Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 Utakmica po mjeri regionalnog razvitka športa

Zbog dva pročitana članka objavljena uoči utakmice znao sam da Hrvatska ne će pobijediti. Beogradski susret srpske i hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za suker kod nikolica pixsell goran stanzlodlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil iskorišten je za razvijanje bratstva i jedinstva na stari jugoslavenski način. Mjesto radnje – Beograd. Glavni likovi iz Hrvatske – Davor Šuker i Željko Jovanović.

Četnički vojvoda Tomislav Nikolić, naime, „primio je dvojicu predsjednika nogometnih saveza... Tomislava Karadžića i Davora Šukera". Naravno da se svatko normalan mora zapitati što ima hrvatski nogometni čelnik tražiti kod jednoga deklariranoga četnika, voljom Srbijanaca izabranog za predsjednika Srbije. Četnici su poznati po loptanju glavama. Šuker je ipak bio najbolji strijelac Svjetskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj. Danas je u biznisu uzduž i poprijeko europskog kontinenta, penezolovac u tolikoj mjeri da u fušu radi i u HNS-u. Za taj dio poslovne mu karijere interes je pokazao i DORH. No, da je i škudolizec, tome se nisam nadao...

Dva crvena kartona Šukeru

Čitam dalje i naletim na ključni pasus, objavljen mimo novinskih standarda, umjesto na vrhu članka skroz na kraju: „Vjerujem u prijatelja Karadžića i glavnog tajnika Lakovića da su učinili sve da crveni-kartonŠukerČetnički vojvoda Tomislav Nikolić, naime, „primio je dvojicu predsjednika nogometnih saveza... Tomislava Karadžića i Davora Šukera". Naravno da se svatko normalan mora zapitati što ima hrvatski nogometni čelnik tražiti kod jednoga deklariranoga četnika, voljom Srbijanaca izabranog za predsjednika Srbije.sve prođe u najboljem redu. Zahvaljujem isto tako i policijama obiju država. Ukoliko ipak dođe do manjih incidenata, pojedince treba kazniti! Ovi susreti bi trebali biti uvertira za zajedničku ligu jednog dana", zaključio je Šuker.

Dakle, očekivalo se da kvalifikacijska utakmica bude „uvertira za zajedničku ligu jednog dana". Crveni karton Šuker je zaradio i prije utakmice, čim je formulirao zajedničku ligu. Izjava je sa stajališta Hrvatske – protuustavna. Sa stajališta nogometne igre – bedastoća. Nije protuustavan prijedlog zajedničke lige s Mađarskom, Slovenijom i Austrijom.

Kvalifikacijski susreti svugdje u svijetu igraju se zato da neka reprezentacija kroz kvalifikacije rezultatima osigura ulazak u daljnji tijek natjecanja, a ne zbog sna o obnovi jugolige. Za Šukera, međutim, stvari stoje drukčije: „Nogomet je svjetski biznis i vrijeme je da se i mi tome priključimo" rekao je škudolizno Četniku u Beogradu. Kako da se svjetskom biznisu priključe Hrvatska i Srbija? Tako da zaigraju zajedničku ligu. Marš van - drugi crveni karton!

Doživotno isključenje Željka Jovanovića

Uoči utakmice HINA javlja i ovo: Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta (hrv. športa) Željko Jovanović predložio je u petak svom srbijanskom kolegi, ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću formiranje zajedničke regionalne sveučilišne lige, u kojoj bi sudjelovali studentski klubovi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Srpski ministar uzvraća – „Rado ćemo razmotriti inicijativu za osnivanje regionalne sveučilišne lige". Kako je Udovičić dio športske karijere odslužio i u Hrvatskoj, trebalo bi mu biti poznato da mu je Jovanović podmetnuo protuustavni prijedlog, koji će pasti kao i ćirilica u Vukovaru.

Jovanović ide i dalje: „Kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva, hrvatski ministar naglasio je da regionalni razvoj sporta treba biti prioritet u radu oba ministarstva te da je Zagreb otvoreni za sve prijedloge Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. „Regionalni razvoj sporta"?! Otkud je to izvukao, iz Plana 21? Ne. Iz jugobolja. Prioritet mu je dakle jugoslavenska „sportska" politika. A hrvatski je ministar!

U pitanju je imperativ: „Moramo raditi s mladima, ulagati u sportaše i naći odgovarajući model za osnivanje lige sveučilišta i na taj način jačati odnose dviju zemalja", poručio je Jovanović. Ovo više nije za crveni karton, to je za doživotno isključenje. Hoće li svim državama s kojima moramo jačati bilateralne odnose predlagati zajedničke sveučilišne lige ili je Srbija „privilegovana"!?

Isključeni ministar ministarstva isušivanja močvare susret dviju reprezentacija nazvao je „praznikom sporta". Ustavna kategorija je – šport. Ali što je Ustav Republike Hrvatske u odnosu na bratstvo i jedinstvo i novosadske standarde?!

Izbornikova stolica i kultura javnog ophođenja

I izbornik Štimac se proslavio uoči utakmice. Otkrio je svoje probeleme sa stolicom, kad je riječ o igračima iz hrvatskih klubova s malim proračunom: „U razgovoru sa Štimcem, koji je opet ponovio STIMACnespretnu izjavu da je reprezentacija pomogla nekim klubovima da prodaju igrače u inozemstvo i tako poprave svoj budžet (Radošević, Bubnjić), spomenuli smo mu i da je predsjednik Hrvatskog dragovoljca Ivica Perković napomenuo kako bi bilo dobro da pozove i nekog igrača iz Sigeta. Možda je baš utakmica s Južnom Korejom bila prilika da isproba i negoga od "dragovoljaca"... A Štimac je odbrusio: - Pos....m mu se u usta! Napišite to! Ma koga bih to trebao zvati iz tog kluba – ljutit je bio Štimac (poveznica).

Retorikom se izbornik Štimac skroz približio kulturi navijača srpske nogometne reprezentacije, što će se dva dana kasnije potvrditi i na samoj utakmici. Zavrijedio je najmanje žuti karton. Problem sa krivim parkiranjem sadržaja crijeva, „sranje" (S. Mesić), Štimac nije imao kad mu je Mamić gurnuo u reprezentaciju nespremnoga Sammira...

Praznik sporta na srpski način

I onda je počeo „praznik sporta". Utakmica pod tribinom na kojoj je izvješena ogromna velikosrpska poruka pisana ćirilicom. hrvHRTSpiker HTV-a, Štimčevim rječnikom rečeno - usro se u gaće, jer ništa od onoga što se događa na Jovanovićevom „prazniku sporta" i Šukerovoj „uvertiri" zajedničke lige, on ne komentira, a tamo je, na mjestu događaja i plaćen je da nam vjerno ispriča i prenese što se događa i uokolo terena. Riječ je o zakonskoj informativnoj obvezi! Osim njega na stadionu su još i novinarka iz priručnoga studija i novinar „s terena". Svi su gluhi i slijepi, pa i športski voditelj posebne emisije u zagrebačkom studiju.BYKOVAP. Pokušavam kroz urlike skužiti što to govori naš kapetan Srna. Ništa nisam čuo, jer „praznik sporta" pretpostavlja da Hrvat koji predstavlja nacionalnu vrstu u Beogradu ne smije govoriti. A kad i progovori ne smije ga se čuti. Onda još žešći urlici iracionalne, nikad s vlastitom prošlošću suočene Velike Srbije.

Navodno da je u tom intervalu odsvirana hrvatska himna između nekoliko puta izvedenoga Marša na Drinu. Ritualna paljenja hrvatske zastave, prigodne krvožedne pjesme, pravi „praznik sporta" s trubačima, kao 1991. u Vukovaru, na Ovčari, Veleprometu... Bili su to „manji incidenti" stanovitih „pojedinaca", kako je taj velikosrpski proljev Šuker unaprijed odriješio krivnje.

Spiker HTV-a, Štimčevim rječnikom rečeno - usro se u gaće, jer ništa od onoga što se događa na Jovanovićevom „prazniku sporta" i Šukerovoj „uvertiri" zajedničke lige, on ne komentira, a tamo je, na mjestu događaja i plaćen je da nam vjerno ispriča i prenese što se događa i uokolo terena. Riječ je o zakonskoj informativnoj obvezi! Osim njega na stadionu su još i novinarka iz priručnoga studija i novinar „s terena". Svi su gluhi i slijepi, pa i športski voditelj posebne emisije u zagrebačkom studiju.

Crveni karton za športsku redakciju HTV-a!

Štimac je shvatio poruku o „prazniku sporta"

A na terenu se događa ono što je izbornik Štimac skuhao tako da ne povrijedi „zajedničku ligu" i „sveučilišnu ligu", „regionalni razvoj sporta" i, napokon, sam „praznik sporta". Prilagodio je taktiku okolnostima odnarođene nogometne i državne politike. S tom taktikom Hrvatska će brzo napustiti osmo mjesto na svjetskoj nogometnoj ljestvici i otići tamo gdje je Jovanovićeva vlada strpala hrvatski kreditni, politički i vjerodostojni rejting.

Hoću reći da je taktika hrvatskog izbornika, kao i taktika športskih novinara HTV-a, bila taktika punih gaća. Dobro je da igrači nisu do kraja podlegli jugoslavenskoj taktici. Pružili su otpor i u tim hrvatska slavlje naslovnaokolnostima srpskoj reprezentaciji, nabrijanoj i nervoznoj, žednoj pobjede na bilo koji način, kako bi im dosadašnji katastrofalni kvalifikacijski rezultati „bili oprošteni" ako pobijede „ustaše". Igrati s tri napadača a nijednom ne ugroziti srbijanski gol može samo Štimčeva taktika usklađena s „praznikom sporta". Navodno igrači nisu shvatili što im je Štimac rekao?! Ma, dajte me najte...

U drugom poluvremenu hrvatski reprezentativci dokazuju da znaju i hoće. Pokazuju kako bi s napadačkim pristupom igri mogli pobijediti, ali ne će. Ili ne smiju? Kakav bi to bio „praznik sporta" da pobijede u Beogradu u ovom trenutku objektivno slabijega protivnika od sebe? Bi li pobjedom ugrozili sveti cilj jugobolja - „zajedničku ligu jednoga dana"? Ili utopijsku „sveučilišnu ligu", pa i sam nepostojeći „regionalni razvoj sporta"?

Žao mi je naših igrača. I navijača. I onoga Sulejmanija kojega je Šimunić morao srušiti. Bez tog prekršaja, koji je ključan trenutak utakmice, „praznik sporta" bi se pretvorio u srpski delirij, jer Mihajlović je igrao na pobjedu i za pobjedu, a ne za „zajedničku ligu" i „regionalni razvoj sporta".

Gol smo morali primiti jer je Manđukić iskočio iz sheme pomirbene zajedničke lige i zabio gajbu. Joe Šimunić je osobnom žrtvom spasio Hrvatsku od posljedica Jovanovićeve regionalne športske politike, Šukerove zajedničke lige, Štimčeve prigodne taktike i srpskoga poraza!

Epilog: Samo su igrači na visini zadatka

HTV se nije ispričao gledateljima na djelomičnom i neistinitom prijenosu, prešućivanju velikosrpskih poruka i provokacija i protuhrvatske mržnje „vascelog" stadiona. Jovanović nije prokomentirao IgračiU drugom poluvremenu hrvatski reprezentativci dokazuju da znaju i hoće. Pokazuju kako bi s napadačkim pristupom igri mogli pobijediti, ali ne će. Ili ne smiju? Kakav bi to bio „praznik sporta" da pobijede u Beogradu u ovom trenutku objektivno slabijega protivnika od sebe? Bi li pobjedom ugrozili sveti cilj jugobolja - „zajedničku ligu jednoga dana"? Ili utopijsku „sveučilišnu ligu", pa i sam nepostojeći „regionalni razvoj sporta"?beogradski „praznika sporta", pa ni paljenje hrvatske zastave. Šuker više ne spominje zajedničku ligu sa Srbima.

Štimac je poslije utakmice pokazao kvalitete višegodišnjeg HTV-ova komentatora nogometnih utakmica, temeljem čega je i postao izbornikom, jer trenerskoga staža za izborničko mjesto nema, hhhkao što ni Jovanović nema nikakvih referenci potrebnih za ministra obrazovanja, znanosti i športa, osim partijske prosudbe.

Na blagu novinarsku kritiku Štimac je odgovorio: „Niti ćete vi definirati kakav sam trener niti hrvatska javnost, nego to kakve ću ponude imati i koga ću voditi. Pitanje je što znači biti uspješan u kvalifikacijama? Čime se to mjeri? Koji su to parametri? Ako pitate hoću li podnijeti ostavku - hoću vraga!" (poveznica)

Očito Štimac shvaća izborničko mjesto kao odskočnu dasku za odlazak u neki inozemni klub, ali ne shvaća da je objektivno trebao pobijediti u Beogradu. Što se nogometnih parametara tiče, sve mu je išlo na ruku, osim, dakako, navijača.

Upitali ga i što misli o budućim utakmicama u sklopu kvalifikacija. Evo odgovora: „Rezultat me manje zanima, mi smo svoj rezultat ostvarili u Beogradu. A one koji će ocjenjivati mene kao trenera po rezultatima iz tih utakmica nabijem na jednu stvar." Drugi žuti!

Hrvatski nogomet osim sjajnim igračima i osmim mjestom na svijetu nema se čime pohvaliti. Kompletna nadgradnja zrela je za temeljito pospremanje. Od Jovanovića preko Šukera do Štimca i HTV-a.

Nenad Piskač

Pon, 17-02-2020, 02:02:51

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.