O mogućim rezultatima nedjeljnih izbora: Hitrec, Poljaković, Borovčak, Runje i Kalinić

Za četiri dana očekuju nas izbori za Hrvatski sabor. Riječ je zasigurno o jednima od najvažnijih izbora od stjecanja hrvatske samostalnosti. Moguće rezultate narednih izbora za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Hrvoje Hitrec, Ivan Poljaković, Damir Borovčak, Maja Runje i Hrvoje Kalinić.

Hrvoje Hitrec: Nema nikakve sumnje u pobjedu Domoljubne koalicije

Nikada nisam pretkazivao rezultate na temelju dubokoumnih analiza, matematičkih i inih. U politici su me uvijek BitHrvati su shvatili da su prije četiri godine grdno prevareni, da su umjesto hrvatske vlasti dobili upravo jugoslavensku inačicu hrvatsko-srpske koalicije. I sada (hrvatski) imperij uzvraća udarac. To je bit izbora 8. studenog.vodili instinkti, u prognozama pokušaji da razumijem opće stanje duha nacije.

U aktualnom slučaju: nema nikakve sumnje u pobjedu Domoljubne koalicije, s puno boljim rezultatom nego što se pretpostavlja.

Hrvati su shvatili da su prije četiri godine grdno prevareni, da su umjesto hrvatske vlasti dobili upravo jugoslavensku inačicu hrvatsko-srpske koalicije. I sada (hrvatski) imperij uzvraća udarac. To je bit izbora 8. studenog.

Dr. sc. Ivan Poljaković: Predviđam da će HDZ preuzeti vlast

Rezultati najviše ovise o izlaznosti. Ukoliko ona bude niska (do 50%), manje stranke/koalicije neće proći izborni HDZHDZ-u nitko od manjih stranaka/koalicija nije dao bjanko ček, pa u slučaju da netko od njih dobije znatan broj zastupnika (desetak) mogući su svakojaki obrti. Jedino što sigurno znamo jest da Orah neće koalirati s HDZ-om, a U ime obitelji – Projekt domovina sa SDP-om, ostalo je sve poprilično otvoreno. Ipak, zbog notorne vladavine SDP-a, sumnjam da bi se Most, Živi zid ili Spremni usudili ući u Vladu s SDP-om i njihovim partnerima. Zato, predviđam da će HDZ preuzeti vlast na ovaj ili onaj način.prag, osim možda nekog pojedinca iz tih stranaka, te će u Sabor ući uglavnom dvije velike koalicije i predstavnici manjina. U tom slučaju će HDZ sa svojim koalicijskim partnerima biti apsolutni pobjednik. Ukoliko izlaznost bude visoka (iznad 60%) stranačke vojske neće biti dovoljne da osiguraju apsolutnu pobjedu niti jednoj velikoj koaliciji. U tom slučaju će HDZ sa svojim partnerima biti relativni pobjednik (osvojit će najviše glasova), ali je upitno hoće li biti u stanju oformiti vladu, jer će u igru ući i druge manje stranke/koalicije o kojima će ovisiti novi mandatar.

HDZ-u nitko od manjih stranaka/koalicija nije dao bjanko ček, pa u slučaju da netko od njih dobije znatan broj zastupnika (desetak) mogući su svakojaki obrti. Jedino što sigurno znamo jest da Orah neće koalirati s HDZ-om, a U ime obitelji – Projekt domovina sa SDP-om, ostalo je sve poprilično otvoreno. Ipak, zbog notorne vladavine SDP-a, sumnjam da bi se Most, Živi zid ili Spremni usudili ući u Vladu s SDP-om i njihovim partnerima. Zato, predviđam da će HDZ preuzeti vlast na ovaj ili onaj način.

Damir Borovčak: Dok se ne promjeni izborni zakon nema sudbonosnih pomaka u Hrvatskoj

Procjena izbornih rezultata nije nimalo zahvalna, zbog posve neobjektivnih i zlonamjernih medija, odnosno urednika uslužnih gazdama na vlasti. Kako onda procijeniti rezultat izbora kad je slika stanja u društvu posve pomućena. Izostala je medijska odgovornost za istinu, ostala je samo usluga za dobru lovu. Logično bi bila pobjeda Domoljubne koalicije, jer ono što je u četiri godine pokazivala uličarska, histerična politika paranoidnog premijera na vlasti, podsjeća na jahače apokalipse. Dakle, glas za Milanovića i njegove kompanjerose je glas za nastavak opasne i pogubne hrvatske politike jurišanja u ponor. Vidi li to većina hrvatskog biračkog tijela ili ima pomućenu sliku posredstvom blasfemičnih medija?

Na lijevom krilu ima dosta satelita, neki od njih ulaze u Hrvatski sabor, ali nisu podobni ni prihvatljivi za Domoljubnu koaliciju. Na desnom krilu izostaju prave opcije za koaliciju, jer tom krilu nedostaje dovoljno predizborne medijske pozornosti i prostora u kampanji. Dakle, kad pobjedi Domoljubna koalicija, u pitanju je samo s kolikom razlikom, a zatim se tek otvara pitanje kvadrature domoljubne pobjede. Bojim se biti će tijesno, a kasnije su mogući loši koalicijski kompromisi, koji mogu zakočiti nužne prioritete popravaka svega lošega što za sobom ostavljaju SDP-ovi jahači apokalipse.

Ono što je najluđe, kako god završe ovi izbori, i dalje će u Hrvatskom saboru sjediti Zoran Milanović, Vesna Pusić, Milanka Opačić, Ranko Ostojić, Željko Jovanović, Nenad Stažić i njima slični likovi iz bratije crvenih huškača, uvijek ZakonMoja je prognoza za ove i naredne izbore, dok se ne promjeni izborni zakon nema sudbonosnih pomaka u Hrvatskoj. Kad pobijedi, ima li Domoljubna koalicija snage i volje za ozbiljne promjene izbornog zakona? Po tome može ostati u budućnosti upamćena i razlikovati od svih ostalih dosadašnjih pobjednika. A tako može i sklopiti poštenu i kvalitetnu postizbornu koaliciju i konačno povesti Hrvatsku na put oporavka.spremnih - za opstrukciju svake hrvatske, domoljubne i poštene promjene. To je apsurd apsurda, kako oni koji niz godina truju Hrvatsku i poslije poraza ostaju na izdašnom platnom primanju iz državne riznice.

Nužno je potrebno radikalno mijenjati izborni zakon. Uvesti pismeno i elektronsko glasovanje za birače u Bosni i Hercegovini, u iseljeništvu i za one koji su na putu u inozemstvu. Uvesti ovršnu kaznu (min. 1.000.- kn) za sve one koji zanemaruju svoju biračku dužnost prema državi čiji su državljani. Na taj način povećati maksimalnu izlaznost na izbore. Uvesti najmanje pet do šest preferencijalnih glasova koji će iznjedriti hrabre i poštene zastupnike. Razmjerno brojnosti XI. izborne jedinice, Hrvata izvan domovine, povećati broj njihovih zastupničkih mjesta u Hrvatskom državnom saboru. Vratiti instituciju Županijskog doma sabora, kao korektiv za donošenje ispravnih i svrsishodnih zakona. Pošteni izborni zakon važniji je od svih drugih zakona. Kvalitetna promjena izbornog zakona unosi promjene koje su utjecajne na sve drugo.

Moja je prognoza za ove i naredne izbore, dok se ne promjeni izborni zakon nema sudbonosnih pomaka u Hrvatskoj. Kad pobijedi, ima li Domoljubna koalicija snage i volje za ozbiljne promjene izbornog zakona? Po tome može ostati u budućnosti upamćena i razlikovati od svih ostalih dosadašnjih pobjednika. A tako može i sklopiti poštenu i kvalitetnu postizbornu koaliciju i konačno povesti Hrvatsku na put oporavka.

Maja Runje: Domoljubna koalicija će pobijediti

Glas ću dati HDZ-u, kao uvijek. Vjerujem da će Domoljubna koalicija pobijediti. Ali, priznajem, ishoda me ipak pomalo i strah. Znam iz iskustva u radu za Krug za Trg, iz izravnih susreta s prolaznicima na ulici, kakva je žuč, upravo mržnja jugoslavenskih integralista na hrvatsko, na nacionalno. I koliko ih ima. Ali, i više negoli „socijalisti“ majabrinu me mladi glasači. Duboku tugu Bleiburga i jezu komunističke i velikosrpske represije ne osjećaju na isti način kao mi. Čak ih ni drama Domovinskog rata nije osobno kosnula. Što će biti ako ostanu kod kuće ili ako svoj glas daju Zelenima, Živom zidu ili kakvoj sličnoj grupi?

Rado bih ovdje rekla riječ ili dvije o - vodi i gradskim vodovodima. U Zagrebu nam je prije dvije godine pukla cijev, u dvorištu. Curilo je danima u zemlju, na vodomjeru se nije moglo očitavati i NadanjeIma se smisla nadati, bit će bolje. Da, Domoljubna koalicija će pobijediti. I vidjet će se, dat će baš sve od sebe da ojača državnost! Ali i da se konačno visoko podigne ljestvica odgovornosti. Pokazat će što je briga za vrijednosti, uvest će kriterij izvrsnosti kao uvjet obavljanja svake državne službe, na prvom će im mjestu biti istinska briga za ljude!primijetiti jer je bio duboko u šahtu, loše ugrađen. Potrošak je bio ogroman. Ali je majstor koji je došao imao rješenje: Ako njemu platimo za popravak i damo mu još pet tisuća kuna, možemo sutradan prije podne nazvati hitnu službu Gradskog vodovoda, doći će njegov prijatelj koji će tada biti u službi, napisat će zapisnik da se puknuće dogodilo na samom vodomjeru. Naša je kći opet bila bez posla, njezin je treći poslodavac propao kao i prva dva, moja se čvrsta odluka da nikad ne sudjelujem u intervencijama, vezama, potplaćivanjima počela ljuljati.... Sada smo u Zadru, opet imamo posla s gradskim vodovodom. U gradu je na vlasti HDZ, nije nekarakterni Bandić, nisu zagrebački ljevičari. Ali za našu novu kuću nema vode, a zahtjev je uredno predan u travnju. U nadležnom uredu su nam u srpnju rekli da više ne trebamo dolaziti i interesirati se. Oni će nas sami zvati sljedeći tjedan. Tjedan dana kasnije su rekli da će nas sigurno zvati sljedeći tjedan. I tako ravno sedam puta za redom – a da niti jednom nisu nazvali.

Mnogim mladima je dosta i jednih i drugih! Ne da im se više čekati. Dosta im je neprofesionalno ugrađenih vodomjera, dosta oskudice koja im roditelje dovodi u iskušenje da sudjeluju u nemoralu na račun drugih, dosta službenika u gradskim uredima s licima kao da su na sprovodu a koji strankama lažu i nanose im štetu. A gdje su velike teme – strašna nezaposlenost, zapošljavanje po stranačkoj pripadnosti, naopako sudstvo...! Ja ipak kažem: Ima se smisla nadati, bit će bolje. Da, Domoljubna koalicija će pobijediti. I vidjet će se, dat će baš sve od sebe da ojača državnost! Ali i da se konačno visoko podigne ljestvica odgovornosti. Pokazat će što je briga za vrijednosti, uvest će kriterij izvrsnosti kao uvjet obavljanja svake državne službe, na prvom će im mjestu biti istinska briga za ljude!

Dr. sc. Hrvoje Kalinić: Pobjeda Domoljubne koalicije samo je pitanje s kolikim omjerom

Teško je reći bilo što pametno na ovu temu. Naime, "predviđanje je teško, osobito budućnosti", da citiram izjavu PitanjaPo meni je najzanimljivije pitanje kako će se preraspodijeliti preostali mandati, hoće li se neodlučni birači apstinirati, prikloniti jednoj, drugoj ili nekoj trećoj opciji te koliko će glasova "propasti". Dio mandata će, prilično izvjesno, otići IDS-u, HDSSB-u i Bandiću, jer smo stvorili izborni sustav koji pogoduje razvoju regionalizama. Koliko će biti uspješne ne-lokalne stranke poput U ime obitelj - Projekt domovina, Živog zida, Mosta ili Održivog razvoja, teško je reći - no o tome će ovisiti dugoročna politička stabilnost Hrvatske.koja se obično pripisuje Nielsu Bohru. Ipak, ako želimo sustavno pristupiti problemu, možemo se uhvatiti samo onih činjenica i podataka koje imamo (zbog čega sam i na ovom portalu bio kritiziran). Nažalost, dostupni su jedino podatci različitih anketa, koje su često rađene metodama starim nekoliko desetljeća. Ipak, to je sve što imamo i od toga moramo početi - osim ukoliko se ne želimo zadovoljiti gatanjem.

Kada pogledamo rezultate anketa, posebno anketa različitih agencija, vidimo da razdioba mandata između dvaju najvećih koalicija poprima prilično velik raspon od omjera 62:59 do omjera 80:42. Razloge za tako veliku varijaciju osim nepuzdanosti koje postoje u samoj metodi, treba potražiti i u zastarjelim metodama ispitivanja javnog mišljenja, nedovoljne osjetljivosti na promjene trendova, pa možda čak i namjerne pristranosti određenih agencija, koje znaju da u PR društvu ponekad trebaš prvo iznijeti činjenice da bi one postale istinite. Nadalje, osim pogrešaka agencija, razlog tako velike varijacije djelom leži u D'Hondtovoj metodi raspodjele mandata, dijelom u pragu od 5%, a dijelom i u neravnomjernoj veličini izbornih jedinica - odnosno sustavu koji smo mi građani odbili promijeniti referendumom.

Ono oko čega se izgleda svi slažu je da Domoljubna koalicija pobjeđuje, samo je pitanje s kolikim omjerom. Mene osobno bi veselilo kada partije - sljednice totalitarističkih partija - ne bi uopće ušle u Hrvatski sabor, no svjestan sam da je to proces koji će potrajati, odnosno da su neke ankete možda ipak preoptimistične. Po meni je najzanimljivije pitanje kako će se preraspodijeliti preostali mandati, hoće li se neodlučni birači apstinirati, prikloniti jednoj, drugoj ili nekoj trećoj opciji te koliko će glasova "propasti". Dio mandata će, prilično izvjesno, otići IDS-u, HDSSB-u i Bandiću, jer smo stvorili izborni sustav koji pogoduje razvoju regionalizama.

Koliko će biti uspješne ne-lokalne stranke poput U ime obitelj - Projekt domovina, Živog zida, Mosta ili Održivog razvoja, teško je reći - no o tome će ovisiti dugoročna politička stabilnost Hrvatske. Ma koliko bio privlačan aktivizam Živog zida ili Oraha - posebno mladima - mislim da će ih skupo koštati nedostatak poštovanja prema institucijama te očijukanje s anarhizmom, pogotovo u ovim teškim trenutcima izrazite nesigurnosti.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 1-12-2020, 06:32:10

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.