Izgledi predsjedničkih kandidata

Za nešto manje od dva tjedna očekuju nas izbori za predsjednika države, a birači će moći svoj glas dati jednome/jednoj od četiri kandidata: Kolindi Grabar Kitarović, Ivi Josipoviću, Milanu Kujundžiću ili Ivanu Viliboru Sinčiću. Izglede predsjedničkih kandidata te općenito tematiku povezanu uz naredne izbore za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Stipe Kutleša, Mate Kovačević, Đuro Vidmarović i Egon Kraljević.

Stipe Kutleša: Karikatura od demokracije

Prije svega treba naglasiti i prenaglasiti da su ovi izbori karikatura demokracije. Od demokracije tu nema ni „d". Izbori u kojima se ne znaju pravila, u kojima će se najvjerojatnije dogoditi prevara i krađa, kao uostalom i do sada, u kojima se javlja kanditat koji bi trebao zbog svih uvreda i zla nanesena narodu i državi biti na nekom drugom mjestu, a ne kao predsjednički kandidat i sl. Zamislite da Obama ode u Moskvu i da pljuje po vlastitom narodu i državi. Što bi mu se dogodilo? U Hrvatskoj se događa suprotno.

Umjesto da je narod isti čas nakon Knesseta, odavanja državnih tajni i mnoštva drugih stvari, plebiscitarno zahtijevao da ga se makne s mjesta predsjednika, on u ovoj i ovakvoj Hrvatskoj postaje glavni favorit izbora. O tempora, o mores! Predsjednik optuženik za veleizdaju, totalitarist i titoist, a onda i komunist, postao je glavna politička zvijezda u hrvatskoj kaljuži. Podsjetimo da je komunizam EU već osudila kao totalitarizam, a predsjednik i dalje ne poštuje odluke europskih institucija.Svima je već poznato da je Hrvatska svjetski unikat. Što nije moguće nigdje u svijetu u Hrvatskoj jest. Zato ona i drži neslavne svjetske rekorde u recesiji i mnogo čemu drugome. Zahvaljujući i predsjedniku.

JosipovićSadašnji predsjednik ima ipak dobre izglede da dobije drugi mandat i to možda već u prvom krugu. Ali ne zahvaljujući svojim (ne)djelima prema Hrvatskoj, Hrvatima i građanima Hrvatske nego prije svega i ponajviše zbog nesposobnosti tzv. desnice koja ga želi maknuti s predsjedničkog mjesta. Ali još i više zbog birača koji nisu načistu hoće li izaći na izbore, a ako i izađu, nisu sigurni do zadnjega trena za koga će glasovati. Najveći dio ipak zna za koga neće glasovati. Ali time problem nipošto nije riješen.No, sadašnji predsjednik ima ipak dobre izglede da dobije drugi mandat i to možda već u prvom krugu. Ali ne zahvaljujući svojim (ne)djelima prema Hrvatskoj, Hrvatima i građanima Hrvatske nego prije svega i ponajviše zbog nesposobnosti tzv. desnice koja ga želi maknuti s predsjedničkog mjesta. Ali još i više zbog birača koji nisu načistu hoće li izaći na izbore, a ako i izađu, nisu sigurni do zadnjega trena za koga će glasovati. Najveći dio ipak zna za koga neće glasovati. Ali time problem nipošto nije riješen.

Iako je podjela na desnicu i ljevicu još jedna podvala (ni lijevi nisu lijevi, ni desni desni) ipak koristim tu terminologiju jer se čitatelj u njoj lakše snalazi. Ljevica u hrvatskom narodu i državi već godinama čini sve da proizvede, produbi i održi podjele, osiromaši i omalovaži narod kako bi s lakoćom vladala. Desnica je ovaj puta u hrvatskom biračkom tijelu napravila jednako veliki razdor koji može nanijeti beskrajnu štetu i tzv. desnim kandidatima i čitavoj Hrvatskoj i njezinoj budućnosti. Da se tzv. desnica ujedinila i predstavila jednoga kandidata onda bi ishod izbora s vrlo velikom vjerojatnošću bio izvjesniji. Ali Hrvati ne bi bili Hrvati kada ne bi stvarali razdore (dva Hrvata tri stranke ili slično tome). Zašto ne reći javno ono što svi znaju i govore.

Umjesto da se ugledaju u tzv. ljevicu kojoj nije ni na kraj pameti, i uz sva međusobna neslaganja, da pravi konkurenciju svom kandidatu, desnica ne samo da se podijelila nego je počela ratovati. Iznošenje prljavština na račun drugog kandidata/kandidatkinje dio su svakodnevne kampanje. Sad Kolinda je ovakva i onakva, sad Milan je ovakav i onakav. A ni njih dvoje ni njihovi stožeri nemaju snage (možda i još ponečeg drugoga) da se dogovore i da netko od njih odustane uz sugestiju da se glasovi daju „desnom" kandidatu, a ne onome protiv koga se oba bore. Tako barem kažu. U tom bi slučaju sigurno bio postignut cilj, a uštedjela bi se sredstva za drugi izborni krug koja bi mnogobrojnoj hrvatskoj sirotinji sigurno dobrodošla.

Međusobne optužbe i konstrukcije da onaj drugi radi za Josipovića djelomično su točne. Ali je istina da oboje rade za njega pa i onda kada bi ishod izbora za tih dvoje bio povoljan. Ako toga nisu svjesni treba ih žaliti, a ako su svjesni onda je to još opakije. Kako je utopija očekivati takovo nešto postavlja se pitanje: kome je do Hrvatske stalo? Sigurno se zna kome nije. Je li tzv. desnici doista stalo do Hrvatske? Ili do partije i vlastitog ega? Neutralan, nezainteresiran i trijezan birač neka sam prosudi.

Sve to daje izgledne šanse aktualnom predsjedniku koji uz to iza sebe ima navijačke državne (partijsko-udbaške) medije i dio Titovih i predsjednikovih „antifašista" koji će, za razliku od desnih birača, sigurno izaći na izbore. Pogađajte kome će dati svoj glas. A o prevari s pola milijuma „birača duhova" da se i ne govori. Ako to nije razlog za bojkot izbora što onda jest? Gdje su tzv. intelektualci i hrvatske institucije? Njima očito ne smeta laž vladajućih i potencijalna krađa (zato se i laže da bi se moglo krasti). Gdje je „najveća konstanta, najveći simbol i savjest nacije"? To se, navodno, odnosi na HAZU. TestU slučaju malog broja birača Josipović će gotovo sigurno proći možda već u prvom krugu. Ako se to dogodi onda će to značiti da veliki dio hrvatskog naroda nije protiv komunističkog totalitarizma i da ne želi nikakvu promjenu. Hrvati kao slobodarski narod na to imaju pravo. U slučaju velikog izlaska birača (70% ili 80% ili više) Josipović bi mogao izgubiti u prvom krugu. A onda? Poželjniji bi bio onaj koji će što temeljitije okrenuti sve jer naprosto ništa ne valja. Ako u bilo kojoj varijanti Josipović dobije više od 10% glasova to će značitije veliki dio vjernika, poglavito katolika, dao svoj glas agnostiku koji nema ništa s katoličkim vrijednostima. Ovo je ujedno test za mnogobrojne hrvatske katolike.Jadna je nacija s takvom savješću. Savjest nacije možda se probudi poslije izbora. Ako i onda? Svaka čast pojedinim članovima akademije.

U nemogućnosti da se u Hrvatskoj dogodi ono što bi se dogodilo u svakoj normalnoj državi i narodu, ostaje druga mogućnost, a to je da svi birači plebiscitarno izađu na izbore i da izaberu onoga (onu) koji je dostojan da bude predsjednik Hrvatske. (Izlazak „biračkih duhova" ovaj puta nije nužan jer su oni već davno ispunili svoje listiće).

Postoji i treća mogućnost tj. da se izbori ne održe na zakazane datume nego da se odgode dok se ne steknu uvjeti za njihovo održavanje tj. dok se ne osigura spoznaja o točnom broju birača, dok se ne zajamči nadgledanje izbora i brojanje glasova i sl. Pod ovim uvjetima i u ovakvim okolnostima izbori su sigurno unaprijed nepošteni i nečasni tko god na njima dobio. Je li kasno za bilo što pa i za odgodu izbora? Nije. Sve se može postići ako se hoće. Uvjeren sam da se realno ništa od spomenutog neće dogoditi, a volio bih da hoće. Odgovornost za daljnju sudbinu hrvatskog naroda i države neka snose glavni akteri ali i svi birači pogotovo oni koje neće izaći na izbore. No oni su dezorjentirani, obezglavljeni i nesigurni. Ali to ne može biti opravdanje za neizlazak na izbore.

U slučaju malog broja birača Josipović će gotovo sigurno proći možda već u prvom krugu. Ako se to dogodi onda će to značiti da veliki dio hrvatskog naroda nije protiv komunističkog totalitarizma i da ne želi nikakvu promjenu. Hrvati kao slobodarski narod na to imaju pravo. U slučaju velikog izlaska birača (70% ili 80% ili više) Josipović bi mogao izgubiti u prvom krugu. A onda? Poželjniji bi bio onaj koji će što temeljitije okrenuti sve jer naprosto ništa ne valja. Ako u bilo kojoj varijanti Josipović dobije više od 10% glasova to će značitije veliki dio vjernika, poglavito katolika, dao svoj glas agnostiku koji nema ništa s katoličkim vrijednostima. Ovo je ujedno test za mnogobrojne hrvatske katolike.

Mate Kovačević: Između partizanske i demokratske Hrvatske

Ovi predsjednički izbori, ma koliko god se to činilo prozaičnim, gotovo će imati presudno značenje za budućnost hrvatskoga naroda i njegove države. Nakon nesmiljene petnaestogodišnje partizanske diktature s Pantovčaka, usredotočene na poništavanje rezultata Domovinskoga rata, njezin bi produžetak doista moga zadati smrtni udarac općehrvatskom nacionalnom pokretu koji je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana rezultirao otvaranjem prostora slobode i obnovom hrvatske države. Upravo bi zato hrvatski birači, prije nego li se odluče za izbor svoga kandidata, trebali temeljito razmisliti o strašnim posljedicama Josipovićeve projugoslavenske politike.

Unatoč pogodnostima koje mu pruža pozicija aktualnoga predsjednika države, svesrdna medijska potpora u javnim pa čak i komercijalnim televizijskim i drugim medijskim kućama te organizirana potpora aktualnoga režima, Ivo Josipović se našao u defanzivi i sve više gubi potporu javnosti. Je li riječ o realnom gubitku potpore ili pak samo o ispuhivanju prenapuhanih balona sad više nije važno. Ipak će Josipović kao kandidat onih snaga koje se protive hrvatskim nacionalnopolitičkim i vojnim pothvatima iz devedesetih godina imati znatan broj glasova, nu vjerujem, ne i dovoljan za izbornu pobjedu.

Naime, Josipovićeva najava politike kojom bi ustavnim promjenama rastrojavao cjelovitost hrvatske države nije odvratna samo najvećem dijelu NasuprotNasuprot anacionalnim "partizanskim" snagama koje podupiru Josipovićevo nijekanje hrvatske državnosti stoje tri demokratska kandidata - predstavnica HDZ-a i njegove koalicije Kolinda Grabar Kitarović, predstavnik Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić te predstavnik Zida Ivan Vilibor Sinčić. Hrvatski nacionalni osjećaj te osjećaj za pravicu i pravdu skupne su značajke biračkoga tijela koje će u prvom krugu razdijeliti svoje glasove između troje navedenih kandidata.hrvatskoga naroda, nego i SDP-ovskim pristašama naučenim na centralizirano upravljanje. Nasuprot anacionalnim "partizanskim" snagama koje podupiru Josipovićevo nijekanje hrvatske državnosti stoje tri demokratska kandidata - predstavnica HDZ-a i njegove koalicije Kolinda Grabar Kitarović, predstavnik Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić te predstavnik Zida Ivan Vilibor Sinčić. Hrvatski nacionalni osjećaj te osjećaj za pravicu i pravdu skupne su značajke biračkoga tijela koje će u prvom krugu razdijeliti svoje glasove između troje navedenih kandidata.

Od njih troje najveće šanse su u rukama Kolinde Grabar Kitarović jer ona, uz golemu stranačku potporu, zasad najbolje artikulira i pitanje nacionalnih interesa. Doduše na toj bi se artikulaciji dalo puno toga još napraviti. Milan Kujundžić je najbliži "tvrđem" dijelu nacionalnoga korpusa. Nu mnoge je svoje pristaše zbunio zalaganjem za regionalizaciju Hrvatske, čime se približio Ivi Josipoviću, dok se istodobno usprotivio teritorijalnoj autonomiji hercegbosanskih Hrvata, odnosno uspostavi hrvatske federalne jedinice u BiH, koju je u svojoj rezoluciji preporučio čak i Europski parlament.

Dio "tvrđih" birača, ogorčen i nezadovoljan politikom HDZ-a, svoj će glas, unatoč njegovim kontroverzama ipak dati Kujundžiću. Mladi Sinčić također će posegnuti za tradicionalnim biračkim tijelom koje svoj glas daje narodnjačkim, pučkim ili demokršćanskim strankama, jer su žrtve neoliberalne politike upravo pripadnici slojeva društva koje glasujeza tradicionalne vrijednosti. Ako se u prvom krugu dogodi znatnija disperzija glasova između ova tri kandidata, u drugom krugu su partizanski kandidat SDP-a Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ-ove koalicije stranaka Kolinda Grabar Kitarović, koja bi za pobjedu u drugom krugu morala uložiti znatno više truda u artikulaciji nacionalnih interesa te tako motivirala Kujundžićeve i Sinčićeve birače da iziđu na izbore i svoj glas, pa i preko volje, daju njoj.

Đuro: Vidmarović: Grabar Kitarović ima realne šanse pobijediti već u prvom krugu

Prognozirati rezultate izbora jedino na osnovu novinskih televizijskih obavještenja vrlo je riskantno. Tim više što su HTV, te većina dnevnog i inog tiska pod kontrolom vladajuće političke garniture. Cijela je mašinerija KitarovićPrema onome što sam vidio, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović ima realne šanse pobijediti već u prvom krugu. Njezini su nastupi sigurni, ona govori tečno i smisleno, program joj je domoljuban i progresivan, oslanja se na učenje našeg pokojnog predsjednika Tuđmana. Pojava joj je izuzetno prijatna, ulijeva poštovanje kao govornik. Obrazovana je i ima iskustvo iz politike na međunarodnoj razini. Iza nježne ženske osobnosti krije se vrlo energična političarka. Kolinda je čovjek iz naroda. Ljudi to osjećaju.upregnuta kako bi biračko tijelo uvjerila u izvanredne kvalitete aktualnog Predsjednika, odnosno superiornost njegovoga predizbornog programa. To čini vrlo agresivno, jer drugog izbora nemaju zbog činjenice što je ovaj Predsjednik vrlo loše odradio svoj mandat, što je nanio štetu nacionalnim interesima u tolikoj mjeri da je proglašen na etičkom sudištu veleizdajnikom. Drugi oslonac njegove promičbe je vješta gluma, emocionalna disciplina i smireno obmanjivanje javnosti.

Kandidati oporbe su u lošijem položaju jer nemaju iza sebe državnu mašineriju, tisak i TV kuće. No, budući je zemlja potonula u veliku gospodarsku, moralnu, političku i identitetsku krizu, što je vladajuća elita raskolila naciju i izazvala veliko unutarnje sučeljavanje zloporabom povijesti, čini se kako su ljudi progledali, te da neće dati svoj glas osobi koja se dokazala kao neradnik i frazer. Postoje zagriženi jugofili i protu-Hrvati, partizanske obitelji i obitelji i ljudi koji su u bivšem režimu imali privilegiran status, na koje Josipović može računati. Međutim, većina naroda okrenula mu je leđa.

Prema onome što sam vidio, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović ima realne šanse pobijediti već u prvom krugu. Njezini su nastupi sigurni, ona govori tečno i smisleno, program joj je domoljuban i progresivan, oslanja se na učenje našeg pokojnog predsjednika Tuđmana. Pojava joj je izuzetno prijatna, ulijeva poštovanje kao govornik. Obrazovana je i ima iskustvo iz politike na međunarodnoj razini. Iza nježne ženske osobnosti krije se vrlo energična političarka. Kolinda je čovjek iz naroda. Ljudi to osjećaju. Brinu me jedino apstinenti, jer što ih je više, to ide u prilog Josipoviću. Stoga svi na izbore. Glasujte po savjesti ili ne glasujte za nikoga, ali pojavite se na glasačkome mjestu i ubacite svoj, makar i prazan, listić u glasačku kutiju.

Egon Kraljević: Duboka podijeljenost desnog biračkog tijela

Kao i sve dosadašnje tako i ove izbore karakterizira prije svega duboka podijeljenost desnog biračkog tijela. Potencijal nacionalne opcije u Hrvatskoj je takav da bi ona bez problema mogla stalno osvajati vlast. No, s obzirom da je temperament ove političke grupacije previše žestok i nije sklon PodijeljenostNi Josipoviću, unatoč uzajamnom iscrpljivanju njegovih suparnika i svim namještenim anketama, nije lako. Rezultati njegove dosadašnje vladavine kao i učinak ideološki mu bliske Vlade, ne ostavljaju mu ama baš nikakav "materijal" koji bi mogao iskoristiti u predizborne svrhe. Može se jedino nadati da će mu stanje vječite podijeljenosti na desnici i naklonost medija dostajati za pobjedu. Ako Josipović kojom nesrećom i dobije izbore, neće to biti njegova pobjeda nego još jedan gorki poraz nacionalne Hrvatske, za koji ćemo opet sami biti krivi.kompromisima, realizacija tog potencijala predstavlja vječni hrvatski problem.

Navedeno je još važnije ima li se u vidu da nesposobnost dogovaranja na strani nacionalne Hrvatske ima znatno širi značaj. S obzirom da hrvatska podjela na lijevo i desno nije samo svjetonazorsko pitanje nego odraz identitetskog rascjepa - na one kojima je hrvatstvo vrijednost i na one kojima je ono ako ne izvor svih zala, a ono barem nepotrebni teret prošlosti - jasno je da svaka pobjeda ljevice u Hrvatskoj progresivno slabi i Katarovic Kujundzicodnarođuje Hrvatsku.

Ovaj je izborni ciklus tako obilježen trvenjima na relaciji Grabar Kitarović - Kujundžić. Metodologija ovih sukoba je vrlo zanimljiva. Njih najčešće izazovu utjecajne, naizgled neutralne javne ličnosti koje kritiziranjem nekog od gore navedenih, djeluju (kao?) po narudžbi Josipovićeva "štaba" (posljednja u nizu Danica Ramljak). Difamiranjem Josipovićevih konkurenata oni svjesno ili ne, rade veliki posao za "predsjednika Republike", jer mu na taj način usmjeravaju možda i odlučujuće glasove iz skupine neodlučnih birača, tj. onih koji nisu čvrsto vezani ni uz lijevu ni uz desnu opciju.

Kad se svemu dodaju bijesni komentari i uvrjede koje potom na internetskim forumima razmjenjuju pristaše domoljubnih kandidata, dobivamo jasan presjek hrvatskog državotvorstva koje će se radije iscrpljivati u neproduktivnim međusobnim svađama, negoli dogovoriti oko temeljnih načela i potom usmjeriti svoju energiju na borbu s pravim političkim suparnikom.

A ni Josipoviću, unatoč uzajamnom iscrpljivanju njegovih suparnika i svim namještenim anketama, nije lako. Rezultati njegove dosadašnje vladavine kao i učinak ideološki mu bliske Vlade, ne ostavljaju mu ama baš nikakav "materijal" koji bi mogao iskoristiti u predizborne svrhe. Može se jedino nadati da će mu stanje vječite podijeljenosti na desnici i naklonost medija dostajati za pobjedu. Ako Josipović kojom nesrećom i dobije izbore, neće to biti njegova pobjeda nego još jedan gorki poraz nacionalne Hrvatske, za koji ćemo opet sami biti krivi.

Kratko o Ivanu Sinčiću: marginalac koji je politički izrastao na hrvatskom ekonomskom očaju. Njegova usmjerenost na socijalne probleme mu je ujedno i glavno ograničenje, jer ima malo toga za reći izvan tog kruga pitanja. Izbori mu dobro dođu za promociju sebe i udruge koju predstavlja.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pon, 6-04-2020, 06:35:09

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.