Mate Kovačević: Komentar rezultata drugoga kruga predsjedničkih izbora

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović nije bila neočekivana, kao što se između ostaloga očekivao i vrlo tijesan izborni rezultat. Naime, niz uzastopnih izbornih pobjeda - od onih na HDZNa razini same stranke, koliko god pojedinci bili nezadovoljni pojedinim rješenjima, pokazalo se ipak da je stranačko vodstvo spretno i učinkovito odradilo organizacijski i ustrojstveni dio posla. Gledajući izborne rezultate po teritorijalnoj rasprostranjenosti, moglo bi se zaključiti kako je riječ više nego o dvotrećinskoj Hrvatskoj koja svoje političko povjerenje daje HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima.lokalnoj razini, preko pobjede na izborima za Europski parlament, a sad evo i pobjede na predsjedničkim izborima, HDZ i njegovi koalicijski partneri, u tri godine, stvorili su doista impozantne pobjedničke rezultate. Zato je upravo HDZ dobitna kombinacija i sljedećih hrvatskih parlamentarnih izbora.

Na razini same stranke, koliko god pojedinci bili nezadovoljni pojedinim rješenjima, pokazalo se ipak da je stranačko vodstvo spretno i učinkovito odradilo organizacijski i ustrojstveni dio posla. Gledajući izborne rezultate po teritorijalnoj rasprostranjenosti, moglo bi se zaključiti kako je riječ više nego o dvotrećinskoj Hrvatskoj koja svoje političko povjerenje daje HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima.

Što se pak tiče samih predsjedničkih izbora, Hrvatska može biti zadovoljna pa čak i odahnuti, jer su birači "oborili" jednu inačicu "orjunaške" politike, koja je svojevrsnom federalizacijom Hrvatske, s jedne strane prijetila dezintegracijom države, dok je s druge strane povezivanjem i pogodovanjem Srbiji, Hrvatsku temeljito pokušavala pozicionirati unutar "balkanske regije". Pobjeda narodnjačkoga i demokršćanskog smjera otvara i niz drugih mogućnosti, čija će realizacija ovisiti o spretnosti i umijeću cjelokupne nacionalne politike.

Mate Kovačević

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.