Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 Nova pravednost u ponovnoj utrci za Pantovčak

Kad su početkom godine mediji počeli špekulirati o mogućem predsjedničkom protukandidatu nova se pravednost odjednom probudila iz četverogodišnjega godišnjega odmora. Spustila se među podanike i ustanovila da ljudi žive, uglavnom ne rade i umiru, da se iseljavaju, da neiseljene šibaju elementarne nepogode i nesposobna vlada, da još slave 30. svibnja, da nisu zaboravili komunističke žrtve, ćirilicu s agresijom, da Slavonija gladuje i otoci očajavaju, da ne postoji samo jedna „zločinačka organizacija", da je ljevica zacrvenjevši Hrvatsku totalno zabrazdila.

I da je o svemu tome nova pravednost više-manje gromoglasno šutjela. U posljednju godinu mandata protagonist nove pravednosti ušao je s novim darom govora, ali i darovanom operacijom estetske kirurgije, što pokazuje pedantnost planiranja operacije Nova pravednost 2.

Financijski konsolidirana kampanja bez protukandidata

Ivo Josipović odlučio je započeti s Novom pravednošću 2 samo zato da ostane u sedlu i koliko-toliko u trendu na regionalnoj Memorandum2Ivo Josipović odlučio je započeti s Novom pravednošću 2 samo zato da ostane u sedlu i koliko-toliko u trendu na regionalnoj razini gdje je još 2011. u Beogradu usvojen Memorandum 2. Taj dokument na Pantovčaku se cijeni više od ugovora o pristupu Europskoj uniji. Prvi jaki potez Josipovićeve kampanje - ustavne promjene - odmah se pokazalo kao drvena puška. Inicijativu nitko nije shvatio ozbiljno, pa niti SDP, Holy i Gabrić, izborna mu baza i uzletište. Kad ne znaš kaj buš, najavi ustavne promjene. Isto je Josipovic Barenapravio i Milanović kad je počeo pušiti lex Perković.razini gdje je još 2011. u Beogradu usvojen Memorandum 2. Taj dokument na Pantovčaku se cijeni više od ugovora o pristupu Europskoj uniji. Prvi jaki potez Josipovićeve kampanje - ustavne promjene - odmah se pokazalo kao drvena puška. Inicijativu nitko nije shvatio ozbiljno, pa niti SDP, Holy i Gabrić, izborna mu baza i uzletište. Kad ne znaš kaj buš, najavi ustavne promjene. Isto je Josipovic Barenapravio i Milanović kad je počeo pušiti lex Perković.

Prvo pravilo kampanje Nova pravednost 2 jest biti svenazočan i svenazočnošću promovirati taktiku „sa svakim lijepo, ni sa kim iskreno". Za medijsku potporu zadužen je Radman na krilima obvezatne tv pretplate. Kompletna kampanja unaprijed je financijski zaokružena i svaljena na leđa državnoga proračuna i sve oskudnijega kućnoga proračuna „građana i građanki". Premda Josipović de facto i de jure nema protukandidata sudeći po svenazočnosti ponaša se kao da mu vrat steže cijelo leglo zmijskih glava.

Željan drugoga a nezasluženoga mandata otišao je i preko Velike Bare po fotku s Obamom. Zlobnici kažu da je za tu prigodu u džepu imao pripremljenu šajkaču s petokrakom, drugi pak negoduju, jer da je sa sobom nosio šapku Titove garde. Predsjednik SAD-a ni sekunde nije želio glumiti manekena Josipovićeve kampanje. Poslije ustavnih promjena put u SAD bio je drugi katastrofalan potez jedne, čini se, očajne kampanje i jednoga kandidata kome se u se urušilo domaće uzletište, a čini se da mu s K. G. K. izmiče i međunarodno.

Preostala mu je samo regionalna „platforma" od koje i da hoće u zadnjoj godini mandata pobjeći ne može. Na predsjedničkim izborima, poznato je, ne vrijedi ona srpska logika – „Bežmo braćo, pobeda je naša". Ide se na sve ili ništa.

Na putu prema Sanaderovoj doživotnoj oazi sreće

Josipović se i u jeku kampanje Nova pravednost 2 drži ljevice kao pijan plota. Pokušava skrpati SDP i minorizirati katastrofalne rezultate kukuriku vlade, nastoji umanjiti štetu unutarnjih partijskih ŠtetaJosipović se i u jeku kampanje Nova pravednost 2 drži ljevice kao pijan plota. Pokušava skrpati SDP i minorizirati katastrofalne rezultate kukuriku vlade, nastoji umanjiti štetu unutarnjih partijskih borba i taj posao prikazati velikom skrbi za državu. Međutim, iz dana u dan gubi osobnu popularnost čak i u partijskim medijima i anketama. HNS se raspada, ali on i dalje „sukreira" vanjsku politiku s Vesnom Pusić, osobito onu prema „regionu".borba i taj posao prikazati velikom skrbi za državu. Međutim, iz dana u dan gubi osobnu popularnost čak i u partijskim medijima i anketama. HNS se raspada, ali on i dalje „sukreira" vanjsku politiku s Vesnom Pusić, osobito onu prema „regionu". Prava ljevica su SDP i HNS. Oni stoje loše. Sve ostalo što kruži uokolo njih samo su meteori koji će izgorjeti u dodiru s realnim izborima i pristojnom izlaznošću.

Favorizira Gabrića i njegov „forum", na što su birači na euroizborima rekli – stop novim omladincima, Radman nam je dosta i previše. Još malo pa će i Holy, kao Gabrić dosad, davati izjave iz predvorja rezidencije Predsjednika Republike, što bi za HRT najbolje odradila Maja Sever uz komentar Mirjane Krizmanić, ovogodišnje prvakinje davno propale koalicije narodnoga nesporazuma Mike Tripala.

Osobitu nervozu kampanja Nova pravednost 2 pokazuje od kad je javnošću počelo kružiti pismo akademika J. Pečarića i profesora Z. Tomca kojim pozivaju HDZ, Savez za Hrvatsku i GI U ime obitelji da odgovorno sjednu za stol i naprave pametnu strategiju i taktiku za predsjedničke izbore i time pošalju Josipovića u Sanaderovu oazu sreće kreiranu po mjeri Mesića. U status bivšega doživotnoga predsjednika. Tamo je Mesić sada zaokupljen „transkriptima" finskoga pravosuđa, dok bi se u susjednoj sobi Josipović mogao baviti komponiranjem skladbe Ars diaboli 2. i novom, pravednijom, regulativom guljenja kože putem ZAMP-a.

Lider ljevice i Zapadnoga Balkana

HDZ se za ove predsjedničke izbore odlučio za dugu predigru. U tom kontekstu eksploatira tajnicu NATO-a. Da je riječ o našoj gori listu, govori i činjenica da je političku karijeru počela kao tajnica kabineta pomoćnika ministra vanjskih poslova dr. Ive Sanadera u koji je poslan nakon što je izgnan iz Pantovčaka. Virtualna kandidatkinja, bez potvrđene kandidature, vadi mast Josipovićevu predizbornom stožeru na Pantovčaku. Kažu ankete, da mu je K. G. K. za petama.

Cijeli Josipovićev mandat država je tonula a on je konsolidirao „region". Sad je za potrebe kampanje zasukao rukave, svaki je dan na drugome mjestu. Premda je obećao da se u promicanju „nove pravednosti" ne će „umoriti", pravednost mu se svela na interval od kampanje do kampanje. Između njih umjesto nove pravednosti zagovara novi „region", zaboravljajući da je stari izvršio agresiju na Hrvatsku.

Što se „umora" tiče, on se doista nije umorio u krpanju zakrpa ukupne ljevice, a još manje kao lider Zapadnoga Balkana bez demokratskoga legitimiteta, to jest „jugosfere", odnosno „regiona" u bilo kom obliku i u bilo kakvim okolnostima.

Prva nedjelja po završetku Svjetskoga nogometnoga prvenstva

Da mu je kampanja konglomerat loših poteza vidi se i po tome što je u nju ugurao i sukob Linića i Milanovića, kako bi nekoliko dana od najave do objave KampanjaDa mu je kampanja konglomerat loših poteza vidi se i po tome što je u nju ugurao i sukob Linića i Milanovića, kako bi nekoliko dana od najave do objave izvješća SOE umjesto Linića i Milanovića postao vijest dana. Objavio je naciji da SOA nije nadzirala Linića i članove njegove obitelji, ali je, jasno, moguće da ga je nadzirao USKOK o čemu će „odlučivati druga tijela". Misli li da je time oprao predsjedničke ruke od kloake u koju su nas doveli njegovi drugovi?izvješća SOE umjesto Linića i Milanovića postao vijest dana. Objavio je naciji da SOA nije nadzirala Linića i članove njegove obitelji, ali je, jasno, moguće da ga je nadzirao USKOK o čemu će „odlučivati druga tijela". Misli li da je time oprao predsjedničke ruke od kloake u koju su nas doveli njegovi drugovi? Deseto tromjesečje pada BDP, države EU izlaze iz recesije, a Hrvatska tone sve dublje. No, o tome Predsjednik nema što reći „građankama i građanima" da se ne zamjeri SDP-u i svojim biračima.

Josipović sa stajališta obrane i promicanja hrvatskih nacionalnih interesa nije zavrijedio novi mandat. Ako je već svima u državi i Europskoj uniji jasno da je „ova vlada u ovoj zemlji" potrošena bez mogućnosti revitalizacije, onda smo sve bliže spoznaji i konsenzusu, poput Obame, o tome da bi istodobno trebalo raspisati izvanredne izbore za Hrvatski sabor i Predsjednika Republike Hrvatske. Čemu čekati Veliku Gospu, ili prosinac? Prva slobodna nedjelja poslije završetka Svjetskoga nogometnoga prvenstva idealna je za dvostruke izvanredne izbore. Objektivno, situacija nalaže izbore odmah i sada, ali... lopta je okrugla.

S obzirom na to da u Brazilu igra i Hrvatska nogometna reprezentacija, te na to da ju Josipović i Milanović, pa ni resorni Jovanović, nisu ni ispratili, kamoli joj zaželjeli uspjeh, premda je riječ o najvećem globalnom događaju ove godine kojemu nazočuju samo najbolji od najboljih, nadnevak je konstruktivan i dobronamjeran. Naravno, da je kojim slučajem riječ o reprezentaciji „regiona", ona bi bila ispraćena na najvišim razinama.

Joe bi sigurno pobijedio Josipovića

Odnos prema našoj repki pouzdan je znak da Milanović i Josipović ili shvaćaju da su definitivno otpisani pa zbog toga ne drže više ni do osnovnoga nacionalnoga bontona, ili smatraju da im JoeTreba nam osoba koja zna zaustaviti protivnika, stati na loptu, odigrati dupli pas prema naprijed, zabiti gol glavom (ovo je neobično važno!) i povezati domovinske i iseljene suigrače svih dobnih uzrasta. Kampanju je već odradio, pa je trošak ravan nuli. Kad smo već kod nogometa i kronotakse predsjedničkih i drugih izbornih kandidata - jako dobro znamo da smo si (ili su nam) od 2000. do danas zabili previše autogolova. Evo, zato Joe.potpora naroda na budućim izborima nije potrebna. Na, koga onda računaju, osim na malu izlaznost i veliki poguranac partijskih medija i klijentele raspoređene po državnoj upravi, službama, tvrtkama i agencijama? Očekuju li u ključnom trenutku pravomoćnost presude protiv HDZ-a?

Stoji, međutim, da je odnarođena vlast učinila sve kako bi hrvatsku vrstu, pa onda i nogometnu - oslabila. Tu je časnu zadaću u ime „regiona" odradio ministar Jovanović. Operacija je započela čim je Hrvatska eliminirala Srbiju iz izlučne skupine. Nije se, naime, željelo da Kovačevi izabranici budu za dom spremni. Djelomično su uspjeli. Hey Joe, stisni zube, nemoj očajavati! Stoga se ta prva nedjelja poslije Brazila čini najzgodnijom da se Vladi i Predsjedniku zahvalimo na mandatima potrošenima u ništa.

U međuvremenu nismo izvješteni je li došlo do sastanka općega dobra između Tomislava Karamarka, Milana Kujundžića i Željke Markić. Ako do sastanka dođe i na njemu se ne usuglase oko zajedničkoga kandidata, bit ću slobodan predložiti jednoga s junačkim nestrančarskim srcem. Uvjeren sam da bi kandidat Joe Šimunić na predsjedničkim izborima povukao birače na birališta i već u prvom poluvremenu poslao Josipovića na tribine da s Mesićem gricka koštice. Obrazloženje prijedloga?

Treba nam osoba koja zna zaustaviti protivnika, stati na loptu, odigrati dupli pas prema naprijed, zabiti gol glavom (ovo je neobično važno!) i povezati domovinske i iseljene suigrače svih dobnih uzrasta. Kampanju je već odradio, pa je trošak ravan nuli. Kad smo već kod nogometa i kronotakse predsjedničkih i drugih izbornih kandidata - jako dobro znamo da smo si (ili su nam) od 2000. do danas zabili previše autogolova. Evo, zato Joe.

Nenad Piskač

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 9-08-2020, 01:19:54

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.