O izborima za Hrvatski sabor: Damir Borovačkal, Mile Prpa, Pero Kovačević, dr. sc. Hrvoje Kalinić i Joško Čelan

Za točno mjesec dana očekuju nas izbori za Hrvatski sabor. U vezi s tim nameće se pitanja koja je trenutna snaga dvaju vodećih političkih blokova predvođenih s jedne strane HDZ-om, a s druge strane SDP-om. Pored toga, ključno je pitanje kakav je poslijeizborni koalicijski potencijal HDZ-ove odnosno SDP-ove koalicije u kontekstu mogućeg sastavljanja Vlade. Ova dva pitanja za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Damir Borovčak, Mile Prpa, Pero Kovačević, dr. sc. Hrvoje Kalinić i Joško Čelan.

Damir Borovčak: Mogućnosti izborne pobjede gotovo izjednačene

Glede trenutne snage dvaju vodećih političkih blokova predvođenih s jedne strane HDZ-om, a s druge strane SDP-om, procjenjujem da su mogućnosti izborne pobjede Izbori 2015. DBorovcakgotovo izjednačene. Prognoza da je prevaga na strani HDZ-a ne bi trebala zavaravati, jer posve sigurno ne radi se o znatnoj postotnoj razlici. Ako postoji prevaga na toj strani, za sada ona čini samo koji postotak. Za takvu tvrdnju nema posebnih dokaza, ali je izgledno ozračje da će izborna utrka biti tvrda, a konačna odluka birača nepredvidiva do posljednjeg trenutka. Za to ima nekoliko indicija i utemeljenja.

Naime, u Hrvatskoj nemamo objektivno analitički uređivane dnevne listove ni medije. Sve je proizvod senzacionalizma, navijačkog lijevog liberalizma, pomoću naručenih, često destruktivnih i manipulirajućih anketa. Vlade su u posljednjih 15 godina, sve do sada bile više manje vođene 'ad hoc', pod utjecajem dnevne politike i na brzinu sklepanim dosta sirovim rješenjima. Takvo šarlatansko ponašanje likova na vlasti, bez ozbiljne i promišeljne strategije, prenijelo je konfuziju i na biračko tijelo, stvorilo je i bojkot izlazaka na izbore.

Konačno, što je s najmlađim biračima koji će prvi ili drugi puta izaći na izbore, a njihov broj nije zanemariv. Ta populacija rođena u tijeku i poslije obrambenog Domovinskog rata, izmanipulirana je u svom školovanju lažnim povijesnim prikazima i tumačenjima, a svakodnevno indoktrinirana razarajuće protuhrvatskim medijima. A ti novi naraštaji birača svakim novim izborima postaju sve brojniji i utjecajniji na rezultate izbora. Većina mlađih birača, onih do 30-tak godina starosti, pod jakim je utjecajem medijskih slika, senzacionalnih tekstova i naslova, političkih prepucavanja, a ne pod utjecajem korisnih dijela za opće i nacionalno dobro. Vrijednost slobode, koja je životima i krvlju plaćena u prošlosti, sve više kopni u poplavama isprazne zabave, šarlatanizma i 'talk-show' politike.

Što se tiče postizbornog koalicijskog potencijala smatram da je opća situacija još više sklona lijevo liberalnim KoaliranjeŠto se tiče postizbornog koalicijskog potencijala smatram da je opća situacija još više sklona lijevo liberalnim opcijama, jer one su nažalost favorizirane od njima naklonjenih medija. Posebno ispiranjem mozga naciji pomoću 'mobbing’-a tzv. nacionalne televizije. U ovom času politički predizborni mozaik još nije kompletan, dok se ne zaključe izborne kandidature. Međutim temeljem trenutne slike stanja, opcije 'Orah', 'Živi zid', 'Uspješna Hrvatska' i slične, imaju prividno veću prednost od npr. 'U ime obitelji'.opcijama, jer one su nažalost favorizirane od njima naklonjenih medija. Posebno ispiranjem mozga naciji pomoću 'mobbing’-a tzv. nacionalne televizije. U ovom času politički predizborni mozaik još nije kompletan, dok se ne zaključe izborne kandidature. Međutim temeljem trenutne slike stanja, opcije 'Orah', 'Živi zid', 'Uspješna Hrvatska' i slične, imaju prividno veću prednost od npr. 'U ime obitelji'.

Vidjet ćemo tko će od njih uspjeti ući u Hrvatski sabor. Smatram kako u izbornoj utrci postoje ipak realne šanse za uspjeh 'U ime obitelji'. Nažalost, pravaške su stranke već godinama razjedinjene i rascjepkane. 'U ime obitelji' na hrvatsku političku scenu unijela je i zastupa katoličke moralne vrijednosti, nudi politiku boljeg i pravednijeg društva, pa je za očekivati da to birači prepoznaju i potvrde na izborima. Ujedno, pokazalo se kako u Hrvatskom saboru nedostaje jaka konzervativna katolička stranka. U budućnosti kao nacionalno domoljubni korektiv između dva vodeća politička bloka, potrebna je treća strana.

Imajući na umu, da ni HDZ ni SDP nisu podržavali prijedlog preferencionalnog glasovanja, pogotovo bez cenzusa, novi izborni zakon za ove izbore samo je vješta manipulacija SDP-a. U stvari SDP je izigrao volju birača izraženu na referendumu 'U ime obitelji'. Stoga je itekako poželjna postizborna domoljubna koalicija s onima koji su prepoznavali i upozoravali na sve vrste zakonskih i političkih anomalija, u interesu sveopćeg hrvatskog boljitka. Dapače, bilo bi pravo osvježenje da izborni pobjednik odmah po ustoličenju potakne izmjene nakaradnog izbornog zakona kako bi ubuduće konačno u Hrvatski sabor umjesto podobnih, bile birane poštene, časne i moralne osobe. To sigurno nisu poznati etno-trgovci, ni s desna ni s lijeva, koji su se s(p)retno uhljebljivali i izvlačili znatne političke i materijalne koristi u prethodna tri mandata. Ukoliko od dva bloka pobjedi onaj s HDZ-om, svakako će mnoge stvari trebati iz temelja mijenjati u hrvatskoj politici. A postizborna koalicija će ukazati na smjer plovidbe te nove hrvatske vlasti.

Mile Prpa: Mislim da ipak prevagu ima koalicija okupljena oko HDZ-a

Ponavlja se situacija koju smo imali na izboru Predsjednice RH, (Kolinda – Josipović), nije se glasalo za osobe već za koncepcije. Razdjelnica je duboka između dvije mile prpa 1PrevagaDana 8. studenog slijedi sudar političkih koncepcija, premda se obje koalicije sve više s desna i s lijeva guraju prema političkom središtu. To je samo privid potreban u izbornu svrhu, a politički ciljevi se bitno razlikuju. Nije pitanje snage u strankama različitog morala i svjetonazora, već je pitanje u kojoj mjeri se kumulirala snaga u samom narodu za pojedinu koncepciju. Mislim da ipak prevagu ima koalicija okupljena oko HDZ-a.Hrvatske na istom teritoriju i u istom narodu. Ona je povijesno nasljeđe, ima duboke korijene i teško ćemo tu razdjelnicu ukloniti u doglednom vremenu. Dana 8. studenog slijedi sudar političkih koncepcija, premda se obje koalicije sve više s desna i s lijeva guraju prema političkom središtu. To je samo privid potreban u izbornu svrhu, a politički ciljevi se bitno razlikuju. Nije pitanje snage u strankama različitog morala i svjetonazora, već je pitanje u kojoj mjeri se kumulirala snaga u samom narodu za pojedinu koncepciju. Mislim da ipak prevagu ima koalicija okupljena oko HDZ-a.

Što se tiče njihovog poslijeizbornog koalicijskog potencijala, mislim da će tu najvjerojatnije biti problema i na jednoj i na drugoj strani. Što rezultati izbora budu bliži i izjednačeniji teže će se dobiti saborska većina za sastav Vlade.

Ali život nas uči da su predizborni i postizborni položaj neke stranke dvije različite kategorije u smislu situacije, to je poput dva pola magneta, ona stranka koja je postizborno jača, zbog želje za vlašću ili sudjelovanjem u vlasti manjih stranaka, ljudi će napustiti i svoju koncepciju i pridružiti se pobjedničkom taboru, jer vlast je privlačnija od bilo kakvih koncepcija.

Pero Kovačević: HDZ-ov politički blok će biti relativni pobjednik izbora

Mi smo pojeli kruh naše djece. Prodajom strateških dobara, lošim vođenjem države, zaduživanjima. Političke elite i vlastodršci su učinili to da su izbijeni temelji državi. HDZHDZ –a odnosno njezin politički blok će kao relativni izborni pobjednik ipak uspjeti sastaviti novu Vladu. Ne treba se čuditi da im i IDS i Čačić budu u Vladi,uz manjine, Srbe i ostale poput HDSSB-a.Založena je budućnost. Izgubljen je gospodarski suverenitet, prestala politička samostalnost. Politički model je istrošen. Ekonomski model je istrošen. Uspostavljeni politički i ekonomski model upravljanja državom je jednostavno istrošen i, bez promjene istrošenog političkog i ekonomskog modela, rođačkog i stranačkog odnosno partijskog modela nema izlaska iz krize i željenog napretka.

S druge strane, imamo ''tzv. višestranačje'' ili ''parlamentarnu demokraciju'' u kojoj se može birati jedino između HDZ-a i SDP-a, što najbolje oslikava stanje.

Unatoč velikom broju gafova počinjenih zadnjih mjesec dana, držim da je politički blok predvođen HDZ-om i dalje u prednosti. Ta prednost je svako manja i vidljivo se topi. Objektivno gledano, po izbornim jedinicama, politički blok HDZ-a i dalje može očekivati da će biti relativni izborni pobjednik u 2., 4., 5. ,6., 7.,9. ,10. i 11. izbornoj jedinici. Politički blok SDP-a uz pomoć medija uspijeva i uspjet će umanjiti izborni poraz, koji više neće biti debakl. Smatram da će HDZ-ov politički blok biti relativni pobjednik izbora, ali neće uspjeti dobiti većinu za samostalno sastavljanje Vlade.

HDZ –a odnosno njezin politički blok će kao relativni izborni pobjednik ipak uspjeti sastaviti novu Vladu. Ne treba se čuditi da im i IDS i Čačić budu u Vladi,uz manjine, Srbe i ostale poput HDSSB-a.

Dr. sc. Hrvoje Kalinić: Oba bloka imaju praktički jednak koalicijski potencijal

Grube procjene govore kako preko 40% birača ne izlazi na izbore, a od onih koji izađu 20% ne dobije svoga predstavnika u Saboru zahvaljujući pragu od 5% i PotencijalIako vlada uvjerenje kako koalicija ironičnog naziva "Hrvatska raste" ima bolji koalicijski potencijal, mislim da je to točno samo u načelu. Naime, vodeća stranka domoljubne koalicije je u nekoliko navrata pokazala kako u potrazi za koalicijskim partnerima lako odustaje od deklariranih načela - iz čega slijedi kako oba bloka imaju praktički jednak koalicijski potencijal.D'Hondtovoj metodi raspodjele glasova, odnosno neujednačenim veličinama izbornih jedinica. Najcitiranije ankete pokazuju kako ovaj put čak trećina glasača ne će dobiti svog predstavnika u Saboru. Ako su ankete ispravne - taj podatak je zabrinjavajuć. Ako su ankete ispravne zabrinjavajuće je i da ovakva Vlada ima tako veliku podršku. No, i bivši predsjednik Josipović je navodno imao podršku preko 75%, a danas te ankete podršku njegovoj stranci ocjenjuju na manje od 2%. Puk može biti neuk, ali nije glup.

Što se tiče političke scene, praktički ne postoje parlamentarne stranke na nacionalnoj razini van dvaju najvećih blokova. To je zabrinjavajuće jer dovodi do situacije u kojoj manjinski predstavnici i regionalne strančice postaju ključ za sastavljanje Vlade. To povlači pitanje legitimnosti takve Vlade koja može imati većinu u Saboru koja predstavlja manjinu naroda, a u konačnici može dovesti do prevladavanja partikularnih (ili regionalnih, ili čak inozemnih) interesa koji još jednom mogu biti kobni po Hrvate i Hrvatsku.

Iako vlada uvjerenje kako koalicija ironičnog naziva "Hrvatska raste" ima bolji koalicijski potencijal, mislim da je to točno samo u načelu. Naime, vodeća stranka domoljubne koalicije je u nekoliko navrata pokazala kako u potrazi za koalicijskim partnerima lako odustaje od deklariranih načela - iz čega slijedi kako oba bloka imaju praktički jednak koalicijski potencijal.

Joško Čelan: „Sve osim uvjerljive pobjede HDZ-ove domoljubne koalicije izvan je razuma, ali...“

U posljednje vrijeme iz profesionalnih razloga bio sam više zaokupljen sociološko-kulturnim temama, odnosno raščlambom (zlo)duha, koji vlada u (anti)hrvatskoj kulturi, medijima i na sveučilišnim katedrama. Takve teme su, djelovanjem vanjskih moćnika i čimbenika unutrašnje agresije, ali i golemim vlastitim slabostima i propustima, tragično odsutne iz vizure i djelovanja hrvatskih domoljubnih (ili narodnjačkih) snaga. Upravo stoga ostajalo mi je manje vremena i snage da se ozbiljnije pozabavim najizravnijom unutrašnjom politikom, u koju spada i zadana tema trenutnog odnosa snaga dvaju vodećih političkih blokova, HDZ-ovog i SDP-ovog. Skrušeno priznajem da je upravo to jedno od najvažnijih ili čak najvažnije pitanje, ne samo sadašnjeg političkog trenutka, već i dugoročnog opstanka hrvatskog naroda i države.

U tom smislu jasan je moralni imperativ svakom Hrvatu i hrvatskom građaninu, koji Hrvatsku smatra svojom Domovinom, da SDP i njegove satelite treba bezuvjetno i sa što većom razlikom u broju glasova i mandata ukloniti s vlasti, što može učiniti samo HDZ-ova domoljubna koalicija. Potom snagom takvog mandata trajno, dok konačno ne postanu stvarna hrvatska socijaldemokracija, držati ih dalje od svake hrvatske vlasti. Oni su se naime i u proteklom četverogodišnjem mandatu zorno pokazali da su jednostavno nepopravljivi trajni podrivači svakog hrvatskog dobra. Rušenje i potkopavanje Hrvatske jednostavno im je „u krvi“. U bilo kakvu njihovu domoljubnu „preobrazbu“ mogu vjerovati samo, blago rečeno, politički naivci.

Primjera i dokaza za ovu tvrdnju ima svakodnevno i mjere se tonama. Evo samo jednog: dok na javnim tribinama Zoran Milanović tek što ne uzvikuje da je i „za dom spreman“, u srijedu 30. rujna oko 23,30 sati na katarsko-britanskoj jugo-televiziji Al Jazeera kazališni kultur-terorist trenutno iz Rijeke Oliver Frljić, sa svojim srpskim pajdašem i "Spašavanje"Ako doista dođe do toga da hrvatsku budućnost budu morali spašavati „domoljubi“ tipa Drago Prgomet, donedavni HDZ-ovac koji se „ukrcao na Most“, ili donedavna HDZ-ovka koja se prikrpila Josipoviću i Čačiću – onda jao ti ga i Hrvatima i njihovoj izmoždenoj Državi i Domovini!muslimanskom pajdašicom, gromko uzvikuje da će se boriti za „zajednički jugoslavenski kulturni prostor“ (čitaj: novu Jugoslaviju) „po svaku cijenu“!

Samo da napomenem: Frljić je, preko dvaju moćnih „kukurikavaca“, SDP-ova riječkog gradonačelnika Obersnela i HNS-ova ministra kulture Berislava Šipuša, samo dva „zapovjedna mjesta“ udaljen od tog grotesknog „hrvatskog domoljuba“ imenom Zoran Milanović. Svaki Hrvat koji nasjedne na njegovo alex-braunovsko prigodno estradno domoljublje bolje će učiniti ako umjesto izlaska na izbore svrati do najbližeg savjetnika za mentalno zdravlje.

Govor pak o snazi koalicija HDZ-a i SDP-a je, kao što bi rekli Dubrovčani, „drugi par crevalja“. Odgovor se, zbog SDP-ovske korumpiranosti ili, izravnije, lažljivosti većine istraživačkih agencija, može samo naslućivati. Iskreno, sve osim uvjerljive pobjede domoljubne koalicije, čini mi se gotovo nemogućim, ali ovi izbori su toliko važni da mi čak ni čvrsta vjera u elementarni razum hrvatskog biračkog tijela ne će biti dovoljna – strepit ću za ishod do posljednjeg trenutka.

I konačno, za sada, odgovor na drugu zadanu temu o poslijeizbornom koalicijskom potencijalu dviju suprotstavljenih snaga je ovaj: ako doista dođe do toga da hrvatsku budućnost budu morali spašavati „domoljubi“ tipa Drago Prgomet, donedavni HDZ-ovac koji se „ukrcao na Most“, ili donedavna HDZ-ovka koja se prikrpila Josipoviću i Čačiću – onda jao ti ga i Hrvatima i njihovoj izmoždenoj Državi i Domovini!

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Ned, 29-03-2020, 01:35:40

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.