O preseljenju Ureda predsjednika: Pešorda, Jović i Kutleša

Posljednjih tjedana svjedoci smo prave političke svinjarije (M. Tuđman) oko pitanja preseljenja Ureda predsjednika iz Pantovčaka u Visoku ulicu. Iako novoizabrana predsjednica nije uputila bilo kakav formalni zahtjev Vladi za preseljenjem Ureda predsjednika u Visoku ulicu, nego je je radilo tek o predizbornom obećanju koje je Kolinda Grabar Kitarović namjeravala provesti nakon detaljnijih analiza troškova i sigurnosne procjene, predsjednik Vlade Zoran Milanović jednostrano je donio odluku o preseljenju u Visoku ulicu, što se je u HDZ-u komentiralo kao pokušaj deložacije i način da se ponizi institucija predsjednika. „Ako se to dogodi, predsjednica nema gdje doći raditi. Zapravo je se želi onemogućiti u obavljanju dužnosti. Gdje će ona boraviti 19. veljače, kad joj je prvi radni dan? Zar će imati ured u hotelu – upitao je nakon donošenja odluke izvor blizak Kolindi Grabar Kitarović te istaknuo da će nova predsjednica ispuniti obećanje o preseljenju, ali da treba stvoriti neke uvjete.

Nakon nekog vremena oglasio se je ured izabrane predsjednice te upozorio Ivu Josipovića kako će "biti odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i onemogućavanje demokratske primopredaje vlasti ako donese odluku o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici". Upozoravajuće je djelovala i ova rečenica iz priopćenja Kolinde Grabar Kitarović. "Ako do preseljenja, posebice tajnih dokumenata, ipak dođe prije inauguracije, pokrenut će se pitanje odgovornosti onih koji su dozvolili da arhiva Ureda predsjednika prije primopredaje bude izmještena na drugu lokaciju bez suglasnosti izabrane predsjednice".

Čitav slučaj preseljenja Ureda predsjednika i manipulacije Zorana Milanovića i Ive Josipovića za Portal komentiraju: Damir Pešorda, Josip Jović i Stipe Kutleša.

Damir Pešorda: Cirkus koji svjedoči da vlast ne zna podnijeti poraz

Cirkus oko, slobodno možemo reći, prisilnog preseljenja predsjedničkog sjedišta s Pantovčaka u Visoku još je jedan u nizu dokaza ŠtemeriCirkus oko, slobodno možemo reći, prisilnog preseljenja predsjedničkog sjedišta s Pantovčaka u Visoku još je jedan u nizu dokaza da aktualna vlast ne zna podnijeti poraz. Izjave o ''hajdučiji'', petljanje oko nevažećih listića, sramotna medijska kampanja protiv nove predsjednice – sve su to simptomi da hrvatsko društvo nakon dvadeset četiri godine kakve-takve demokracije tone sve dublje u kaotično stanje kršenja demokratskih pravila i dobrih običaja. Tužno je da u vrhu vlasti imamo ljude koji nisu u stanju suspregnuti manire uličnih štemera i sačuvati barem formu uljuđenog ponašanja, kao i pisana i nepisana pravila političkog ophođenja.da aktualna vlast ne zna podnijeti poraz. Izjave o ''hajdučiji'', petljanje oko nevažećih listića, sramotna medijska kampanja protiv nove predsjednice – sve su to simptomi da hrvatsko društvo nakon dvadeset četiri godine kakve-takve demokracije tone sve dublje u kaotično stanje kršenja demokratskih pravila i dobrih običaja. Tužno je da u vrhu vlasti imamo ljude koji nisu u stanju suspregnuti manire uličnih štemera i sačuvati barem formu uljuđenog ponašanja, kao i pisana i nepisana pravila političkog ophođenja.

Sve to upućuje na činjenicu da nam predstoji vrlo teška i nepredvidiva kohabitacija između Vlade s jedne strane i novoizabrane predsjednice s druge strane. Vlada je već svojim prvim postupcima pokazala da će učiniti sve da predsjednici oteža normalan rad i da je, ne birajući sredstva, pokuša dezavuirati u očima javnosti. Plan se Barbika izgleda još provodi, a u njemu sudjeluju mnogi iz Hrvatske, mnogi iz Srbije, a možda i još odnekud. Pri tomu mislim na skandalozni pokušaj u Srbiji da se snimke jedne porno glumice podastru javnosti kao snimke Kolinde Grabar Kitarović, Nikolićevo bezobrazno ponašanje prema novoizabranoj predsjednici itd. Nije naodmet prisjetiti se da je još tijekom prvog kruga predsjedničkih izbora BBC objavio fotografiju nepoznate žene u šubari kao fotografiju Kolinde Grabar Kitarović.

Time su Britanci na neki način nagovijestili kojim će smjerom ići taj podcjenjivački diskurs o novoj hrvatskoj predsjednici. Nikada dosada javni mediji i javni dužnosnici nisu s manje uvažavanja govorili o predsjedniku države. Međutim, mislim da će se gospođa Grabar Kitarović znati nositi s tim gotovo neprijateljskim političkim okruženjem. Također mislim da će, bez obzira na čudnovate odluke Vlade, svoj mandat početi na Pantovčaku i, ako bude preseljavala, da će ona odlučiti gdje, kako i kada.

Josip Jović: Kad ne mogu ja, e nećeš ni ti

Nova je predsjednica zaista u više navrata tijekom kampanje najavljivala preseljenje predsjedničkog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu i u sklopu toga smanjenje ukupnih troškova. Želja joj se ispunjava prije nego je to sama zamislila. Vlada je preko noći odlučila upravo to: oduzeti Uredu predsjednika Pantovčak i još četiri vile, te mu dati na raspolaganje rezidenciju u Visokoj ulici. Ovaj je potez, međutim, krajnje ciničan. Učinjeno je to bez službenog zahtjeva predsjednice i prije njezine inauguracije, preseljenje je odmah poduzeo Ivo Josipović koji obavlja dužnost predsjednika još ŠtetaSvijet će se svakako čuditi i smijati ovom postupku hrvatskih vlasti. Domaća javnost, čak i ona koja je sklona Vladi i bivšem predsjedniku, teško razumije ovu odluku. Oni kojima se ta odluka ipak sviđa mogu samo jeftino likovati i kazati kako je Milanović preveslao ili nadmudrio Kolindu. Cijela zavrzlama svakako neće koristiti suradnji za opće dobro Vlade i Predsjednice, a ponajveću štetu pretrpjet će sama Vlada i vladajuće stranke jer im ovaj potez neće biti pozitivno honoriran. No, to je tako kad strasti pomrače razum. Odluka može u međuvremenu biti i povučena ali je šteta nepovratno već učinjena.samo nekoliko dana, a ne postoje ni minimalni tehnički i sigurnosni uvjeti u toj eventualno budućoj predsjedničkoj palači za obavljanje poslova predsjednika države. Sama je ministrica kulture, s obzirom da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, kazala kako je za preuređenje potrebno najmanje godinu dana. I uopće, čemu takva žurba?

Zapravo, sve skupa je jako nalik na deložaciju kakvoj su izloženi, recimo, građani koji nisu vratili svoje dugove. Objektivno je riječ o opstrukciji rada predsjednika države na rubu državnog udara, a na osobnoj razini je riječ o neskrivenoj namjeri da se Kolinda Grabar Kitarović kao osoba ponizi.

Malo je reći kako je Vladina odluka, koju je spremno dočekao i dosadašnji predsjednik, a očito je to dogovorena akcija, nepolitična, nerazumna, netaktična itd. Radi se naprosto o fakinskom, niskim, inatskom osvetničkim činu prema gospođi koja se eto usudila pobijediti njihova kandidata. Kad ne mogu ja, e nećeš ni ti.

Svijet će se svakako čuditi i smijati ovom postupku hrvatskih vlasti. Domaća javnost, čak i ona koja je sklona Vladi i bivšem predsjedniku, teško razumije ovu odluku. Oni kojima se ta odluka ipak sviđa mogu samo jeftino likovati i kazati kako je Milanović preveslao ili nadmudrio Kolindu. Cijela zavrzlama svakako neće koristiti suradnji za opće dobro Vlade i Predsjednice, a ponajveću štetu pretrpjet će sama Vlada i vladajuće stranke jer im ovaj potez neće biti pozitivno honoriran. No, to je tako kad strasti pomrače razum. Odluka može u međuvremenu biti i povučena ali je šteta nepovratno već učinjena.

Stipe Kutleša: Sramotan skandal i farsa

Ne postoje događaji u društvenom životu koji bi biliposve izolirani od cjeline zbivanja. Sve je međusobno povezano. Tako i posljednja afera, s pravom se može nazvati skandal, s preseljenjem Ureda VladaDa su znali i htjeli išta učiniti na gospodarskom planu, u zaustavljanju iseljavanja, u izgradnji demokratskih standarda i sl. onda sigurno ne bi imali vremena, a ni potrebe raditi ovakve gluposti. To bi ih sigurno legitimiralo kao uspješnu Vladu i osiguralo bi im daljnji mandat. Umjesto toga oni su radili i rade sve suprotno, na propast samih sebe, a što je još puno gore čitavog hrvatskog naroda i države. Ostaje alternativa: ili sačuvati ovu koalicijsku Vladu, a uništiti državu i narod ili maknuti Vladu i spasiti narod i državu.predsjednika u rezidencijalnu vilu Pongratz u Visoku ulicu samo je još jedan cirkus u nizu cirkusa ove Vlade. Kada se pogleda kakvim su sve cirkusima u zadnje tri godine „zabavljali" hrvatski narod onda se i ne treba čuditi. Najvjerojatnije se od njih i ne može ništa drugo ni očekivati. Zašto? Da su znali i htjeli išta učiniti na gospodarskom planu, u zaustavljanju iseljavanja, u izgradnji demokratskih standarda i sl. onda sigurno ne bi imali vremena, a ni potrebe raditi ovakve gluposti. To bi ih sigurno legitimiralo kao uspješnu Vladu i osiguralo bi im daljnji mandat. Umjesto toga oni su radili i rade sve suprotno, na propast samih sebe, a što je još puno gore čitavog hrvatskog naroda i države. Ostaje alternativa: ili sačuvati ovu koalicijsku Vladu, a uništiti državu i narod ili maknuti Vladu i spasiti narod i državu.

Nade u spas države već se vide u naznakama, naime predsjednički izbori krenuli su u smjeru spašavanja naroda i države. Još nisu ni gotovi ni lako ostvarivi. Tko u tome smeta? Oni koji ne priznaju legitimitet takvih izbora. Ili „priznaju" ali na svakom koraku sipaju pijesak u zupčanike da stvari nikako ne funkcioniraju. To se zove sabotaža, izdaja, veleizdaja i slično.

I sramotni skandal i farsa s Visokom spada u tu kategoriju. Aferom s novim Uredom predsjednika premijer se blamirao, ali što je još gore, pred svijetom je blamirao i osramotio državu. Nije mu to prvi puta. Čin koji je napravio, kažu stručnjaci, je svinjarija u svakom pogledu: pravnom (a on je neki pravnik), političkom (a on je neki premijer), stručnom i institucionalnom planu. Zašto? Zato što je brzinom svjetlosti donio odluku za ono za što ga nitko nije tražio. Kako ta ista Vlada tako sporo udovoljava opravdanim zahtjevima recimo branitelja, invalida koji preko 100 dana štrajkaju u šatoru te koji su izričito i višekratno postavili svoje zahtjeve?

Kako sporo, mjesecima i godinama, teče brojanje referendumskih potpisa, kako trebaju mjeseci da se dozna koliko Hrvatska ima birača (jedna Švicarska to zna doslovno svake sekunde; a i Hrvatska je, navodno, napredna zemlja znanja i informatičkih tehnologija). A predsjednici, koja još nije ni položila zakletvu,„želje" se „ispunjavaju" u po hitnom postupku, preko noći. To i jest u skladu s najvećim brojem aktivnosti koje se događaju pod okriljem mraka. Kažu da su i branitelje trebali deložirati u doba mraka, tj. noći. To rade vlade čiji je rad transparentan ali preko bijeloga dana ne stignu obaviti toliko mnoštvo poslova pa je noć najpogodnije doba za to. Da su tako bili brzi u izgradnji Hrvatske ne bismo držali svjetski rekord u trajanju recesije.

Što je sporno u tako „plemenitoj" odluci Vlade? Ma ništa. To samo zlobnici traže dlaku u jajetu da bi pokazali kako ova Vlada ne funkcionira. A ona je gotovo savršena. Najbolja Vlada u povijesti Hrvatske, a možda i čovječanstva. Tako kažu članovi te iste Vlade. I blizu polovice naroda to još uvijek vjeruje. Tako se barem čini prema rezultatima predsjedničkih izbora. Ako već u međuvremenu nisu progledali?

Politički je sporno to što premijer brzinom svjetlosti ispunjava zahtjev novoizabrane predsjednice (koji to zahtjev? Bilo bi dobro da ga kopira, pošalje svim medijima pa da državljani Hrvatske znaju što je to predsjednica zahtijevala), a da pritom još uvijek nije smogao snage čestitati novoizabranoj predsjednici na izboru. To spada u kućni odgoj. Istodobno se iskazao u „hrabrosti i sportskom fair playu" kada je, također, za ovu Vladu neuobičajenom brzinom, čestitao grčkoj ljevici na pobjedi. Možda i nije za zamjeriti ako mu je grčka ljevica milija i bliža nego hrvatska desnica. Dokaz za to ne bi trebalo dugo tražiti.Skandal s Visokom su i neki ljudi iz Josipovićeva izbornog stožera okvalificirali kao znak da se pokaže tko je gazda. A gazda, naravno, ne može biti hajdučija. Kako će ona funkcionirati u „suradnji" s Vladom možemosamo slutiti.

Što se pravnog aspekta tiče sve je potpuno protupravno napravljeno. To kažu pravni stručnjaci. Ali ne oni pravnici „visokog kalibra" kao što su premijer i predsjednik. Predsjednica je zahtjev,strogo pravno gledajući, morala postaviti u pismenom obliku. Kako ona kao nepravnica ipak zna nešto prava, to nije učinila jer ga formalno prije inauguracije i nije mogla postaviti. To da je ova Vlada „nasjela" na nepredan i neispunjen pismeni zahtjev samo pokazuje da je „usmena predaja" uobičajena praksa u radu Vlade. Odluku Vlade potrvđuje i još uvijek aktualni predsjednik koji ništa nije u stanju napraviti protiv i mimo zakona ove države, pa čak ni ZAMP, jer: „Nije primjereno od Predsjednika Republike tražiti da ne poštuje zakonite odluke nadležnih državnih tijela."Zakonita odluka? Netko je u ovoj državi lud. Takav sramotni presedan u ovoj stvari nikada se nije dogodio čak ni u Hrvatskoj. U pravnom smislu to je katastrofa za najgoru, ali pravnu državu. To kažu pravni stručnjaci. Za pravne džungle možda i nije?

Vlada novoj predsjednici daruje vilu Pongratz u Visokoj, a KrizaMnogi se slažu, ovakvi potezi Vlade vode u državnu, ustavnu krizu, u stvaranje kaosa što opet nije presedan. Takvo stanje traje barem tri godine: s Vukovarom, ćirillicom, braniteljima, zdravstvenim radnicima, seljacima, ribarima i sl. Ti isti stručnjaci kažu da je lex Visoka pitanje dobroga odgoja; to je uličarski potez, a ne potez ozbiljnih ljudi. A sve je to u funkciji destabilizacije Hrvatske. Dokle će ta farsa trajati nitko ne zna. Svakih par dana pojavit će se novi cirkus. Kada Vlada već ne zna ljudima dati kruha onda im nudi igre. Sve dok većina naroda ne postane svjesna stanja u kojemu se nalazi ali i spremnosti da to stanje promijeni, dotle će hrvatski cirkusi i agonija trajati. A to može biti danima, tjednima, ali može i godinama i desetljećima.istodobno joj oduzima sve druge nekretnine koje su do sada imali na raspolaganju bivša dva predsjednika. Kakva perfidna igra! „Boj se Danajaca i kad darove nose". A predsjednik opet upada u sličnu logičku zamku. U svojih 10 znamenitih točaka kako treba poštivati zakone on kaže: „S obzirom da iz izjava Ureda izabrane predsjednice Republike proizlazi da ima rezerve prema preseljenju Ureda i da više nije sklona da Ured bude lociran u Visokoj ulici, predsjednik Republike Ivo Josipović poziva gospođu Grabar Kitarović da, ako to smatra primjerenim, zatraži od Vlade Republike Hrvatske izmjenu ili povlačenje Odluke. Predsjednik Josipović će poštivati svaku odluku koju Vlada donese o mjestu i statusu Ureda Predsjednika." Kakavdobronamjeran savjet! To je jedino što bi se od „uglađenog" predsjednika moglo očekivati. Vuk u ovčijoj koži? Ili lukava zmija iz prispodobe o lukavoj zmiji i bezazlenom golubu? Lukavost na zavidnoj visini, a golubinjoj bezazlenosti nigdje ni traga. Nova je predsjednica sigurno inteligentna da bi se dala navući na takvu zmijsku logiku. Kako čovjek ima obraza savjetovati predsjednici da uopće traži izmjenu i povlačenje odluke Vlade kada ona u tome ni na koji način, u pravnom smislu, nije sudjelovala?

Sa stajališta sigurnosti lokacija je također na brzinu proglašena sigurnom. I to po narudžbi. Da lokacija u ovoj fazi nije sigurna potvrdili su i sigurnosni stručnjaci. A to znaju i stanari ulice Visoka. Ali Vlada to još ne zna. Čitatelji i slušatelji takvih informacija ne mogu se ne upitati što se to događa u ovoj zemlju čudesa? S kojim namjerama? Neka svatko sebi prevede značenje tih poteza.

Da bi se izvršila primopredaja moraju se preseliti svi dokumenti u novi Ured predsjednika. To je, naravno po nekoj novoj logici, puno lakše i jeftinije nego da se primopredaja izvrši u zgradi gdje se dokumenti već godinama nalaze i gdje se prema uobičajenoj i sasvim normalnoj praksi to događa. Pri tome je lako moguće, kako upozoravaju stručnjaci, da poneki dokument nestane na putu od jedne zgrade do druge. Ni to ne bi bio presedan. Za vrijeme darežljivog predsjednika moglo se hrvatske arhivske povjerljive građe naći na raznim dijelovima kugle zemaljske. Zašto se to ne bi moglo dogoditi i sada? Kažu da je i sadašnji predsjednik postao znamenit po sličnim vrstama aktivnosti. Bila bi opstrukcija kada se ne bi predali svi dokumenti, kažu analitičari.

Mnogi se slažu, ovakvi potezi Vlade vode u državnu, ustavnu krizu, u stvaranje kaosa što opet nije presedan. Takvo stanje traje barem tri godine: s Vukovarom, ćirillicom, braniteljima, zdravstvenim radnicima, seljacima, ribarima i sl. Ti isti stručnjaci kažu da je lex Visoka pitanje dobroga odgoja; to je uličarski potez, a ne potez ozbiljnih ljudi. A sve je to u funkciji destabilizacije Hrvatske. Dokle će ta farsa trajati nitko ne zna. Svakih par dana pojavit će se novi cirkus. Kada Vlada već ne zna ljudima dati kruha onda im nudi igre. Sve dok većina naroda ne postane svjesna stanja u kojemu se nalazi ali i spremnosti da to stanje promijeni, dotle će hrvatski cirkusi i agonija trajati. A to može biti danima, tjednima, ali može i godinama i desetljećima.

Davor Dijanović

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 9-08-2020, 13:57:42

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.