Komentari recentnih zbivanja na nacionalnoj strani političkog spektra

Posljednjih tjedana i mjeseci svjedoci smo novih preslagivanja na nacionalnom političkom krilu. Formiranje Saveza za Hrvatsku izazvalo je žustre rasprave i polemike ne samo na relaciji ove nove političke snage i HDZ-a, nego i među sve nezadovoljnijim hrvatskim biračima.

Pred koji dan dr. Željka Markić, čelnica inicijative U ime obitelji, izišla je s prijedlogom zajedničkog izlaska srodnih stranaka na izbore za EU parlament, i tako se na neki način postavila kao moguća poveznica između HDZ-a i Saveza za Hrvatsku.

Savez za HrvatskuNa izjavu Tomislava Karamarka kako je HDZ „kamion", a ostali dijelovi moguće velike desne koalicije „bicikl", dr. Markić reagirala je koncilijantno, ustvrdivši da se znade tko je kamion, a tko bicikl, ali „da su važni i kamion i bicikl za one velike poslove koji se trebaju obaviti za Hrvatsku".

Prijedlog dr. Markić o zajedničkome izlasku srodnih stranaka na izbore za EU parlament te preslagivanja na nacionalnoj strani političkog spektra za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Hrvoje Hitrec, prof. dr. Branimir Lukšić, dr. Damir Pešorda, Mate Kovačević, Josip Jović i Egon Kraljević.

Hrvoje Hitrec: Velika koalicija ne može biti uspješna bez HDZ-a

Uvijek sam djelovao po političkom instinktu koji naravno sadrži nešto animalno, pa se u pravom smislu riječi smatram političkom životinjom. Taj mi instinkt sada kaže da je Savez za Hrvatsku barem u ovom trenutku više KoalicijaJa sam bio na stajalištu (i dalje sam) da treba odmah, sada, u proljeće 2014. izazvati izvanredne izbore i da se oko toga prvorazrednog hrvatskog interesa sada i odmah trebaju okupiti sve domoljubne stranke – u veliku koaliciju koja naravno ne može biti uspješna bez HDZ-a i stranaka poput Hrasta koje daju "dodanu vrijednost".savez protiv HDZ-a, nego protiv besramne Kukuriku koalicije, što ne znači da se takvo stanje ne može s vremenom promijeniti te priča sretno završiti velikim savezom cijele desne opcije uoči parlamentarnih izbora.

Ja sam bio na stajalištu (i dalje sam) da treba odmah, sada, u proljeće 2014. izazvati izvanredne izbore i da se oko toga prvorazrednog hrvatskog interesa sada i odmah trebaju okupiti sve domoljubne stranke – u veliku koaliciju koja naravno ne može biti uspješna bez HDZ-a i stranaka poput Hrasta koje daju "dodanu vrijednost".

Budući da se Hrast nedavno odlučio za partnerstvo u Savezu, morao sam se teška srca povući na pričuvni položaj.

Prof. dr. Branimir Lukšić: Ne dijelimo se

Rezultati sadašnje Vlade u Hrvatskoj su katastrofalni u gospodarskom, socijalnom, kulturnom i političkom smislu. Hrvatska se pustoši duhovno, moralno PodjeleNe dijelimo se na političko-stranačke „kamione" koji vuku manje političke stranke, „bicikliste", nego uzmimo k srcu ono što je rekao pjesnik Drago Ivanišević „te ja, kao Hrvat, brat sam sviju ljudi/ i kud god idem sa mnom je Hrvatska".i materijalno. Ključno je pitanje je li ovo samo posljedica Vladine nesposobnosti ili nečeg gorega? Najveće umijeće koje može priželjkivati čovjek u sadašnjoj Hrvatskoj je umijeće kako ne očajavati.

Kao preduvjet ovoga gospodarsko-političkoga kolapsa sustavno se potiče razdor među Hrvatima. Kako je rekao prof. Ivan Oršanić, mi se međusobno možemo razlikovati u stotinama stvari, što prirodno pripada razvijenom narodu i demokratskom sustavu, ali uvijek na podlozi državne ideje kao temeljne političke realnosti.

Preduvjeti za izlaz iz sadašnje krize i za oporavak Hrvatske su : (1) temeljno državno-pravno jedinstvo u demokratskoj različitosti domoljubnih stranaka u hrvatskoj političkoj areni, (2) intelektualna i profesionalna sposobnost političke elite u Hrvatskoj, (3) uža povezanost domovinske i iseljene Hrvatske, (4) veća zastupljenost mlađih osoba u redovima vodećih političara svih stranaka, i (5) karakterna čestitost onih koji vode i predstavljaju Hrvatsku.

Ne dijelimo se na političko-stranačke „kamione" koji vuku manje političke stranke, „bicikliste", nego uzmimo k srcu ono što je rekao pjesnik Drago Ivanišević „te ja, kao Hrvat, brat sam sviju ljudi/ i kud god idem sa mnom je Hrvatska".

Dr. Damir Pešorda: Nemanje stava o nekim ključnim pitanjima Hrvatske danas

Preslagivanje na hrvatskoj desnici, odnosno različiti pokušaji objedinjavanja manjih stranaka redovita je pojava otkako je HDZ-ovo vodstvo izgubilo Tuđmanov kompas. Karamarko je tvrdio da je odbačeni kompas pronašao te se činilo da nema potrebe za još jednim objedinjavanjem razmrvljene desnice radi obrane ''ugroženog hrvatstva''. Dovoljno je, drže u ''stožernoj stranci'', da se svi okupe oko HDZ-a.

StavOno što ja osobno zamjeram i HDZ-u i Savezu za Hrvatsku jest nemanje stava o nekim ključnim pitanjima Hrvatske danas. Stav prema EU je blijed, na tragu Sanaderove politike i uobičajenog prihvaćanja svega što iz Bruxellesa dolazi kao dogme o kojoj se ne raspravlja. Ironično je cijela ta plejada hrvatskih nacionalno osviještenih muževa pitanje hrvatske državne suverenosti drži toliko nevažnim da se o njemu i ne izjašnjava.Na žalost, mnogi ne vjeruju da je Karamarko u posjedu pravog kompasa te i pred ove izbore ide inicijativa o novom ujedinjavanju tzv. desnih stranaka. Novonastali Savez za Hrvatsku ima, čini se, nešto više izgleda od dosadašnjih sličnih pokušaja. Objedinjavanjem Hrastova neokonzervativnog imidža, Kujundžićeve energije i HDSSB-ove regionalne ukorijenjenosti i mogućnosti korištenja saborske govornice za promociju Saveza ta bi grupacija mogla preoteti dio birača HDZ-u, uvezati svoje dosadašnje birače u jedinstvenu političku snagu, ali animirati i neke od onih koji su dosada apstinirali od biranja. Svejedno, kako sada stvari stoje, nemaju nikakve šanse da preotmu HDZ-u primat na desnici.

U takvim okolnostima logično je da gospođa Markić, kao pronicava i jasno profilirana politički misleća osoba konzervativne provenijencije, nastoji politički približiti dvije grupacije, onu okupljenu ok HDZ-a i Savez za Hrvatsku. Ta kombinacija bila bi dobitna za ideje koje u društvu promovira Željka Markić i udruge okupljene oko nje. Na žalost, Hrvate je teško ujediniti. To samo ponekada uspijeva Srbima, no oni su trenutno zauzeti svojim poslovima.

Ono što ja osobno zamjeram i HDZ-u i Savezu za Hrvatsku jest nemanje stava o nekim ključnim pitanjima Hrvatske danas. Stav prema EU je blijed, na tragu Sanaderove politike i uobičajenog prihvaćanja svega što iz Bruxellesa dolazi kao dogme o kojoj se ne raspravlja. Ironično je cijela ta plejada hrvatskih nacionalno osviještenih muževa pitanje hrvatske državne suverenosti drži toliko nevažnim da se o njemu i ne izjašnjava.

Nevolja je s hrvatskim nacionalizmom što se on uvijek uspostavlja u odnosu na nekoga, a ne sam po sebi. Mi smo žestoki Hrvati kada se prepiremo ili ratujemo sa Srbima, nacionalno nabrijan Hrvat također ne podnosi Engleze, masone, poprijeko gleda homoseksualce itd., ali mu je sasvim u redu da se odriče Gospodarskog pojasa, teritorija, vojske, financijske ili zakonodavne suverenosti u ime nekakvog maglovitog europskog jedinstva.

Dok se to ne promijeni, teško je očekivati neki znatniji napredak. Inače, osobno nisam optimist što se tiče bliže budućnosti. Gospodarsko i svako drugo propadanje nastavit će se dok se u širem okruženju, to jest na razini zapadne civilizacije ne promijeni vladajuća paradigma o nužnosti stalnog rasta, slobodnog protoka roba, ljudi i kapitala, nesmiljene globalizacije, instrumentalizacije ljudskih prava itd.

Mate Kovačević: Najprije je potrebnu s vlasti skinuti ovu temeljito nesposobnu vladu

Ne smatram da HDZ treba izaći sa zajedničkom listom drugih desnih stranaka na izborima za Europski parlament. Naime, bez obzira na desni spektar političkih ideja, teško je među njima utvrditi zajedničke političke IzboriŠto se pak tiče budućih izbora za Hrvatski sabor koalicija Saveza za Hrvatsku pokupit će glasove birača koji nisu spremni svoj glas dati HDZ-u pa se i tu izlazak s posebnim listama može pokazati oportunijom inačicom. Ako i kao različiti politički partneri u znatnim pitanjima sačuvaju otvorena vrata suradnje ne će im biti problem po potrebi sastaviti bar koalicijsku vladu.osnove, a pitanje je kad bi se to eventualno i dogodilo, koliko bi to potvrdilo izborno tijelo. Zato je bolje da koalicija desnih stranaka okupljenih pod nazivom Savez za Hrvatsku iziđe sa svojom, a HDZ sa svojom listom.

To naravno ne znači da među njima u ključnim pitanjima ne bi trebalo biti suradnje. Dobro je da su za to predstavnici Saveza otvoreni, no ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije ostavio vrata zatvorena. Mogućnost istinske suradnje provjerljiva na pitanju najavljenih ustavnih promjena, preko kojih sadašnja vlast Hrvatsku želi regionalizirati, kako bi ustrojavanjem tzv. pokrajina Dalmacije, Slavonije, Like, Banovine, Istre i t.d. poput srbijanskoga patrijarha Irinije stvorila preduvjeti za njezino rastakanje.

Što se pak tiče budućih izbora za Hrvatski sabor koalicija Saveza za Hrvatsku pokupit će glasove birača koji nisu spremni svoj glas dati HDZ-u pa se i tu izlazak s posebnim listama može pokazati oportunijom inačicom. Ako i kao različiti politički partneri u znatnim pitanjima sačuvaju otvorena vrata suradnje ne će im biti problem po potrebi sastaviti bar koalicijsku vladu.

Što se pak tiče promjena koje bi mogle izvući Hrvatsku iz sadašnje duboke moralne i gospodarske krize najprije je potrebnu s vlasti skinuti ovu temeljito nesposobnu vladu, otvoriti mogućnost suočavanja sa zločinačkom prošlošću iz rauzdoblja komunizma, provesti bar jedan vid lustracije i osuditi jugokomunističke zločine te sve njihove političke izopake, a poglavito one koji su kao prežitci ugrađeni i u sadašnji hrvatski javni, politički i gospodarski život.

Što se pak tiče gospodarstva svaka buduća vlada bi trebala obuzdati radikalni i primitivni neoliberalizam, koji je državu znatnim dijelom i doveo u sadašnje stanje. Hrvatska država je nastala na solidarnosti svih svojih ljudi, a poglavito cjelokupnoga hrvatskog naroda pa vrijednosti koje su ju stvorile jedino je mogu i održavati na životu. No da bi se sve to bar djelomično moglo provesti potrebno je već sada raditi na obuzdavanju svakodnevnih promjena zakona, koji samo stvaraju nesigurnu životnu, a poglavito poduzetničku klimu. Odgovornost za takvu budućnost jednako snose sve oporbene stranke, a poglavito one koje će preuzeti vlast već nakon sljedećih izbora.

Josip Jović: Nasijedanje na provokacije

Čini se, kako sada stvari stoje, kako će se tzv. desno, nacionalno i konzervativno biračko tijelo moći opredijeliti između dva bloka, onoga okupljenog oko HDZ-a kao stožerne stranke i onog sakupljenog u Savez za Hrvatsku. Ta situacija i nije tako loša.

ProgramU odnosu na postojeće stanje nije teško ponuditi jedan suvisao i prihvatljiv politički program. Praksa ga sama nameće i ispisuje Trebalo bi jednostavno krenuti suprotnim putem od stranputica kojim neumoljivo i uporno kroči ova kao i neke prethodne vlade. Odgovorna vlast morala bi se konačno okrenuti vlastitim interesima i potrebama, a manje slušati što će reći u Bruxelles. Ne bi bilo loše malo skoknuti do Budimpešte i vidjeti kako to radi Viktor Orban, na primjer.Ona će, ako ne dođe do novih podjela, onemogućiti rasipanje glasova na strančice koje ne prelaze izborni prag, ali koje ukupno sakupe između 15 i 20 posto glasova. Savez računa na potporu onih koje je politika HDZ proteklih godina razočarala, koji ne vjeruju u reinkarnirani tuđmanovski duh u stranci pod novim vodstvom i koji su apstinirali na proteklim izborima.

Provladini, odnosno «prokukuriku» mediji, bilo državni bilo privatni, koje je Vlada itekako zadužila, u startu su Savez za Hrvatsku proglasili kao antihadezeovsku koaliciju, dok su HDZ-u tobože dobronamjerno savjetovali neka se pomakne prema nekom iluzornom centru, gdje obično ne stanuje nitko. I što je najgore, sami akteri priče i s jedne i s druge strane lako su nasjeli na tu provokaciju.

Razmijenjene su oštre otrovne strjelice. I čitava stvar je u pogledu moguće suradnje već u startu izgledala izgubljenom. Željka Markić pokušava objediniti oba bloka, no sada se to čini nemogućim, a možda i nepotrebnim. Sada je najvažnije da se zagovara vlastiti pozitivni program promjena te da se ne kopaju rovovi. Karamarkova metafora o kamionu i biciklistima, iako blaža od nekih drugih izjava, također spada u tu vrstu građevinskih radova, jer je podcjenjivačka.

Osnovno je da i HDZ s blokom oko sebe, kao i Savez za Hrvatsku predstavljaju u biti isto biračko tijelo i deklariraju slične svjetonazorske vrijednosti. O programima je još teško govoriti. Druga jest činjenica da i HDZ i Savez imaju namjeru, ili barem tako govore, smijeniti postojeći vlast, inače njihov ukupni angažman ne bi imao nikakva smisla.

I treće, ma koliko i jedni i drugi sami sebe uvjeravali i zavaravali, ni jedni ni drugi ne mogu doći do toga cilja sami i da su prirodno upućeni na koaliranje. Pa ako je to tako, zar nije krajnje besmisleno rušiti mostova koji se u presudnom trenutku neće moći premostiti. Državi i narodu su nužne promjene, koje su uvijek moguće.

U odnosu na postojeće stanje nije teško ponuditi jedan suvisao i prihvatljiv politički program. Praksa ga sama nameće i ispisuje Trebalo bi jednostavno krenuti suprotnim putem od stranputica kojim neumoljivo i uporno kroči ova kao i neke prethodne vlade. Odgovorna vlast morala bi se konačno okrenuti vlastitim interesima i potrebama, a manje slušati što će reći u Bruxelles. Ne bi bilo loše malo skoknuti do Budimpešte i vidjeti kako to radi Viktor Orban, na primjer.

Egon Kraljević: Markić pokazala veliki politički potencijal

Formiranje Saveza za Hrvatsku doživljavam kao nužan korak kojim se određenim političkim temama želi dati važnost koju one zaslužuju. Ovakvim se sadržajima dosada ili prilazilo s podcjenjivanjem ili su u javnom SavezSavez za Hrvatsku vidim kao neku vrstu osigurača koji bi HDZ, kao potencijalno stožernu domoljubnu stranku, trebao stalno podsjećati da ne smije biti bitne razlike između ideologije kojom se ta stranka koristi za osvajanje vlasti i politike koju vode nakon izborne pobjede.životu u potpunosti izbjegavani. U najboljem su slučaju bili aktualni samo u predizbornim kampanjama onih stranaka kojima bi, po njihovoj svjetonazorskoj orijentaciji, zalaganje za takva načela trebalo biti stalni posao.

Savez za Hrvatsku vidim kao neku vrstu osigurača koji bi HDZ, kao potencijalno stožernu domoljubnu stranku, trebao stalno podsjećati da ne smije biti bitne razlike između ideologije kojom se ta stranka koristi za osvajanje vlasti i politike koju vode nakon izborne pobjede.

Da je značaj svjetonazorskih pitanja u Hrvatskoj golem vidi se iz primjera aktualne hrvatske Vlade koja opstaje samo zahvaljujući ideološkom jedinstvu stranaka koalicije i glavnih javnih glasila. Bez obzira što su svi gospodarski i drugi pokazatelji u državi katastrofalni, već samo to što vlast pod imenom antifašizma slavi jugoslavensku ideologiju njihovih predaka, što relativizira i u pitanje dovodi hrvatske vrijednosti, podržavateljima ove političke skupine dovoljno je za njihovo bezuvjetno povjerenje Milanovićevu kabinetu.

MarkićGđa Markić je svojim uspjehom u organizaciji referenduma za očuvanje obitelji pokazala veliki politički potencijal. Njezin najnoviji politički potez, kada na Karamarkovu metaforu o kamionu i biciklu nije reagirala taštinom uobičajenim za domoljubni dio političke scene, pokazuje da se radi o osobi koja posjeduje kvalitete dosada nezabilježene na ovom dijelu političkog spektra.Gđa Markić je svojim uspjehom u organizaciji referenduma za očuvanje obitelji pokazala veliki politički potencijal. Njezin najnoviji politički potez, kada na Karamarkovu metaforu o kamionu i biciklu nije reagirala taštinom uobičajenim za domoljubni dio političke scene, pokazuje da se radi o osobi koja posjeduje kvalitete dosada nezabilježene na ovom dijelu političkog spektra.

Kao takva, ona bi doista mogla odigrati ulogu moderatora u formiranju svakako poželjne domoljubne koalicije. No za uspjeh takvog političkog projekta bit će potrebno i ponešto odmjerenosti kako na strani HDZ-a, tako i na strani novoosnovanog Saveza, što je vrlina koju predstavnici ovih dviju političku struja, nisu demonstrirali u dosadašnjoj međusobnoj komunikaciji.

Osim ideoloških sučeljavanja Hrvatskoj predstoji i rješavanje golemih problema što će zahtijevati ne samo veliki trud, nego i ogromno i raznoliko znanje. Trebat će početi graditi od ništice: za početak reformirati birokratiziranu i neučinkovitu državnu i lokalnu upravu, otkloniti mnoge nelogičnosti i proturječnosti u zakonima. Morat ćemo odbaciti i mnoge štetne navike poput rastrošnosti i shvatiti da štednja nije nešto čemu se pribjegava samo u trenutcima krize.

Naprotiv, skromnost i štedljivost kojima se dolazi do razumne i opravdane potrošnje i racionalne uporabe društvenih potencijala, predstavljaju osnovne značajke svakodnevnog funkcioniranja dobre državne vlasti i uprave, o čemu svjedoče primjeri najbogatijih skandinavskih zemalja. Oni koji imaju najviše svojim se bogatstvom ne razbacuju.

Do rješenja se neće doći brzo, ali nužno je da sljedeća vlast konačno počne rješavati barem neke od brojnih hrvatskih problema, a ne da se kao sve vlade u posljednjih petnaestak godina, bavi samo vlastitim političkim preživljavanjem.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 9-08-2020, 04:05:31

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.