlade. Dapače opet bi došli u situaciju u kojoj se nalazimo.proračuna,
- 7. prosinca ove godine šestorici ustavnih sudaca istječe mandat.

Most mora biti svjestan svih ovih činjenica,kao i činjenice da su HDZ-ova i SDP-ova koalicija protiv formiranja zajedničke Vlade. HDZ-u i SDP-u ne trba Most ako žele formirati zajedničku Vladu. Petrov i Most odgovorno i jasno trebaju reći javnosti i predsjednici Republike jesu li spremni na rješenje formiranja manjinske Vlade HDZ-a ili SDP-a kojima će davati podršku u Saboru za provedbu dogovorenih reformi ili pruzeti odgovornost da oni formiraju manjinsku Vladu uz podršku HDZ-ove ili SDP-ove koalicije. Druga opcija su privremeni izbori.Vremena se nema.Odugovlačenje Mosta sa davanjem jasnih i nedvojbenih odgovora na ova pitanja uvodi nas u ustavnu krizu.

Dvojim da bi privremeni izbori uopće mogli bitno promjeniti sadašnji odnos snaga odnosno da će HDZ-ova ili SDP-ova koalicija (pogotovo Mostova) na prijevremenim izborima dobiti dovoljan broj mandata za samostalno formiranje Vlade. Dapače opet bi došli u situaciju u kojoj se nalazimo.

Ivan Jaklin: Izbori jedini normalni izlaz

Protekla tri tjedna svjedoci smo jednog „teatra apsurda“ koji zbunjenu ili otupjelu hrvatsku javnost pokušava vratiti u vrijeme SSRNH (za mlađe čitatelje, to je skraćenica Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske). Jaklin2SSRNH je bio baza tzv. različitih struktura društva pod potpunim nadzorom i uvijek budnim okom jedne i jedinstvene Partije - SKH, koji je bio ogranak SKJ“.

Slabašni, neoporavljeni HDZ, relativni pobjednik izbora za Hrvatski sabor, prednost je dobio na temelju sva tri (3) glasa Iseljene Hrvatske. Na listi Domoljubne koalicije „ušlo je u Hrvatski sabor“ nekoliko ljudi koji nikada ne bi ni ušli u nj, da nisu ovom prilikom „iskoristili“ takav neuvjerljivi HDZ. To je bila kriva procjena i velika pogreška vodstva HDZ-a. Za sada je članstvo HDZ-a tiho, još senada, ali još ne shvaća da je moguća koalicija HDZ-a s MOSTOM zapravo konačni poraz jedne krive politike, i koja će izazvati već početkom sljedeće godine „tektonski poremećaj“ - Izvanredni Sabor na kojem se HDZ napokon mora odrediti s punom odgovornošću pred cijelim hrvatskim Narodom, hoće li, i može li napokon postati suvremenom, konzervativnom strankom desnoga centra, čuvajući tisućljetne vrijednosti ove Zemlje i ovoga Naroda, ili će se potpuno utopiti u SDP-u.

Sadašnje političko stanje u Hrvatskoj rezultat je toga što „dobro raspoređene partijske strukture iz sustava bivše države“ vrlo dobro djeluju o obje velike hrvatske stranke. I izvrsno surađuju.

Mislim da je hrvatsko društvo podijeljeno na četiri dijela s tendencijom da se to stanje nikada ne izmijeni. HDZ i IzboriJe li izlaz u novim izborima. Da, to je jedini normalan izlaz! Ali i HDZ i SDP, žele li osvojiti vlast, žele li dobro ovoj Hrvatskoj, pa na kraju i svojim strankama, trebaju žurno krenuti u novi predizborni pohod prema Hrvatskom saboru, s potpuno novim ljudima. I s novim vođama. Je li su to gospoda Andrej Plenković i Tonino Picula? To ćemo jako brzo saznati.SDP imaju svoje baze s 25 - 30% vjernih birača, 5 - 10% čine birači nekih sitnijih „političkih inicijativa i pojava“ poput danas nedefiniranog MOSTA. Zaprepašćujući postotak koji se kreće između 35 i 40% birača čine ljudi koji uopće više ne izlaze na izbore.

Moguće stvaranje većine u Hrvatskom saboru od strane ovih „novoizabranih zastupnika“, koje na dosada neviđeni način određuje tek desetina zastupnika okupljenih oko jednog MOST-a, biti će ravan samoubojstvu za onoga koji će pristati na njihove uvjete, koji izgledaju više kao ucijene, bio to HDZ ili SDP.

Je li izlaz u novim izborima. Da, to je jedini normalan izlaz! Ali i HDZ i SDP, žele li osvojiti vlast, žele li dobro ovoj Hrvatskoj, pa na kraju i svojim strankama, trebaju žurno krenuti u novi predizborni pohod prema Hrvatskom saboru, s potpuno novim ljudima. I s novim vođama. Je li su to gospoda Andrej Plenković i Tonino Picula? To ćemo jako brzo saznati.

A, MOST? Prije će Hrvati izgraditi Pelješki most, nego li će ova skupina ljudi dobiti mogućnost da preuzme odgovornost za ovu Zemlju i za ovaj Narod.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 26-05-2020, 14:53:13

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.