Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 Očajan Dnevnik 3 diskutabilne urednice

Subota, 2. veljače. HTV, Prvi program, Dnevnik 3. Urednica Tončica Čeljuska. Redaju se prilozi... Pričekah nekoliko dana da vidim hoće li biti reakcije na tu informativnu elementarnu nepogodu, hoće li se oglasiti Radman iz Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, ili njegov odjel Odnosa s javnošću HRT-a, hoće li se HTV ograditi od Čeljuske i poslati je na led na kojemu se neopravdano smrzava urednica Karolina Vidović-Krišto, a s kojega je također neopravdano skinut kontroverzni Šprajc. Ništa se, međutim, nije dogodilo u svezi navedenoga Dnevnika 3. Vjerojatno i ne će. Nije li to dovoljan razlog za tekst?

Tri uredničke intervencije u nepodobnu vijest dana

Prva je vijest - vijest dana, nju je urednica odlično primijetila i još „bolje"obradila. Prosvjed udruga civilnog društva u Vukovaru protiv uvođenja ćiriličnih natpisa. Urednica i voditeljica u najavi snimljenoga priloga iznosi tezu koju je navodno izrekao ĆirilicaČeljuska je u osječki studio HTV-a pozvala i znamenitoga predstavnika medijske jugoslavenske radikalne desnice, velekontroverznoga Dragu Hedla. Što on ima govoriti o prosvjedu? Ili o ćirilici? Ne bi li o tom pismu stručnije govorio, recimo, akademik Stjepan Damjanović?vukovarski gradonačelnik o tome da je prosvjed organiziran „za potrebe lokalnih izbora".

Prosvjed nema nikakve sveze sa izborima, ali... Što s događajem ima gradonačelnik Željko Sabo (SDP), kad nije nazočio, niti govorio na prosvjedu? Ima samo to da se urednica pokrila njegovom navodnom izjavom i u meritum stvari ubacila virus diskreditacije prosvjeda, što je skretanje vode na partijski mlin.

Drugi virus koji je urednica ubacila u vijest dana odnosi se na „sina pravoslavnoga svećenika" koji je u nekoj seoskoj krčmi navodno „ozlijeđen" navodno od „trojice prosvjednika iz Vukovara". Kako odmiču dani, sve je razvidnije da su lokalni Srbi uz pomoć policije provocirali i napali jednoga prosvjednika - kao da se ponavlja benkovački slučaj Mlinar. Dva virusa u tkivo vukovarske vijesti dana nisu bila dovoljna!

Čeljuska je u osječki studio HTV-a pozvala i znamenitoga predstavnika medijske jugoslavenske radikalne desnice, velekontroverznoga Dragu Hedla. Što on ima govoriti o prosvjedu? Ili o ćirilici? Ne bi li o tom pismu stručnije govorio, recimo, akademik Stjepan Damjanović?

Prvi prilog trajao je šest minuta i četiri sekunde. Od toga jugoslavenska desnica dobila je tri minute unutar kojih je glasnogovornik Hedl na poziv urednice Čeljuske ustanovio kako je ćirilica pismo koje „koristi jedan dio ljudi koji živi u Hrvatskoj" i „ćirilica je dio života". Oduzmemo li voditeljičinu najavu, sam događaj u Vukovaru dobio je manju sekundažu od Hedlkomentara glasnogovornika radikalne jugoslavenske desnice, inače sklonog konstruiranju o čemu su već toliki pisali da je ta činjenica morala biti poznata i urednici.

Te su općepoznate spoznaje mogle pozitivno utjecati na njezin objektivniji i temi primjereniji izbor gosta komentatora. Dakle, da komentar, suverenoj i suvremenoj Republici Hrvatskoj neprijateljske političke opcije, doslovno protuustavne, dobije veći prostor na javnoj dalekovidnici od vijesti dana koju komentira, to već spada s one strane granicea gitpropa!

Događaj u Vukovaru (gdje se okupilo oko 25.000 uglavnom hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske i brojne žrtve agresorske troprste silovateljske ćirilice, kako bi izrazili svoje negodovanje najavljenim uvođenjem ćiriličnih natpisa u Vukovaru) uredničkim zahvatima u Dnevniku 3 objektivno je oštećen trostruko.

Prvo – omalovažavanjem samoga događaja, njegovih poruka i ciljeva dovođenjem u nepostojeći kontekst kloake lokalnih izbora (Ćirilica u Vukovaru je nacionalno pitanje, ne samo lokalno). Drugo, za javno plasiranje dojma o tome kako su Srbi ugroženi od Hrvata ne samo u Vukovaru već i u običnoj krčmi. Treće je jasno ko pekmez: Ako se Hrvati bave konstantnom ugrozom Srba u Hrvatskoj, onda je rješenje u jugoslavenskim maglama, a tko može bolje prezentirati stajališta jugobolnog jugoslavenstva negoli Drago Hedl!? I koja to kuća može efikasnije hrvatskim novcem predstaviti, ako li ne javna kuća partijske Hrvatske radio televizije!?

Poslije ćirilice očekujem da se u Vukovaru podigne spomenik četničkoj kokardi na Ovčari i crvenoj petokraki JNA na Trpinjskoj cesti.

Ali, nije to sve što ste za svoju pristojbu dobili toga dana u Dnevniku 3!

Obvezan prilog iz Srbije, makar i crna kronika

Druga je vijest nevjerojatan spoj srpske crne kronike s pripadajućom unutarnjom politikom s čime Hrvatska nema baš nikakve sveze, a u Srbiji je ta sprega poznata još od doba kad je bila turska prćija. Ukratko u igri je papazjanija u kojoj su ukuhani srpski narkoboss Šarić i srpski premijer Dačić, „organizovana kriminalna grupa" itd., itd., itd. Stvar, objektivno, ne zavrjeđuje ni sekunde prostora Dnevnika 3, ali urednica Čeljuska srpskoj temi daje istu minutažu kao i prosvjedu u Vukovaru, premda već dva HTVPostavlja se pitanje, zar HTV-u nema dovoljno zaposlenih novinara sposobnih govoriti o srbijanskim, za Hrvatsku nebitnim, traumama. Je li HTV prikladno mjesto za „promovisanje" medijskih specijalaca jugoslavenske desnice i jugoslavenske ljevice na istome zadatku (hrvatske nacionalne lijeve inteligencije nema još od poznate sječe glava u Kerestincu, a zadnji ostatci nacionalne ljevice umoreni su s Andrijom Hebrangom, seniorom, dakako).desetljeća ne živimo u zajedničkoj Jugoslaviji.

U studio je, da bi se dobilo na važnosti nevažnoga,pozvala i gosta da nam pojasni o čemu se to u Srbiji radi, a ponavljam, ništa se novoga tamo nije dogodilo kad je riječ o sprezi politike i kriminala još od turskih vremena. Berislav Jelinić, novinar ljevičarskoga Aktuala, uredno je odradio svoj posao gosta komentatora, ali nije spomenuo povijesni kontekst i kontinuitet, jer ljevici je povijest nepotreban teret, ona hoće osvojiti sadašnjost i preodgojiti i okupirati budućnost. Unutar šest minuta posvećenih temi, Jelinić je dobio tri. Ne znam plaća li HTV goste po sekundi ili paušalno. Sumnjam dajugosi i ljevičari na HTV-u volontiraju?

jelinicPostavlja se pitanje, zar HTV-u nema dovoljno zaposlenih novinara sposobnih govoriti o srbijanskim, za Hrvatsku nebitnim, traumama. Je li HTV prikladno mjesto za „promovisanje" medijskih specijalaca jugoslavenske desnice i jugoslavenske ljevice na istome zadatku (hrvatske nacionalne lijeve inteligencije nema još od poznate sječe glava u Kerestincu, a zadnji ostatci nacionalne ljevice umoreni su s Andrijom Hebrangom, seniorom, dakako).

Nije li krupan uređivački promašaj uvrstiti u Dnevnik 3 temu crne kronike druge države, te toj i takvoj temi dati istu minutažu, dakle, svesti je na istu kakvosnu mjeru, informativni značaji značenjsku razinu, kakvu je dobio prosvjed hrvatskih građana protiv, suprotiva zdravome razumu, nametanja Vukovaru službenoga pisma Republike Srbije? Naravno da jest.

Specijalnost je urednice Čeljuske da u Dnevnik 3 ubaci temu, vijest, proširenu vijest ili često čak i izravno uključenje iz Srbije (Zvuči li vam ovo poznato: „Na izravnoj liniji u Beogradu imamo... halo, kolega Vasiću, čujemo se... kako komentirate razmnožavanje mrava u Južnoafričkoj Republici?"), pritom uopće ne vodeći računa o uređivačkim načelima oslobođenim jugoslavenskog kompleksa i probeogradskog oportuniteta.

U informativnom programu HTV-a nijedna država na svijetu ne uživa privilegij kakav ima Srbija. Srpske teme ubacujuse u službeni hrvatski medijski prostor čime se ublažuje jugobolje, stvara dojam o neopravdanom raspadu Jugoslavije i pothranjuje dojam o potrebi novoga možebitnoga ujedinjenja u bilo kojem obliku. Specijalni rat najviše koristi područje informiranja. Pa i ono javno financirano.

Očekujem da HTV više ne proizvodi Dnevnik 3, već da Đelo Hadžiselimović sredstvima hrvatske rtv pristojbe od beogradske televizije otkupi sve dnevnike (na ćirilici, dakako) od danas do trenutka ujedinjenja u bilo kojem obliku. Tako će sve biti transparentno i bez nepotrebnih natezanja.

Ali, nije to sve što ste za svoju pristojbu toga dana dobili u Dnevniku 3!

U 23 minute 10 priloga i jedna glupost

Prva dva priloga potrošila su pola emisije. Potom je emitiran prilog sa svrhom mobilizacije hrvatske javnosti kako bi se skupila sredstva za skupo onkološko eksperimentalno liječenje jedne teško bolesne djevojčice. Akcija je uspjela. Želimo djevojčici uspješno liječenje u SAD-u i molimo za njezino zdravlje. Urednica je odlično osjetila trenutak za svehrvatsku solidarnost. Za svaku pohvalu! Time je, onako usput, razblažila prva dva partijski profesionalno izvedena ugriza.

Ali od trećega priloga počinje šaranje– malo sim, malo tam–kao da sve poslije prva dva priloga nije ni bitno.Evo nas u Međimurju gdje je organiziran mimohod za preminulog policajca Dinu Molnara, koji je neposredno pred preminuće prijavio spregu policije i lokalnih šerifova, pa sad svi, uključujući i mene makar nisam bio na mimohodu, sumnjaju da je riječ o ubojstvu, a ne o samoubojstvu.

S međimurske crne kronike Dnevnik 3 odveo nas je u München na međunarodnu sigurnosnu konferenciju najprofesionalnije napravljenim prilogom kojega potpisuju odlični Jozo Ćurić i Aco Buntić. Iz Njemačke nakratko u Francusku. Ona je zakonodavno odlučila da je za nju brak zajednica dviju osoba, a ne samo između muškarca i žene. E, za tu vijest moralo se pronaći makar desetak sekundi, ako ni zbog čega drugog onda zbog oportuniteta prema Partiji na vlasti i podvali njezina Jovanovića s četvrtim modulom zdravstvenoga odgoja.

Srodno spolno pedofilsko transseksualnog i inog područja, kojega u Dnevniku 3 više nije stigao komentirati „seksolog" Štulhofer kompić znanstvenog pedofila Theo Sandforda, fijuuuu ravno u katolički Brazil na potpuno dnevnički irelevantne pripreme za tamošnji, ne samobrski ili riječki, karneval. Uz brazilske zvukove, kukove i vruće ritmove spustili smo se odjednom u mokre i blatne Sesvete, gdje je, javlja Tončica uzbuđenim glasom,ugroženo petnaestak kuća zbog naglog otapanja snijega i začepljenih kanalizacijskih odvoda.

A onda na kraju hladan tuš. Doznajemo u zadnjoj minuti da su se toga dana u Hrvatskoj dogodila dva potresa! Na kraju Dnevnika 3! Za nevjerovati da je od dva potresa u Hrvatskoj PotresiA onda na kraju hladan tuš. Doznajemo u zadnjoj minuti da su se toga dana u Hrvatskoj dogodila dva potresa! Na kraju Dnevnika 3! Za nevjerovati da je od dva potresa u Hrvatskoj uređivačkoj politici Dnevnika 3 važniji jugoslavenski Hedl, srbijanski Dačić, lijevi Jelinić, srpski narkoboss, brazilski karneval, začepljena kanalizacija i francuski ulazak u potres zemljotres devarthomoseksualnu kulturu smrti.uređivačkoj politici Dnevnika 3 važniji jugoslavenski Hedl, srbijanski Dačić, lijevi Jelinić, srpski narkoboss, brazilski karneval, začepljena kanalizacija i francuski ulazak u potres zemljotres devarthomoseksualnu kulturu smrti.

Jedan se potres dogodio oko 13 sati na potezu između Splita i Šibenika, drugi popodne u Hrvatskom zagorju pa sve do Samobora i Karlovca. Nije li to trebala biti prva ili druga vijest? Pa jasno da jest, ali onda bi tek treća vijest bila ona iz Beograda, a takvo što mentalni jugokomunizam HTV-a ne može prihvatiti. Ostao sam poslije potresa razrogačenih očiju u nevjerici. Koji šlamperaj.

Na kraju me dotukao prilog o nekakvoj životinji koja negdje tamo daleko u svijetu, negdje, potpuno je nebitno gdje, određuje svojim ponašanjem kakvo će biti proljeće ili hoće li brzo doći, ili ne će doći, nemam pojma, prebedast sam da bih shvatio dubinu, svrhu, smisao i informativnu vrijednost toga priloga, ali dovoljno priseban da skužim kako je riječ o primitivnom praznovjeruju.

I to je sve što ste u Dnevniku 3 kontroverzne Tončice Čeljuske dobili za iznos svoje mjesečne, tržišno diskutabilne, zakonom strogo postavljene rtv pristojbe od koje žive kontroverzni likovi na Prisavlju na čelu s Radmanom i svim njegovim štafetama primljenim za jugoslavenski Dan mladosti na stadionu JNA u Beogradu ni desetak godina prije agresije JNA, ćirilice i Beograda na Vukovar, latinicu i Hrvatsku.

Pretvaranje javne dalekovidnice u jugožutu televiziju

U trajanju od 23 minute i 13 sekundi u Dnevniku 3 objavljeno je ukupno 10 priloga. Od toga se na vijesti toga dana odnosi 5 priloga. Osim vijesti emitiran je jedan humanitarni prilog, jedno karnevalsko šarenilo i jedna - završna – glupost. Tu je još i onaj promašaj s favoriziranjem teme iz Srbije. Je li to normalna struktura dnevničkih priloga za drugu po važnosti informativnu emisiju javne televizije oslonjene na siromašnu grbaču rtv pristojbe?

Dodajmo svemu tome da srbijanski prilog i prilog o brazilskome karnevalu mogu biti objavljeni bilo kad i bilo gdje. Ukratko od deset priloga, četiri se mogu izbaciti a da pritom Dnevnik 3 ne gubi ništa na informativnom planu i na aktualitetu.

Za analizu su i sljedeće činjenice: Dnevnik 3 nije donio iz unutarnje politike nijednu vijest (brojkom: 0), iz vanjske politike samo jednu relevantnu (brojkom: 1), iz kulture nijednu vijest (brojkom: 0), iz gospodarstva nijednu (brojkom: 0). Ali zato su zastupljene rubrike poznate iz žutog novinarstva, koje, već je i znanost to dokazala, služe za zaglupljivanje širokih narodnih masa.

Primjerice, zabava - dva priloga (brojkom: 2), crna kronika je zastupljena kroz tri priloga (brojkom: 3), rodna ideologija – jedan prilog (brojkom: 1) i new age praznovjerje s jednim prilogom (brojkom: 1). Nemam volje računati sad postotke, neka to radi Programsko vijeće, glavni urednik, urednik informativnog programa i glavni ravnatelj bivši primatelj Titove štafete.

Kao gledatelj koji vidi kuda ide HRT s pravom očekujem da u Dnevnik 3 uvedu rubrike dnevni horoskop, sutrašnji recept, pornografija za najmlađe, a za deklarirane i nedeklarirane pedofile – dijete dana, s dodatkom specijalne rubrike za neizlječive jugobolnike- 24 sata Severine samo u gaćama, Aleksandra u kolicima i otadžbinskog Milana u Beogradu.

Po svim kriterijima javnoga informiranja kontroverznu urednicuČeljusku, kojoj su se, da peh bude još očitiji,u posljednje vrijeme nekako čudno razvukle i objesile usnice pa odaje nametljiv dojam kao da se ruga kameri, kamermanu i gledateljstvu, treba suspendirati zbog neprofesionalnoga uređivanja jedne od najvažnijih dnevnih emisija javne dalekovidnice.Prestrogo?

Nije li zbog jedne (odlične) emisije sankcionirana i urednica Karolina Vidović-Krišto? U Čeljuske ne radi se o jednom loše uređenom Dnevniku 3 već, nažalost, o uređivačkom kontinuitetu koji se savršeno uklopio u partizaciju ionako već hiperpartizirane HRT. Riječ je o realizaciji Josipovićeve najave da će se „zacrveniti cijela Hrvatska". I zacrvenila se. I ja pocrvenim uz središnji Šprajcov Dnevnik, a bez tablete za sniženje tlaka više se ne usudim gledati ni Čeljuskin Dnevnik 3.

Fusnota o negativcima na partijski način

Znam da je ova fusnota nepotrebna dosadašnjem tekstu, ali držim se one da je ponavljanje majka znanja i one druge da Hrvati teško pamte i brzo zaboravljaju. Naime, kaj. Partizacija HRT-a pridonosi agresivnoj partizaciji cijeloga hrvatskog društva. Samo u visoko partiziranom društvu, prožetom medijskim jednoumljem, moguće je provesti „istraživanje" koje je utvrdilo tri najnegativnija lika iz svijeta politike - Karamarka, Sanadera i Čačića.To je uvrjeda zdravoj pameti, tamo gdje je još ostala zdravom.

Pa, nijedan od vodećih negativaca nije u vrhu vlasti! Tvrdim da je prva tri negativca naručila i masno platila Partija. Tek kad je rezultat narudžbe definiran, prišlo se „istraživanju". Navodno je Karamarko zaorao previše desno, pa je zato postao negativac br. 1!? Koji chickenshit?! Pa on ne ore ni lijevo ni desno, vozi u leru i brunda – brm, brm, brm.

Tek poslije partijski kreirane vodeće trojke dolaze redom Linić, Milanović i Jovanović.Oni su trojac najodgovornijih za: Dizanje poreza, poskupljenja osnovnih životnih potreba, enormni porast nezaposlenosti, strmoglavi pad standarda, agoniju Gredelja, smanjene prava zaposlenih, smanjenje prava nezaposlenih, protusindikalnu politiku, protusocijalnu politiku,protuseljačku politiku, antipoduzetničku klimu, protuinvesticijsku klimu, namirivanje crvene klijentele, donošenje zakona o strateškom osiromašivanju Hrvatske, kočenju izgradnje Pelješkog mosta, izlaganje maloljetnih učenika pornografskim sadržajima, cementiranje ćirilice u Vukovaru, nedemokratski stil vladanja, instaliranje jednoumlja kroz HRT u cijelo društvo,uvođenje liberalnoga fašizma u obrazovni sustav i koketiranje s totalitarizmom.

Trojac odgovoran za guranje Hrvatske i Hrvata u kategoriju „smeće", nema najnegativniju percepciju u javnosti? Ma, što je to – hoće li „istraživanje" reći da Hrvati nisu normalni? Čudi me da partijsko „istraživanje" nije okrivilo Tuđmana (ne dr. Miroslava, već akademika Franju!) za evidentnu,gotovo neshvatljivu, u političkoj povijesti hrvatskoga naroda dosad neviđenu i nezapamćenunesposobnost „ove vlade u ovoj zemlji".

Nenad Piskač

Sub, 11-07-2020, 13:30:31

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.